Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Plangere rezolutie Parchet

(Sentinta penala nr. 307 din data de 10.02.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

R O M A N I A
JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI-SECTIA PENALA

Dosar nr. .........................

SENTINTA PENALA NR. ...............
SEDINTA PUBLICA DE LA ......................
INSTANTA CONSTITUITA DIN:
PRESEDINTE -   .............................
     GREFIER -    ..............................

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti este reprezentat de procuror .............................
     Pe rol solutionarea cauzei avand ca obiect plangere prev. de art. 2781 C.p.p., privind pe petentul ................... si pe intimatul .......................
     Dezbaterile au avut loc in sedinta publica de la ................., fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data. Avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat pronuntarea la ...................

     I N S T A N T A

     La data de .................. a fost inregistrata pe rol plangerea formulata de petentul .................., in contradictoriu cu intimatul ....................., impotriva Rezolutiei nr..................... din ................ emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, mentinuta prin Rezolutia nr....................... din ................... emisa de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.
     In motivare petentul arata ca la pronuntarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale s-au avut in vedere raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit de expertul ..............., declaratia conducatorului auto si a martorului ................. Faptul ca petentul a fost transportat imediat la spital ca urmare a leziunilor produse a condus la retinerea unei situatii de fapt eronate, nefiind prezent la efectuarea actelor intocmite de organele de politie la fata locului. Se incearca a se acredita ideea ca petentul se afla la o distanta de aproximativ 14 m dupa terminarea marcajului pietonal, ca s-a angajat in traversarea carosabilului printr-un loc nepermis, chiar ca starea de pericol iminent de accident a fost creata de el. De asemenea, este de observat ca aceasta maniera subiectiva de redare a evenimentului rutier de catre expertul tehnic se intemeiaza in esenta pe declaratia numitului ..........................
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Prin Rezolutia nr................. din ............. emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a fost confirmata propunerea organelor de politie de neincepere a urmaririi penale fata de ..................... sub aspectul infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. de art.184 alin.2,4 C.pen., in temeiul art.228 alin.6 si art.10 lit.d C.pr.pen., avand in vedere ca din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca accidentul s-a produs din culpa exclusiva a victimei ....................., care s-a angajat in traversarea strazii prin loc nepermis.
     Prin Rezolutia nr................... din ..................... emisa de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a fost respinsa plangerea petentului impotriva rezolutiei procurorului de caz.
     Instanta apreciaza ca plangerea formulata conform art.2781 C.pr.pen. nu este intemeiata, intrucat in mod corect s-a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul infractiunii de vatamare corporala din culpa prevazuta de art.184 C.pen. Fapta intimatului nu intruneste elementele constitutive ale acestei infractiuni sub aspectul laturii subiective, deoarece din mijloacele de proba administrate nu a rezultat existenta culpei acestuia.
     Din analiza actelor dosarului (declaratiile partilor, proces-verbal de cercetare la fata locului, planse foto, declaratia martorului ................., raport de expertiza medico-legala, raport de expertiza tehnica judiciara) rezulta ca la data de .................., in jurul orei ........... intimatul ................... a condus autoturismul ................ cu nr. de inmatriculare ..............pe str.............................. dinspre ................. catre ................., imprejurare in care l-a accidentat pe petentul ...................., angajat in traversarea drumului.
     Din raportul de expertiza medico-legala nr.................. intocmit de Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" (fila 29 dosar Parchet) reiese ca ................ prezinta leziuni traumatice (fractura oase gamba dreapta) care s-au putut produce la data de ................. prin lovire cu corp dur in conditiile unui accident rutier (impact la nivelul gambei drepte) si necesita pentru vindecare 130-150 zile de ingrijiri medicale. Leziunile traumatice nu au pus in primejdie viata victimei.
     Asa cum rezulta atat din procesul-verbal de cercetare la fata locului, din plansele foto cat si din declaratia martorului ............... (fila 25) care se coroboreaza cu declaratiile intimatului, accidentul s-a produs dupa marcajul pietonal, iar ................... a traversat neregulamentar strada, fiind infirmate clar sustinerile petentului in sensul ca ar fi traversat drumul pe marcajul pietonal.
     In procesul-verbal de cercetare la fata locului intocmit la data de .............. (filele 4-8) se arata ca s-au descoperit doua urme de franare in lungime de 15,50 m care incep la o distanta de 6,50 m fata de nivelul marcajului pietonal si la o distanta de 1,40 m fata de bordura din dreapta, terminandu-se la o distanta de 2,20 metri fata de aceeasi bordura.
     Din schita locului accidentului (fila 10), inscris coroborat cu mentiunile din procesul-verbal de cercetare la fata locului si cu plansele foto rezulta de asemenea ca la fata locului s-au gasit urme sub forma de cioburi de sticla provenind de la oglinda retrovizoare stanga a autoturismului condus de .................., geamul oglinzii fiind spart la momentul impactului cu victima.
     Or, aceste cioburi au fost descoperite tot dupa marcajul pietonal.
     In cauza a fost efectuat si un raport de expertiza tehnica judiciara (filele 38-49), avand ca obiective stabilirea dinamicii accidentului rutier, cu precizarea directiei, vitezei de deplasare a autovehiculului si a victimei, locul impactului, momentul aparitiei starii de pericol, distanta parcursa de autovehicul si victima din acest moment si pana la impact, posibilitatile tehnice de evitare a accidentului avute la dispozitie de persoanele implicate, viteza maxima de deplasare a autovehiculului la care conducatorul auto putea evita producerea impactului.
     Concluziile raportului de expertiza sunt prezentate la filele 48-49, retinandu-se ca autoturismul ................ cu nr. de inmatriculare .............., condus de ................., se deplasa pe str.................., dinspre ................... catre ................, cand victima ................., ce era angajata in traversarea drumului de la stanga spre dreapta, s-a lovit de partea laterala stanga a acestuia, zona oglinzii exterioare, dupa care a cazut pe carosabil.
     In momentele premergatoare producerii accidentului autovehiculul se deplasa cu o viteza de 49 km/h iar victima cu 5,3 km/h. Impactul autovehicul-pieton s-a produs intr-un punct situat cu 8,7 m inainte de sfarsitul urmelor de franare, respectiv la 13,3 m dupa terminarea marcajului pietonal.
     Pietonul .................. a determinat o stare de pericol potential, pentru ca s-a angajat in traversarea carosabilului printr-un loc nepermis. Starea de pericol iminent a fost creata tot de catre victima, iar pentru conducatorul auto a intervenit in momentul in care aceasta, venind din lateral stanga, prin fata autovehiculului de mare tonaj aflat pe banda a doua, a ajuns in campul sau vizual si pe directia de deplasare a autoturismului .............. Din momentul aparitiei starii de pericol iminent si pana in cel al impactului victima a parcurs un spatiu de 2-3 metri iar autovehiculul de 18 metri.
     Pentru conducatorul auto .................., la viteza de deplasare a autoturismului de 49 km/h nu a existat posibilitatea tehnica de a evita producerea accidentului cu ajutorul franei de serviciu, deoarece nu a avut la dispozitie timp si spatiu pentru executarea manvrei propriu-zise. Viteza maxima de deplasare a autovehiculului Dacia Supernova la care conducatorul auto putea evita impactul a fost de 35 km/h. In conditiile accidentului numai victima putea preveni producerea lui, daca nu s-ar fi angajat in traversarea drumului printr-un loc nepermis si fara sa se asigure.
     Totodata, este de mentionat ca petentul, desi a beneficiat de asistenta juridica in faza cercetarilor, nu a formulat obiectiuni cu privire la raportul de expertiza, asa cum rezulta si din procesele-verbale aflate la filele 51-52.
     In consecinta, instanta retine ca autoturismul intimatului se deplasa pe prima banda, a trecut de marcajul pietonal, iar petentul a traversat (de la stanga la dreapta raportat la sensul de circulatie al autoturismului) prin fata unui autovehicul de mare tonaj aflat pe banda a doua. Desi a franat, conducatorul auto nu l-a mai putut evita, pietonul lovindu-se de partea laterala stanga a autoturismului, in zona oglinzii exterioare stanga.
     In raport de imprejurarile evenimentului rutier, nu se constata ca intimatul ar fi actionat cu forma de vinovatie prevazuta de lege (culpa cu prevedere sau culpa simpla), intrucat nu a avut posibilitatea de a evita producerea accidentului.
     Fata de cele expuse anterior, instanta constata ca plangerea este nefondata si o va respinge in baza art.2781 alin.8 lit.a Cod procedura penala.
     Se vor mentine solutiile Parchetului, urmand sa se faca si aplicarea art.192 alin.2 Cod procedura penala in ceea ce priveste cheltuielile judiciare avansate de stat.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
     
     In baza art.2781 alin.8 lit.a Cod procedura penala respinge ca nefondata plangerea formulata de petentul ........................ (domiciliat in ..............................., CNP .............................), in contradictoriu cu intimatul ............................... (domiciliat in .............................................).
     Mentine Rezolutia nr................... din ...................... emisa de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti si Rezolutia nr........................ din ..................... emisa de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.
     In baza art.192 alin.2 Cod procedura penala obliga pe petent la plata sumei de 100 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ......................

     PRESEDINTE                                                        GREFIER                                                                                                              
     .................................                                        ...............................
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
         Red.Dact/M.C./4 ex./23.02.2010



4


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014