InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

PROCEDURA INSOLVENTEI. Deschiderea procedurii fata de o societate din grup, la cererea unui creditor. Cerere ulterioara, comuna, formulata de celelalte societati din grup, de deschidere a procedurii insolventei impotriva lor. Apel vizand conexarea cauzelo

(Decizie nr. 54 din data de 25.02.2015 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea


SECTIA A II - A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.
PROCEDURA INSOLVENTEI. Deschiderea procedurii fata de o societate din grup, la cererea unui creditor. Cerere ulterioara, comuna, formulata de celelalte societati din grup, de deschidere a procedurii insolventei impotriva lor. Apel vizand conexarea cauzelor si numirea aceluiasi administrator judiciar. 

-art. 5 alin. 8 din Legea nr. 85/ 2014

Decizia nr.54/C/2015-A din 25.02.2015 a Curtii de Apel Oradea
Dosar nr.3639/111/C/2014/a1 - A

Prin SENTINTA nr. 8226/F/2014 din 23 octombrie 2014, Tribunalul Bihor a respins ca nefondata contestatia la cererea de deschidere a procedurii generale a insolventei formulata de debitoarea S.C. I. T. S.R.L. Oradea, in contradictoriu cu creditoarea R. B. S.A. Bucuresti impotriva debitorului S.C. I. T. S.R.L. Oradea, a admis cererea formulata de creditorul R. B. S.A. Bucuresti impotriva debitorului S.C. I. T. S.R.L. Oradea si, in temeiul art. 72 alin. (6) din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolventei, a dispus deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva debitorului S.C. I. T. S.R.L., cu sediul in Oradea. In temeiul art.73 din Legea privind procedura insolventei, a numit administrator judiciar provizoriu pe A. I. SPRL, cu sediul in Timisoara, care va indeplini atributiile prevazute de art.58 din lege, si a dispus toate celelalte masuri prevazute de lege.
Pentru a hotari astfel, judecatorul sindic a retinut urmatoarele:
Constituind o procedura colectiva de recuperare a creantelor certe, lichide si exigibile, art. 3 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 prevede ca ea se aplica debitorilor aflati in stare de insolventa sau de insolventa iminenta. Pentru a evita interpretarile diferite date acestor notiuni, art. 5 pct. 20 din acelasi act normativ stabileste ca creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei este creditorul a carui creanta asupra patrimoniului debitorului este certa, lichida si exigibila de mai mult de 60 de zile.
Judecatorul sindic a retinut ca este tinut a verifica indeplinirea anumitor cerinte pentru deschiderea procedurii insolventei la cererea debitorului, anume existenta unei creante certe, lichide si exigibile a creditorului fata de debitor, in cuantum de peste 40000 lei, respectiv cerinta existentei starii de insolventa vadite sau iminente a debitorului.
Potrivit art. 5 pct. 29 din Legea nr. 85/2014, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, astfel: a) insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa.
S-a retinut de catre judecatorul sindic ca creditoarea R. B. S.A. detine o creanta certa, lichida si exigibila fata de debitoare, in cuantum de 9610017,24 lei, avand in vedere titlurile executorii depuse in probatiune de catre creditoare.
Pentru aceste considerente, judecatorul sindic a retinut ca creditoarea R. B. S.A. a facut dovada ca este titulara unei creante certe, lichide si exigibile fata de debitoare, care depaseste valoarea prag de 40000 lei instituita de art. 5 pct. 72 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolventei.
In ceea ce priveste contestatia la cererea de deschidere a procedurii insolventei, formulata de debitoarea S.C. I. T. S.R.L., judecatorul sindic, analizand motivele invocate in cuprinsul acesteia, precum si probatiunea administrata in cauza de catre debitoare, a apreciat ca aceasta nu a rasturnat prezumtia relativa de care beneficiaza creditoarea R. B. S.A., in temeiul art. 5 pct. 29 din Legea nr. 85/2014.
Astfel, chiar daca debitoarea invoca lipsa caracterului cert, lichid si exigibil al creantei pretinse de creditoare, ca urmare a faptului ca detine doar calitatea de fidejusor fata de debitorul principal S.C. D.&C. I. S.R.L., judecatorul sindic a apreciat ca o astfel de sustinere este neintemeiata. Astfel, conform Contractului de facilitate de credit nr. 53/23.08.2004, precum si a Contractului de facilitate de credit nr. 164/30.04.2007, debitoarea S.C. I. S.R.L., in calitate de garant fidejusor, s-a obligat irevocabil si neconditionat, atat independent cat si in solidar cu clientul (S.C. D.&C. I. S.R.L.), pana la indeplinirea tuturor obligatiilor clientului rezultand din prezentul contract, sa execute obligatiile asumate de client prin contract, in cazul in care clientul nu le executa, cu renuntarea expresa la beneficiul de diviziune si discutiune (art. 3).
Or, o astfel de clauza asumata prin semnare si stampilare de catre debitoarea S.C. I. T. S.R.L. confera caracter cert, lichid si exigibil creantei pretinse de creditoarea R. B. S.A., avand in vedere obligatia solidara asumata de debitoare, precum si renuntarea expresa, din partea debitoarei, la beneficiul de diviziune si discutiune.
Nu a putut fi retinuta nici apararea debitoarei S.C. I. T. S.R.L. in sensul ca prin acceptarea planului de reorganizare propus de debitorul principal S.C. D.&C. I. S.R.L. creditoarea R. B. S.A. nu ar mai detine o creanta certa, lichida si exigibila fata de ea, in conditiile in care, astfel cum rezulta din Procesul-verbal al Adunarii Generale a Creditorilor S.C. D.&C. I. S.R.L. din data de 05.06.2014 (filele 343-347) rezulta ca creditoarea nu a votat planul de reorganizare al S.C. D.&C. I. S.R.L., mai mult, aceasta a formulat contestatie impotriva Hotararii de aprobare a Planului de reorganizare a debitoarei S.C. D.&C. I. S.R.L., adoptata prin Procesul-verbal al Adunarii Creditorilor din data de 05.06.2014 (filele 348-350).
Mai mult, judecatorul sindic a retinut ca debitoarea S.C. I. T. S.R.L. nu a facut dovada contrara, a inexistentei starii de insolventa prezumata legal conform art. 5 pct. 29 lit. a) din Legea nr. 85/2014.
Impotriva acestei hotarari, in termen si legal timbrat, a formulat apel debitoarea SC I. T. SRL ORADEA, solicitand modificarea sa in totalitate in sensul admiterii contestatiei formulate si respingerii cererii de deschidere a procedurii insolventei impotriva sa. A mai solicitat suspendarea executarii sentintei atacate pana la solutionarea apelului.
In motivarea apelului, apelanta a aratat ca reclamanta creditoare a formulat cate o cerere de deschidere a procedurii insolventei pentru fiecare dintre societatile detinute de administratorul D. S.D., in asociere cu altii. Aceste cereri se afla pe rolul instantei, singurul dosar in care s-a dispus deschiderea procedurii de insolventa fiind prezentul dosar.
Apreciata solutia pronuntata de Tribunalul Bihor ca neintemeiata intrucat se impune conexarea tuturor cererilor de deschidere a procedurii insolventei formulate de catre creditoare impotriva societatilor care in fapt reprezinta un grup de societati comerciale detinute de aceeasi asociati. Conexarea se impun cu atat mai mult cu cat exista identitate de obiect, in sensul ca motivul avut in vedere de creditoare la momentul formularii cererii de deschidere a proceduri ia fost acelasi, respectiv contractul de credit nr. 53/23.08.3004 si contractul de credit nr. 164/30.04.2007. aceste doua contracte de credit au fost incheiate intre creditoare si SC D. & C. I. SRL, apelanta si celelalte societati din grup avand calitatea de garant fidejusor si avalist.
Referitor la aspectul potrivit caruia societatile comerciale care au calitatea de fidejusor si avalist au renuntat la beneficiul de fidejusiune, apreciaza ca acest fapt nu indrituieste in mod direct creditoarea de a demara acte de executare silita impotriva acestora. Dimpotriva, intre creditoare si debitoarea SC D. & C. I. SRL s-a intocmit un grafic de rambursare, acceptat de creditoare. Prin urmare, se impune respectarea acestui grafic si nu doar incercarea de a recupera imprumutul sub orice forma.
Apelanta mai arata ca in cauza nu s-a dovedit starea sa de insolvabilitate, invocand prevederile art. 5 pct. 20 si pct. 29 din Legea nr. 85/2014.
In drept, apelanta invoca prevederile art. 43 alineatele 1, 2 si 5 litera a) din Legea nr. 85/2014.
Intimata a depus intampinare prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat.
La termenul de judecata fixat in cauza, apelanta a aratat ca nu mai sustine cererea de suspendare a executarii sentintei.
Examinand apelul declarat prin prisma motivelor invocate, pe baza actelor dosarului,  Curtea de apel a constatat ca acesta nu este fondat, urmand sa fie respins, pentru  urmatoarele considerente:
Critica apelantei legata de conexarea tuturor cererilor de deschidere a procedurii formulate impotriva societatilor din grup nu este intemeiata, in conditiile in care conexarea nu a fost solicitata in fata primei instante, ci se invoca pentru prima data in apel. De altfel, conexarea inainte de pronuntarea sentintei atacate cu apel nici nu era posibila intrucat sentinta de deschidere a procedurii in prezenta cauza a fost pronuntata la data de 23.10.2014, iar celelalte societati din grup au depus cerere comuna de deschidere a procedurii insolventei impotriva lor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, abia la data de 10.12.2014, cerere admisa. Asadar, instanta de fond, nefiind investita cu judecarea in paralel a prezentei cereri si a cererii comune de deschidere a procedurii impotriva societatilor din grup, nu avea posibilitatea de a dispune conexarea lor si nici nu i s-a invederat sau solicitat acest lucru.
Este adevarat ca, din verificarile facute in sistemul Ecris rezulta ca la data de 10.07.2014 creditoarea a inregistrat cereri de deschidere a procedurii impotriva tuturor societatilor indicate de apelanta ca facand parte din grup, cereri separate care au primit un prim termen de judecata in luna noiembrie 2014, cu exceptia prezentei cauze, la diferite date, termene la care debitoarele au formulat cereri de amanare pentru pregatirea apararii, urmate de alte cereri de amanare, astfel ca aceste cauze nu sunt judecate nici in prezent. Intre timp insa, societatile din grup au formulat cerere comuna de deschidere a procedurii, admisa de instanta. In conditiile in care, la termenul fixat pentru judecarea prezentei cereri nu s-a invocat conexarea, precum si existenta altor cereri de deschidere a procedurii impotriva societatilor din grup, critica apelantei privind obligatia instantei de fond de a dispune conexarea cauzelor nu este intemeiata.
S-a constatat insa, pe baza actelor dosarului, ca s-a solicitat instantei de fond conexarea cauzelor si in aceasta etapa in care fata de fiecare din societatile din grup s-a deschis procedura, aspect asupra caruia instanta de fond va trebui sa se pronunte, inclusiv administratorul judiciar al celorlalte societati solicitand sa fie numit si in prezenta cauza. Nefiind investita cu o asemenea cerere in prima instanta, anterior pronuntarii sentintei atacate, asupra careia instanta de fond sa se pronunte prin sentinta atacata, nici instanta de apel nu o poate analiza, problema nefacand obiectul cauzei si al apelului formulat.
S-a constatat ca reclamanta creditoare nu a inteles sa formuleze o cerere comuna, avand drept scop deschiderea procedurii insolventei in mod concomitent impotriva a doi sau a mai multor membri ai grupului de societati, asa cum prevad dispozitiile art. 5 alineatul 8 din Legea nr. 85/2014, ci cereri separate impotriva fiecareia dintre societati, cereri care nu puteau fi conexate pentru motivele mai sus retinute.
Pe fondul cauzei, apelanta contesta starea de insolventa, sustinand totodata ca reclamanta creditoare nu detine o creanta, certa, lichida si exigibila impotriva sa, creanta care sa indeplineasca conditiile prevazute de Legea insolventei pentru a se putea deschide procedura de insolventa. De fapt, apelanta nu contesta existenta creantei si cuantumul ei, ci contesta exigibilitatea ei pe motiv ca reclamanta s-a inscris cu aceeasi creanta si in planul de reorganizare al debitoarei principale, urmand sa si-o incaseze conform programului de plati anexa a planului de reorganizare. Apelanta considera ca prin stabilirea acestui program de plata s-a esalonat creanta, astfel ca ar fi afectat caracterul ei exigibil. O asemenea sustinere nu poate fi primita intrucat in tabelul preliminar sau definitiv de creante al debitoarei principale s-a inscris creanta reclamantei ca fiind certa, lichida si exigibila, aspecte care au fost verificate de administratorul judiciar si necontestate de persoanele interesate, iar stabilirea unui program de plati prin planul de reorganizare nu afecteaza caracterul exigibil al creantei, ci reprezinta o modalitate de plata a acesteia prevazuta de Legea insolventei, pentru a da posibilitatea  debitorului aflat in dificultate sa-si redreseze activitatea.
In ce priveste celelalte aspecte invocate de apelanta, Curtea de apel a retinut, in acord cu instanta de fond, ca, potrivit Contractelor de facilitate de credit nr. 53/23.08.2004 si nr. 164/30.04.2007, debitoarea S.C. I. S.R.L., in calitate de garant fidejusor, s-a obligat irevocabil si neconditionat, atat independent cat si in solidar cu clientul S.C. D.&C. I. S.R.L., pana la indeplinirea tuturor obligatiilor clientului rezultand din prezentul contract, sa execute obligatiile asumate de client prin contract, in cazul in care clientul nu le executa, cu renuntarea expresa la beneficiul de diviziune si discutiune. Or, o astfel de clauza asumata prin semnare si stampilare de catre debitoarea S.C. I. T. S.R.L. confera caracter cert, lichid si exigibil creantei pretinse de creditoarea R. B. S.A, precum si posibilitatea legala a acesteia de a se indrepta impotriva oricaruia dintre debitorii solidari, pentru recuperarea creantei. De asemenea, debitoarea S.C. I. T. S.R.L. nu a facut dovada contrara, a inexistentei starii de insolventa, prezumata legal conform art. 5 pct. 29 lit. a) din Legea nr. 85/2014. Sarcina probei ii revenea, potrivit textului de lege, astfel ca nu creditoarea trebuia sa dovedeasca ca debitoarea se afla in stare de insolventa.
Pentru toate motivele aratate, instanta a respins ca nefondat apelul formulat, mentinand ca legala si temeinica sentinta atacata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Restructurare, Reorganizare

Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Conflict de munca Reorganizarea activitatii societatii angajatoare in intelesul prevederilor art. 65 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 nu presupune cu necesitate existenta unei situatii economice precare - Decizie nr. 1996 din data de 30.03.2009
Restructurare, reorganizare - Sentinta comerciala nr. 51/CC din data de 29.03.2010
Desfacerea contractului de munca in timpul mandatului si in termen de doi ani de la incetarea mandatului reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale - Hotarare nr. 1366/CA/2010 din data de 09.12.2010
Reorganizare judiciara si faliment. Inlocuirea lichidatorului. - Sentinta comerciala nr. 549/F din data de 19.10.2005
Reorganizare judiciarasi faliment. Revizuirea hotararii pronuntate de deschidere a procedurii insolventei ca urmare a anularii pe cale administrativa a titlului constatator al creantei creditorului declansator a procedurii Inexistenta cazurilor de re... - Hotarare nr. 1373 din data de 26.08.2009
Reducerea unor posturi ca urmare a restructurarii in cadrul unei unitati bugetare. Consecinta nepromovarii examenului pentru ocuparea posturilor nerestructurate - Sentinta civila nr. 2307 din data de 11.05.2012
Militar incadrat conform Legii nr. 80/1995. Trecere in rezerva prin reorganizarea institutiei militare. Lipsa dreptului vatamat - Decizie nr. 5338 din data de 06.12.2012
Procedura insolventei. Plan de reorganizare confirmat. Modificarea planului. Consecinte - Decizie nr. 1615 din data de 20.09.2011
Functionar public. Mutare definitiva in cadrul altui compartiment. - Decizie nr. 537 din data de 24.02.2007
CONTENCIOS ADMINISTRATIV. FUNCTIONARI PUBLICI. REDISTRIBUIRE IN ALT COMPARTIMENT, JUSTIFICATA PRIN REORGAMIZAREA INSTITUTIEI. NECESITATEA DOVEDIRII CONDITIILOR IMPUSE DE ART. 84 IND. 3 (ACTUAL ART.100) DIN LEGEA NR. 188/1999, REPUBLICATA. - Decizie nr. 74/R-C din data de 25.01.2008
INCHIDEREA PROCEDURII REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI. EFECTE. RADIEREA. - Decizie nr. 122/R-C din data de 18.02.2005
Nelegalitatea deciziei de concediere emisa in baza disp. art. 65 din Codul muncii in cazul in care societatea face angajari imediat dupa reorganizare, indiferent pe ce post. - Decizie nr. 563 din data de 11.09.2008
Atributiile AGA in modificarea Statutului societatii sau infiintarea/desfiintarea unor sedii secundare. Rolul instantei in aprecierea strategiei de reorganizare al societatii. - Decizie nr. 614/CM/ din data de 26.10.2009
124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015