InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 599 din data de 28.09.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2731/270/2009
Din 20.05.2009                                  

SENTINTA PENALA NR. 599
Sedinta publica din data de 28.09.2009
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – DANIELA POPA
Grefier – GILIOLA-RAMONA AVRAM

Ministerul Public reprezentat de procuror – VASILE UTOIU
        
        
        Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ………………..  trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii furt.
        La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul asistat de avocat Covoran Andreea, partea responsabila civilmente ………………., martorul ……………….., lipsa celelalte parti.
        Procedura completa.
        S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, s-a procedat la audierea martorului, sub prestare de juramant, declaratiile acestuia fiind consemnate la dosar.
        Nefiind cereri de formulat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
        Procurorul, avand cuvantul, expune situatia de fapt, arata ca inculpatul a fost sincer, prejudiciul a fost recuperat, solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii acesteia, obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare.
        Avocat Covoran Andreea pentru inculpat arata ca acesta a fost sincer, prejudiciul a fost recuperat si solicita aplicarea masurii educative a mustrarii, cu onorariu.
        Inculpatul, avand ultimul cuvant, recunoaste si regreta fapta, nu va mai savarsi o astfel de fapta.
        Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
        I N S T A N T A
        Deliberand,
        Asupra cauzei penale de fata,
        Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria ……………….., inregistrat la aceasta instanta sub nr. 2731/270/2009 , s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului …………………., pentru comiterea infractiunii de furt  prev. de art. 208 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal
        S-a retinut in esenta in sarcina inculpatului ca in ziua de 24.02.2009 a sustras bijuterii din aur si un aparat foto digital din locuinta partii vatamate …………………, cauzand un prejudiciu de 9000 lei.
        Din corobororarea probatoriilor administrate in cauza constand in plangerea si declaratiile partii vatamate, procesul verbal de cercetare la fata locului, dovada de restituire, declaratiile martorilor …………………, …………………, …………………, ………………….., …………………., …………………, ……………….., ……………….., ………………… cu declaratiile inculpatului, instanta retine urmatoare situatie de fapt:
        Partea vatamata …………………  a fost plecata in perioada 24.02.2008– 26.02.2009 in municipiul ………………… impreuna cu sotul. In acest timp cei doi fii minori ai lor au stat acasa. In data de 24.02.2009, baiatul mai mare al partii vatamate, …………………, a venit acasa de la scoala impreuna cu inculpatul si …………………, ambii colegi de clasa. In jurul orei 13.30 inculpatul s-a dus la bucatarie pentru a face o cafea si cautand-o a gasit intr-un dulap de deasupra chiuvetei o caseta colorata cu capac in interiorul careia se aflau doua pungute pline cu bijuterii, pe care le-a luat. Dintr-un dulap din bucatarie situat in dreapta usii de acces a luat un  aparat foto digital marca …………………. Bijuteriile le-a amanetat la case de amanet de pe raza municipiului One4sti si Tg. Ocna prin intermediul lui ……………….. – o pereche de cercei de aur de 14 K, de 3,69 grame, ……………….. – o bratara si o pereche de cercei de circa 9,5 grame aur, ………………… – 9 inele si lase perechi de cercei de 40,19 grame aur, ………………… – un lant cu medalion de 8,75 grame de aur si …………………… – o pereche de cercei de 3,95 grame din aur, iar o pereche de ce4rcei a dat-o la schimb in gara Tg. Ocna. Pe ……………….., ……………….., ……………… si ………………. inculpatul ai cunostea personal de mai inainte, iar pe ceilalti doi i-a cunoscut prin intermediul lui ……………….. , un coleg de clasa. Toti cei sase sunt majori si nu au cunoscut provenienta bijuteriilor amanetate, lucru tainuit de inculpat, care dupa fiecare amanetare le-a dat fiecaruia cate o parte din banii primiti in urma amanetarii, filele 20-23, 32-54 doar urmarire penala.
        Aparatul foto a fost dat de catre inculpat lui …………………… pentru a-l tine.
        Bunurile sustrase au fost predate partii vatamate, dupa rascumpararea lor de la casele de amanet, de catre mama inculpatului.
        Partea vatamata a apreciat valoarea bunurilor la suma de 9000 lei si nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
        Pe parcursul procesului penal inculpatul a manifestat sinceritate si  a indicat in amanunt modul de operare declaratiile lui coroborandu-e cu cele ale martorilor audiati la urmarirea penala .
        In drept , fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt prev de art. 208 al 1 Cod penal.
        Retinand vinovatia, se va dispune in baza textului de lege mentionat, sanctionarea.
        La alegerea sanctiunii, conform dispoz. art. 100 Cod penal, se va avea in vedere pericolul social concret al faptei, forma simpla a infractiunii , valoarea prejudiciului recuperat cat si persoana inculpatului.
        Este minor si pe parcursul procesului penal a manifestat sinceritate, a descris in amanunt modul de operare, regretand comiterea faptei.
        Din referatul intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul …………….. rezulta ca provine dintr-o familie legal constituita, minorul fiind crescut si educat intr-un mediu familial corespunzator, parintii fiind preocupati de educatia minorilor, promovand norme sociale si morale.
        Inculpatul a crescut intr-un mediu familial adecvat, a avut un model parental pozitiv pe care sa-l urmeze, membrii familiei bucurandu-se de o imagine impecabila, avand intotdeauna o conduita ireprosabila.
        Anterior, inculpatul nu a mai fost sanctionat si chiar daca in clasa a IX-a a fost exmatriculat, a reluat cursurile in anul urmator, incercand sa recupereze increderea parintilor.
        S-a apreciat ca este bine integrat in societate si nu prezinta un comportament infractional structurat in timp.
        Martorul ……………….. a declarat ca-l cunoaste pe inculpat de mult timp, ca fiind cuminte si ascultator, ambii parinti acordand o atentie deosebita educarii acestuia.
        De alt fel, ambii parinti au precizat ca-l pot supraveghea indeaproape.
        Ca urmare, instanta se va orienta spre aplicarea masurii educative prev. de art. 103 Cod penal, singura in masura sa asigure supravegherea si in cadrul careia inculpatul minor sa-si poata continua studiile.
        Se va pune in vedere parintilor ca au indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului, in scopul indreptarii lui si ca au obligatia sa instiinteze de indata instanta daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita in asupra lui sau are purtari rele ori a savarsit din nou o fapta prevazuta de legea penala iar minorului i se va atrage atentia minorului asupra consecintelor comportarii sale.
        Sub aspectul laturii civile este de precizat ca partea vatamata ………………. nu s-a constituit parte civila in cauza intrucat si-a recuperat prejudiciul.
        In baza art. 189 Cod procedura penala, se va dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariilor pentru avocatii desemnati din oficiu la urmarirea penala si instanta iar in baza art. 191 al. 1 Cod  procedura penala, inculpatul va fi obligat la cheltuieli judiciare catre stat.

        Pentru aceste motive,
        In numele legii,
        H O T A R A S T E:
        
        In baza art. 103 Cod penal, aplica masura educativa a libertatii supravegheate inculpatului minor …………, fiul lui …………… si ………, nascut la data de …… in ……………, domiciliat in ……………, str……………, bl. ….., ap. …, Judetul …………, cetatean ………., studii … clase, elev, necunoscut cu antecedente penal, pentru comiterea infractiunii de furt  prevazuta de art. 208  al. 1 Cod penal cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal.
        Dispune lasarea minorului pe timp de un an sub supravegherea deosebita a parintilor, ………….si ……………...
        Pune in vedere parintilor ca au indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului, in scopul indreptarii lui si ca au obligatia sa instiinteze de indata instanta daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita in asupra lui sau are purtari rele ori a savarsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.
        Atrage atentia minorului asupra consecintelor comportarii sale.
        Constata recuperat  prejudiciul  cauzate partii vatamate ………….
        In baza art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariilor pentru aparatorii desemnati din oficiu la urmarirea penala si la instanta in suma de cate 200 lei pentru av. Stoica Dan George si Covoran Andreea, desemnati din oficiu.
        In baza art. 191 al 1 Cod pr. pen. obliga inculpatul la 520 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si partea responsabila civilmente ……………….  si de la comunicare pentru celelalte parti.
        Pronuntata in sedinta publica azi, 28.09.2009.
        
        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
        
        
        Red. D. P. – 29.09.2009
        Dact. G. A. – 30.09.2009
        Ex. 4

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010