InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 172 din data de 25.03.2013 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Asupra cauzei penale de fata,
Constata ca prin rechizitoriul nr /P/2012 al Parchetului de pe langa
Judecatoria Moinesti, a fost trimis in judecata inculpatul T M, recidivist, detinut in Centrul de Retinere si Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Bacau, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 208 al.l raportat la art. 209 al.l lit. i C.pen, cu aplicarea art. 41 alin.2 din C.pen. si art. 37 lit. b din C.pen., constand in aceea ca, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, la inceputul lunii august 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior in locuinta partii vatamate C M, situata in or. Comanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 4.000 lei, prejudiciu partial recuperat; la inceputul lunii septembrie 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior in garajul anexa la locuinta partii vatamate L B L, situata in or. Comanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 1.100 lei, prejudiciu partial recuperat; la sfarsitul lunii septembrie 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior prin efractie intr-o anexa la locuinta partii vatamate D E, situata in or. Darmanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 2.000 lei, prejudiciu partial recuperat.
Se arata in actul de sesizare al instantei ca in fapt, la inceputul lunii august 2012, inculpatul T M se intorcea cu bicicleta de la locuinta mamei sale situata in or. Comanesti, catre domiciliul sau din or. Darmanesti, jud. Bacau. In timp ce se deplasa pe str. Moldovei din or. Comanesti, inculpatul a hotarat sa patrunda prin escaladare in curtea locuintei partii vatamate C M situata la nr. 104,dupa care s-a deplasat la usa de acces a locuintei. Constatand faptul ca aceasta nu este asigurata, inculpatul a patruns in interior si si-a insusit o haina de dama din blana de culoare neagra, o butelie de aragaz, articole de imbracaminte, prosoape, bibelouri, seturi de pahare, un fier de calcat, doua cosuri si doua vase ornamentale metalice, o vaza din sticla de culoare maro, mai multe scule si doua genti de voiaj in care a incarcat bunurile sustrase. Inculpatul a transportat bunurile sustrase cu ajutorai bicicletei la domiciliul sau din or. Darmanesti, jud. Bacau, o parte dintre acestea valorificandu-le in targul din or. Darmanesti.
La inceputul lunii septembrie 2012, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in timp ce se deplasa cu bicicleta catre com. Brusturoasa, prin orasul Comanesti, inculpatul T M s-a oprit in fata unui imobil de pe str. Minerului art. 121 si escaladand gardul imprejmuitor a patruns in curtea locuintei partii vatamate L B L.
Inculpatul s-a deplasat la unul dintre garajele situate la subsolul imobilului si a patruns in interior, usa de acces nefiind asigurata, dupa care a incarcat in geanta de voiaj pe care o avea asupra art. mai multe scule electrice si unelte de pescuit, bunuri pe care le-a transportat la domiciliul sau din or. Darmanesti cu ajutorul bicicletei.
La sfarsitul lunii septembrie 2012, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul s-a deplasat cu bicicleta la un imobil situat in or. Darmanesti, jud. Bacau, imobil proprietatea partii vatamate D E. Inculpatul a escaladat gardul imprejmuitor al imobilului si s-a deplasat in partea din spate unde a patruns intr-o anexa prin fortarea usii de acces. Inculpatul a coborat in beciul situat la subsol de unde a sustras doua bidoane cu vin a cate 25 litri fiecare, pe care le-a urcat pe bicicleta si le-a transportat la domiciliu. Ulterior s-a intors la locuinta partii vatamate si a mai sustras doua bidoane din plastic ce contineau bauturi alcoolice, precum si o palnie, doua palarii, trei caldari, cutite si furculite pe care le-a transportat de asemenea la domiciliul sau.
Prezent la termenul de judecata din data de 25.03.2013, inculpatul arata ca recunoaste fapta astfel cum este ea descrisa in actul de sesizare al instantei, isi insuseste materialul de urmarire penala, si solicita ca judecarea art. sa fie efectuata in baza acestuia, nu solicita alte probe in latura penala, si solicita aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 Cod procedura penala. In urma punerii in discutie, instanta a   admis cererea inculpatului.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine   urmatoarele:
In fapt, la inceputul lunii august 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior in locuinta partii vatamate C M, situata in or. Comanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 4.000 lei, prejudiciu partial recuperat; la inceputul lunii septembrie 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior in garajul anexa la locuinta partii vatamate L B L, situata in or. Comanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 1.100 lei, prejudiciu partial recuperat; la sfarsitul lunii septembrie 2012, a patruns prin escaladare in curtea si ulterior prin efractie intr-o anexa la locuinta partii vatamate D E, situata in or. Darmanesti, jud. Bacau si a sustras mai multe bunuri in valoare de 2.000 lei, prejudiciu partial recuperat.
Situatia de fapt a fost retinuta in urma coroborarii declaratiei
inculpatului din faza cercetarii judecatoresti, cu probele administrate la
urmarirea penala, respectiv: procese verbale de consemnare a plangerii sau
denuntului oral(fl. 11,62,77); procese verbale de cercetare la fata locului si
planse fotografice(fl. 12-19,63-66,78-84); declaratiile partilor
vatamate(fl.20-22,67-68,85-88); proces verbal din data de 29.11.2012 de efectuare a perchezitiei domiciliare la locuinta inculpatului T M si plansa fotografica(fl.36-46); dovada de predare- primire bunuri(fl.23,69,94); declaratiile martorilor(fl.24-26); declaratiile inculpatului T M(fl.l04-109).
In data de 29.11.2012, baza autorizatiei de perchezitie art.45/27.11.2012 emisa de Judecatoria Momesti, a fost efectuata o perchezitie domiciliara la locuinta proprietatea martorei B M si in care locuia inculpatul T M, situata in or. Darmanesti,str. Orozontului, jud. Bacau.
In prezenta martorului asistent C V, au fost identificate in locuinta inculpatului cea mai mare parte a bunurilor sustrase din locuintele partilor vatamate C M, L B L si D E, bunuri care au fost recunoscute si predate acestora pe baza de dovada.
Fiind audiat, inculpatul T M a avut o atitudine sincera recunoscand savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata.
Instanta apreciaza ca din analiza probelor rezulta ca inculpatul a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, in forma continuata, cu forma de vinovatie a intentiei directe, si avand pericolul social al unei infractiuni, motiv pentru care aceasta va fi calificata drept infractiune si va dispune condamnarea art. la o pedeapsa cu inchisoarea.
La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare legala prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea fiecarui infractorului si imprejurarile concrete in care s-a comis infractiunea. Se va avea de asemenea in vedere si persoana inculpatului precum si modalitatile de savarsire a faptei Astfel, desi recunoaste savarsirea faptei deduse judecatii, si solicita aplicarea dispozitiilor 320 ind. 1 Cod procedura penala, instanta va tine seama de gravitatea intrinseca a in contextul antecedentei penale a acestuia, care    prezinta o gama    variata de modalitati de executare a aceleiasi infractiuni, si anume furtul calificat. Instanta va retine faptul ca o mare parte din viata adulta a inculpatului a fost petrecuta in penitenciar, ceea ce denota o persistenta infractionala  dusa la extrem.
Instanta apreciaza ca scopul preventiv si sanctionator al pedepsei nu poate fi atins decat cu privare de libertate, motiv pentru care va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza a Ii-a si b Cod penal in conditiile si pe durata prev de art. 71 Cod penal.
in baza art. 350 Cod procedura penala va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.
In baza art. 88 Cod penal va deduce din durata pedepsei durata retinerii de 24 de ore si a arestului preventiv din data de 09.01.2013 ora 19,30 la zi.
In privinta laturii civile, instanta retine ca sunt intrunite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista o fapta ilicita, un prejudiciu, legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorilor, si conditia suplimentara recuperarii pagubelor in procesul penal, cea a constituirii de parte civila, motiv pentru care in baza art. 14, 346 Cod procedura penala, 1349 Cod civil, va obliga inculpatul T M la plata catre partea civila CM a sumei de 1500 lei reprezentand daune materiale, catre partea civila L B L a sumei de 300 lei.
Va lua act ca partea vatamata D E nu s-a constituit parte civila.
Va dispune avansarea onorariului aparatorului din oficiu in cuantum de 200 lei pentru avocat  M L.
In baza art. 191 alin.l Cod procedura penala, va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010