InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Constanta

Pensie anticipata partiala. Neindeplinirea conditiilor prevazute in art. 50 din Legea nr. 19/2000.

(Decizie nr. 147/AS/ din data de 23.09.2008 pronuntata de Curtea de Apel Constanta)

Domeniu Pensii | Dosare Curtea de Apel Constanta | Jurisprudenta Curtea de Apel Constanta

Prin cererea adresata Tribunalului Constanta, inregistrata sub nr. 1963/118/2008, reclamantul G.I.S. a contestat decizia nr. 3331 din 20.02.2008 emisa de Casa Judeteana de Pensii Constanta prin care i s-a respins cererea de acordare a pensiei anticipate partiale. Acesta a solicitat in finalul actiunii anularea deciziei contestate si obligarea paratei sa reanalizeze cererea sa de pensionare.
Reclamantul a aratat ca parata a interpretat gresit prevederile privind stagiul de cotizare realizat in perioada in care a avut calitatea de ofiter activ in cadrul M.Ap.N. fata de prev. art. 194 (1) raportat la prev. art. 38 si 40 don Legea nr. 19/2000, intrucat stagiul de contributie realizat in aceasta perioada trebuie recunoscut in sistemul public de asigurari sociale.
A mai aratat ca indeplineste si conditia de a avea varsta cu cel mult 5 ani mai mica decat varsta standard de pensionare.
La termenul de judecata din 14.05.2008 reclamantul a solicitat obligarea paratei sa ii admita cererea de pensionare anticipata partiala cu luarea  in considerare si a celor 17 ani vechime, facand referire la perioada de stagiu de peste 17 ani in sistemul militar de asigurari sociale.
Prin intampinare parata a solicitat respingerea contestatiei.
In motivarea intampinarii a aratat ca reclamantul a realizat un stagiu de cotizare de numai 20 ani, 3 luni si 21 de zile din care 1 an si 9 luni aferent stagiului prestat in grupa II de munca de 7 ani, 3 luni si 5 zile astfel incat nu a depasit stagiul de cotizare care este de 33 ani si 8 luni.
A mai aratat ca stagiul de 17 ani 1 luna si 9 zile realizat in sistemul militar nu poate fi avut in vedere din prisma prev. art. 194 al.1 din Legea nr. 19/2000 care face referire la alte drepturi de asigurari sociale in sensul art. 98 din lege.
Prin sentinta civila nr. 215 din 2.06.2008 pronuntata de Tribunalul Constanta s-a admis contestatia formulata de reclamantul G.I.S., a fost anulata decizia nr. 3331 din 20.02.2008 emisa de Casa Judeteana de pensii Constanta si a fost obligata parata sa emita in favoarea reclamantului o decizie de acordare a pensiei anticipate partiale.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la Casa Judeteana de Pensii Constanta sub nr. 3331/28.06.2007 reclamantul a solicitat acordarea pensiei anticipate partiale.
Prin decizia nr. 3331/20.02.2008 emisa de Casa Judeteana de Pensii Constanta s-a respins cererea de acordare a pensiei anticipate partiale.
In cuprinsul acesteia, s-a retinut ca nu sunt indeplinite prev. art. 50 din legea nr. 19/2000 in sensul ca  petentul "are stagiul de cotizare mai mic decat stagiul complet" si " are varsta cu cel mult 5 ani mai mica decat varsta standard".
Din aceasta formulare contradictorie nu rezulta daca in opinia paratei reclamantul indeplineste sau nu conditia privind varsta minima.
S-a mai retinut de asemenea ca in conformitate cu art. 50 (11) din Legea nr. 19/2000 perioadele asimilate nu se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale.
Potrivit art. 50 (1) din legea nr. 19/2000 asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
In aceste conditii, potrivit anexei nr. 3 la Legea 19/2000, anexa care cuprinde varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pentru femei si barbati, pe ani si pe luni, pe perioada aprilir 2001 - martie 2015, reclamantul trebuia sa aiba cel putin varsta de 58 de ani si o luna, adica cu cel mult 5 ani mai mica decat varsta standard de 63 ani si o luna si un stagiu de cotizare de cel putin 31 de ani si 2 luni.
Din copia buletinului de identitate rezulta ca reclamantul este nascut la 1.01.1948, deci la data formularii cererii de acordare a pensiei anticipate partiale indeplinea conditia varstei minime impuse de lege.
In conformitate cu art. 50 (11) din Legea 19/2000, text care se refera in mod special la pensia anticipata partiala, prevede ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate prev. la art. 38 al.1 lit. b) si c), precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Asadar, intr-un text special referitor la pensia anticipata partiala, legiuitorul a inteles sa excluda din calculul stagiului de cotizare care poate fi avut in vedere pentru stabilirea dreptului la pensie anticipata partiala numai perioadele in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii si in care a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu  termen redus iar  nu si alte perioade.
Daca legiuitorul ar fi urmarit sa nu includa in perioada de stagiu pentru calculul pensiei anticipate partiale stagiul realizat in alte sisteme, legiuitorul ar fi putut indica in mod expres aceasta exceptie in al. 11 al art. 50 din lege. Cum insa in enumerarea exhaustiva cuprinsa in acest text legal nu se face referire la excluderea perioadei in care asiguratul a cotizat intr-un alt sistem, nu se poate institui o exceptie in plus fata de prevederile legale.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs Casa Judeteana de Pensii Constanta.
Critica sentintei recurate vizeaza, in esenta, urmatoarele:
Reclamantul nu indeplineste conditiile prevazute de lege motivat de faptul ca stagiul complet de cotizare prev. de Legea nr. 19/2000 este de 33 ani si 8 luni, iar stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii este de 20 ani, 3 luni si 21 zile.
Intimatul reclamant  sustine in mod gresit ca institutia parata ar fi trebuit sa ia in calcul  si stagiul realizat in sisteme neintegrate, respectiv perioada de 17 ani, 1 luna si 9 zile desfasurata in sistemul militar.
Potrivit art. 194 al.1 si 2 din Legea nr. 19/2000 "Intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas, precum si a altor drepturi de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
In textul de lege mai sus mentionat legiuitorul a indicat in mod expres tipurile de pensie in vederea deschiderii dreptului de pensie, fara a indica pensia anticipata partiala.
In mod eronat instanta de fond a apreciat ca prin sintagma "Alte drepturi de asigurari sociale" se intelege si pensia anticipata partiala.
Legiuitorul a inteles sa arate prin Capitolul V intitulat "Alte drepturi de asigurari sociale" ca asiguratii din sistemul public beneficiaza si de alte masuri de protectie sociala exemplificate in art. 98 al.1 din Legea nr. 19/2000: "Asiguratii sistemului public au dreptul in afara de pensie la : (f) ajutor de deces.
Analizand sentinta recurata din prisma criticilor formulate Curtea a admis recursul ca fondat pentru urmatoarele considerente:
Prin cererea inregistrata la Casa Judeteana de Pensii Constanta sub nr. 3331/28.06.2007 reclamantul a solicitat acordarea pensiei anticipate partiale.
Prin decizia nr. 3331 din 20.02.2008 emisa de Casa Judeteana de Pensii Constanta s-a respins cererea de acordare a pensiei anticipate partiale, motivat de faptul ca nu sunt indeplinite prevederile art. 50 din Legea 19/2000, in sensul ca petentul are stagiul de cotizare mai mic decat stagiul complet si are varsta cu cel mult 5 ani mai mica decat varsta standard.
De asemenea, s-a retinut ca in conf. cu art. 50 (11) din Legea 19/2000 perioadele asimilate nu se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale.
Potrivit art. 194 al.1 din Legea 19/2000 "intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas, precum si a altor drepturi de asigurari sociale prevazute de lege.
(2) in situatia prevazuta la al.1 prestatiile de asigurari sociale in sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem.
In textul de lege mentionat mai sus, legiuitorul a indicat in mod expres tipurile de pensie pentru care se recunosc reciproc stagiile de cotizare, fara a indica si pensia anticipata partiala.
Legea cadru nr. 19/2000 indica in mod expres in cuprinsul acesteia, prin art. 40, care sunt tipurile de pensie de care pot beneficia asiguratii, iar prin art. 98 sunt indicate celelalte drepturi de asigurari sociale de care pot beneficia asiguratii.
Stagiul de cotizare realizat in sisteme neintegrate nu poate fi fructificat pentru stabilirea pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale.
In mod eronat instanta de fond apreciaza ca prin sintagma "alte drepturi de asigurari sociale" se intelege si pensia anticipata partiala.
Potrivit art. 98 al.1 din Legea nr. 19/2000 asiguratii sistemului public, au dreptul, in afara de pensie la:
a) concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca;
b) prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca;
c) concediu si indemnizatie pentru maternitate;
d) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
e) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului;
f) ajutor de deces.
Prin urmare, prin sintagma "alte drepturi de asigurari sociale "legiuitorul a inteles in mod evident sa se refere la drepturile sociale enumerate in Capitolul V, art. 98 al.1 din Legea 19/2000, intitulat chiar "Alte drepturi de asigurari sociale", neputandu-se interpreta ca s-ar fi avut in vedere celelalte tipuri de pensie, care sunt enumerate distinct prin Capitolul IV art. 40 din acelasi act normativ.
Daca se are in vedere numai stagiul realizat in sistemul public de asigurari sociale, reclamantul nu indeplineste conditia privind stagiul minim de cotizare, astfel ca in mod corect Casa Judeteana de Pensii Constanta a respins cererea de acordare a pensiei anticipate partiale.
Pentru considerentele aratate mai sus, potrivit art. 312 Cod pr. civila Curtea a admis recursul formulat si a modificat in tot sentinta recurata in sensul respingerii contestatiei ca nefondata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010