InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Inlocuirea masurii internarii medicale

(Sentinta penala nr. 880 din data de 23.04.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

DOSAR NR. ..................................
      ROMANIA
      JUDECATORIA  SECTORULUI ...................................
      SENTINTA PENALA NR. ............................
      SEDINTA PUBLICA DE LA ............................................
      INSTANTA  CONSTITUITA DIN:
      PRESEDINTE – ........................................
      GREFIER – ...............................................
        
      Ministerul Public a fost reprezentat de procuror .......................................
      Pe rol solutionarea cauzei penale privind pe petentul ....................................... avand ca obiect inlocuirea tratamentului medical, conform dispozitiilor prev. de art. 431 C.p.p.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns petentul reprezentat de aparator ales ............................. conform imputernicirii avocatiale aflata in dosarul ................................... al Judecatoriei Sector ......................................, atasat dosarului de fata.
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei lipsa relatiilor solicitate de la Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta .................................................
      Asistentul medical, insotitor al petentului, depune la dosar copii de pe actele medicale solicitate de catre instanta.
      Instanta procedeaza la audierea petentului, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar.
      La intrebarea instantei, atat aparatorul petentului, cat si reprezentanta Ministerului Public, arata ca nu au alte cereri de formulat sau probe de solicitat.
      Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de solicitat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
      Aparatorul din oficiu al petentului solicita admiterea cererii, astfel cum a fost formulata.
      Petentul, personal, solicita admiterea cererii, aratand ca doreste sa se angajeze.
      Reprezentanta Ministerului Public pune concluzii de admitere a cererii, in raport de actele aflate la dosar si raportul de expertiza medico-legala.
      
INSTANTA,

Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
La data de ...................................... a fost inregistrata pe rolul acestei instante prin declinare de competenta cererea formulata de catre petentul .................................... de inlocuire a masurii internarii medicale cu masura obligarii la tratament dispusa fata de acesta.
In motivare acesta a aratat ca starea sa de sanatate s-a imbunatatit de la momentul dispunerii internarii medicale si ca si-ar putea continua tratamentul medical si in regim ambulatoriu.
A fost audiat petentul si au fost depus la dosarul cauzei s. pen. solicitate, acte medicale cu privire la stare de sanatate a petentului si raportul de prima expertiza medico-legala psihiatrica efectuat de catre INML nr. .........................................
     Analizand actele si lucrarile dosarul cauzei instante retine ca potrivit art. 434 alin. 2 C.p.p. incetarea sau inlocuirea masurii internarii medicale poate fi ceruta de persoana fata de care s-a dispus masura de siguranta, in acest caz dispunandu-se efectuarea unui raport de expertiza medico-legala.
     Din analiza raportului de prima expertiza medico-legala psihiatrica efectuat de catre INML nr. ....................................... astfel cum acesta este detaliat la dosarul cauzei (filele ............................... d.i.) rezulta ca la acest moment petentul prezinta diagnosticul de ...................................., prezentandu-se evolutia cazului de la cauzele care au determinat aparitia bolii si starea medicala in prezent a acestuia. De asemenea se mai observa ca petentul a fost examinat din nou medico-legal pentru prezentul raport de expertiza si s-au facut aprecieri in legatura cu evolutia bolii petentului fata de raportul anterior de expertiza medico-legala care a determinat luarea masurii de siguranta fata de petent.
     Din continutul raportului de expertiza medico-legala depus la dosarul cauzei, din actele medicale depuse si din declaratia petentului din data de ............................. instanta apreciaza ca, desi petentul sufera de o boala destul de grava, care in trecut l-a determinat sa savarseasca fapte prev. de legea penala destul de grave pentru care s-a dispus masura prev. de art. 114 C. pen., la acest moment se pare ca starea de sanatate a acestuia s-a mai ameliorat putandu-se dispuse o alta masura de siguranta fata de acesta.
     Asa cum rezulta din raportul de expertiza depus la dosarul cauzei simptomele pozitive s-au remis complet, persistand simptomele negative care ar putea fi semne ale bolii de fond sau induse de medicamentatia ce ii este administrata petentului. De asemenea din examinarile efectuate nu s-au evidentiat factori predictivi pentru periculozitatea sociala, iar petentul nu a prezentat comportament agresiv sau alte semne de violenta fizica sau verbala, iar sub tratament specific evolutia a fost favorabila.
     Comisia de expertiza a apreciat ca cea mai buna strategie pentru petent in momentul de fata ar fi continuarea tratamentului medicamentos in ambulatoriu sub supravegherea medicului psihiatru din ambulatoriul de specialitate teritorial si initierea unor programe de reabilitare socio-ocupationala cu tehnici adecvate nevoilor petentului, cu reevaluare periodica prin ambulatoriul de specialitate teritorial.
     De asemenea din declaratia petentului din data de ................................. instanta a observat la petent faptul ca, constientizeaza de unde au aparut problemele acestuia, ca stie ce a facut in neregula, ca doreste sa treaca peste experienta din trecut si sa-si continue viata si chiar sa se angajeze.
     Fata de documentele medicale existente la dosarul cauzei, in principal, raportul de prima expertiza medico-legala psihiatrica efectuat de catre INML nr. ................................ si din declaratia petentului din data de ................................... instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prev. de art. 434 alin. 2 C.p.p. si va dispune inlocuirea masurii de siguranta a internarii medicale, luata fata de petentul ...................................... prin s. pen. nr. ........................... pron. de Tribunalul Bucuresti Sectia .............................. Penala in dosar nr. .......................... definitiva prin nerecurare la data de ................................. si prin s. pen. nr. ........................... a Judecatoriei Sectorului ............................... definitiva prin decizia penala nr. ................................ a TB Sectia a-........................... Penala, cu masura de siguranta a obligarii la tratament medical, evident impunand petentului sa isi continue tratamentul sub stricta observare medicala de specialitate.
     Instanta va face aplic. disp. art. 429 alin. 2 C.p.p., respectiv va pune in vedere petentului ca este obligat sa se prezinte la unitatea sanitara la care urmeaza sa i se faca tratamentul si ca, in caz de nerespectare a masurii luate, se va dispune din nou internarea medicala.
     La ramanerea definitiva a prezentei sentinte penale se va face aplic. art. 429 alin. 1 C.p.p.
In baza art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia.
     
                      PENTRU ACESTE MOTIVE
                                                              IN NUMELE LEGII                                             HOTARASTE :

     Admite cererea.
     In baza art. 434 alin. 2 C.p.p., inlocuieste masura de siguranta a internarii medicale, luata fata de petentul ............................., fiul lui .....................si ............................. nascut la data de ...................., domiciliat in Bucuresti, str. ............................... nr. ..............., Sector .............., CNP ........................., prin s. pen. nr. ................................. pron. de Tribunalul Bucuresti Sectia a-I-a Penala in dosar nr. ......................... definitiva prin nerecurare la data de .............................. si prin s. pen. nr. ............................... a Judecatoriei Sectorului ............................. definitiva prin decizia penala nr. .......................... a TB Sectia a-........................ Penala, cu masura de siguranta a obligarii la tratament medical.
     Face aplic. disp. art. 429 alin. 2 C.p.p., respectiv pune in vedere petentului ca este obligat sa se prezinte la unitatea sanitara la care urmeaza sa i se faca tratamentul si ca, in caz de nerespectare a masurii luate, se va dispune internarea medicala.
     La ramanerea definitiva a prezentei sentinte penale se va face aplic. art. 429 alin. 1 C.p.p.
In baza art. 192 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru petent.
          Pronuntata in sedinta publica, azi, ...........................................

     PRESEDINTE,                                                                        GREFIER,                                                                                                              

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei

Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Gratiere.Aplicabilitate - Decizie nr. 472/R din data de 26.10.2004
Contopire. Recurs. - Sentinta penala nr. 564/R din data de 09.12.2011
Amanare aplicarii pedepsei. Art. 83 din noul Cod penal. Comparatie cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Art. 81 din vechiul Cod penal. - Decizie nr. 65/A din data de 27.01.2015
anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
actiune in constatare - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active - Hotarare nr. **** din data de 02.10.2014
anulare proces verbal - Hotarare nr. **** din data de 16.12.2014
cererea de acordare a statutului de refugiat si acordare protectie subsidiara cu privire la petent - Hotarare nr. **** din data de 14.08.2014
contestatie la executare drepturi banesti plati compensatorii - Hotarare nr. **** din data de 05.05.2014
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
plangere contraventionala exceptie de nelegalitate, dispozitie de ridicare auto - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
pretentii exceptia prescriptieii dreptului material la actiune - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014
pretentii imbogatire fara justa cauza , lipsa calitatii procesuale active si pasive - Hotarare nr. **** din data de 14.07.2014
pretentii neindeplinirea obligatiei contractuale - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014