InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

suspendare executare pedeapsa

(Sentinta penala nr. 969 din data de 07.05.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

DOSAR NR. ..........................

      ROMANIA
     JUDECATORIA SECTORULUI ...............................
      SENTINTA PENALA NR. ...................................
      SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE..........................
      INSTANTA  CONSTITUITA DIN:
      PRESEDINTE – ...........................................
      GREFIER – ..................................................

      Ministerul Public a fost reprezentat de procuror ............................................
      Pe rol cauza penala privind pe petentul condamnat .................................... avand ca obiect revocare suspendare executare pedeapsa.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns petentul, reprezentat de aparator ales .........................................., conform imputernicirii avocatiale aflata la dosar.
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care, la intrebarea instantei, aparatorul ales al petentului arata ca acesta se afla in Italia si a fost in imposibilitate de a se prezenta.
      Se prezinta in instanta si mama petentului care invedereaza instantei faptul ca fiul sau a fost in imposibilitate de a reveni in tara, datorita problemelor financiare.
      Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
      Reprezentanta Ministerului Public pune concluzii de admitere a sesizarii Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ........................................................ in sensul de a se dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei aplicata prin sentinta penala nr. ........................................, pronuntata de Judecatoria Sectorului ....................................... si executarea acestei pedepse in regim de detentie pentru nerespectarea masurilor de supraveghere ce i-au fost impuse prin aceasta sentinta.
      Aparatorul ales al petentului solicita respingerea sesizarii, avand in vedere faptul ca acesta a fost in imposibilitate de a se prezenta in instanta, datorita locului de munca din Italia, ca a depus la dosar acte in acest sens. Mai arata ca petentul a avut si probleme financiare.
      
I N S T A N T A,

Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de ...................................., Biroul Executari Penale al Judecatoriei sector ............................................. a solicitat revocarea suspendarii conditionate sub supraveghere a pedepsei de ................................. ani inchisoare aplicata condamnatului  .................................. prin sentinta penala nr. ......................................... pron. de Judecatoria Sectorului ........................................ in dosarul nr. ................................, definitiva prin neapelare la data de ..................................
     In motivarea cererii s-a aratat ca la data de ................................, Serviciul de Probatiune de  pe langa Tribunalul Bucuresti a sesizat instanta cu privire la incalcarea masurilor de supraveghere de catre condamnat, solicitand revocarea suspendarii executarii pedepsei inchisorii aplicate prin sentinta penala nr. ......................................, avand in vedere ca acesta nu s-a mai prezentat la serviciul de probatiune la datele stabilitate si ca din data de ................................................ condamnatul figureaza plecat din tara cu destinatia Italia.
     Au fost depuse la dosar adresa de sesizare a Biroului de Executari Penale, copia sentintei penale nr. .......................................... a Judecatoriei sectorului ...............................................
     A fost atasat dosarul nr. ............................  al Judecatoriei Sector .........................................
      Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
     Prin sentinta penala nr. ................................... a Judecatoriei sector ............................. definitiva la data de .............................. prin neapelare, inculpatul ....................................... a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de ....................................... ani inchisoare, iar in temeiul art. 861 C.p.. a fost dispusa suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pe un termen de incercare  de ...................................................
     Prin aceeasi sentinta penala condamnatul a fost obligat in temeiul art. 863 C.p. sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ...................................... sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In temeiul art. 864 C.p. s-a atras atentia inculpatului asupra situatiilor care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare, sau neindeplinirea cu rea credinta a  masurilor de supraveghere impuse si a obligatiilor stabilite prin hotarare.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca, condamnatul desi initial s-a prezentat la Serviciul de Probatiune unde a semnat planul de supraveghere, ulterior prezentandu-se destul de regulat la intrevederile stabilite, din luna ......................................................... acesta nu s-a mai prezentat la datele fixate de Serviciul de Probatiune pentru continuarea supravegherii, lucrand se pare in Brasov fara forme legale pana la data de ........................................., cand a plecat din tara cu destinatia Italia.
Instanta apreciaza ca in cauza este vorba despre o nerespectare cu rea credinta a acestei obligatii din partea condamnatului in conditiile in care acesta a plecat mai intai din localitate pentru a munci fara a aduce la cunostinta acest lucru si mai apoi din tara, la fel, fara a comunica acest aspect.
     Este adevarat ca este o perioada de criza financiara in toata lumea insa acest lucru nu justifica incalcarea cu rea credinta a unor obligatii stabilite in sarcina sa prin sentinta penala definitiva, obligatii pe care acesta le cunostea si pe care la inceput le si respecta.
De fapt instanta retine ca s-a solicitat amanarea cauzei pentru mai multe termene de judecata pentru a se da posibilitatea condamnatului de a prezenta in tara de la locul de munca din Spania in luna aprilie .................................... loc de munca pentru care a depus si o adeverinta, insa, la ultimele termene lucrurile s-au schimbat si s-a sustinut ca acesta este de fapt dupa prietena sa in Italia si ca a ramas fara bani si acte care i-au fost furate.
Instanta mai retine ca, condamnatul nu a contactat in niciun moment de la plecare Serviciul de Probatiune pentru a-si justifica lipsa si a incerca sa ajunga eventual la schimbarea programului de supraveghere ci doar a trimis-o pe mama sa care a transmis cele comunicate de fiul sau.
De asemenea condamnatul cu rea credinta nu si-a indeplinit de asemenea obligatia de a anunta schimbarea resedintei si orice deplasare care depaseste ....................................zile in conditiile in care a plecat mai intai sa munceasca in tara cateva luni si mai apoi din tara din luna ........................................................
     Pentru aceste motive, apreciind ca in cauza condamnatul cu rea credinta nu si-a indeplinit o parte din obligatiile ce ii fusesera stabilite, instanta va admite sesizarea Biroului Executari Penale al Judecatoriei Sectorului ........................................ privind pe condamnatul ................................. si in temeiul art. 864 alin. 2 C.pen., va revoca pedeapsa rezultanta de ..................................... ani inchisoare aplicata condamnatului prin sent. pen. nr. ................................. pron. de Judecatoria Sectorului ....................................., definitiva prin neapelare la data de ............................... si va dispune executarea in intregime a pedepsei.
      In baza art. 71 Cod penal va interzice acestuia, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a-II-a si lit. b Cod penal.
     Referitor la dreptul de a alege (art.64 alin.1 lit. a teza I Cod penal), instanta apreciaza ca aplicarea pedepselor accesorii trebuie realizata si prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, care fac parte din dreptul intern. Avand in vedere si cauza Hirst contra Marii Britanii, prin care Curtea a analizat chestiunea interzicerii legale automate a dreptului la vot a persoanelor detinute aflate in executarea unei pedepse, instanta, in aplicarea jurisprudentei CEDO, nu va aplica automat pedeapsa accesorie prev. de art.64 alin.1 lit. a teza I Cod penal, si apreciaza ca in cauza nu se impune aplicarea acesteia fata de inculpat.
     Simpla savarsire a faptei retinute in sarcina inculpatului, nu poate conduce la interzicerea din oficiu a dreptului de a alege, intrucat acest drept constitutional implica o apreciere personala asupra modului in care un cetatean intelege sa-si exercite acest drept, iar inculpatul, ca urmare a savarsirii faptei nu poate fi oprit de la exercitarea, in limitele sale constitutionale si legale, a unui astfel de drept.
     In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

     Admite sesizarea din oficiu.
     In temeiul art. 447 alin. 1 C.p.p. rap. la art. 864 alin. 2 C.pen., revoca suspendarea sub supraveghere a pedepsei rezultante de ............................ ani inchisoare, aplicata condamnatului ..................................., fiul lui ........................ si ............................., nascut la data de ............................. in ......................., domiciliat in ....................... str. .........................nr. .................... bl. ..................., sc. ................., et. 4, ap. 29, sector 4 si f.f.l. in .......................... str. .............................. nr. ........................, bl. ..................., sc. ............................, ..................... ..............., sectorul ........................... CNP ........................., prin sent. pen. nr. ................................ pron. de Judecatoria Sectorului ..................................., definitiva prin neapelare la data de ................................................... si dispune executarea in intregime a pedepsei.
      In baza art. 71 Cod penal interzice acestuia, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a-II-a si lit. b Cod penal.
      In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru condamnat.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ............................................................

     PRESEDINTE,                                                                  GREFIER,                                                                                                              



3


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei

Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Gratiere.Aplicabilitate - Decizie nr. 472/R din data de 26.10.2004
Contopire. Recurs. - Sentinta penala nr. 564/R din data de 09.12.2011
Amanare aplicarii pedepsei. Art. 83 din noul Cod penal. Comparatie cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Art. 81 din vechiul Cod penal. - Decizie nr. 65/A din data de 27.01.2015
anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
actiune in constatare - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active - Hotarare nr. **** din data de 02.10.2014
anulare proces verbal - Hotarare nr. **** din data de 16.12.2014
cererea de acordare a statutului de refugiat si acordare protectie subsidiara cu privire la petent - Hotarare nr. **** din data de 14.08.2014
contestatie la executare drepturi banesti plati compensatorii - Hotarare nr. **** din data de 05.05.2014
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
plangere contraventionala exceptie de nelegalitate, dispozitie de ridicare auto - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
pretentii exceptia prescriptieii dreptului material la actiune - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014
pretentii imbogatire fara justa cauza , lipsa calitatii procesuale active si pasive - Hotarare nr. **** din data de 14.07.2014
pretentii neindeplinirea obligatiei contractuale - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014