InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Furt

(Sentinta penala nr. 231 din data de 03.05.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SENTINTA PENALA NR. 257/3.5.2010.
Constata ca prin rechizitoriul nr. 2822/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti, au fost trimisi in judecata inculpatii T G P, si N T A, pentru savarsirea infractiunii furt calificat in forma continuata.
Se arata in actul de sesizare al instantei ca in perioada lunilor septembrie - octombrie 2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N T A au comis pe raza mun. Moinesti si comunei Poduri mai multe infractiuni de furt calificat, dupa cum urmeaza:
1.  In noaptea de 06/07.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N T A s-au deplasat in cartierul V la barul SC G SRL Moinesti,unde prin fortarea usii de acces si spargerea unui geam, au patruns in interiorul barului, de unde au sustras tigari, bauturi alcoolice, produse alimentare si moneda divizionara, bunuri consumate in scop personal. DE la fata locului s-au ridicat urme papilare care s-a stabilit ca apartin invinuitului N T.
Societatea s-a constituit parte civila cu suma de 541,6 lei.
2.   In noaptea de 12/13.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N T A s-au deplasat la magazinul SC M C SRL Moinesti, amplasat pe strada L din cartierul L, unde, dupa fortarea unei ferestre au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, bauturi alcoolice si tigari, bunuri care au fost consumate impreuna. Dupa comiterea faptei, au parasit magazinul pe una din usi, care avea cheia in yala acesteia. DE la fata locului s-au ridicat urma papilare care apartin inculpatului T G P.
Societatea in cauza se constituie parte civila cu suma de 1038 lei.
3.  In noaptea de 14/15.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor NTA s-au deplasat la magazinul SC C SRL Moinesti, de pe strada L din mun. Moinesti unde au scos sistemul de alarma din functiune, apoi, prin fortarea unei ferestre cu o bara metalica levier si un cleste tip patent, au fortat sistemele de inchidere ale unei ferestre, apoi au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, tigari, bauturi alcoolice, bunuri pe care le-au consumat impreuna la domiciliul inculpatului.
Societatea in cauza nu se constituie parte civila dar precizeaza ca valoarea bunurilor sustrase este de 500 lei.
4.   in noaptea de 18/19.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N T A s-au deplasat la magazinul aceleiasi societati comerciale, amplasat pe strada G. C din cartierul L, unde, prin acelasi mod de operare au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, bauturi alcoolice, tigari, in valoare de 2450 lei, bunuri care au fost partial recuperate, pentru care societatea in cauza nu se mai constituie parte civila. DE la fata locului au fost ridicate urme papilare care apartin atat inculpatului cat si invinuitului.
5.  in noaptea de 20/21.09.2009, inculpatul major TG P, impreuna cu invinuitul minor NT A s-au deplasat pe strada L din mun. Moinesti-zona Bisericii Sf. Neculai, unde au intrerupt iluminatul electric al magazinului ce apartine IF C L, apoi, prin spargerea unui perete lateral confectionat din material lemnos au patruns in interior de unde au sustras produse cosmetice, bauturi alcoolice, tigari, in valoare de 2100 lei, bunuri din care o parte au fost recuperate si predate societatii in cauza, pentru care societatea se constituie parte civila cu suma de 1800 lei.
De la fata locului s-au ridicat urme papilare care au fost create de invinuitul N T A.
6.  in noaptea de 19/20.10.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N TAs-au deplasat la magazinul IF P, situat pe raza satului C, unde, dupa ce au taiat alimentarea sistemului de alarma, au patruns in magazinul societatii prin fortarea unei usi de acces, de unde au sustras aparatura electronica, produse alimentare si moneda divizionara in valoare de 3000 lei, bunuri pe care le-a transportat la domiciliul invinuitului N T A.
In noaptea de 20/21.10.2009, inculpatul,impreuna cu invinuitul minor au comandat un taxi care s-a deplasat la domiciliul invinuitului minor in localitatea Buda, unde u incarcat toate bunurile sustrase, apoi, s-au deplasat spre mun. Moinesti, cand au fost opriti si retinuti pentru cercetari pe raza comunei Poduri.
Bunurile din auto taxi au fost predate societatii in cauza, pentru care s-a  constituit parte civila numai cu suma de 1000 lei.
Inculpatul major a fost retinut 24 de ore conform ordonantei din data de 30.-09.2009, si inca 24 de ore conform ordonantei din 21.10.2009 si arestat preventiv conform incheierii nr. 10 din data de 21.10.2009 pronuntate in dosarul —/260/2009.
In cauza au fost audiati, inculpatul major, martori din lucrari, probe coroborate cu materialul de urmarire penala, din analiza caruia rezulta urmatoarele:
1. In noaptea de 06/07.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N T A s-au deplasat in cartierul V la barul SC GSRL Moinesti,unde prin fortarea usii de acces si spargerea unui geam, au patruns in interiorul    barului, de unde au sustras    tigari, bauturi    alcoolice, produse
alimentare si moneda divizionara, bunuri consumate in scop personal. DE la fata locului s-au ridicat urme papilare care s-a stabilit ca apartin invinuitului N T
Societatea s-a constituit parte civila cu suma de 541,6 lei.
2.   In noaptea de 12/13.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N TA s-au deplasat la magazinul SC M SRL Moinesti, amplasat pe strada L din cartierul L, unde, dupa fortarea unei ferestre au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, bauturi alcoolice si tigari, bunuri care au fost consumate impreuna. Dupa comiterea faptei, au parasit magazinul pe una din usi, care avea cheia in yala acesteia. DE la fata locului s-au ridicat urma papilare care apartin inculpatului T G P.
Societatea in cauza se constituie parte civila cu suma de 1038 lei.
3.   In noaptea de 14/15.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor NTA s-au deplasat la magazinul SC C SRL Moinesti, de pe strada L din mun. Moinesti unde au scos sistemul de alarma din functiune, apoi, prin fortarea unei ferestre cu o bara metalica levier si un cleste tip patent, au fortat sistemele de inchidere ale unei ferestre, apoi au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, tigari, bauturi alcoolice, bunuri pe care le-au consumat impreuna la domiciliul inculpatului.
Societatea in cauza nu se constituie parte civila dar precizeaza ca valoarea bunurilor sustrase este de 500 lei.
4.   In noaptea de 18/19.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor NT A s-au deplasat la magazinul aceleiasi societati comerciale, amplasat pe strada G. C din cartierul L, unde, prin acelasi mod de operare au patruns in interiorul magazinului de unde au sustras produse alimentare, bauturi alcoolice, tigari, in valoare de 2450 lei, bunuri care au fost partial recuperate, pentru care societatea in cauza nu se mai constituie parte civila. DE la fata locului au fost ridicate urme papilare care apartin atat inculpatului cat si invinuitului.
5.  In noaptea de 20/21.09.2009, inculpatul major T G P, impreuna cu invinuitul minor N TA s-au deplasat pe strada Libertatii din mun. Moinesti-zona Bisericii Sf. Neculai, unde au intrerupt iluminatul electric al magazinului ce apartine IF C L, apoi, prin spargerea unui perete lateral confectionat din material lemnos au patruns in interior de unde au sustras produse cosmetice, bauturi alcoolice, tigari, in valoare de 2100 lei, bunuri din care o parte au fost recuperate si predate societatii in cauza, pentru care societatea se constituie parte civila cu suma de 1800 lei.
De la fata locului s-au ridicat urme papilare care au fost create de invinuitul NTA.
6.  In noaptea de 19/20.10.2009, inculpatul major TG P, impreuna cu invinuitul minor NT A s-au deplasat la magazinul IF P, situat pe raza satului C, unde, dupa ce au taiat alimentarea sistemului de alarma, au patruns in magazinul societatii prin fortarea unei usi    de acces, de unde au sustras
aparatura electronica, produse alimentare si moneda divizionara in valoare de 3000 lei, bunuri pe care le-a transportat la domiciliul invinuitului N TA.
Inculpatul major a fost audiat (fila 119) si a recunoscut faptele pentru care a fost trimis in judecata in integralitatea lor. Acesta a recunoscut de altfel si in momentul audierii sale la urmarirea penala.
Inculpatul minor s-a prevalat de dispozitiile art. 70 alin. 2 Cod procedura penala si a aratat ca nu este de acord sa dea declaratie. Instanta observa insa ca la urmarirea penala si acest inculpat a recunoscut faptele pentru care a fost trimis in judecata, astfel cum rezulta din declaratiile sale de la filele 193-15 si 196-198, precum si din procesul verbal de prezentare a materialului de urmarire penala (fila 199).
Declaratiile celor doi inculpati se coroboreaza cu concluziile raportului de constatare tehnico-stiintifica dactiloscopica (filele 71-89 dosar cercetare judecatoreasca), de unde rezulta ca in cazul reclamatiei de furt de la SC G SRL au fost ridicate urme papilare create de inculpatul minor, in cazul reclamatiei de furt de la SC MC SRL au fost ridicate urme papilare create de T G P, de la SC C au fost ridicate urme papilare ridicate de ambii inculpati, iar de la PF C L, urme create de inculpatul minor.
DE asemenea declaratiile inculpatilor se coroboreaza pe langa proba stiintifica si cu depozitiile martorilor din lucrari, si declaratiile acestora date in instanta:
Pentru inculpatul minor, Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau a intocmit referatul de evaluare (filele 115-118).
Coroborand probele sus analizate, instanta apreciaza ca faptele inculpatilor de care in perioada septembrie-octombrie 2009, in baza aceleiasi rezolutii infractionale a sustras din mai multe magazine apartinand partilor vatamate bunuri in valoare totala de 9500 lei,prejudiciul partial recuperat, reprezinta o fapta prevazuta de legea penala, care prezinta pericolul social al unei infractiuni, savarsita cu forma de vinovatie a intentiei directe, motiv pentru care o califica drept infractiune, si va dispune condamnarea fiecarui inculpat la o pedeapsa cu inchisoarea. La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare legala prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului si imprejurarile concrete in care s-a comis infractiunea. Se vor avea de asemenea in vedere si persoanele inculpatilor.
Astfel, in privinta minorului instanta va retine ca desi nu are antecedente penale, acesta a participat la 6 acte materiale ale unei infractiuni de furt calificat, fiecare act fiind complex in desfasurarea sa intrucat a presupus deconectarea sistemelor de alarma, manevra efectuata de catre acesta, sau fortarea usilor si geamurilor cu un levier. Se retin si concluziile raportului de evaluare din care rezulta ca minorul se gospodareste singur, nebeneficiind de supraveghere parinteasca sau specializata. SE observa si motivatia oferita lucratorului serviciului de probatiune, privind faptele sale, respectiv „ la inceput
am avut nevoie de bani", iar persistenta infractionala s-a datorat faptului ca nu au fost prinsi.
Fata de situatiile sus descrise instanta apreciaza ca pentru corijarea inculpatului se impune aplicarea fata de acesta a unei pedepse, o masura educativa nefiind suficienta. Insa aceasta pedeapsa va fi aplicata cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, raportat la faptul ca obligatia inculpatului din cadrul termenului de incercare indeplineste scopul preventiv si sanctionator al pedepsei. Astfel ca in baza art. 81 C.pen. cu referire la art. 110 C.pen. va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada a termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
in baza art.71 al.5 C. pen. va suspenda conditionat si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 359 al.l C.p.p. va atrage atentia inculpatului aspra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In privinta inculpatului major, instanta va avea in vedere faptul ca acesta nu are antecedente penale si a recunoscut si regretat savarsirea faptelor deduse judecatii, motiv pentru care instanta apreciaza necesitatea aplicarii dispozitiilor art. 74 a si c raportat la art. 16 lit. c coborand astfel pedeapsa sub minimul special prevazut de legea penala. In privinta aprecierii modului de executare instanta retine faptul ca inculpatul major a fost retinut mai intai 24 de ore pe data de 30.09.2009, insa procurorul a respins cererea organului de urmarire penala de prezentare instantei in vederea arestarii preventive. Ulterior, la 10 zile inculpatul mai savarseste un act material al infractiunii de furt in aceeasi modalitate, cu acelasi partener, respectiv minorul. In aceste conditii, instanta constata ca perspectiva pierderii libertatii nu a fost de natura a-1 convinge pe inculpat sa renunte la activitatea sa infractionala, el continuand nestingherit in acelasi mod. Instanta nu poate retine apararea inculpatului ca a fost o greseala tinereasca, datorata teribilismului varstei, intrucat o greseala poate fi savarsita o data, nu de 6 ori. Fata de considerentele sus expuse instanta apreciaza ca singura modalitate de corijare a comportamentului inculpatului este executarea efectiva a pedepsei, astfel ca va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza a Ii-a si b Cod penal in conditiile si pe durata prev de art. 71 Cod penal.
In baza art. 350 Cod procedura penala va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.
In baza art. 88 Cod penal va deduce din durata pedepsei, durata retinerii de 24 de ore din data de 30 septembrie 2009,ora 17,30 si durata retinerii si arestului preventiv de la data de 21.10.2009 ora 3,00 la zi.
Sub aspectul laturii civile Instanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv   exista prejudiciu, fapta ilicita, legatura de
cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorilor, precum si conditia suplimentara a constituirii de parte civila a partilor vatamate.
Raportat la faptul ca inculpatul N T A este minor si a fost incredintat mamei spre crestere si educare doar aceasta va fi obligata in solidar cu minorul.
Fata de considerentele de mai sus urmeaza ca in baza art.14, 346 C.p.p. si art.998, 1003,1000 al.2 Cod civil sa oblige in solidar inculpatii si inculpatul minor N T A, in solidar cu partea responsabila civilmente C C la 541,6 lei catre partea civila SC G SRL, 1038 lei catre partea civila SC M C SRL, 1800 lei catre partea civila IF C L si 1000 lei catre partea civila IF P.
Va lua act ca inculpatul T G P a avut aparator ales.
Va dispune plata onorariului aparatorilor din oficiu in cuantum 200 lei, catre Baroul Bacau, pentru avocat B N si 200 lei pentru avocat A N din fondurile Ministerului de Justitie.
In baza art. 191 alin 1 Cod procedura penala, va obliga inculpatul T G P la cheltuieli judiciare catre stat, si inculpatul N TA in solidar cu partea responsabila civilmente CC, la cheltuieli judiciare catre stat, din care 400 lei onorarii aparatori din oficiu.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010