Uzucapiune
(Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009 pronuntata de Judecatoria Avrig)Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Avrig sub nr. XXXX, reclamanta SC C SA a chemat in judecata pe paratii paratii P.P. si S.A., pentru ca instanta, prin hotararea ce o va pronunta:
- sa constate ca paratul P.P. a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ....., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp;
- sa oblige paratul P.P. sa incheie cu reclamanta contract de vanzare-cumparare in forma autentica pentru imobilul inscris in CF 3859 ...., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp., in conditiile antecontactului incheiat intre parti la data de 24.04.2008, iar in caz de refuz prezenta sentinta sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare;
- sa dispuna intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului descris mai sus pe numele reclamantei.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca paratul P.P. foloseste imobilul descris in petitul actiunii din anul 1960, anterior acesta fiind folosit de antecesorii lui incepand cu anul 1945. Posesia exercitata de parat este pasnica, publica, continua, neintrerupta si sub nume de proprietar.
Paratul a incheiat cu reclamanta un antecontract de vanzare-cumparare pentru acest teren, insa acesta nu si-a indeplinit obligatia de a reglementa situatia juridica a terenului, in sensul intabularii dreptului de proprietate in favoarea lui. Astfel, paratul se afla in imposibilitate de a proceda la incheierea contractului in forma autentica, motiv pentru care a fost formulata prezenta actiune.
In drept, se invoca dispozitiile art. 651, 669, 685, 1831, 1414, 1416 C.civ., art. 20 alin. 3 si art. 47 alin. 2 din Lg. 7/1996, art. 111 C.pr.civ..
Deoarece parata S.A. a disparut fara a se avea stiri despre ea si fara a lasa un mandatar general, in temeiul art. 152 lit. e C.fam. Autoritatea Tutelara .... a numit curator pe O.I..
Curatorul paratilor nu a depus intampinare, insa fiind prezent la termenul din data de 09.10.2008 a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii, cunoscand ca paratul a folosit imobilul in litigiu de peste 30 de ani.
In probatiune, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri (adeverinta emisa de Primaria comunei … din care rezulta ca paratul si antecesorii acestuia au achitat impozitul aferent imobilului in litigiu din anul 1967, extras CF, adeverinta din care rezulta ca terenul nu au facut obiectul Lg. 18/199, acte de stare civila ale paratului P.P. si ale antecesorilor acestuia), proba cu martori si proba cu expertiza tehnica topografica.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In ceea ce priveste capatul de cerere privind uzucapiunea:
In legatura cu calitatea procesuala activa a reclamantei:
De regula, dreptul de optiune cu privire la uzucapiune este exercitat chiar de catre posesor. Daca posesorul ramane in pasivitate, potrivit art. 1843 C.civ. „creditorii si orice alta persoana interesata pot sa opuna prescriptia castigata debitorului sau codebitorului, ori proprietarului, chiar si daca acest debitor, codebitor sau coproprietar renunta la dansa”.
In literatura de specialitate s-a stabilit ca, pe langa creditorii posesorului, mai au interes sa invoce uzucapiunea si persoanele carora posesorul le-a constituit anterior drepturi reale.
In speta, reclamanta este persoana interesata (aceasta a incheiat cu paratii un antecontract de vanzare-cumparare prin care acestia din urma au promis vanzarea unor terenuri asupra carora ar fi exercitat o posesie apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii), iar actiunea sa imbraca forma unei actiuni oblice, dispozitiile art. 1843 C.civ. corelandu-se cu dispozitiile art. 974 C.civ..
Asupra imobilului inscris in CF 3859 ...., nr. top 6720 – arabil, proprietar tabular este parata S.A..
Raportul de expertiza a identificat imobilul ca fiind situat in extravilanul comunei ...., in locul numit .... Acesta are forma unui patrulater neregulat si nu este ingradit.
Paratul P.P. a stapanit terenul incepand cu anul 1974. Paratul a folosit imobilul, continuu, public, sub nume de proprietar si nu a fost tulburat de nimeni in exercitarea posesiei. Aceasta stare de fapt rezulta din declaratiile celor doi martori audiati – N.T. si R.I.A. care confirma sustinerile reclamantei in ceea ce priveste posesia exercitata de parat asupra terenului in litigiu. Declaratiile martorilor se coroboreaza cu Adeverinta eliberata de Primaria com. .... (se confirma ca impozitele aferente au fost achitate de catre parat si parintii acestuia) si cu declaratia curatorului.
Asa cum s-a aratat anterior paratul foloseste terenul din anul 1974. Acesta a inteles sa invoce jonctiunea posesiei lui cu posesia exercitata de antecesori, respectiv de P.P. si P.A. a caror posesie a inceput in anul 1945.
Jonctiunea posesiilor presupune existenta a doua posesii care au ca obiect acelasi bun si este posibila ori de cate ori, intre posesorul actual si posesorul anterior exista un raport juridic nascut dintr-un fapt juridic restrans sau dintr-un act juridic translativ de proprietate. Poate invocat ca temei al jonctiunii posesiilor si titlul pro herede.
Aceasta jonctiune opereaza numai daca intre posesia autorului si posesia succesorului nu s-a interpus posesia unei alte persoane pe o durata mai mare de un an, caz in care devin aplicabile, prin asemanare, dispozitiile art. 1864 C.civ.
In speta, este posibila jonctiunea posesiei paratului P. cu posesia exercitata de parintii sai, fiind indeplinite conditiile enuntate anterior.
Potrivit art.1847 C.civ., pentru a fi utila dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune, posesia exercitata trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar. Posesia paratului intruneste toate aceste calitati, dupa cum rezulta din intreg materialul probator administrat in cauza, paratul, stapanind imobilul netulburat, cunoscut ca adevarat proprietar si continuu. Asadar, s-a implinit termenul de 30 ani prevazut de art.1890 C.civ. pentru uzucapiunea lunga, iar P.P. a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului.
In aceste conditii, instanta, conform art. 111 C.pr.civ., va admite actiunea si va constata ca paratul Popa Petru a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp..
In ceea ce priveste capatul de cerere privind obligarea paratei sa incheie contract de vanzare-cumparare cu privire la cele trei imobile:
Intre reclamanta si parat s-a incheiat, la data de 24.04.2008, antecontractul de vanzare-cumparare cu privire la imobilul inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp. Conform clauzelor contractuale, promitentul vanzator (paratul) s-a obligat sa incheie contract de vanzare-cumprare in forma autentica cu privire la imobilul in litigiu, la solicitarea promitentului-cumparator (reclamanta), dupa intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilului ce urma a fi uzucapat. Pretul terenului a fost stabilit la suma de 1987 lei. La data semnarii antecontractului s-a achitat suma de 100 lei reprezentind avans, urmind ca restul de pret sa fie achitat la data transmiterii dreptului de proprietate catre reclamanta, respectiv la data incheierii contractului in forma autentica.
Fata de aceasta stare de fapt constatandu-se ca intre parti – vanzatorul P.P. si cumparatorul SC C. SA - a existat un acord de vointa privind stramutarea dreptului de proprietate asupra iimobilului identificat mai sus, insa nu au fost incheiate la momentul acela acte susceptibile de intabulare, instanta a apreciat ca actiunea reclamantului este justificata in fapt si intemeiata in drept, motiv pentru care ea va fi admisa.
Vanzatorul va fi obligat sa incheie contractul autentic de vanzare-cumparare, in caz contrar prezenta sentinta suplinind consimtamantul acestuia la intabulare, asa cum prevede art. 29 alin. 3 din Lg. 7/1996.
In baza art. 22 din Lg. 7/1996, va dispune inscrierea dreptului de proprietate in CF dupa ramanerea irevocabila a prezentei hotarari.
Pentru aceste motive,
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :
Admite actiunea civila formulata de reclamanta SC C. SA, in contradictoriu cu paratii P.P. si S.A reprezentata prin curator O.I.
Constata ca paratul P.P. a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp..
Obliga paratul P.P. sa incheie cu reclamanta contract de vanzare-cumparare in forma autentica pentru imobilul inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp., in conditiile antecontactului incheiat intre parti la data de 24.04.2008, in caz de refuz prezenta sentinta va tine loc de contract autentic de vanzare-cumparare.
Dispune intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate dobandit de parti asupra imobilelor identificate mai sus, in cazul reclamantei intabularea fiind conditionata de achitarea integrala a pretului prevazut in antecontract.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 08.01.2009.
- sa constate ca paratul P.P. a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ....., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp;
- sa oblige paratul P.P. sa incheie cu reclamanta contract de vanzare-cumparare in forma autentica pentru imobilul inscris in CF 3859 ...., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp., in conditiile antecontactului incheiat intre parti la data de 24.04.2008, iar in caz de refuz prezenta sentinta sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare;
- sa dispuna intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului descris mai sus pe numele reclamantei.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca paratul P.P. foloseste imobilul descris in petitul actiunii din anul 1960, anterior acesta fiind folosit de antecesorii lui incepand cu anul 1945. Posesia exercitata de parat este pasnica, publica, continua, neintrerupta si sub nume de proprietar.
Paratul a incheiat cu reclamanta un antecontract de vanzare-cumparare pentru acest teren, insa acesta nu si-a indeplinit obligatia de a reglementa situatia juridica a terenului, in sensul intabularii dreptului de proprietate in favoarea lui. Astfel, paratul se afla in imposibilitate de a proceda la incheierea contractului in forma autentica, motiv pentru care a fost formulata prezenta actiune.
In drept, se invoca dispozitiile art. 651, 669, 685, 1831, 1414, 1416 C.civ., art. 20 alin. 3 si art. 47 alin. 2 din Lg. 7/1996, art. 111 C.pr.civ..
Deoarece parata S.A. a disparut fara a se avea stiri despre ea si fara a lasa un mandatar general, in temeiul art. 152 lit. e C.fam. Autoritatea Tutelara .... a numit curator pe O.I..
Curatorul paratilor nu a depus intampinare, insa fiind prezent la termenul din data de 09.10.2008 a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii, cunoscand ca paratul a folosit imobilul in litigiu de peste 30 de ani.
In probatiune, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri (adeverinta emisa de Primaria comunei … din care rezulta ca paratul si antecesorii acestuia au achitat impozitul aferent imobilului in litigiu din anul 1967, extras CF, adeverinta din care rezulta ca terenul nu au facut obiectul Lg. 18/199, acte de stare civila ale paratului P.P. si ale antecesorilor acestuia), proba cu martori si proba cu expertiza tehnica topografica.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In ceea ce priveste capatul de cerere privind uzucapiunea:
In legatura cu calitatea procesuala activa a reclamantei:
De regula, dreptul de optiune cu privire la uzucapiune este exercitat chiar de catre posesor. Daca posesorul ramane in pasivitate, potrivit art. 1843 C.civ. „creditorii si orice alta persoana interesata pot sa opuna prescriptia castigata debitorului sau codebitorului, ori proprietarului, chiar si daca acest debitor, codebitor sau coproprietar renunta la dansa”.
In literatura de specialitate s-a stabilit ca, pe langa creditorii posesorului, mai au interes sa invoce uzucapiunea si persoanele carora posesorul le-a constituit anterior drepturi reale.
In speta, reclamanta este persoana interesata (aceasta a incheiat cu paratii un antecontract de vanzare-cumparare prin care acestia din urma au promis vanzarea unor terenuri asupra carora ar fi exercitat o posesie apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii), iar actiunea sa imbraca forma unei actiuni oblice, dispozitiile art. 1843 C.civ. corelandu-se cu dispozitiile art. 974 C.civ..
Asupra imobilului inscris in CF 3859 ...., nr. top 6720 – arabil, proprietar tabular este parata S.A..
Raportul de expertiza a identificat imobilul ca fiind situat in extravilanul comunei ...., in locul numit .... Acesta are forma unui patrulater neregulat si nu este ingradit.
Paratul P.P. a stapanit terenul incepand cu anul 1974. Paratul a folosit imobilul, continuu, public, sub nume de proprietar si nu a fost tulburat de nimeni in exercitarea posesiei. Aceasta stare de fapt rezulta din declaratiile celor doi martori audiati – N.T. si R.I.A. care confirma sustinerile reclamantei in ceea ce priveste posesia exercitata de parat asupra terenului in litigiu. Declaratiile martorilor se coroboreaza cu Adeverinta eliberata de Primaria com. .... (se confirma ca impozitele aferente au fost achitate de catre parat si parintii acestuia) si cu declaratia curatorului.
Asa cum s-a aratat anterior paratul foloseste terenul din anul 1974. Acesta a inteles sa invoce jonctiunea posesiei lui cu posesia exercitata de antecesori, respectiv de P.P. si P.A. a caror posesie a inceput in anul 1945.
Jonctiunea posesiilor presupune existenta a doua posesii care au ca obiect acelasi bun si este posibila ori de cate ori, intre posesorul actual si posesorul anterior exista un raport juridic nascut dintr-un fapt juridic restrans sau dintr-un act juridic translativ de proprietate. Poate invocat ca temei al jonctiunii posesiilor si titlul pro herede.
Aceasta jonctiune opereaza numai daca intre posesia autorului si posesia succesorului nu s-a interpus posesia unei alte persoane pe o durata mai mare de un an, caz in care devin aplicabile, prin asemanare, dispozitiile art. 1864 C.civ.
In speta, este posibila jonctiunea posesiei paratului P. cu posesia exercitata de parintii sai, fiind indeplinite conditiile enuntate anterior.
Potrivit art.1847 C.civ., pentru a fi utila dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune, posesia exercitata trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar. Posesia paratului intruneste toate aceste calitati, dupa cum rezulta din intreg materialul probator administrat in cauza, paratul, stapanind imobilul netulburat, cunoscut ca adevarat proprietar si continuu. Asadar, s-a implinit termenul de 30 ani prevazut de art.1890 C.civ. pentru uzucapiunea lunga, iar P.P. a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului.
In aceste conditii, instanta, conform art. 111 C.pr.civ., va admite actiunea si va constata ca paratul Popa Petru a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp..
In ceea ce priveste capatul de cerere privind obligarea paratei sa incheie contract de vanzare-cumparare cu privire la cele trei imobile:
Intre reclamanta si parat s-a incheiat, la data de 24.04.2008, antecontractul de vanzare-cumparare cu privire la imobilul inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp. Conform clauzelor contractuale, promitentul vanzator (paratul) s-a obligat sa incheie contract de vanzare-cumprare in forma autentica cu privire la imobilul in litigiu, la solicitarea promitentului-cumparator (reclamanta), dupa intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilului ce urma a fi uzucapat. Pretul terenului a fost stabilit la suma de 1987 lei. La data semnarii antecontractului s-a achitat suma de 100 lei reprezentind avans, urmind ca restul de pret sa fie achitat la data transmiterii dreptului de proprietate catre reclamanta, respectiv la data incheierii contractului in forma autentica.
Fata de aceasta stare de fapt constatandu-se ca intre parti – vanzatorul P.P. si cumparatorul SC C. SA - a existat un acord de vointa privind stramutarea dreptului de proprietate asupra iimobilului identificat mai sus, insa nu au fost incheiate la momentul acela acte susceptibile de intabulare, instanta a apreciat ca actiunea reclamantului este justificata in fapt si intemeiata in drept, motiv pentru care ea va fi admisa.
Vanzatorul va fi obligat sa incheie contractul autentic de vanzare-cumparare, in caz contrar prezenta sentinta suplinind consimtamantul acestuia la intabulare, asa cum prevede art. 29 alin. 3 din Lg. 7/1996.
In baza art. 22 din Lg. 7/1996, va dispune inscrierea dreptului de proprietate in CF dupa ramanerea irevocabila a prezentei hotarari.
Pentru aceste motive,
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :
Admite actiunea civila formulata de reclamanta SC C. SA, in contradictoriu cu paratii P.P. si S.A reprezentata prin curator O.I.
Constata ca paratul P.P. a dobandit prin efectul uzucapiunii dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp..
Obliga paratul P.P. sa incheie cu reclamanta contract de vanzare-cumparare in forma autentica pentru imobilul inscris in CF 3859 ..., nr. top. 6720 – fanat in suprafata de 560,5 mp., in conditiile antecontactului incheiat intre parti la data de 24.04.2008, in caz de refuz prezenta sentinta va tine loc de contract autentic de vanzare-cumparare.
Dispune intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate dobandit de parti asupra imobilelor identificate mai sus, in cazul reclamantei intabularea fiind conditionata de achitarea integrala a pretului prevazut in antecontract.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 08.01.2009.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)
Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 42 din data de 20.01.2009
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 842 din data de 12.01.2009
Furt calificat - Sentinta penala nr. 621 din data de 18.08.2010
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 91 din data de 29.09.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 5912 din data de 23.06.2009
Succesiune - Sentinta civila nr. 178 din data de 26.02.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009