InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

(Sentinta penala nr. 544 din data de 10.03.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

                  R O M A N I A
    JUDECATORIA SECTORULUI ……………………….
DOSAR NR. ……………………………
     
     SENTINTA PENALA NR………………………
     SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE ……………………………
     INSTANTA CONSTITUITA DIN:
     PRESEDINTE:  ………………………
     GREFIER:   ................................................
     
     MINISTERUL PUBLIC – Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului ............................ este reprezentat de procuror .......................................
     Pe rol solutionarea cauzei privind pe inculpatii ..........................., trimis in judecata in stare de arest preventiv sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt calificat prev. de art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.e C.p. si art.208 alin.1 – 209 alin.1 lit.c, e si i C.p. si de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b C.p., toate cu aplic. art.33 lit.a C.p. si ........................., trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b C.p.
     Dezbaterile au avut loc la termenul din ...................................., conform incheierii de sedinta de la acea data. Avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat pronuntarea la .............................................
     
     I N S T A N T A
     
     Prin rechizitoriul nr................. din .................... intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte ......................... – Sectia ........................... penala si criminalistica, s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului .............................. pentru infractiunile de furt calificat prev. de art.208 alin.1-209 alin.1 lit.e Cod penal si art.208 alin.1-209 alin.1 lit.c, e, i Cod penal si pentru o infractiune de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal, si a inculpatului ................................ pentru infractiunea de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal.
     S-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul ....................................... sub aspectul infractiunii prev. de art.26 rap. la art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal si fata de ........................................ sub aspectul infractiunii prev. de art.26 rap. la art.208 alin.1-209 alin.1 lit.c, e, i Cod penal.
     In sarcina inculpatului ....................... s-a retinut ca la data de ..................................., impreuna cu inculpatul .................................., avand asupra sa un cutit si fata acoperita cu o cagula improvizata, a patruns in interiorul ............................ situata pe ..........................., nr......................., sector ................................ si dupa ce a lovit-o in mod repetat pe vanzatoare in zona capului, a sustras bijuterii din aur in valoare de ................................................ lei.
     La data de ...................., inculpatul .................................., in timp ce se afla in magazinul ........................... din .................. str......................., nr....................., a solicitat vanzatoarei ................................... sa ii prezinte un telefon mobil, si dupa ce i l-a inmanat, a fugit, avand telefonul mobil asupra sa.
     La data de ........................., inculpatul ..............................., avand fata acoperita cu o bucata de tesatura, a intrat in casa de amanet a ...................................... din ........................., bd................, nr....................., unde a spart geamul unei vitrine si a sustras mai multe bijuterii din aur, in greutate de peste .............................. de grame.
     In sarcina inculpatului ............................ s-a retinut ca la data de ................................., impreuna cu inculpatul ...................., avand asupra sa un cutit si fata acoperita cu o cagula improvizata, a patruns in interiorul .............................. situata pe sos............................, nr............................, sector ........................ si dupa ce a lovit-o in mod repetat pe vanzatoare in zona capului, a sustras bijuterii din aur in valoare de ............................................ lei.
     In cursul urmaririi penale, Judecatoria Sectorului ................................. a dispus arestarea preventiva a inculpatilor prin incheierea nr..................... din ................................., fiind emise M.A.P. nr............................. pentru inculpatul ....................... (fila ......................... d.u.p.), respectiv M.A.P. nr........................................ pentru inculpatul ........................ (fila ................. d.u.p.).
     Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei la data de ...............................
     In cursul cercetarii judecatoresti s-a procedat la audierea inculpatilor la termenul din ............................. (filele ................................), totodata fiind luat cate un supliment de declaratie la ultimul termen de judecata, sub aspectul laturii civile.
     Au fost audiati: partea vatamata ............................. (fila .......................), reprezentantul partii civile .........................................., numitul ......................................... (fila ..............................) si martorul ........................... (fila ...........................). S-a facut aplicarea art............................... Cod procedura penala fata de martorii ....................................... si ...............................................
     Au fost atasate fisele de cazier judiciar (filele 19, 26).
     Analizand si coroborand materialul probator, instanta constata ca situatia de fapt este corect descrisa in actul de sesizare, din probele administrate in cauza rezultand ca inculpatii sunt autorii faptelor pentru care sunt cercetati, prezumtia de nevinovatie fiind inlaturata. Astfel, instanta retine urmatoarele:
     1. La data de ................, inculpatii ...................... si ................................. avand fiecare asupra sa cate un briceag, purtand manusi si avand fetele acoperite cu niste cagule improvizate, au patruns in interiorul ................................ situata pe ............................ nr. .............., sector ........................... si, dupa ce au lovit-o in mod repetat pe vanzatoare in zona capului, au sustras bijuterii din aur.
     Asa cum rezulta din procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante (filele ...................... d.u.p.), la data de ...................., orele ........................ organele de politie au fost sesizate cu privire la faptul ca persoane necunoscute au spart magazinul cu bijuterii din .............................. nr. ...................., sector ................................. La fata locului, vanzatoarea magazinului, .........................., a relatat ca a fost atacata de doi indivizi avand fetele acoperite care, dupa ce au lovit-o de mai multe ori, au sustras mai multe bijuterii din magazin. Organele de politie au inceput investigatiile in zona adiacenta. In jurul orei ..........................., au fost contactati de martorul ……………………., administrator al unui imobil invecinat, care le-a comunicat ca a observat un individ suspect pe care il urmareste, indicandu-le, totodata, traseul parcurs. Cand a ajuns in ........................., individul a fost imobilizat de organele de politie care au gasit in buzunarul stang al jachetei cu care era imbracat mai multe bijuterii despre care acesta a declarat ca le-a sustras in urma cu aproximativ o ora de la un magazin de bijuterii situat pe ............................. Asupra aceluiasi individ, identificat de organele de politie in persoana inculpatului ......................................, au mai fost gasite, pe langa alte bunuri personale, o pereche de manusi si un contract de imprumut cu numarul ...................., incheiat intre inculpat si ................................
     Din declaratia inculpatului .................................... a rezultat ca acesta a savarsit fapta impreuna cu ............................, iar dupa comiterea faptei urmau sa plece de la locul faptei cu un taximetrist, ............................... Organele de politie i-au cerut inculpatului ................................... sa ii trimita un mesaj telefonic taximetristului caruia sa ii solicite sa se prezinte intr-un anumit loc, respectiv „la .............................. de pe ..................................". Aici, organele de politie l-au identificat pe taximetrist in persoana numitului ................................ care le-a relatat ca a fost contactat si de numitul ........................... acesta spunandu-i ca se afla in scara blocului .............................de pe strada ........................ nr. ................, sector ......................., unde il asteapta. Organele de politie s-au deplasat la aceasta adresa unde, intre etajele ..............si .......................... au gasit un tanar identificat ulterior in persoana inculpatului .................................. Asupra acestuia a fost gasita o manusa chirurgicala, un cutit tip briceag cu lama de 25 cm, un telefon mobil marca .................................., seria ................................ si alte bunuri personale. Inculpatul ............................... le-a relatat organelor de politie ca in dimineata aceleiasi zile, impreuna .................................., avand fetele acoperite, au intrat intr-un magazin de bijuterii de pe ................................. de unde, lovind-o pe vanzatoare, au sustras mai multe bunuri.
     Cu ocazia cercetarii la fata locului (conform procesului-verbal de cercetare la fata locului si a planselor foto - filele ............................ d.u.p.) organele de politie au constatat ca in interiorul magazinului ................................... situat pe .................... nr. ..............., sector ........................., pe podea, sunt imprastiate mai multe bijuterii, iar obiectele din vitrine sunt ravasite; vanzatoarea, .................................., prezinta urme de violenta, despre care aceasta a declarat ca au rezultat in urma loviturilor primite de la autorii sustragerii. Cu aceasta ocazie au fost ridicate mai multe urme papilare si de incaltaminte. In continuare, reconstituind traseul parcurs de autori, pe strada ....................... in dreptul imobilului cu numarul ....................., langa trotuarul care trece pe langa curtea interioara, au fost descoperite mai multe bijuterii din metal galben, precum si o panoplie pentru bijuterii. Aceste bunuri au fost restituite ulterior reprezentantului partii vatamate (fila ................................ I).
     Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr.................. din ............................ (filele .................... ..................... d.u.p.) a rezultat ca sase urme de incaltaminte ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului au fost create de perechi de pantofi ce au acelasi desen al profilului antiderapant cu cel al pantofilor ridicati de la inculpatii ............................... si ........................... si puteau fi create de acestia.
     Declaratiile de recunoastere ale inculpatilor se coroboreaza cu declaratiile partii vatamate ..................., angajata la ..............................., date in fata instantei si in faza urmaririi penale (filele ......................... d.u.p.), din care rezulta ca in ziua de ........................., in jurul orei .........................., in timp ce se afla singura in magazin, au intrat doi indivizi avand fetele acoperite care au strigat „culcat” dupa care au lovit-o, apoi au sustras mai multe tavite cu bijuterii expuse in vitrine.
     Din concluziile provizorii ale medicilor legisti (fila ................ verso ....................... d.u.p.), a rezultat ca partea vatamata prezinta o leziune traumatica ce a putut fi
produsa prin lovire cu un corp dur, care poate data din ............................................. si necesita, sub rezerva examenului neurochirurgical, ...................................... zile de ingrijiri
medicale.
     Este de mentionat ca, ulterior, martorul .............................................. a condus organele de politie in gradina in care il observase pentru prima oara pe inculpatul .............................., unde au fost gasite un briceag cu lama de ........................ cm si o bucata de material textil ce parea a fi o portiune taiata din maneca unui pulover (filele ............................. ................... d.u.p.).
     Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr...................... din ............................. (filele ............................ d.u.p.) a rezultat ca aceasta portiune de material textil provine din puloverul ridicat de la inculpatul .......................................
     Fiind audiati, inculpatii au recunoscut comiterea faptei, mentionand ca au venit in Bucuresti in data de .......................... cu intentia de a sustrage bijuterii din magazinele de profil. Acestia au descris detaliat ce s-a intamplat pe durata cat s-au aflat in municipiul Bucuresti si au aratat ca in dimineata zilei de ................. au patruns in magazinul situat pe ........................................, pe care il observasera cu o zi inainte, avand fetele acoperite cu bucati taiate din manecile puloverului inculpatului ............................... Aici au lovit-o pe vanzatoare si au sustras mai multe tavite cu bijuterii, dupa care au fugit, bunurile sustrase fiind asupra inculpatului ....................................., care le-a pus intr-o punga. Acesta din urma a declarat ca in timp ce fugea a pierdut una dintre tavitele cu bijuterii, pe care a abandonat-o.
     Cu privire la bunurile gasite cu ocazia perchezitiilor corporale, inculpatul .............................................. a declarat ca bijuteriile au fost sustrase dintr-un magazin in dimineata aceleiasi zile, iar contractul de imprumut cu numarul ........................, incheiat intre inculpat si ..........................................., a avut ca obiect un lant din aur care fusese sustras de inculpatul ................................. dintr-o casa de amanet din .....................(fila ........................... d.u.p.). Aceste aspecte au fost confirmate si de inculpatul ...................................., care a declarat ca a sustras lantul, impreuna cu alte bijuterii, dintr-o casa de amanet din Iasi la data de ........................................... Totodata, inculpatul ............................. a declarat ca telefonul mobil marca ...................................... gasit asupra sa a fost de asemenea sustras dintr-un magazin din ..........................
     Conform proceselor-verbale de conducere in teren, cei doi inculpati au indicat organelor de politie atat locul faptei, cat si traseul urmat dupa savarsirea infractiunii, pana la prindere (filele .................................. d.u.p.).
     Bijuteriile care au fost recuperate au fost restituite reprezentantului partii civile pe baza de dovada (fila ..................................... d.u.p.).
     2. La data de ...................................., in timp ce se afla in magazinul ...................................... din .........................., str........................... si ................................ nr............................. inculpatul .............................. a solicitat vanzatorilor sa ii prezinte un telefon mobil ........................................ pentru a se uita la el si, dupa ce telefonul s-a aflat in posesia lui, inculpatul a fugit, avand bunul asupra sa.
     Din declaratiile martorei .............................. (filele ......................... d.u.p.), coroborate cu declaratiile inculpatului si cu declaratiile martorilor ............................... si ............................, a rezultat ca la data de ................................. inculpatul a intrat in magazin si a solicitat un telefon marca ......................................... Inculpatul a studiat telefonul, pliantul acelui model, dupa care, la un moment dat, profitand de faptul ca angajatii magazinului erau ocupati si cu un alt client, a fugit cu telefonul asupra sa. Susnumita l-a urmarit, insa nu a reusit sa il prinda.
     Martorul .............................. (filele .......................... d.u.p.), arata ca in timp ce se afla la serviciu un tanar a solicitat sa i se prezinte un telefon marca ......................................... Dupa ce a studiat telefonul, individul a fugit din magazin avand telefonul asupra sa.
     Din declaratiile martorului Catar Bogdan (filele .................................... d.u.p.), a rezultat ca, in ziua de ............................, in jurul orelor ............................., in timp ce se afla in punctul de vanzare al societatii, impreuna cu colegii sai .......................... si ..............................., a intrat in magazin un tanar care a cerut un telefon marca .............................. La scurt timp, martorul a plecat la un alt punct de lucru al societatii, insa la intoarcere colegii sai i-au spus ca tanarul in cauza a fugit din magazin avand telefonul asupra sa.
     Conform proceselor-verbale de prezentare pentru recunoastere dupa fotografie (filele ........................................ d.u.p.), martorii ................................. si ................................ l-au recunoscut pe inculpatul ........................................... ca fiind autorul faptei.
     Potrivit raportului de constatare tehnico-stiintifica dactiloscopica nr............................ (filele ........................................................... d.u.p.), urma ridicata de pe pliantul studiat de individul care a sustras telefonul a fost creata de degetul mare de la mana dreapta a inculpatului ..........................................
     Fiind audiat, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, iar telefonul mobil sustras a fost gasit asupra inculpatului cu ocazia efectuarii perchezitiei corporale din data de .......................................................
     Bunul a fost restituit reprezentantului partii civile pe baza de dovada (fila ............................................ d.u.p.).
     3. La data de ................................., inculpatul ...................................., avand fata acoperita cu o cagula improvizata, a intrat in casa de amanet a ............................. din ................ str................. nr............... bl........................, parter, ap........................., jud................................. unde a spart geamul unei vitrine si a sustras mai multe bijuterii din aur, respectiv ............................... din aur, in greutate de peste ......................... de grame, cu o valoare aproximativa de ............................... lei, dupa care a fugit.
     Conform declaratiilor numitului ......................., reprezentant al ................................ si ale martorei ............................. (filele ................................, ................... d.u.p.) rezulta ca in jurul orei ..........................., in magazin a intrat un tanar care avea fata acoperita si o sapca de culoare rosie pe cap. Acesta a spart cu o lovitura de pumn geamul unei vitrine si a sustras din interior mai multe bijuterii, dupa care a parasit in fuga locul.
     Cu ocazia cercetarii la fata locului (conform procesului-verbal de cercetare la fata locului si a planselor foto - filele ................. ....................... d.u.p.), organele de politie au constatat ca vitrina situata langa usa de acces are geamurile sparte, iar bunurile din interior sunt ravasite. Au fost vizionate inregistrarile efectuate de camera de supraveghere, constatandu-se ca individul in cauza era in varsta de ......................... de ani, ........................... m inaltime, imbracat intr-un hanorac .........................deschis, iar pe cap purta o ...........................; fata o avea .................................. si purta ........................................ deschis (fila ............................ d.u.p.). In continuare, organele de politie au trecut la reconstituirea traseului urmat de individul in cauza, pe baza indicatiilor martorilor oculari. Pe traseul astfel reconstituit, organele de politie au gasit si ridicat mai multe obiecte, abandonate de autor: o .......................... identica celei purtate de individul surprins de camera de supraveghere, o bucata de material ............................. (folosita ..............................), ........................... hanorac de culoare ......................................, o pereche de manusi .................................................
     Din raportul de constatare tehnico-stiintifica dactiloscopica nr...........................din ....................... (filele ............................. d.u.p.) a rezultat ca fragmentele de urme papilare relevate si ridicate de pe manusa dreapta gasita cu ocazia cercetarii la fata locului au fost create de degetul mic si degetul inelar de la mana dreapta a inculpatului .................................
     Fiind audiat, inculpatul a recunoscut comiterea faptei si a descris in detaliu modalitatea de comiterea a acesteia. Inculpatul a declarat ca unul dintre lanturile sustrase a fost amanetat, conform contractului de imprumut cu numarul ............................, incheiat intre inculpatul ........................... si ..................................... Totodata, un al doilea lant dintre cele sustrase a fost schimbat la o casa de ....................... din ....................... cu o ........................... amanetata conform ............................ cu numarul ..............................., incheiat intre inculpatul ................................ si ................................................
     Bijuteriile care au fost recuperate au fost restituite reprezentantului partii civile pe baza de dovada (filele ...................... ........................... d.u.p.).
     In drept, fapta inculpatului ..............................., care la data de .................................., impreuna cu inculpatul ...................................., avand asupra sa un cutit si fata acoperita cu o cagula improvizata, a patruns in interiorul ................................. situata pe .................., nr................., sector ...................... si dupa ce a lovit-o in mod repetat pe vanzatoare in zona capului, a sustras bijuterii din aur in valoare de aproximativ .......................... lei, intruneste obiectiv si subiectiv elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal.
     In drept, fapta inculpatului .........................., care la data de ........................ in timp ce se afla in magazinul ............................. din ......................, str........................... nr.4, ............................. avand asupra ........................................ pe care angajatii magazinului i-l dadusera pentru a–l examina, insusindu-si-l pe nedrept, intruneste obiectiv si subiectiv elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1-209 alin.1 lit.e Cod penal.
     In drept, fapta inculpatului ...................., care la data de ............................... avand fata acoperita cu o cagula improvizata, a intrat in casa de amanet a ................................ din ..............................., nr................., bl......................., parter, ap....................., jud........................... unde a spart geamul unei vitrine si a sustras mai multe bijuterii .............................................. fugit, intruneste obiectiv si subiectiv elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 alin.1-209 alin.1 lit.c, e, i Cod penal.
     In drept, fapta inculpatului ......................... care la data de ................................, impreuna cu inculpatul ................................, avand asupra sa un cutit si fata acoperita cu o cagula improvizata, a patruns in interiorul .................................. situata pe ........................., nr..................., sector .............................. si dupa ce a lovit-o in mod repetat pe vanzatoare in zona capului, a sustras bijuterii din aur in valoare de aproximativ ............................... lei, intruneste obiectiv si subiectiv elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal.
     La individualizarea pedepselor principale instanta va avea in vedere criteriile prevazute de art.72 Cod penal, respectiv dispozitiile partii generale a codului, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala pentru cele doua infractiuni (de la ............... la ......................... ani inchisoare pentru furt calificat si de la ..................... la ........................... ani inchisoare pentru talharie), gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana infractorilor si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
     In ceea ce priveste infractiunea de talharie, aceasta prezinta un pericol social ridicat, avand in vedere modalitatea de comitere, imprejurarile savarsirii acesteia si urmarile produse. Astfel, inculpatii au premeditat aceasta fapta, au venit in Bucuresti pentru a comite infractiuni, s-au inarmat, si-au acoperit fetele, au studiat si supravegheat locul unde urma sa fie comisa infractiunea, au exercitat violente asupra unei persoane de sex feminin, au sustras bijuteriile, si numai actiunea organelor de politie, coroborata si cu spiritul civic de care a dat dovada martorul ..............................., a condus la identificarea si prinderea lor rapida.
     Infractiunea de furt calificat comisa de inculpatul .......................... prin insusirea telefonului mobil este cea mai putin grava dintre cele pentru care este acuzat, avand in vedere modalitatea de comitere, respectiv faptul ca inculpatul a fugit cu telefonul mobil inmanat de lucratorul de la magazin. 
     Cealalta infractiune de furt calificat comisa de inculpatul ............................ este insa mult mai periculoasa social, intrucat inculpatul s-a mascat, a intrat in magazin si a spart cu pumnul vitrina, sustragand bijuterii, care in mare parte nu au fost recuperate, parasind apoi incinta respectiva fara vreo impotrivire, fata de starea de panica creata numitei .................................., care se afla la punctul de lucru. In continuare, inculpatul a fugit, abandonand in mai multe locuri piesele de vestimentatie dar si ...................................................
     Inculpatii nu au ocupatie, nu au antecedente penale, iar pe parcursul procesului au avut in general o atitudine sincera si de regret fata de faptele comise, cu exceptia unora dintre declaratiile nuantate in fata instantei, in sensul in care „nu si-au mai amintit” cu exactitate fapta din .............................. nerecunoscand agresarea partii .................................... Este intr-adevar probabil ca inculpatii sa nu fi intentionat de la inceput lovirea lucratoarei din magazin, insa violentele exercitate sunt certe, izbucnind dupa ce aceasta a avut prezenta de spirit si a apasat butonul de panica.
     Conform prevederilor art.52 Cod penal, pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului, iar scopul sau este prevenirea savarsirii de noi infractiuni, instanta urmand sa stabileasca pedepse apte sa conduca la prevenirea savarsirii unor noi fapte penale si la reeducarea inculpatilor in spiritul normelor legale.
     Se impune in raport de gravitatea si urmarile faptelor, ca pedepsele sa fie cu executare efectiva intr-un loc de detentie, insa acestea vor fi orientate spre minimul special sau vor fi intr-un cuantum egal cu minimul special, avand in vedere atitudinea procesuala a inculpatilor, varsta acestora, faptul ca nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, exprimandu-si totodata disponibilitatea de achitare integrala a prejudiciilor produse.
     Este important de subliniat ca in opinia instantei cuantumul pedepselor pentru infractiunea de talharie trebuie sa fie stabilit in mod egal pentru fiecare inculpat, avand in vedere contributia infractionala similara a acestora. Cu toate acestea, pedeapsa finala pentru inculpatul .......................... trebuie sa fie una diferentiata fata de cea a inculpatului ................................, pentru a fi reflectata intreaga sa activitate infractionala, inculpatul .............................. savarsind inca doua infractiuni, motiv pentru care acestuia i se va aplica un spor de pedeapsa.
     In consecinta:
     I. In baza art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal, instanta il va condamna pe inculpatul ................................. la pedeapsa de .................ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     In baza art.208 alin.1-209 alin.1 lit.e Cod penal il va condamna pe inculpatul ................................. la pedeapsa de ................................ ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
     In baza art.208 alin.1-209 alin.1 lit.c, e, i Cod penal il va condamna pe inculpatul .............................. la pedeapsa de ............................ ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
     In baza art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal cele trei pedepse vor fi contopite si se va aplica pedeapsa cea mai grea, de .........................ani inchisoare, sporita cu ......................... luni inchisoare. In final, inculpatul va executa pedeapsa de ..................... ani si ...................... luni inchisoare.
     La stabilirea pedepsei accesorii instanta va avea in vedere principiile stabilite pe cale jurisprudentiala de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (cauza Hirst contra Marii Britanii), apreciind in concret necesitatea complinirii functiei de constrangere specifica pedepsei privative de libertate cu necesitatea indepartarii inculpatului de la activitatile care presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii de stat. Vazand si prevederile art.71 alin.3 Cod penal, fata de natura si gravitatea infractiunii, instanta apreciaza ca inculpatul este nedemn de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
     Prin urmare, in baza art.71 Cod penal instanta va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art.64 alin.1, lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
     In baza art.88 Cod penal va deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive, de la .............................. la zi.
     In baza art.350 alin.1 Cod procedura penala instanta va mentine arestarea preventiva intrucat temeiurile se mentin iar lasarea in libertate a inculpatului prezinta in continuare pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere gravitatea faptelor, circumstantele sale personale, frecventa savarsirii acestui gen de infractiuni si faptul ca a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate.
     In baza art.116 Cod penal se va dispune fata de inculpat luarea masurii de siguranta a interzicerii de a se afla in municipiul Bucuresti si in municipiul Iasi pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
     Inculpatul nu are domiciliul in ................. sau in ........................ s-a deplasat in municipiul ..................... si in municipiul ..........................special pentru a comite infractiuni, este condamnat pentru infractiuni de furt si talharie, iar prezenta sa in aceste orase constituie un pericol grav pentru societate, putand fi o sursa de pericol a savarsirii unor noi infractiuni. Conform art.25 din Constitutie, orice persoana are dreptul la libera circulatie, insa masura luata de instanta este o restrangere a exercitiului acestui drept, potrivit art.53 din Constitutie, necesara pentru apararea ordinii publice si prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
     II. In baza art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal, instanta il va condamna pe inculpatul ................................. la pedeapsa de .......................................ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     La stabilirea pedepsei accesorii instanta va avea in vedere principiile stabilite pe cale jurisprudentiala de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (cauza Hirst contra Marii Britanii), apreciind in concret necesitatea complinirii functiei de constrangere specifica pedepsei privative de libertate cu necesitatea indepartarii inculpatului de la activitatile care presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii de stat. Vazand si prevederile art.71 alin.3 Cod penal, fata de natura si gravitatea infractiunii, instanta apreciaza ca inculpatul este nedemn de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
     Prin urmare, in baza art.71 Cod penal instanta va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art.64 alin.1, lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
     In baza art.88 Cod penal va deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive, de la ............................ la zi.
     In baza art.350 alin.1 Cod procedura penala instanta va mentine arestarea preventiva intrucat temeiurile se mentin iar lasarea in libertate a inculpatului prezinta in continuare pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere gravitatea faptei, circumstantele sale personale, frecventa savarsirii acestui gen de infractiuni si faptul ca a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate.
     In baza art.116 Cod penal se va dispune fata de inculpat luarea masurii de siguranta a interzicerii de a se afla in municipiul Bucuresti pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
     Inculpatul nu are domiciliul in .......................... s-a deplasat in municipiul ........................................................ special pentru a comite infractiuni, este condamnat pentru infractiunea de talharie, iar prezenta sa in acest oras constituie un pericol grav pentru societate, putand fi o sursa de pericol a savarsirii unor noi infractiuni. Conform art.25 din Constitutie, orice persoana are dreptul la libera circulatie, insa masura luata de instanta este o restrangere a exercitiului acestui drept, potrivit art.53 din Constitutie, necesara pentru apararea ordinii publice si prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
     III. Sub aspectul laturii civile, se va lua act ca partea vatamata .......................... nu s-a constituit parte civila in cauza, asa cum personal a precizat in fata instantei la termenul din ................................................
     Societatile comerciale s-au constituit parti civile in cauza. Astfel, ................................... s-a constituit parte civila cu suma de ................................... lei, reprezentand contravaloarea a ................ g aur ce nu a fost recuperat (fila ................................. d.u.p., fila ...........................d.i.). ................................................ s-a constituit parte civila cu suma de ........................................... lei, avand in vedere ca telefonul restituit era uzat, iar incarcatorul aferent si accesoriile nu au fost recuperate (fila ................... ......................... d.u.p., fila ............................. d.i.). ....................................... s-a constituit parte civila cu suma de .................................. lei, reprezentand contravaloarea bijuteriilor nerecuperate (fila ....................... d.u.p.).
     La ultimul termen de judecata, asa cum rezulta din declaratiile consemnate si atasate la dosar, inculpatii au achiesat in totalitate la pretentiile partilor civile.
     In conformitate cu art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala (raportat la dispozitiile art.998, art.1003 Cod civil), instanta va admite actiunea civila formulata de partea civila ................................... si ii va obliga pe inculpati, in solidar, la plata sumei de ................................................... lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala (raportat la dispozitiile art.998 Cod civil), instanta va admite actiunea civila formulata de partea civila ........................... si il va obliga pe inculpatul ......................... la plata sumei de ................................ lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala (raportat la dispozitiile art.998 Cod civil), instanta va admite actiunea civila formulata de partea civila ............................. si il va obliga pe inculpatul ..................................... la plata sumei de ........................... lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.118 alin.1 lit.b Cod penal se va dispune confiscarea bunurilor folosite, in orice mod, la savarsirea infractiunilor. Se vor confisca de la inculpatul ............................. cagula din material textil, ....................................... folosite la comiterea faptei descrise la punctul ........................ din rechizitoriu, precum si manusile si cagula din material textil folosite la comiterea faptei descrise la punctul .............din rechizitoriu. Se vor confisca de la inculpatul ................................... cagula din material textil, ..................................... folosite la comiterea faptei descrise la punctul 1 din rechizitoriu. Este de mentionat in ceea ce priveste infractiunea de talharie, ca cele doua ......................................... au fost achizitionate de inculpati, potrivit propriilor declaratii (a se vedea fila ................................. d.u.p.), special pentru a le avea asupra lor in scopul comiterii acestei infractiuni. Celelalte bunuri ridicate cu ocazia perchezitiilor corporale au fost restituite inculpatilor de catre organele de politie.
     In temeiul art.357 alin.2 lit.e Cod procedura penala, se va dispune restituirea catre inculpatul .............................. .................................................... ridicate conform procesului-verbal de cercetare la fata locului intocmit la data de ............................... de ....................... municipiului ........................... Aceste bunuri nu pot fi confiscate, intrucat nu au fost folosite pentru „mascarea” inculpatului. Inculpatul s-a  mascat prin .............................................. si nu prin acoperirea capului cu o sapca. Totodata, ............................................ este un element de ........................................... chiar daca este prevazut cu gluga; daca s-ar accepta o alta opinie ar insemna sa se considere ca orice persoana care poarta o sapca sau un ............................este o persoana mascata.
     In baza art.191 alin.1, 2 Cod procedura penala, tinand seama de cheltuielile efectuate in ambele faze ale procesului penal, instanta il va obliga pe inculpatul ............................. la plata sumei de ............................... lei iar pe inculpatul ............................. la plata sumei de ....................................lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.
     Onorariile pentru asistenta juridica din oficiu se vor plati conform Protocolului incheiat intre Ministerul Justitiei si UNBR.
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE:
     
     I.
     In baza art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal condamna pe inculpatul ............................ (fiul lui ................... si .............., nascut la ......................... in .................., jud............................., cu domiciliul in sat ..............................., comuna ..........................., jud..................................... si cu resedinta in .............................................., str..........................., nr............................., jud........................, ...................................) la pedeapsa de ............................ ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     In baza art.208 alin.1-209 alin.1 lit.e Cod penal condamna pe inculpatul .................................. la pedeapsa de ..................................... ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
     In baza art.208 alin.1-209 alin.1 lit.c, e, i Cod penal condamna pe inculpatul ............................. la pedeapsa de ............................ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
     In baza art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal contopeste cele trei pedepse si aplica pedeapsa cea mai grea, de .................. ani inchisoare, sporita cu ................................... luni inchisoare. In final, inculpatul executa pedeapsa de ........................... ani si ....................................... luni inchisoare.
     In baza art.71 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art.64 alin.1, lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
     In baza art.88 Cod penal deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive, de la ....................................... la zi.
     In baza art.350 alin.1 Cod procedura penala mentine arestarea preventiva a inculpatului.
     In baza art.116 Cod penal dispune fata de inculpat luarea masurii de siguranta a interzicerii de a se afla in municipiul Bucuresti si in municipiul ....................... pe o perioada de ..................... ani dupa executarea pedepsei principale.
     II.
     In baza art.211 alin.1, alin.2 lit.a, c si alin.21 lit.a, b Cod penal condamna pe inculpatul ............................... (fiul lui ................... si .................., nascut la ........................... in ..................., jud.................................., cu domiciliul in sat ......................, comuna ............................. jud............................., .........................) la pedeapsa de ................................... ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     In baza art.71 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art.64 alin.1, lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
     In baza art.88 Cod penal deduce din pedeapsa durata retinerii si arestarii preventive, de la ..................................... la zi.
     In baza art.350 alin.1 Cod procedura penala mentine arestarea preventiva a inculpatului.
     In baza art.116 Cod penal dispune fata de inculpat luarea masurii de siguranta a interzicerii de a se afla in municipiul .............................pe o perioada de ................................. ani dupa executarea pedepsei principale.
     III.
     Ia act ca partea vatamata ....................................... (cu domiciliul in com........................... sat ......................., jud..................... si f.f.l. in ............................ str................................, nr......................, bl................., sc........................., ap...................., sector ........................) nu s-a constituit parte civila in cauza.
     In baza art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala admite actiunea civila formulata de partea civila ................................. (cu sediul in ............................., sos......................., nr..................., bl......................., sc....................., et.................... ap...................., sector ...............................). Obliga pe inculpati, in solidar, la plata sumei de .................................. lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala admite actiunea civila formulata de partea civila ......................... (cu sediul in .................................., nr.................., jud............................, citata si la punctul de lucru din ................., str.......................... ................. si ................., nr...................., jud............................). Obliga pe inculpatul ..................................... la plata sumei de .................................... lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.14 rap. la art.346 alin.1 Cod procedura penala admite actiunea civila formulata de partea civila .................................... (cu sediul in ....................... str........................, nr.........................., bl............... sc.............., et.............., ap........................, jud..................... citata si la punctul de lucru din ............................., str........................, nr..........................., bl........................., sc................., parter, ap..........................., cam..................., jud................). Obliga pe inculpatul ........................ la plata sumei de ............................ lei catre partea civila, reprezentand despagubiri materiale.
     In baza art.118 alin.1 lit.b Cod penal confisca de la inculpatul ................................................................. si briceagul folosite la comiterea faptei descrise la punctul 1 din rechizitoriu, precum si manusile si cagula din material textil folosite la comiterea faptei descrise la punctul .................. din rechizitoriu. Confisca de la inculpatul ............................. cagula din material textil, manusile, briceagul si punga polietilena folosite la comiterea faptei descrise la punctul 1 din rechizitoriu.
     Dispune restituirea catre inculpatul ............................ a sepcii ..................... .........................................ridicate conform procesului-verbal de cercetare la fata locului intocmit la data de ................ de Politia ......................................................
     In baza art.191 alin.1, 2 Cod procedura penala obliga pe inculpatul ...................................... la plata sumei de .......................... lei iar pe inculpatul ......................................... la plata sumei de ......................... lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
     Onorariile pentru asistenta juridica din oficiu se platesc conform Protocolului incheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public si de la comunicare pentru parti.
     Pronuntata in sedinta publica, azi, ....................................
     
     PRESEDINTE                                                            GREFIER
     
     
     
     
     
     
     
     
??

??

??

??




13


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010