InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sibiu

Actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 6511 din data de 13.12.2007 pronuntata de Judecatoria Sibiu)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Sibiu | Jurisprudenta Judecatoria Sibiu

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta S C L s.a.  in contradictoriu cu paratul H M ,  pentru  actiune in constatare.
         La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns : personal reclamanta as. de av. M D., lipsa fiind reclamantul reprez. de   av. M D., pentru  parata B L. G, av. G.
Procedura completa.
S-a facut referatul cauzei, dupa care :
Reprezentanta reclamantilor, av.M D., arata ca nu are obiectiuni fata de raportul de expertiza specialitatea constructii si nici alte probe de solicitat sau cereri de formulat in cauza.
Reprezentantul  paratei, av. G, arata ca nu are obiectiuni fata de raportul de expertiza specialitatea constructii si nici alte probe de solicitat sau cereri de formulat in cauza.
Nefiind alte probe de solicitat sau cereri de formulat in cauza, instanta inchide faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentanta reclamantilor, av.M D., solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata si precizata , si sa se constate  nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr. 27/01.04.2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ...., retinuta ca fiind proprietatea defunctului H D.
 Sa se constate nulitatea absoluta partiala a incheierii de intabulare nr. .../01.06.2004 din CF nr. .... Sibiu privind inscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1 parte din imobil in favoarea lui H D.
Sa se constate  ca din masa succesorala dupa defuncta G D, decedata la data de 24.09.2003, face parte si cota de 1  parte din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ....,
Sa se constata ca din cota de 1  parte din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. .... reclamantilor in calitate de descendenti le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare iar defunctului H D cota de 2/8 parte, in calitate de sot.
Sa se constate  ca masa succesorala dupa defunctul H D, decedat la data de 10.01.2007, se compune din cota de 1 din intreg imobilul apartament situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. .....
Sa se constate  ca reclamanta reconventionala B L G (ns. H) este unica mostenitoare legala a defunctului H D, in calitate de fiica, si careia ii revine intreaga masa succesorala.
Sa se dispuna  sistarea starii de indiviziune asupra imobilului apartament situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ....prin atribuirea acestuia in intregime reclamantei S C L (ns. H), cu obligarea acesteia la plata  sultelor corespunzatoare catre  parat,  reprezentand contravaloarea cotei sale de proprietate.
Sa se dispuna  inscrierea in cartea funciara in favoarea reclamantei S C L (ns. H) a  dreptului de proprietate astfel dobandit.
 Cu cheltuieli de judecata.
Solicita respingerea cererii reconventionale doar cu privire la capatul de cerere 1, 2, 4, 5 si 6, urmand a admite capatul 3 din cererea reconventionala.
Reprezentantul  paratei, av. G,  solicita respingerea  actiunii asa cum a fost formulata si precizata  de reclamanti, ca fiind neintemeiata
Solicita admiterea cererii reconventionale asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata.
Arata ca  defunctii  H D si G D , anterior casatoriei din 2002, au intretinut relatii de concubinaj inca din anul 1968, aceasta relatie fiind de notorietate. In acea perioada, au achizitionat impreuna imobilul in litigiu, prin contributii egale, chiar daca in contractul de vanzare –cumparare figura  ca si cumparatoare G D. Mai mult, H D, la data cumpararii apartamentului a vandut un imobil  dobandit cu  titlu de mostenire,suma  obtinuta fiind utilizata pentru a contribui la achizitionarea apartamentului. Fata de aceste aspecte considera  ca  Certificatul de mostenitor nr. 24/2004  corespunde realitatii faptice, avand un suport real, notarul public retinand in mod corect cotele de proprietate si masa succesorala.

JUDECATORIA

Constata ca sub numarul 779/306/2007 s-a inregistrat la Judecatoria Sibiu, actiunea civila formulata si precizata de reclamantii S C-L si G L - S in contradictoriu  cu parata B L G solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.27/2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, ap.307 si inscris in CF .... Sibiu
nr.top....., retinand ca defunctului  H D  ii revine cota de 1 parti din imobil in calitate de sot supravietuitor ; sa se constate nulitatea absoluta partiala a incheierii de intabulare nr..... din CF .... Sibiu; sa se constate ca din masa succesorala dupa defuncta G D- face parte si cota de 1/2 parti  din apartamentul individualizat mai sus ; sa se constate calitatea de mostenitoare unica, in calitate de fiica a paratei B L G, carei ii revine intreaga cota de 1/4 parti din imobil apartinand tatalui sau H D; sa se dispuna sistarea starii de indiviziune asupra apartamentului in cauza prin atribuirea acestuia reclamantei S C-L, cu obligarea acesteia  la plata sultelor corespunzatoare catre ceilalti coproprietari , precum si inscrierea in cartea funciara a dreptului dobandit  in favoarea reclamantei cu compensarea cheltuielilor de judecata, (f.36).
In motivarea in fapt se arata ca defuncta G D, decedata la data de 24.09.2003, mama reclamantilor, a cumparat apartamentul inscris in CF .... Sibiu nr.top.....- potrivit contractului de vanzare-cumparare nr.24041/28.02.1994, inainte de incheierea casatoriei cu defunctul H D. Se mai arata ca, la masa succesorala notarul public, in mod netemeinic si nelegal, retine ca apartamentul este bun comun dobandit in timpul casatoriei, atribuind defunctului H D cota de 2/8 parti din apartament, iar reclamantei doar cota de 1/2 parti .
In drept, art.659 si urm.C.civ., art.728 C.civ., art.274 C.pr.civ.
In probatiune s-au depus la dosar inscrisuri.
Parata si-a exprimat pozitia procesuala prin intampinare (f.38) solicitand respingerea actiunii reclamantei, ca neintemeiata, iar in baza art.119 C.pr.civ. a formulat cerere reconventionala (f.40), solicitand in contradictoriu cu reclamantii – sa se constate ca imobilul situat administrativ in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, ap.307 jud.Sibiu, este bun comun, in coproprietate al defunctilor H D si G D, fiind achizitionat impreuna in calitate de concubini prin contributii egale de 1/2 fiecare; sa se constate ca masa succesorala dupa defunctul H D se compune din cota de 1/2 parti si cota de 2/8 din 1/2 din imobil dobandit cu titlu de mostenire de la G D, respectiv cota de 5/8 parti din imobil; sa se contate ca unica mostenitoare legala a defunctului  H D este parata, in calitate de descendenta cu vocatie la intreaga masa succesorala; sa se dispuna partajul imobilului in cauza prin atribuirea acestuia in natura catre parata-reclamanta reconventionala cu obligarea la plata sultei corespunzatoare celorlalti reclamanti ; sa se dispuna inscrierea in CF a dreptului de proprietate dobandit. Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt se arata ca, anterior casatoriei din anul 2002, H D si G D, au intretinut relatii de concubinaj din anul 1968, in aceeasi perioada fiind achizitionat si imobilul in litigiu, prin contributii egale, chiar daca in contractul de vanzare-cumparare apare doar G D. Astfel, certificatul de mostenitor nr.24/2004-corespunde realitatii faptice, avand suport real , notarul public retine corect cotele de proprietate si masa succesorala. Se mai arata ca reclamantii nu pot invoca necunoasterea legii si ignoranta pentru a solicita anularea certificatului de mostenitor, acestia cunoscand modul de dobandire pentru contributia efectiva a defunctului H D.
In drept, art. 644 si urm.C.civ.,art.728 C.civ., art.111, 273, 673 si urm, C.pr.civ, art.46 din D.-L. 115/1938.
In probatiune s-au depus la dosar inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta a retinut in fapt urmatoarele:
Potrivit certificatului de mostenitor nr.27/2004 al BNP B L (f.6)
s-a retinut ca masa succesorala dupa defuncta G D, decedata la data de 24.09.2003, se compune din cota de 1/2 parte din apartamentul situat in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17 bl.1, sc.B,et.2,ap.307, inscris in CF .... Sibiu nr.top ...., cota de 1/2 parte din acelasi apartament, formand cota de bun comun al sotului supravietuitor H D, ca urmare a sistarii comunitatii de bunuri, cu precizarea ca in CF este intabulata numai G D.
Prin acelasi certificat de mostenitor s-a retinut ca au calitatea de mostenitori legali H D, in caliate de sot, cu o cota de 2/8 parte din masa succesorala, S C L si G L S , in calitate de descendenti, cu o cota de 3/8 parte fiecare din masa succesorala.
Atat din evidenta de carte funciara nr.37012 Sibiu (f.10) cat si din contractul de vanzare-cumparare nr.24041/28.XII.1994 (f.9)-rezulta ca apartamentul situat in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.147,bl.1, et.2, ap.307- a fost proprietatea defunctei G D, fiind dobandit prin cumparare, de la SC
.... SA
Prin adresa nr.14-56/ 9.05.2007 (f.83), SC .... SA, se arata ca restul de pret de 204409 lei pentru apartamentul care forma obiectul contractului de vanzare-cumparare nr.24041 din 28.11.1994 incheiat cu G D- a fost achitat  de catre aceasta in 12 rate lunare prin retinere la chenzina a II-a, in perioada 1995-1996, ultima rata fiind achitata in data de 12.03.1996.
De asemenea, martorii audiati in cauza (f.53-54) au aratat ca apartamentul in cauza a fost cumparat de G D de la SC .... SA, unde aceasta a lucrat, dupa ce anterior l-a detinut cu chirie, si a fost achitat tot de catre aceasta, fara ca numitul H D sa fi contribuit  cu vreo suma de bani, cu atat mai mult cu cat acesta nu a lucrat niciodata (f 55).
Coroborand probele administrate in cauza, se retine ca apartamentul in cauza este bun propriu al defunctei G D, dobandit inainte de incheierea casatoriei cu H D, la data de 21.11.2002 (f.8), iar nu bun comun, asa cum s-a retinut in certificatul de mostenitor nr.27/2004, regimul comunitatii de bunuri nefiind aplicabil concubinilor.
Chiar si in situatia in care defunctul H D ar fi contribuit la achizitionarea imobilului, acesta nu putea dobandi decat un drept de creanta corespunzator sumei achitate, iar nu un drept de proprietate, in conditiile in care contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat si intabulat in CF doar pe numele defunctei G D.
Potrivit art.31 alin.1 lit.a C.fam.-sunt bunuri proprii ale fiecarui sot, bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.
Astfel, bunurile pe care sotii le au in momentul incheierii casatoriei nu intra in comunitatea de bunuri textul art. 31 Codul familiei enumerand  toate categoriile de bunuri proprii.
In consecinta, certificatul de mostenitor nr. 27/2004 a fost incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul comunitatii de bunuri, fiind retinut ca bun comun, un bun care asa cum rezulta din inscrisurile de la dosar era bun propriu al defunctei ,dobandit inainte de incheierea casatoriei.
Astfel, instanta va constata nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.27/2004 al BNP B L, cu privire la cota de 1/2 parte din apartamentul situat in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.17,bl.1 ap.307 jud.Sibiu, retinuta in mod nelegal ca fiind proprietatea defunctului H D ca urmare a sistarii comunitatii de bunuri.
Ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a certificatului de mostenitor nr.27/2004, se va constata in baza art.  Lg.7/1996 si nulitatea absoluta partiala a incheierii de intabulare nr..../01.06.2004 din CF .... Sibiu privind inscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1/2 parte din imobil in favoarea lui H D.
In baza art.  650 C.civ. se constata ca din masa succesorala dupa defuncta G D face parte si cota de 1/2  parte din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr.17 bl.1 ap.307, din care reclamantilor in calitate de descendenti, le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare, iar defunctului H D cota de 2/8 parti in calitate de sot.
Defunctul H D a decedat la data de 10.01.2007 (f.31) iar ca mostenitor legal acceptant a ramas parata-reclamanta reconventionala B L G (f.33), in calitate de fiica, careia ii revine intreaga masa succesorala compusa din cota de 1/4 parte din intreg imobilul apartament inscris
in CF .... Sibiu nr.top .....
Pentru identificarea imobilului, stabilirea valorii tehnice si de circulatie si calculul sultelor s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in constructii.
Conform raportului de expertiza tehnica in constructii intocmit de exp.H V (f.113) imobilul se afla situat in Sibiu, str.Stefan cel Mare nr.147 bl.1 et.2 cartier Broscarie, jud.Sibiu, si are o valoare de circulatie de 46000 lei, fata de gradul de confort , amplasare si starea tehnica actuala.
Potrivit art.728 C.civ. nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune.
In baza art.673 ind.10 C.pr.civ. raportat la art.673 ind.5 C.pr.civ., instanta va dispune sistarea starii de indiviziune asupra imobilului inscris in CF .... Sibiu, nr.top ....prin atribuirea acestuia in natura reclamantei S C L.
Reclamanta S C L va fi obligata la plata sumei de 17250 lei, in favoarea reclamantului G L-S reprezentand contravaloarea cotei sale de proprietate, (cota de 1/2 din 3/4  parti din imobil) precum si la plata sumei de 11500 lei in favoarea paratei B L G, reprezentand contravaloarea cotei sale de proprietate (cota de 1/4  parti din imobil).
In baza art.46 din D-L 115/38- va dispune inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate astfel dobandit in favoarea reclamantei  S C L.
Pentru aceste considerente, instanta va admite actiunea civila formulata si precizata de reclamanti, va admite in parte, cererea reconventionala, urmand a fi respinse, ca neintemeiate, celelalte petite din cererea reconventionala formulata de parata B L G.
In baza art.274,276 C.pr.civ- instanta va compensa cheltuielile de judecata.
Pentru aceste motive,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite actiunea civila formulata si precizata de reclamantii S C L (ns. H) cu dom. in Sebesu de Sus nr. 132 jud. Sibiu si G L - S cu dom. in Agnita str. Fabricii nr. 21 jud. Sibiu in contradictoriu cu parata B L G (ns. H) cu dom. in Timisoara str. Ion Ionescu de la Brad bl. A63 sc. B ap. 2 jud. Timisoara.
Admite, in parte, cererea reconventionala formulata de parata  B L G (ns. H) in contradictoriu cu reclamantii S C L si G L.
Constata nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr. 27/01.04.2004 cu privire la cota de 1 din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ...., retinuta ca fiind proprietatea defunctului H D.
Constata nulitatea absoluta partiala a incheierii de intabulare nr. .../01.06.2004 din CF nr. .... Sibiu privind inscrierea dreptului de proprietate asupra cotei de 1 parte din imobil in favoarea lui H D.
Constata ca din masa succesorala dupa defuncta G D, decedata la data de 24.09.2003, face parte si cota de 1  parte din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ....,
Constata ca din cota de 1  parte din apartamentul situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. .... reclamantilor in calitate de descendenti le revine cota de 3/8 parte pentru fiecare iar defunctului H D cota de 2/8 parte, in calitate de sot.
Constata ca masa succesorala dupa defunctul H D, decedat la data de 10.01.2007, se compune din cota de 1 din intreg imobilul apartament situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. .....
Constata ca reclamanta reconventionala B L G (ns. H) este unica mostenitoare legala a defunctului H D, in calitate de fiica, si careia ii revine intreaga masa succesorala.
Dispune sistarea starii de indiviziune asupra imobilului apartament situat in Sibiu str. Stefan cel Mare nr. ...., inscris in CF .... Sibiu nr. top. ....prin atribuirea acestuia in intregime reclamantei S C L (ns. H).
Obliga reclamanta la plata sumei de 17.250 lei, in favoarea reclamantului G L - S, reprezentand contravaloarea cotei sale de proprietate, precum si la plata sumei de 11.500 lei in favoarea paratei  B L G (ns. H), reprezentand contravaloarea cotei sale de proprietate.
Dispune inscrierea in cartea funciara in favoarea reclamantei S C L (ns. H) a  dreptului de proprietate astfel dobandit.
Respinge celelalte cereri formulate de parata  B L G (ns. H).
Compenseaza cheltuielile de judecata.
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 13.12.2007.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009