InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

Cerere intabulare drept de proprietate in cartea funciara. Conditii. Admisibilitati.

(Decizie nr. 1229 din data de 21.10.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

3. Cerere intabulare drept de proprietate in cartea funciara. Conditii. Admisibilitati.

Drept civil
      
       Art. 51, Legea nr. 7/1996

Toate inscrierile in registrul de publicitate imobiliara se fac cu privire la bunuri bine individualizate si determinate ce rezulta din acte de proprietate valabile si numai in limita a ceea ce aceste acte prevad. Solutia se bazeaza pe dispozitiile art.51 din Legea nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare conform caruia inscrierile si radierele efectuate in cartile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

Curtea de Apel Bacau – Sectia civila, minori si familie,
conflicte de munca si asigurari sociale
Decizia civila nr. 1229 din 21 octombrie 2009

      Prin sentinta civila nr. 3762 pronuntata la data de 6.10.2008 de Judecatoria Piatra Neamt, a fost respinsa ca neintemeiata actiunea principala avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara si cererea conexa de rectificare a documentatiei cadastrale, formulate de reclamanta S.C. A. A. S.N.C. in contradictoriu cu parata S.C. M. G. S.A Piatra Neamt.
      Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt sub nr. 1988/279/2007, reclamanta a formulat plangere impotriva incheierii de carte funciara nr. 4356/20.02.07, solicitand a se dispune intabularea dreptului sau de proprietate asupra imobilului constructii si teren in suprafata de 123 m.p. cu nr. cadastral 458/50, precum si rectificarea inscrierii din cartea funciara nr. 21160/N/S a mun. Piatra Neamt, a aceluiasi imobil constructii si teren de 123 m.p.
      In motivare, a aratat ca a formulat cerere pentru intabularea dreptului sau de proprietate asupra constructiei din Piatra Neamt, str. B. nr..., magazin compus din magazie, birou si doua spatii comerciale, conform contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2168/1997, a sentintei civile nr. 1294/2006 a Judecatoriei Piatra Neamt si deciziei civile nr. 401/2006 a inaltei Curti de Casatie si Justitie, decizie conform careia i s-a recunoscut dreptul de proprietate pentru tot magazinul in suprafata de 123 m.p. in pofida acestei hotarari, OCPI Neamt i-a admis partial cererea sa, numai cu privire la suprafata de 73,94 m.p., fapt care a determinat-o sa promoveze prezenta actiune.
      Parata a invederat instantei ca nu se opune la o inscriere corecta in cartea funciara, recunoscand dreptul de proprietate al reclamantei astfel cum rezulta din hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie.
      La dosarul initial a fost conexat dosarul nr. 6604/279/2007 al aceleiasi instante, prin care aceeasi reclamanta a solicitat rectificarea documentatiei cadastrale a aceleiasi parate, avand numarul 438/30, si radierea din cartea funciara a municipiului Piatra Neamt nr. 17073/N/S a dreptului de proprietate al paratei, pentru suprafata de 30 m.p. teren ce reprezinta partea din fata si partea din spatele spatiului comercial, pana la streasina. S-a considerat ca intre dosare exista o legatura indisolubila, potrivit prevederilor art. 164 Cod de procedura civila.
      Instanta de fond, analizand actele si probele dosarului, a considerat ca actiunea principala si cea conexa sunt neintemeiate, motivat de urmatoarele considerente:
      Incheierea contestata este corecta, reflectand intocmai dispozitiile obligatorii ale deciziei civile nr. 401/2006 a inaltei Curti de Casatie si Justitie conform careia s-a dispus evacuarea paratei din spatiul comercial respectiv, fara a se face vreo alta mentiune cu privire la terenul aferent spatiului respectiv. Asa cum rezulta din considerentele deciziei inaltei Curti, reclamanta a cumparat de la parata prin contractul autentic nr. 2168/1997, spatiul comercial compus din 2 camere, in suprafata de 59,60 m.p. si o camera frigorifica cu dotari, deci 3 incaperi, nemaifiind vandute alte bunuri prin contractul respectiv, sau alte terenuri, cum in mod eronat sustine reclamanta.
      Cu privire la suprafata reala ce a format obiectul contractului, prima instanta a considerat ca aceasta rezulta si din concluziile expertizelor efectuate, care precizeaza faptul ca ea este de 59,60 m.p., aceasta fiind suprafata utila spatiului vandut, impreuna cu terenul aferent lui, de 73,94 m.p. (suprafata construita). Cum toate inscrierile in regimul de publicitate imobiliara se fac cu privire la bunuri bine individualizate si determinate, ce rezulta din acte de proprietate valabile, si numai in limita a ceea ce aceste acte prevad, actiunea formulata nu este intemeiata, mai ales in raport de clauzele contractuale stabilite de parti, care constituie legea pentru acestea.
      Suprafata de teren solicitata in plus, de 51,16 m.p., excede celei prevazute in contract, constituind suprafata de teren ramasa nevanduta, deci proprietatea paratei, distincta de cea mentionata in act, motiv pentru care instanta de fond a considerat ca toate celelalte sustineri ale reclamantei privesc bunuri care nu sunt proprietatea ei.
      Solutia primei instante a fost mentinuta de Tribunalul Neamt care prin decizia civila nr. 42 din 12.02.2009 pronuntata in dosarul 1988/279/2007 a respins ca nefondat apelul formulat de reclamanta.
      Impotriva acestei hotarari in termen si legal timbrat a formulat recurs reclamanta SC A. A.SNC criticand-o pentru urmatoarele motive:
      - conventia partilor la incheierea contractului nr.2168/1997 a fost vanzarea integrala a spatiului si terenul aferent;
      - din totalul suprafetei de teren de 147,92 mp, cum reiese din suplimentul la expertiza nu este inscrisa in documentatia cadastrala a paratei suprafata de 123 mp ce reprezinta suprafata construita a spatiului comercial;
      - suprafata de 30mp (16 + 14) trebuie rectificata in sensul radierii inscrierii ca drept de proprietate in cartea funciara a reclamantei.;
      - trebuie avut in vedere si acordul paratei prin aparator, dat la primul termen de judecata.
      Recursul este nefondat.
      Obiectul judecatii il constituie plangerea introdusa de reclamanta impotriva incheierii Biroului de Carte Funciara prin care i-a fost respinsa cererea de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului constructii si teren de 123mp si rectificarea inscrierii a aceluiasi imobil cu numar cadastral 458/50.
      Instantele anterioare au retinut, justificat, ca toate inscrierile in registrul de publicitate imobiliara se fac cu privire la bunuri bine individualizate si determinate ce rezulta din acte de proprietate valabile si numai in limita a ceea ce aceste acte prevad. Solutia se bazeaza pe dispozitiile art.51 din Legea nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare conform caruia inscrierile si radierile efectuate in cartile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.
      Acelasi principiu a fost inscris si in art.33 alin.4 din lege, care prevede ca rectificarea inscrisurilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
      Cum in cauza de fata, recurenta -reclamanta invoca o decizie a inaltei Curti de Casatie si Justitie, intr-un proces de evacuare a paratei dintr-o parte a magazinului alimentar in litigiu, este evident ca o atare hotarare judecatoreasca nu rezolva problema proprietatii asupra suprafetei de teren vandura impreuna cu constructia si deci nu poate conduce la intabularea dreptului pretins de recurenta si la rectificarea inscrierilor din cartea funciara.
      De altfel, si expertizele tehnice dispuse in prima instanta au relevat ca suprafata de teren vanduta recurentei este de 51 mp si nu de 123mp cum sustine aceasta. Fata de considerentele expuse s-a respins recursul ca nefondat.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009