InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI LICHIDATORULUI JUDICIAR DE A CONTINUA VANZAREA ACTIVELOR DEBITOAREI. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR PREVAZUTE DE ART.133 DIN LEGEA NR.85/2006 PENTRU INCHIDEREA PROCEDURII. -art.133 din Legea nr

(Decizie nr. 461 din data de 26.09.2013 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

 RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI LICHIDATORULUI JUDICIAR DE A CONTINUA VANZAREA ACTIVELOR DEBITOAREI. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR PREVAZUTE DE ART.133 DIN LEGEA NR.85/2006 PENTRU INCHIDEREA PROCEDURII.
-art.133 din Legea nr.85/2006.

Decizia nr.461/26.09.2013 a Curtii de Apel Oradea - Sectia a II -a civila,  de contencios administrativ si fiscal.

Prin sentinta nr.484/F din 20 februarie 2013, Tribunalul Bihor - judecatorul sindic a respins ca nefondata contestatia formulata de creditorul T. A. P. domiciliat in O.  str. P. nr. 25 A, jud. B. in contradictoriu cu lichidatorul judiciar E. S.P.R.L. cu sediul in A. str. G. P. nr. 7, ap.1, jud. A.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, judecatorul sindic a retinut ca, in cadrul procedurii de faliment lichidatorul judiciar E. S.P.R.L. a procedat la vanzarea unor bunuri aflate in patrimoniul debitorului S.C. C.  S.A. Sistarea procedurilor de vanzare ar presupune  ca toti creditorii inscrisi in tabelul consolidat de creante sa fi fost indestulati, iar cheltuielile determinate de parcurgerea etapelor procedurii sa fi fost acoperite.
In acest sens art. 131 - 134 prevad ipotezele in care se poate dispune inchiderea procedurii insolventei. Intrucat primul si ultimul caz se exclud prin ipoteza, a fost examinata eventuala incidenta a celorlalte. Comun prevederilor amintite este faptul ca legiuitorul a avut in vedere o procedura de faliment in curs de desfasurare si ca toti creditorii au fost indestulati. Cele doua conditii sunt necesare, nu si suficiente pentru a se putea dispune inchiderea procedurii. Concluzia se impune intrucat dispozitiile legale impun fie acordul tuturor asociatilor sau actionarilor ( art. 133 alin. 1 lit. a), fie valorificarea intregului activ. Or, in prezenta cauza nici una dintre  situatiile avute in vedere de legiuitor nu este incidenta, astfel incat sistarea la acest moment a procedurilor de vanzare nu are nici un temei legal si tocmai de aceea, a respins contestatia ca nefondata.
Impotriva hotararii judecatorului sindic a formulat recurs, legal timbrat creditorul T. A. P. , solicitand instantei admiterea recursului si in principal casarea sentintei recurate si trimiterea cauzei spre rejudecare si in subsidiar modificarea sentintei recurate in sensul admiterii contestatiei formulate si sistarea vanzarilor activelor debitoarei.
In dezvoltarea motivelor de recurs arata ca, unul dintre capetele de cerere "obligarea lichidatorului la distribuirea sumelor incasate", instanta, desi a retinut in considerentele sentintei, apararea lichidatorului cu privire la acest aspect, nu se pronunta asupra acestui capat de cerere, aspect ce impune casarea sentintei recurate si trimiterea cauzei la instanta de fond pentru a solutiona si acest capat de cerere.  Un alt capat de cerere era sistarea vanzarilor, insa instanta in loc sa se pronunte asupra capatului de cerere, analizeaza cererea sa ca si cum petitul ar fi fost o cerere de inchidere a procedurii, aspect pe care nu l-a pus in discutie, ca atare se impune casarea sentintei, si trimiterea cauzei spre judecarea cererii pe care a formulat-o si a sustinut-o.
Se poate observa ca intreaga motivare a sentintei recurate este facuta prin analiza prevederilor art. 131-134 din legea insolventei, care reglementeaza cererea de "inchidere a procedurii, or recurentul nu a solicitat inchiderea procedurii, ci doar sistarea vanzarilor cu atat mai mult, ca nici distribuirile nu au fost facute.
Motive de modificare. Conform prevederilor legii speciale, daca creantele au fost complet acoperite prin distribuirile facute, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de inchidere a procedurii falimentului si de radiere a debitorului din registrul in care este inmatriculat: a) chiar inainte ca bunurile din averea debitorului sa fi fost lichidate in intregime, in cazul in care toti asociatii persoanei juridice sau persoana fizica, dupa caz, solicita acest lucru in termen de 30 de zile de la notificarea lichidatorului facuta administratorului special, urmand ca bunurile sa treaca in proprietatea indiviza a asociatilor/actionarilor,  corespunzator cotelor de participare  la capitalul  social;
b) in toate celelalte cazuri, procedura se inchide numai dupa lichidarea completa a activului, eventualele sume reziduale ultimei distribuiri urmand a fi depuse intr-un cont la dispozitia asociatilor sau persoanei fizice, dupa caz. 
Apreciaza ca acest capat de cerere, poate fi analizat doar dupa ce se va intocmi planul de distribuire pentru a putea face dovada ca toti creditorii au fost indestulati, insa si in aceste imprejurari raportat la starea de fapt respectiv din vanzarea celor 4 baze de receptie: M., T. , B.  si C., s-au incasat sumele necesare acoperirii intregului pasiv al societatii, respectiv se pot plati toate sumele cu care creditorii s-au inscris la masa credala, mai mult ramand si o diferenta necesara si suficienta care este in masura sa acopere onorariul administratorului judiciar/ lichidatorului.
Se impune a preciza ca lichidatorul desi din bunurile vandute se acopera in intregime pasivul societatii, nu i-a comunicat notificarea la care textul legal face referire, tocmai pentru ca sa nu poata face aceasta cerere, insa apreciaza ca si in lipsa unei astfel de notificari cererea sa este admisibila atata vreme cat, in prezent practic masa pasiva este acoperita.
In aceste imprejurari a solicitat SISTAREA VANZARILOR tocmai pentru a-si proteja un drept al sau de actionar si anume acela de a a-si putea " revendica" activele ramase, "in natura" cu atat mai mult cu cat vanzarea acestora de lichidator se face la preturile pe care el le considera corecte, or cata vreme aceste active ar putea sa treaca in proprietatea recurentului este absolut normal, moral si legal sa aiba un cuvant de spus cu privire la valorificare si cu atat mai mult cu referire la pret, cunoscand caracteristicile acestor active si destinatia speciala a acestora.
Prin notele de sedinta, lichidatorul intimatei debitoare a solicitat instantei respingerea recursului ca nefondat, aratand in esenta ca o parte din motivele invocate in recurs nu au fost invocate si in fata judecatorului sindic, si mai mult decat atat nu au sustinere legala. In ceea ce priveste solicitarea lichidatorului judiciar la intocmirea si afisarea planului de distribuire arata ca la data de 28.02.2013 s-a dispus afisarea planului de distribuire la usa Tribunalului Bihor, fiind comunicat inclusiv recurentului cu mult timp inainte de declararea recursului, iar in ceea ce priveste sistarea vanzarilor, lichidatorul judiciar isi mentine pozitia formulata in fata instantei de fond, respectiv ca o astfel de cerere nu are temei legal si contravine deciziilor luate de creditori in procedura falimentului. Cu privire la inchiderea procedurii si sistarea vanzarilor in temeiul art.133 din Legea nr.85/2006, a aratat ca in acest moment nu au fost complet acoperite creantele societatii si in atare situatie trebuie avute in vedere toate creantele inscrise in tabelul definitiv consolidat al creantelor. Nu in ultimul rand, procedura insolventei debitoarei, nu poate fi guvernata de dorintele unui singur creditor, care in mod repetat obstructioneaza procedura invocand informatii trunchiate si de cele mai multe ori neadevarate.
Examinand sentinta recurata, raportat la motivele de recurs invocate, precum si sub toate aspectele, potrivit art. 304/1 Cod procedura civila, instanta a retinut ca recursul este nefondat, fiind respins si mentinuta ca legala si temeinica sentinta recurata, avand in vedere urmatoarele considerente:
Primul motiv de recurs invocat de recurent si in baza caruia solicita casarea sentintei cu trimiterea cauzei spre rejudecare, este nefondat. Nicaieri in cuprinsul contestatiei formulate, acesta nu a  solicitat obligarea lichidatorului la distribuirea sumelor incasate. Dupa cum contestatorul a solicitat in mod expres in cuprinsul contestatiei, obiectul acesteia era dat doar de obligarea lichidatorului de a inceta orice valorificare a bunurilor societatii, solicitare asupra careia judecatorul-sindic s-a pronuntat prin sentinta recurata.
Prin urmare, instanta de judecata se poate pronunta doar asupra celor solicitate de catre contestatorul recurent prin contestatia formulata si in baza inscrisurilor aflate la dosarul de insolventa.
De asemenea, astfel cum in mod legal si temeinic a retinut judecatorul-sindic, analiza legalitatii masurii lichidatorului de a continua vanzarea activelor este interdependenta de analiza situatiilor in care se poate dispune inchiderea procedurii in temeiul art. 133 din Legea 85/2006, caci doar in situatia in care sunt indeplinite conditiile vizate de textul legal, se poate avea in vedere solicitarea recurentului contestator de a se sista vanzarea de active, cu consecinta inchiderii procedurii insolventei.
In speta, insusi contestatorul recurent invoca imprejurarea ca se impune inchiderea procedurii chiar anterior lichidarii complete a activului debitoarei, dat fiind ca sumele incasate pana la acest moment acopera atat creantele inscrise la masa credala, cat si cheltuielile procedurii.
Or, dupa cum in mod corect a retinut judecatorul-sindic, din prevederile art. 133 alin. 1 lit. a) se desprinde concluzia ca doar in situatia in care creantele au fost complet acoperite prin distribuirile facute, se poate dispune inchiderea procedurii insolventei si radierea debitorului chiar anterior lichidarii in intregime a bunurilor din averea debitorului, daca asociatii persoanei juridice solicita in mod expres acest lucru, in termen de 30 zile de la notificarea lichidatorului facuta administratorului special.
In speta, pana la data formularii contestatiei, creantele inscrise in tabelul definitiv consolidat nu fusesera complet acoperite prin distribuirile facute. Abia la data de 28.02.2013, lichidatorul a inregistrat la dosar planul de distribuire partiala a sumelor obtinute din lichidarea bunurilor si respectiv raportul asupra fondurilor, in vederea afisarii lor la usa instantei.
Or, din cuprinsul planului de distribuire, rezulta ca s-au distribuit partial sume doar creditorilor garantati, facandu-se distribuiri in cuantum de 8.107.064,93 lei, ramanand de achitat creante in cuantum de 4.127.289,06 lei.
In consecinta, raportat la aceste aspecte, corect a apreciat judecatorul-sindic ca, nefiind complet acoperite creantele, nu se poate dispune lichidatorului sa sisteze vanzarea activelor societatii debitoare.
Din aceasta perspectiva, nu este intemeiata nici afirmatia recurentului referitoare la omisiunea lichidatorului de a-i comunica notificarea la care se refera textul de lege anterior citat, caci lichidatorul ar fi obligat sa emita o asemenea notificare doar in situatia in care ar constata ca nu s-ar mai impune continuarea valorificarii activelor, in contextul acoperirii integrale a creantelor, or aceasta situatie nu se regaseste in speta.
Pentru considerentele expuse, in baza art. 312 alin. 1 Cod procedura civila, a fost respins recursul ca nefondat.
S-a luat act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata in recurs.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restructurare, Reorganizare

Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Conflict de munca Reorganizarea activitatii societatii angajatoare in intelesul prevederilor art. 65 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 nu presupune cu necesitate existenta unei situatii economice precare - Decizie nr. 1996 din data de 30.03.2009
Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Desfacerea contractului de munca in timpul mandatului si in termen de doi ani de la incetarea mandatului reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale - Hotarare nr. 1366/CA/2010 din data de 09.12.2010
Reorganizare judiciara si faliment. Inlocuirea lichidatorului. - Sentinta comerciala nr. 549/F din data de 19.10.2005
Reorganizare judiciarasi faliment. Revizuirea hotararii pronuntate de deschidere a procedurii insolventei ca urmare a anularii pe cale administrativa a titlului constatator al creantei creditorului declansator a procedurii Inexistenta cazurilor de re... - Hotarare nr. 1373 din data de 26.08.2009
Reducerea unor posturi ca urmare a restructurarii in cadrul unei unitati bugetare. Consecinta nepromovarii examenului pentru ocuparea posturilor nerestructurate - Sentinta civila nr. 2307 din data de 11.05.2012
Militar incadrat conform Legii nr. 80/1995. Trecere in rezerva prin reorganizarea institutiei militare. Lipsa dreptului vatamat - Decizie nr. 5338 din data de 06.12.2012
Procedura insolventei. Plan de reorganizare confirmat. Modificarea planului. Consecinte - Decizie nr. 1615 din data de 20.09.2011
Functionar public. Mutare definitiva in cadrul altui compartiment. - Decizie nr. 537 din data de 24.02.2007
CONTENCIOS ADMINISTRATIV. FUNCTIONARI PUBLICI. REDISTRIBUIRE IN ALT COMPARTIMENT, JUSTIFICATA PRIN REORGAMIZAREA INSTITUTIEI. NECESITATEA DOVEDIRII CONDITIILOR IMPUSE DE ART. 84 IND. 3 (ACTUAL ART.100) DIN LEGEA NR. 188/1999, REPUBLICATA. - Decizie nr. 74/R-C din data de 25.01.2008
INCHIDEREA PROCEDURII REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI. EFECTE. RADIEREA. - Decizie nr. 122/R-C din data de 18.02.2005
Nelegalitatea deciziei de concediere emisa in baza disp. art. 65 din Codul muncii in cazul in care societatea face angajari imediat dupa reorganizare, indiferent pe ce post. - Decizie nr. 563 din data de 11.09.2008
Atributiile AGA in modificarea Statutului societatii sau infiintarea/desfiintarea unor sedii secundare. Rolul instantei in aprecierea strategiei de reorganizare al societatii. - Decizie nr. 614/CM/ din data de 26.10.2009
124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015