InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Desfacerea casaatoriei

(Sentinta civila nr. 894 din data de 12.03.2013 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Prin cererea inregistrata la data de 07.11.2012 pe rolul Judecatoriei M. sub nr. de dosar .... reclamanta H. R. a solicitat in contradictoriu cu paratul H. CC, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei partilor, stabilirea domiciliului minorei la reclamanta, obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere si revenirea reclamantei la numele avut anterior casatoriei.
A aratat reclamanta ca s-a casatorit cu paratul la data de 20.08.2011 la Primaria corn. B. si din relatia partilor a rezultat copilul H. I. nascuta la data de 23.01.2011.
inca de la inceputul casatoriei paratul a fost violent, iar pe fondul consumului de alcool provoca scandaluri, ii adresa cuvinte jignitore reclamantei, o lovea si o ameninta cu moartea.
De asemenea, paratul obisnuia sa dea toti banii pe alcool si jocuri de noroc si deoarece relatiile de casatorie sunt grav vatamate si casatoria nu mai poate continua se impune admiterea cererii.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 373 lit. b si c Cod civil.
In sustinerea cererii s-a solicitat administrarea probei cu martori, acte si ancheta sociala.
Paratul, legal citat, nu s-a prezentat in instanta si nici nu a formulat intampinare.
A fost audiat un martor la solicitarea reclamantei, a fost efectuata ancheta sociala si s-au depus inscrisuri.
Din actele si lucrarile dosarului, prin prisma probatoriului administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Partile s-au casatorit la data de 20.08.2011, casatoria fiind inregistrata in Registrul de stare civila al corn. B., jud. Bacau, sub nr. 27/20.08.2011.
Din relatia partilor, anterior casatoriei, a rezultat copilul H. I., nascuta la data de 23.01.2011.
Dispozitiile art. 8 din Conventia Europeana a drepturilor Omului consacra dreptul la respectarea vietii private si familiale, urmarind apararea individului impotriva oricarei ingerinte arbitrare a puterii publice in exercitarea prerogativelor ce asigura insusi continutul acestui drept. Familia, ca element natural si fundamental al societatii, trebuie sa se bucure de ocrotire din partea societatii si a statului, ocrotire care se traduce in cazul procedurii divortului, prin aceea ca se recunoaste dreptul sotilor de a obtine desfacerea casatoriei, in cazul in care continuarea relatiei nu mai este posibila. Asa dupa cum pentru incheierea
1
 
casatoriei este necesar consimtamantul liber al sotilor, tot astfel vointa lor trebuie sa fie luata in considerare atunci cand ea se manifesta in sensul desfacerii casatoriei. Potrivit dispozitiilor art. 373 lit. B Cod Civil desfacerea casatoriei se poate dispune atunci cand „datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila"; din analiza textului legal reiese faptul ca temeiul divortului consta in indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: existenta unor motive, aceste motive sa fi vatamat grav raporturile dintre soti, si imposibilitatea continuarii casatoriei pentru cel care cere desfacerea ei.
Din declaratia martorului audiat in cauza precum si din cererile formulate de catre reclamanta, instanta apreciaza faptul ca neintelegerile dintre soti prezinta un caracter de durata si au atins un nivel de gravitate care impiedica continuarea unei vieti de familie in conditii normale. In ceea ce priveste culpa partilor in desfacerea casatoriei, instanta apreciaza ca relatiile sunt vatamate din culpa exclusiva a sotului. Astfel din declaratia martorului instanta apreciaza faptul ca nu se poate retine culpa reclamantei in destramarea relatiei, vinovat de acest lucru fiind paratul care, astfel cum reiese din probatoriu, a refuzat sa lucreze pentru a-si intretine familia, a consumat bauturi alcoolice si in unele cazuri a fost si violent fizic.
Instanta constata faptul ca partile sunt despartite in fapt, aspect care induce ideea unei familii de forma, lipsind orice legatura de afectivitate si relatie personala intre cei doi, elemente necesare pentru existenta unei vieti de familie in adevaratul sens al cuvantului. Motivele invocate de reclamanta, in sensul ca paratul nu s-a implicat in viata de familie, consumul de alcool, motive sustinute de martorul audiat, constituie temeiuri pentru desfacerea casatoriei, instanta apreciind faptul ca relatia de familie nu mai poate continua in conditii normale.
Avand in vedere ca sotul parat a contribuit printr-o atitudine negativa la vatamarea relatiilor de familie, instanta retine culpa exclusiva a acesteia, apreciind ca nu exista sanse de remediere a situatiei.
In ce priveste cererea reclamantei de revenire la numele avut anterior casatoriei, instanta constata ca cererea este admisibila si se va dispune in acest sens.
In legatura cu minorul rezultat din casatoria partilor se constata ca aceasta se afla la mama, locuieste cu aceasta la domiciliul bunicii sale materne, unde este crescuta cu dragoste si afectiune, reclamanta avand grija sa ii asigure cele necesare unei cresteri armonioase.
Se mai constata ca paratul nu s-a ingrijit de cresterea si educarea copilului, din declaratia martorului audiat in cauza, rezultand ca de la momentul despartirii in fapt nu s-a mai interesat de copil, nu i-a trimis bani si nici bunuri.
Pentru aceste considerente instanta apreciaza ca este in interesul copilului sa fie crescut in continuare de mama sa, astfel ca va fi stabilit domiciliul minorului la locuinta reclamantei.
In ce priveste exercitarea autoritatii parintesti, se constata ca in cauza nu au fost administrate probatorii din care sa rezulte ca se impune ca paratului sa ii
2
 
fie interzis acest drept, astfel ca se va dispune exercitarea de catre ambii parinti a autoritatii parintesti cu privire la copil.
Cu privire la obligatia de intretinere a minorei se constata ca potrivit art.529 Cod Civil „cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii".
Deoarece urmeaza ca domiciliul minorei sa fie stabilit la reclamanta, paratul va fi obligat la plata unei pensii de intretinere lunare, stabilita cu respectarea prevederilor legale citate mai sus, valoarea pensiei urmand a fi stabilita prin raportate la venitul minim pe economie.
Astfel, va fi obligat paratul sa plateasca in favoarea minorei o pensie de intretinere in cuantum de 130 lei lunar, de la data de 07.11.2012 si pana la majoratul acesteia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014