EMITEREA CECULUI. GIR IN ALB. EROAREA OBSTACOL. CAPACITATE PROCESUALA.
(Decizie nr. 122 din data de 22.01.2006 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)3.EMITEREA CECULUI. GIR IN ALB. EROAREA OBSTACOL. CAPACITATE PROCESUALA.
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt sub nr. 3717/28.04.2005, reclamantul C.A.a solicitat, in contradictoriu cu paratii – Directia Silvica Suceava, S.C. „P.A.M” S.R.,L. Poiana Teiului, S.C. G. F. SRL BACAU si Banca „Ion Tiriac” Piatra Neamt, constatarea nulitatii filei cec seria BB nr. 30600030073, invocand – in motivare – faptul ca a fost indus in eroare atunci cand a semnat si a pus stampila la rubrica „girant”.
Prin sentinta civila nr. 2798/11 iulie 2005, Judecatoria Piatra Neamt si-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Neamt, instanta la care cauza a fost inregistrata sub nr. 1089/2005.
Constatandu-se ca pe rolul instantei se afla o cerere cu acelasi obiect, promovata de Directia Silvica Suceava, tribunalul a dispus conexarea celor doua cereri.
Prin sentinta civila nr. 186/07 martie 2006, pronuntata in dosarul nr. 1089/2005, Tribunalul Neamt a respins actiunea principala si actiunea conexa, ca nefondate.
In motivarea acestei solutii s-au retinut urmatoarele aspecte :
Fila cec seria BB nr. 30600030073 a facut parte din carnetul de file cec eliberat de Banca Comerciala „Ion Tiriac” SA – Sucursala Piatra Neamt sub semnatura si stampila AF C. V. POIANA TEIULUI, la data de 28 august 2001.
La data de 11.09.2003 aceasta fila cec a fost emisa de SC P. A.M.SRL Poiana teiului (care-l are ca administrator pe C. V.), ca o consecinta a relatiilor comerciale derulate intre cele doua societati. Desi, asa cum sustine trasul Banca Comerciala „Ion Tiriac” SA Piatra Neamt, titularul carnetului de file CEC (AF Curca Vasile) din care face parte si titlul contestat prin cererile de fata, se afla in interdictie bancara, ca urmare a emiterii unor cecuri fara acoperire, acest aspect nu este in masura sa-i afecteze valabilitatea.
Conform art. 3 al. 2 teza II din Legea 59/1934 : „Titlul emis fara observarea acestor conditii valoreaza totusi ca CEC”.
Intrucat initial nu a fost trecut numele beneficiarului, fila CEC are statutul juridic de CEC la purtator, conform art. 5 al. 6 din Legea 59/1934, fiind girata de Directia Silvica Suceava – Ocolul Silvic Brosteni, cu respectarea prevederilor legale (art. 15) pe dosul cecului. Fiind vorba de girul unui CEC la purtator, acesta a capatat caracterul unui gir in alb, situatie prevazuta de Legea 59/1934 (art. 16 al. 4).
Sustinerile reclamantului C.A.indicate prin precizarile ulterioare, referitoare la faptul ca solicitarea de constatare a nulitatii absolute are ca principal temei dreptul comun si nu Legea 59/1934, au fost inlaturate. Nu poate fi facuta abstractie de prevederile legii speciale, intrucat atat conditiile de forma cat si cele de fond trebuie analizate in primul rand prin prisma acesteia. Eroarea aratata de reclamantul C.A, nu a fost retinuta de prima instanta. Simplele afirmatii formulate numai cu intentia de a justifica un motiv de nulitate absoluta nu sunt si suficiente pentru a-l certifica. S-a retinut ca reclamantul C.A.nu a putut dovedi modalitatea in care a fost dus in eroare de administratorul SC „P. A.m.” SRL. Mai mult decat atat, acesta a formulat aparari care nu au nici o legatura cu actiunea, indicand drept imprejurare credibila o situatie de forta majora, respectiv inundatiile de pe raul Bistrita, produse in noaptea de 31.12.2002/01.01.2003 si care ar fi afectat pe S.C. P.A.M. SRL, in conditiile in care cec a carei nulitate absoluta se solicita a se constatata a fost emisa dupa 9 (noua) luni de zile, respectiv la data de 11 septembrie 2003.
A mai retinut instanta de fond ca, aspectele evidentiate de reclamantul C.A. din actiunea principala si Directia Silvica Suceava – titulara cererii conexe, au fost analizate sub o forma sau alta si cu ocazia solutionarii altor actiuni deduse judecatii, respectiv : opozitie la executare, contestatie la executare si revizuire, prin pronuntarea sentintei civile nr. 3071 din 09.09.2004 de Judecatoria Piatra Neamt, sentintei civile nr. 678/17.02.2005 de Judecatoria Piatra Neamt si sentinta civila nr. 621/15.02.2005 de Judecatoria Piatra Neamt.
Avand in vedere cele aratate mai sus, a constatat ca fila CEC a carei nulitate absoluta se cere prin actiunea principala si cererea conexa a fost emisa cu respectarea tuturor dispozitiilor legale imperative, fara a urmari inducerea in eroare a vreunei persoane, fiind o consecinta fireasca a relatiilor comerciale derulate intre parti.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel reclamantii C. A. si Regia Nationala a Padurilor Romsilva – Directia Silvica Suceava. In motivarea apelurilor s-au reluat argumentele si dovezile invocate la instanta de fond.
Astfel, ambii apelanti au relatat imprejurarile in care a fost completat cecul, in sensul ca intre Directia Silvica Suceava – Ocolul Silvic Brosteni si SC P. A. M.SRL s-au incheiat contracte pentru achizitie de material lemnos, ca administratorul firmei – Curca Vasile a prezentat ocolului o fila cec in care nu era completata suma si beneficiarul, iar ulterior a solicitat ca plata datoriei de 140.324.000 lei sa fie facuta de S.,C. G., societate care, in schimbul platii, a solicitat remiterea filei cec si girarea acesteia de catre Ocolul Silvic Brosteni; ca ulterior SC G. SRL a completat, cu rea – credinta suma de 1.300.000.000 lei, dupa care a depus-o spre plata la Banca Comerciala „Ion Tiriac”, care a refuzat plata.
Apelantul – reclamant C.A. a mai invocat nulitatea hotararii instantei de fond, motivat de faptul ca aceasta nu a analizat temeinic actiunea cu care a fost investita si nu s-a pronuntat asupra aspectelor de fapt si de drept invocate.
A mai sustinut apelantul ca hotararea atacata este nu numai nelegala si netemeinica, dar si contradictorie, intrucat instanta de fond a facut o analiza a elementelor de validitate ale filei cec in baza legii speciale, considerand ca s-a invocat eroarea ca mijloc de proba si a omis sa analizeze actiunea in raport de temeiul juridic invocat de reclamant prin actiune.
Apelanta – reclamanta Regia Nationala a Padurilor „Romsilva” – Directia Silvica Suceava a invocat, in motivarea apelului, aceleasi aspecte privind imprejurarile in care a fost completat cecul, invocand in plus si faptul ca Ocolul Silvic Brosteni nu are personalitate juridica, ceea ce atrage nulitatea girului, precum si faptul ca Directia Silvica Suceava nu are calitate de debitor al S.C. „G.” SRL (aspecte invocate si de celalalt apelant).
Intimata – parata S.C. „G.” SRL a depus la dosar intampinare, prin care a solicitat respingerea apelurilor formulate, invocand, in primul rand exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a Directiei Silvice Suceava, intrucat aceasta nu are personalitate juridica, iar in subsidiar, lipsa calitatii de reprezentant a Directiei Silvice Suceava, care ar avea dreptul de a reprezenta Regia Nationala a Padurilor „Romsilva” numai in raza teritoriala a judetului Suceava.
Pe fondul cauzei, intimata – parata a solicitat respingerea apelurilor pentru aceleasi argumente invocate in fata instantei de fond.
Exceptiile invocate de intimata, privind lipsa capacitatii de folosinta si lipsa calitatii de reprezentant a Directiei Silvice Suceava sunt neintemeiate, intrucat potrivit art. 9 al. 2 din Regulamentul de organizare si functionare a Regiei Nationale a Padurilor „Romsilva” – „directorii si consilierii juridici ai unitatilor fara personalitate juridica din structura Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva reprezinta interesele si indeplinesc atributiile acesteia pe raza teritoriala in care sunt organizate aceste unitati”.
In temeiul acestui text, reclamanta – Regia Nationala a Padurilor – Directia Silvica Suceava are capacitatea de a sta ca parte in proces si poate reprezenta interesele regiei in fata oricarei instante de judecata, atat timp cat chestiunea in litigiu a aparut in raza sa de activitate.
Analizand ambele apeluri declarate in cauza, in raport de actele si lucrarile dosarului, curtea constata urmatoarele :
Apelantul C.A. a invocat, in primul rand nulitatea hotararii atacate, pe motiv ca instanta de fond nu s-ar fi pronuntat cu privire la aspectele de fapt si de drept invocate in actiune, nu ar fi analizat probele administrate in cauza si nu ar fi motivat in fapt si in drept hotararea.
Sustinerile apelantului nu se verifica.
Instanta de fond a analizat actiunea reclamantului, pe aspectele de fapt si de drept invocate, facand referire si la completarea la actiune, dupa cum a avut in vedere si probele invocate de parti in sprijinul pozitiei lor, hotararea fiind motivata temeinic, in raport de toate aceste aspecte.
Trebuie precizat, in acest sens, ca precizarile reclamantului, care a invocat cesiunea de creanta drept operatiune juridica prin care s-a realizat girarea cecului, au fost apreciate de instanta de fond ca neintemeiate si, in consecinta, inlaturate, cu motivarea ca fata de obiectul cererii de chemare in judecata, pretentiile reclamantului nu pot fi examinate decat in raport de prevederile legii speciale, care este Legea 59/1934 si nu prin prisma dreptului comun.
In ce priveste probatoriul invocat de reclamant in sprijinul pozitiei sale, cu referire speciala la hotararile instantei penale, instanta de fond a inlaturat aceste probe in mod implicit, cantonandu-se la prevederile legii speciale, in raport de care a examinat si solutionat actiunea.
Pozitia instantei de fond, sub acest aspect, este justificata, cu atat mai mult cu cat actele invocate, emanand de la parchet sau de la instanta penala nu au autoritate de lucru judecat in fata instantei civile, decat in ceea ce priveste existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia (conform art. 22 Cod procedura penala).
Ca urmare, sustinerile apelantului, vizand nulitatea hotararii atacate sunt nefondate, dincolo de faptul ca pretinsele omisiuni invocate nu sunt sanctionate de lege cu nulitatea hotararii, instanta de apel avand posibilitatea de a corecta eventualele omisiuni sau erori ale hotararii atacate, in virtutea caracterului devolutiv al apelului.
Pe fondul cauzei, in urma examinarii probelor administrate si a sustinerilor partilor, curtea retine urmatoarele :
In speta s-a solicitat constatarea nulitatii unui cec, titlu de valoare reglementat de Legea 59/1934, instanta de fond statuand in mod corect, atat asupra situatiei de fapt, cat si a temeiului juridic al actiunii.
Nu poate fi retinut punctul de vedere al apelantului – reclamant, in sensul ca dispozitiile art. 14 din Legea 59/1034 trebuie sa se raporteze la art. 1391 si 1397 Cod civil, care reglementeaza cesiunea de creanta. Cesiunea de creanta este un contract prin care un creditor transmite dreptul sau de creanta, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, altei persoane. Contractul de cesiune de creanta trebuie sa indeplineasca toate conditiile de validitate impuse de lege, in primul rand sub aspectul obiectului, care trebuie sa fie determinat.
Ori in speta este in discutie un cec, care la momentul emiterii nu avea completata suma de plata dupa cum sustine chiar apelantul si care nu poate fi examinat decat in raport de dispozitiile Legii 59/1934.
Nefiind trecut numele beneficiarului, fila cec a capatat statutul de cec la purtator (potrivit art. 5 al. 6 din Legea 59/1934), iar girul aplicat de apelantul reclamant are caracterul unui gir in alb, situatie prevazuta de art. 16 al. 4 din legea 59/1934.
In aceste conditii, nu pot fi avute in vedere reglementarile generale, privind cesiunea de creanta, asa cum sustine apelantul, intrucat Legea 59/1934 este lege speciala, ce se aplica cu prioritate.
Ca urmare, nu poate fi pusa in discutie eroarea abstacol la girarea cecului in alb, intrucat aceasta operatiune a avut loc, asa cum s-a aratat, in conditiile Legii 59/1934.
Ambii apelanti au invocat lipsa mandatului contabilului C.A. de a gira cecul si lipsa personalitatii juridice a Ocolului Silvic Brosteni a carui stampila apare pe cec.
Girarea unei file cec este un fapt de comert, conform art. 3 pct. 14 Cod comercial. In speta, apelantul C.A. a semnat si stampilat fila cec, actionand ca prepus al Directiei Silvice.
In aceste conditii, intimata – parata nu avea obligatia de a verifica mandatul prepusului, iar lipsa unei imputerniciri in acest sens nu i-ar putea fi opozabila.
In ceea ce priveste reaua – credinta a intimatei S.C. „G.” S.R.l. la completarea filei cec, trebuie aratat ca potrivit art. 14 din Legea 59/1934, „daca un cec necompletat la emitere a fost completat fara a tine seama de intelegerile intervenite, neobservarea acestor intelegeri nu poate fi opusa posesorului, afara numai daca acesta a dobandit cecul cu rea – credinta, sau daca posesorul a savarsit o greseala grava in dobandirea cecului”.
Cum in speta nu s-a dovedit nici una din aceste situatii, privind reaua – credinta a posesorului cecului, chiar daca fila cec ar fi completata cu o alta suma decat cea pentru care s-a girat, acest aspect nu poate fi imputat intimatei – parate.
In ceea ce priveste anularea filei cec de catre banca, acesta nu poate constitui un motiv de nulitate a titlului de valoare, intrucat art. 3 al. 2 din Legea 59/1934 statueaza : „Cecul nu poate fi emis decat daca tragatorul are disponibil la trans . . . Titlul emis fara observarea acestor conventii valoreaza totusi ca cec”.
Ca urmare, faptul ca S.C. „P.A.M” SRL a emis cecul fara autorizarea trasului, nu atrage lipsa efectelor juridice pentru fila cec.
Decizia 122/02.11.2006
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Contracte economice
Debite - Hotarare nr. 53 din data de 03.10.2017emitere ordonan?a de plata - Sentinta civila nr. 1344 din data de 03.04.2014
contravaloare presta?ii - Sentinta civila nr. 1369 din data de 03.04.2014
Contracte economice - Sentinta comerciala nr. 1132/C din data de 16.06.2010
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 188 din data de 19.01.2011
Pretentii - Sentinta civila nr. 143 din data de 19.11.2011
Perfectare act - Sentinta civila nr. 1222 din data de 24.11.2010
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 994 din data de 27.10.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 641 din data de 01.09.2010
somatie de plata - Sentinta civila nr. 454 din data de 14.10.2009
Regimul nulitatilor in materie societara. Aplicarea Directivei nr.68/151/CEE – Sectiunea a III-a. - Decizie nr. 202/Ap din data de 13.11.2007
Societati comerciale. Anularea hotarare A.G.A. Convocare. Lipsa mentiunii alegerii unui secretariat - Decizie nr. 87/R din data de 16.06.2006
Contracte de munca - Decizie nr. 339/R din data de 27.04.2012
Refuz calitativ. Indeplinirea defectuoasa a obligatiilor contractuale. Raport de cauzalitatea intre neindeplinirea corespunzatoare a calitatii de control a productiei si prejudiciul suferit prin suportarea contravalorii lucrarilor de remediere. - Decizie nr. 244/A din data de 01.10.2004
Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011