InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

REVIZUIRE

(Decizie nr. 1240 din data de 13.11.2007 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Revizuire | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea


SECTIA CIVILA MIXTA

             
          MATERIE- REVIZUIRE. Cerere de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 322 pct. 5 Cod procedura civila.
Notiunea de "inscrisuri doveditoare" in sensul textului de lege mai sus evocat. Declaratie de martor, autentificata la notar, invocata ca act nou de catre revizuienti.
       Inadmisibilitatea cererii de revizuire.

Potrivit art. 322 pct. 5 Cod procedura civila, revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de catre instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere, "daca dupa darea hotararii s-au descoperit inscrisuri doveditoare retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca  s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere".
Sfera de aplicare a revizuirii pentru inscrisuri noi este foarte limitata, in primul rand, notiunea de inscris trebuie luata in acceptiunea ei restransa, necuprinzand declaratii de martori, chiar autentificate,  rapoarte de expertiza, marturisiri, iar in al doilea rand, inscrisul trebuie sa fie opozabil partii adverse.                                                    (Decizia civila nr.1240/R/13 noiembrie 2007)
                                                                 (dosar nr.623/111/2006)

       Prin decizia civila nr.742/A/2001 Tribunalul Bihor, a admis ca fondat apelul civil introdus de apelantii F.F. si F.F. in contradictoriu cu C.L.Tileagd in reprezentarea Statului Roman, S.C. P. S.A. Oradea, P.V. si P.I., impotriva sentintei civile nr.1809/20.03.1997 pronuntata de Judecatoria Oradea, care a fost schimbata in parte in sensul ca, s-a luat act de renuntarea la judecarea actiunii formulata de C.L. Tileagd in reprezentarea Statului Roman.
S-a respins ca nefondata actiunea civila formulata de S.C. P.S.A. in contradictoriu cu paratii F.Fl. si F. F. si intervenientii P.V. si P.I
         S-a  anulat in parte titlul de proprietate nr.51/1993 emis in favoarea paratilor F.F. si F. F., in sensul ca a inlaturat din acesta nr.top 393,394,395,396 si 408, inscrise in C.F. 1523 Uileacu de Cris, precum si nr.top 437 si 403 din C.F. 304 Uileacu de Cris.
A inlaturat din dispozitivul sentintei atacate dispozitiile referitoare la constatarea calitatii de proprietar al Statului Roman cu privire la imobilele inscrise in C.F. 1441 Uileacu de Cris, radierea dreptului de proprietate al paratilor din C.F. 1441 Uileacu de Cris, precum si obligarea paratilor de a achita cheltuieli de judecata in favoarea reclamantilor.
A mentinut restul dispozitiilor hotararii atacate.
Apelantii au fost obligati in favoarea intimatilor intervenienti P.V. si P. I. la plata cheltuielilor de judecata in apel, in suma de 1.000.000 lei.
Prin decizia civila nr. 236/A din  21 martie 2007 pronuntata de Tribunalul Bihor, s-a respins cererea de revizuire formulata de revizuientii F.F., F.F., D. V.si F.F., in contradictoriu cu intimatii Statul Roman prin C.L. Tileagd -., S.C. P. S.A., P.V. si P.I.,  R. V.  si K. S., impotriva deciziei civile nr.742/A/27.03.2001 pronuntata de Tribunalul Bihor.
Pentru a pronunta in acest mod, Tribunalul Bihor a retinut urmatoarele considerente:
Potrivit dispozitiei inscrise in art. 322 pct. 5 Cod procedura civila, revizuirea poate fi exercitata daca dupa darea hotararii s-au descoperit inscrisuri doveditore, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor.
            Cum textul se refera exclusiv la inscrisuri, rezulta ca dintre temeiurile de revizuire s-au exclus celelalte mijloace de proba, cum ar fi in speta declaratia de martor invocata de revizuienti .
            De asemenea, s-a evidentiat faptul ca respectiva declaratie nu a existat la data pronuntarii hotararii fiind constituita ulterior, ceea ce constituie un motiv in plus de natura sa duca la concluzia ca aceasta nu poate constitui temei al revizuirii .
            Constatandu-se prin urmare ca motivul de revizuire invocat in cauza de revizuienti nu se incadreaza in motivele limitativ prevazute de art. 322 Cod procedura civila, cererea de revizuire a fost respinsa ca nefondata.
            Retinandu-se culpa procesuala a revizuientilor in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, acestia au fost obligati la 300 RON cheltuieli de judecata in favoare intimatei P.V., reprezentand onorariu de avocat.
Impotriva acestei decizii, in termen si legal timbrat, au declarat recurs revizuientii F.F., in nume propriu si F.I., D.V. si F.F., in calitate de mostenitori ai defunctului F.F.,  solicitand modificarea in tot a acesteia, in sensul admiterii cererii de revizuire, formulata impotriva deciziei civile nr. 742/27 martie 2001 a Tribunalului Bihor. In dezvoltarea motivelor de recurs s-a invederat ca, decizia atacata este nelegala si netemeinica, data cu incalcarea si aplicarea gresita a  legii,  conform art. 306 pct. 4 Cod procedura civila astfel ca,  in mod gresit a fost respinsa cererea de revizuire.
Recurentii mai precizeaza ca, cererea lor de revizuire s-a intemeiat pe dispozitiile art. 322 pct.  5 Cod procedura civila, actul nou fiind declaratia data de martora U.M.,  care a fost prezenta la incheierea testamentului olograf dat de catre defuncta F.V., despre a carui existenta revizuientii  nu au avut cunostinta decat dupa ce martora le-a comunicat personal,  ulterior datei de 20 decembrie 2005, motiv pentru care nu au putut  prezenta inscrisul in litigiul avand ca obiect anulare titlului de  proprietate, anularea certificatului de mostenitor,  dosar nr. 1240/1993 al Judecatoriei Oradea si dosar nr. 2546/1997 al Tribunalului Bihor.
S-a mai sustinut ca, martora U.M.,  este o persoana in varsta de peste 80 de ani iar aceasta a fost prezenta la incheierea testamentului din  15.11.1959, declaratia ei fiind esentiala pentru indreptarea  erorilor judiciare grave comise impotriva revizuientei  F.F.si a sotului  sau decedat, F.F..
In drept au fost invocate dispozitiile art. 304 pct. 9 Cod procedura civila.
Prin intampinarea depusa la  dosar,  intimatii  P.V., R.V. si K.S. au solicitat respingerea recursului civil de fata, cu cheltuieli de judecata, ceilalti intimati,  nu au formulat intampinare si nici nu s-au prezentat in instanta.
Verificand decizia atacata,  prin prisma motivelor de recurs cat si din oficiu, conform art. 306  sub aspectul tuturor nulitatilor prevazute de art. 304 Cod procedura civila,  Curtea de Apel Oradea a apreciat ca nefondat recursul civil de fata, pentru  urmatoarele considerente:
Astfel, prin cererea inregistrata la data de 23 ianuarie 2006 la Tribunalul Bihor, revizuientii au solicitat a se dispune revizuirea deciziei civile nr. 742/27.03.2001 a Tribunalului Bihor, cerere intemeiata pe dispozitiile art. 322 pct. 5 Cod procedura civila.
Potrivit  acestui text de lege,  revizuirea unei hotarari se poate dispune atunci "daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a  desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a  intemeiat hotararea a carei revizuire se cere".
Revizuientii au avut in vedere prima ipoteza reglementata de textul art. 322 pct. 5, respectiv au sustinut ca, dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti atacate, respectiv dupa data de  20 decembrie 2005, au intrat in posesia unei declaratii data de numita U.M.,  martor direct la intocmirea testamentului olograf de catre defuncta F.V.,  declaratie fata de care se impune redeschiderea cauzei, si audierea in  completare a tuturor martorilor directi care au  fost prezenti cu acea ocazie.
In acest sens, a fost depusa la fila 5 in dosarul  tribunalului, copia actului intitulat "Declaratie", autentificat sub  nr. 2760/20 decembrie 2005 de catre BNP-G.D., data de catre numita U.M., la data de mai sus in fata notarului public.
Prima ipoteza a textului de lege mai sus citat, se refera la descoperirea de inscrisuri  doveditoare, cand partea care a  pierdut procesul  dovedeste existenta unor inscrisuri care au fost retinute de partea adversa sau care nu au putut fi prezentate dintr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
Pentru a se putea insa invoca acest motiv si a se admite cererea de revizuire,  trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: partea interesata sa prezinte un inscris nou, care nu a fost folosit in procesul in care s-a pronuntat hotararea atacata; inscrisul  sa aiba forta probanta prin el insusi, fara sa fie nevoie de a fi  confirmat prin alte mijloace de proba; sa fi existat la data cand a fost pronuntata hotararea ce se cere a fi revizuita;  inscrisul nu a putut fi invocat in procesul in care s-a pronuntat  hotararea atacata si, sa fie  determinant, in sensul ca, daca ar fi fost cunoscut de instanta cu ocazia judecarii fondului, solutia  ar fi fost alta decat  cea pronuntata.
Din analiza acestor conditii de admisibilitate, rezulta ca  sfera de aplicare a revizuirii pentru inscrisuri noi este foarte limitata. In primul rand, notiunea de inscris trebuie luata in acceptiunea  ei restransa, necuprinzand declaratii de martori  chiar autentificate,  rapoarte de expertize, maturisiri, iar in al doilea rand, inscrisul trebuie  sa fie  opozabil partii adverse.
Pe de alta parte este de precizat ca, daca una din conditiile aratate mai sus nu este indeplinita,  cererea de revizuire urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila.
Or, in speta, actul nou invocat de catre revizuienti este o declaratie data la  notar, de catre numita U.M.,  declaratie care, chiar autentificata fiind, asa cum s-a aratat mai sus, nu are valoarea unui "inscris" in sensul art. 322 pct. 5 Cod procedura civila.
De altfel,  nu sunt indeplinite nici celelalte conditii enumerate mai sus, astfel ca in mod corect Tribunalul Bihor a apreciat ca in speta nu sunt incidente dispozitiile  art. 322 pct. 5 Cod procedura civila.
Pentru aceste considerente,  apreciind ca nu subzista nici una din criticile formulate, Curtea de Apel Oradea,  in temeiul art. 312 al. (1) Cod procedura civila va respinge ca nefondat recursul civil de fata, iar in  baza art. 274 Cod procedura civila, ii va obliga pe  recurenti la 600 lei cheltuieli de judecata,  reprezentand onorariu avocatial in recurs, in favoarea intimatilor R.V., K.S. si P.V.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Revizuire - Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009
Exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire - Decizie nr. 985 din data de 18.12.2012
Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 904 din data de 15.11.2012
Inadmisibilitatea cererii de revizuire a hotararilor pronuntate in baza art 278 ind 1 C.p.p. - Decizie nr. 132 din data de 19.04.2010
Revizuire - Sentinta civila nr. 325 din data de 28.03.2011
Revizuire - Decizie nr. 341 din data de 14.05.2009
Revizuire - motive - Decizie nr. 14 din data de 07.11.2008
Cererea de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 394 lit. a Cod procedura penala este nefondata atunci cand revizuentul nu urmareste sa dovedeasca cu imprejurarea necunoscuta de instanta la solutionarea cauzei, netemeinicia hotararii de condamnare a - Decizie nr. 127/Ap din data de 29.10.2013
Incidenta art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2011 nu poate fi invocata, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pe calea unei cai de atac extraordinare, in speta revizuirea - Decizie nr. 624/R din data de 04.07.2013
Conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 7/F din data de 13.02.2006
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Revizuire. Inscris nou. Conditii. - Decizie nr. 361 din data de 08.03.2017
Cerere de revizuire respinsa. Neaplicarea cauzei CJUE C-201/14, Smaranda Bara si altii in litigiile avand ca obiect anularea deciziilor de impunere emise de CJAS privind plata contributiilor sociale de sanatate - Decizie nr. 3325 din data de 09.11.2015
Potrivit practicii judiciare create in temeiul art.322 alin.1 pct.7 din vechiul Cod de procedura civila, ale carui prevederi sunt reluate in actualul art.509 alin.1 pct.8 din Noul Cod de procedura civila, revizuirea pentru contrarietate de hotarari poate - Decizie nr. 381 din data de 24.09.2015
Instanta competenta sa solutioneze cererea de revizuire in prima instanta, in legatura cu infractiuni pentru care a intervenit o modificare de competenta. - Decizie nr. 539/A din data de 17.07.2014
Cererea de revizuire admisibila in baza dispozitiilor art.322 al.1 din Codul de procedura civila si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea paratelor la plata catre reclamant a dobanzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced - Decizie nr. 10616 din data de 23.10.2013
Revizuire. Hotarari ce pot face obiect al unei revizuiri. Notiunea de „inscrisuri noi doveditoare”. - Decizie nr. 405 din data de 06.09.2012