InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Comunicare informatii de interes public

(Sentinta civila nr. **** din data de 14.12.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr. …..

R O M A N I A
TRIBUNALUL BUCURESTI
SECTIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
SENTINTA CIVILA NR. 
Sedinta publica din data de 14.12.2015
Completul constituit din:
PRESEDINTE: *******
GREFIER: ****


Pe rol judecarea cauzei de contencios administrativ si fiscal privind pe reclamantul  ….. in contradictoriu cu parata  ….. avand ca obiect comunicare informatii de interes public.
Dezbaterile si sustinerile partilor pe fondul cauzei au avut loc in sedinta publica de la …., fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, parte integranta din prezenta hotarare, cand tribunalul avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de …..

TRIBUNALUL,

Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti la data de   reclamantul  …. a solicitat obligarea paratei …  la comunicarea informatiilor de interes public ce au fost solicitate paratei la data de  , obligarea paratei la publicarea hotararii de condamnare intr-un ziar de larga circulatie si pe pagina de internet precum si plata cheltuielilor de judecata aferente.
In motivarea actiunii sale, reclamantul a aratat ca a solicitat paratei comunicare a cinci informatii cu caracter public, informatii la care parata a refuzat sa raspunda.
In drept au fost invocate prevederile Legii 544/2001.
In dovedirea actiunii  au fost anexate inscrisuri.
Parata ….  a depus intampinare la data de   prin care a solicitat  respingerea actiunii ca ramase fara obiect avand in vedere raspunsul transmis reclamantei.
In favoarea ambelor parti instanta a incuviintat proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul retine:
In fapt, prin cererea adresata paratei la data de …  si anexata la fila   …reclamanta a solicitat comunicarea urmatoarelor informatii cu caracter public:
- Cine a propus si avizat ca …  sa organizeze la  … Conferinta … ;
- Cand si cine a aprobat proiectul acestei conferinte;
- Care sunt costurile totale estimate dar si cele efectiv realizate ale acestei conferinte, cu detalierea aferenta capitolelor de cazare, masa, etc;
- Cati invitati au fost din afara tarii si care este suma platita de   pentru deplasarea, cazarea si masa lor;
- Cati participanti au fost din partea   din   si tara si cat au fost cheltuielile de deplasare, cazare, masa a acestora.
Parata a raspuns acestei solicitari, ulterior introducerii prezentei actiuni in justitie, prin adresa sa nr.   din  .
In drept, instanta retine ca potrivit art. 7 din Legea 544/2001 autoritatile au obligatia de a raspunde in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Chiar si refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea sesizarii.
Potrivit art.2 lit.b din legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati sau institutii publice, definite la lit.a – orice autoritate sau institutie publica, precum si orice regie autonoma care utilizeaza resurse financiare publice, iar accesul liber la aceste informatii nu poate fi ingradit conform art.1.
Toate informatiile solicitate de catre reclamant sunt informatii de interes public intrucat vizeaza activitatea unei institutii publice si cheltuirea resurselor financiare ale acesteia.
Analizand punctual raspunsul oferit de parata reclamantului, Tribunalul retine caracterul incomplet al acestuia. In fapt, singurul punct al cererii reclamantei care a fost satisfacut complet este cel de al doilea avand in vedere ca din lectura Dispozitiei  …. gasita de instanta pe site-ul institutiei reiese si cine si cand a fost aprobat proiectul Conferintei  : data aprobarii a fost   iar organul care a aprobat a fost Comitetul Director al ….. . Din acelasi act reies informatii referitoare la avizatorii proiectului, conform mentiunilor din partea inferioara a inscrisului.
Tribunalul constata faptul ca lipsesc raspunsuri referitoare la cine a propus ca   sa organizeze la   „Conferinta ….. ”, care au fost costurile totale estimate dar si cele efectiv realizate ale acestei conferinte cu defalcarea lor pe capitole: cazare, transport, mese festive, marketing, publicitate, inchiriere sala si altele, care a fost suma concreta achitata de   pentru cazarea si masa invitatilor din afara tarii, cati participanti au fost din partea  , din   si din tara si cat au fost cheltuielile cu deplasarea, cazarea si masa acestora.
Parata nu a furnizat nicio explicatie obiectiva referitoare la caracterul eliptic al raspunsului sau.
Fata de aceste considerente, Tribunalul urmeaza a sanctiona refuzul paratei de a comunica complet informatiile solicitate si o va obliga pe aceasta in consecinta.
In ceea ce priveste capatul de cerere accesoriu care se refera la o modalitate de reparare in natura a pretinsului prejudiciu moral, Tribunalul retine ca situatia premisa pentru solutionarea favorabila a acestui petit nu a fost dovedita. Astfel , instanta retine ca reclamantul nu a facut dovada faptului ca absenta unor informatii complete din partea paratei i-a creat in mod plauzibil prejudicii morale care sa poata fi reparate in modalitatea indicata de el.
In acest context, acest capat de cerere urmeaza a fi respins ca nefondat.
In temeiul art. 453 cpc retinand capatul de cerere solutionat favorabil, Tribunalul urmeaza a obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de   lei, parte din onorariul de avocat solicitat

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea reclamantei ….  impotriva   …..
Obliga parata sa comunice reclamantei urmatoarele informatii de interes public solicitate de reclamanta la  :
- Cine a propus ca   sa organizeze la   „Conferinta…….  ”;
- Care au fost costurile totale estimate dar si cele efectiv realizate ale acestei conferinte cu defalcarea lor pe capitole: cazare, transport, mese festive, marketing, publicitate, inchiriere sala si altele;
- Care a fost suma achitata de   pentru cazarea si masa invitatilor din afara tarii;
- Cati participanti au fost din partea … , din …  si din tara si cat au fost cheltuielile cu deplasarea, cazarea si masa acestora.
Respinge cererea reclamantei de publicare a hotararii ca nefondate.
Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de   lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocat redus.
Cu drept de a formula recurs in 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la sediul Tribunalului Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica azi, 14.12.2015.

       Presedinte                                             Grefier
   *******                                      **********

Red. jud. AIG – 4 ex.

Prin decizia civila nr. ….. pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a fost respins recursul declarat impotriva sentintei civile nr. ……. pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal si a fost obligat recurenta sa plateasca intimatei suma de   lei cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014