InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Competenta materiala de solutionare a cererii de infiintare poprire, dupa recunoasterea si incuviintarea executarii silite pe teritoriul Romaniei a hotararilor pronuntate in alte state revine judecatoriei, iar nu tribunalului.

(Decizie nr. 6211 din data de 13.12.2012 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Competenta materiala | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Suceava sub nr. 9848/86/2012 la data de 14.08.2012, petentul Baroul Bucuresti, in numele minorei Sava Marta, prin reprezentant legal Guzek (fosta Sava) Anna, l-a chemat in judecata pe debitorul Sava Ciprian, solicitand incuviintarea executarii silite a hotararii din 13 octombrie 2000, pronuntata de Tribunalul Judetean din Rzeszow, Departamentul I Civil, in dosarul nr. IC 800/00 si a sentintei din 16 februarie 2009 pronuntata de Judecatoria de Raion Strzyzow, Sectia a III-a de Familie si Minori, in dosarul nr. III RC 101/08; infiintarea, din oficiu, a popririi asupra veniturilor realizate de debitorul Sava Ciprian, in temeiul art. 453 alin. 2 Cod procedura civila si acordarea ajutorului public judiciar in forma prevazuta de art. 6 lit. a) si c) din O.U.G. nr. 51/2008, respectiv plata onorariului de avocat si a onorariului executorului judecatoresc.
In motivare, s-a aratat ca prin hotararea din 13 octombrie 2000, pronuntata de Tribunalul Judetean din Rzeszow, Departamentul I Civil, in dosarul nr. IC 800/00, s-a declarat desfacuta casatoria sotilor Sava, minora Marta a fost incredintata mamei spre crestere si educare, iar tatal a fost obligat la plata sumei de 400 zloti lunar cu titlu de pensie de intretinere pentru aceasta, cu incepere de la 13 octombrie 2000.
Prin sentinta din 16 februarie 2009 pronuntata de Judecatoria de Raion Strzyzow, Sectia a III-a de Familie si Minori, in dosarul nr. III RC 101/08, s-a dispus majorarea pensiei de intretinere cuvenita minorei de la 400 zloti la 500 zloti lunar, cu incepere de la 1 octombrie 2008, hotararea devenind definitiva si executorie la data de 10.03.2009.
In drept, s-au invocat art. 38 si urmatoarele din Regulamentul CE nr. 44/2001, prevederile Conventiei de la New York din 1956 privind obtinerea pensiei de intretinere in strainatate, ratificata de Romania prin Legea nr. 26/1991, art. 81, art. 8 alin. 3 din O.U.G. nr. 51/2008, art. 15 alin. 1 lit. c din Legea nr. 146/1997, art. 6 lit. a si c din O.U.G nr. 51/2008, art. 453 alin. 2 C.pr.civ., art. 82 alin. 2 din Legea nr. 51/1995, Protocolul nr. 113928/1693/2008 incheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
Prin sentinta civila nr. 2251 din 23 octombrie 2012 Tribunalul Suceava a admis cererea; a incuviintat executarea silita a hotararii din 13 octombrie 2000, pronuntata de Tribunalul Judetean din Rzeszow, Departamentul I Civil, in dosarul nr. IC 800/00 si a sentintei din 16 februarie 2009 pronuntata de Judecatoria de Raion Strzyzow, Sectia a III-a de Familie si Minori, in dosarul nr. III RC 101/08; a dispus infiintarea, din oficiu, a popririi asupra veniturilor realizate de debitorul Sava Ciprian, pentru suma de 59.700 zloti, calculati la cursul BNR din ziua platii, la care urmeaza sa se calculeze dobanda legala pana la data platii pensiei de intretinere; a acordat ajutor public judiciar in forma prevazuta de art. 6 lit. a) si c) din OUG nr. 51/2008, dupa cum urmeaza: plata onorariului de avocat in suma de 500 lei cuvenit d-lui avocat Voicescu Constantin din Baroul Bucuresti si a dispus plata acestei sume in contul Baroului Bucuresti din fondurile Ministerului Justitiei prin Compartimentul Financiar al Tribunalului Suceava; plata onorariului executorului judecatoresc, stabilit la suma de 1.000 lei si a dispus plata acestei sume din fondurile Ministerului Justitiei prin intermediul Compartimentului Financiar al Tribunalului Suceava in contul executorului judecatoresc ce urmeaza a fi desemnat de Camera Executorilor Judecatoresti Suceava, incheierea urmand a fi comunicata Camerei Executorilor Judecatoresti Suceava si Baroului Bucuresti.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit art. 12 din O.U.G. nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea regulamentelor comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cererile pentru incuviintarea executarii silite pe teritoriul Romaniei a hotararilor in materie civila si comerciala pronuntate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, in conditiile prevederilor Regulamentului European nr. 44/2001, sunt de competenta tribunalului, hotararea pronuntata de instanta de fond putand fi atacata cu recurs.
La randul ei, procedura de incuviintare a executarii silite este o procedura necontencioasa, art. 41 din Regulament prevazand in mod expres ca partea impotriva careia se solicita executarea, nu poate in aceasta faza a procedurii, sa formuleze aparari, drept pentru care apararile debitorului formulate in cuprinsul intampinarii exced judecatii de fata.
Din analiza inscrisurilor depuse la dosar de Baroul Bucuresti a rezultat ca derularea procesului de stabilire a obligatiei de intretinere fata de minora Sava Marta de pe rolul instantei polone i-a fost adusa la cunostinta debitorului Sava Ciprian, in acest sens fiind facute dovezile reprezentand primirea actiunii si a citatiilor de catre mandatarul debitorului, av. S. Pawlowski, imputernicit cu primirea actelor de procedura.
Asupra conditiei procedurale, Tribunalul a retinut ca debitorul nu a contestat legalitatea procedurilor derulate impotriva sa in fata instantei poloneze, neinvocand impedimente legate de necitarea sa in fata instantei straine sau necunoasterea existentei procedurilor, astfel ca, fata de pozitia sa exprimata prin intampinarea depusa la dosar, a constatata ca fiind indeplinite formalitatile prevazute la art. 53 din Regulament.
S-a retinut ca nu exista niciun impediment, conform art. 38 din Regulamentul CE nr. 44/2001, pentru ca hotararea din 13 octombrie 2000, pronuntata de Tribunalul Judetean din Rzeszow, Departamentul I Civil, in dosarul nr. IC 800/00 si sentinta din 16 februarie 2009 pronuntata de Judecatoria de Raion Strzyzow, Sectia a III-a de Familie si Minori, in dosarul nr. III RC 101/08, sa se incuviinteze a fi executate pe teritoriul Romaniei unde debitorul are domiciliul, fiind depuse toate inscrisurile impuse de art. 53 pct. 1 si 2 din Regulament.
In conformitate cu art. 453 alin.1 C.pr.civ., s-a dispus infiintarea popririi pe veniturile debitorului, pentru suma de 59.700 zloti, calculati la cursul BNR din ziua platii, la care urmeaza sa se calculeze dobanda legala pana la data platii pensiei de intretinere.
Intrucat petentul Baroul Bucuresti nu a indicat contul debitorului in care se regasesc veniturile acestuia, demersurile necesare vor fi efectuate de executorul judecatoresc ce va fi desemnat de Camera Executorilor judetului Suceava, dupa comunicarea sentintei.
Avand in vedere art. 81 din O.U.G. nr. 51/2008 republicata si imprejurarea ca ajutorul public judiciar a fost solicitat in considerarea situatiei speciale a minoritatii creditorului si necesitatea punerii in executare a unui drept legal de pensie de intretinere - aflat in legatura cu aceasta situatie speciala, vazand si dovezile atasate cererii de fata din care rezulta ca minora nu are niciun fel de avere, iar mama sa nu este in stare sa acopere nevoile justificate ale acesteia, Tribunalul a admis cererea si a acordat ajutor public judiciar in formele prevazute de art. 6 lit. a si c din O.U.G. nr. 51/2008, sub forma asistentei juridice si a platii onorariului executorului judecatoresc dupa cum urmeaza: plata onorariului de avocat stabilit in suma de 500 lei cuvenit d-lui avocat Voicescu Constantin din Baroul Bucuresti, raportat la cuantumul onorariilor stabilite pentru asistenta juridica din oficiu pentru cauze civile, potrivit prevederilor Protocolului incheiat in acest sens cu Ministerul justitiei, si a dispus plata acestei sume in contul Baroului Bucuresti din fondurile Ministerului Justitiei prin Compartimentul Financiar al Tribunalului Suceava; plata onorariului executorului judecatoresc, stabilit la suma de 1.000 lei si a dispus plata acestei sume din fondurile Ministerului Justitiei prin intermediul Compartimentului Financiar al Tribunalului Suceava in contul executorului judecatoresc ce urmeaza a fi desemnat de Camera Executorilor Judecatoresti Suceava.
Incheierea de incuviintare insotita de cerere au trimise Camerei Executorilor Judecatoresti Suceava si Baroului Bucuresti.
Impotriva sentintei a declarat recurs paratul Sava Ciprian, solicitand casarea ei si trimiterea cauzei spre rejudecare.
In motivare, a aratat ca hotararea este nelegala si netemeinica intrucat in mod gresit instanta de fond a respins cererea de disjungere a cererii de incuviintare a executarii silite a hotararii data in alta tara straina, cerere ce este de competenta Tribunalului Suceava, de cererea de infiintarea a popririi, etapa ce este ulterioara incuviintarii executarii silite, iar procedur trebuie realizata in conformitate cu legislatia statului membru de executare.
Cata vreme legislatia uniunii europene aplicabila spetei face trimitere la legislatia interna a statului in care se face executarea, in cazul de fata la legislatia romana, si cum potrivit Codului de procedura civila competenta in materie de executare silita revine instantei de executare, adica judecatoriei in circumscriptia careia urmeaza a se realiza executarea (art. 373 alin. 2, art. 400 C.p.c), prima instanta trebuia sa disjunga acest capat de cerere si sa-si decline competenta in favoarea Judecatoriei Campulung Moldovenesc, instanta de la domiciliul paratului si in circumscriptia careia se solicita a se face executarea.
Pentru a se dispune infiintarea popririi asupra veniturilor realizate de parat, este necesar ca debitorul sa realizeze venituri, iar acestea sa fie cunoscute.
Creditoarea nu a facut dovada ca debitorul obtine venituri din munca, ca s-ar sustrage de la plata pensiei de intretinere si ca nu ar fi achitat nicio suma din debitul pretins a fi restant.
Potrivit art. 452 C.pr.civ., poprirea reprezinta o forma de executare silica indirecta prin intermediul careia creditorul urmareste sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporabile urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente. In cadrul procedurii de infiintare poprire sunt implicate 3 parti: creditorul urmaritor, debitorul urmarit si tertul poprit; in cauza, lipseste cea de-a treia parte, respectiv tertul poprit, intrucat paratul nu are statul nici de angajat, nici de pensionar.
Fata de faptul ca nu s-a facut dovada ca debitorul ar avea venituri periodice, instanta trebuia sa respinga ca nefondata cererea de infiintare poprire.
Recursul nu a fost motivat in drept, insa criticile formulate pot fi incadrate in dispozitiile art. 304 pct. 3, art. 304 pct. 9 C.pr.civ.
Baroul Bucuresti a depus concluzii scrise prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Analizand recursul  in limitele aspectelor invocate, in raport de prevederile art. 304 pct. 3, art. 304 pct. 9 din Codul de procedura civila, Curtea a retinut urmatoarele:
Singurul capat de cerere ce a fost criticat in recurs este cel privind infiintarea popririi, recurentul sustinand, pe de o parte, ca prima instanta nu era competenta material a solutiona aceasta cerere, ci competenta revine Judecatoriei Campulung Moldovenesc, iar pe de alta parte, ca nu obtine venituri si nu se sustrage de la plata pensiei de intretinere.
Normele ce reglementeaza competenta materiala de solutionare a acestui capat de cerere sunt de ordine publica, potrivit art. 159 alin. 1 pct. 2 C.pr.civ., iar necompetenta materiala poate fi invocata conform art. 1591 alin. 2 C.pr.civ., respectiv la prima zi de infatisare in fata primei instante, dar nu mai tarziu de inceperea dezbaterilor asupra fondului.
Recurentul a invocat in fata primei instante exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Suceava, care a fost respinsa ca nefondata, avand in vedere art. 2 pct. 1 lit. i C.pr.civ. si art. I2 din Legea nr. 191/2007.
Solutia primei instante este gresita, avand in vedere ca normele legale retinute nu instituie in favoarea tribunalului competenta de solutionare a unei cereri de infiintare poprire.
Astfel, art. 2 alin. 1 lit. i C.pr.civ. arata ca tribunalul judeca in prima instanta cererile pentru recunoasterea, precum si cele pentru incuviintarea executarii silite a hotararilor date in tari straine.
In acelasi sens, art. I2 -art. 1 lit. 1 din Legea nr. 191/2007 stabileste ca cererile pentru recunoasterea, precum si cele pentru incuviintarea executarii silite pe teritoriul Romaniei a hotararilor in materie civila si comerciala, pronuntate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, in conditiile prevederilor Regulamentului nr. 44/2001, sunt de competenta tribunalului.
Rezulta asadar ca doar pentru recunoasterea si incuviintarea executarii silite pe teritoriul Romaniei a hotararilor pronuntate in alte state s-a instituit competenta materiala in favoarea tribunalului, nu si pentru toate masurile ce fac parte din procedura de executare. In lipsa unei prevederi legale exprese in sens contrar, nu se poate extinde competenta limitata a tribunalului (doar pentru etapa prealabila de incuviintare a executarii silite) si la actele de executare ulterioare, pentru acestea competenta revenind judecatoriei, instanta de drept comun in materie de executare silita, conform art. 1 pct. 1, art. 373 alin. 2 C.pr.civ.
Cererea de infiintare a popririi este ulterioara incuviintarii executarii silite si face parte din procedura efectiva de executare, care trebuie realizata in conformitate cu legislatia statului membru de executare (in speta Codul de procedura civila roman), in absenta unei dispozitii exprese in sens contrar.
Art. 453 alin. 2 C.pr.civ. vizeaza situatia in care hotararea a fost pronuntata de o instanta romana, situatie care nu este incidenta in cauza.
Intr-adevar, art. 47 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001 permite aplicarea masurilor "provizorii si de conservare", insa cererea de infiintare a popririi nu are acest caracter, ci reprezinta un mod de executare a hotararilor pronuntate de instantele din Republica Polona, masura care nu este in competenta tribunalului in prima instanta, dupa cum s-a aratat anterior.
Avand in vedere ca acest capat de cerere a fost solutionat de catre o instanta care nu era competenta material in prima instanta, in baza art. 312 alin. 1.3, 6 rap. la art. 304 pct. 3 C.pr.civ., Curtea va admite recursul, va casa in parte sentinta recurata si va trimite spre competenta solutionare Judecatoriei Cimpulung Moldovenesc capatul de cerere avand ca obiect infiintarea poprire, urmand a mentine celelalte dispozitii ale sentintei care nu sunt contrare prezentei decizii.
Apararile formulate de recurent in legatura cu absenta veniturilor si indeplinirea obligatiei de plata a pensiei urmeaza a fi analizate de catre instanta de trimitere.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta materiala

Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Dare in plata a unui imobil ipotecat. Competenta materiala in apel apartine sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului - Decizie nr. 178 din data de 08.03.2017
Desbagubiri solicitate pentru neindeplinirea clauzelor unui contract de servicii turistice. Necompetenta materiala a instantei sesizate - Sentinta civila nr. 78 din data de 26.01.2010
Litigiu de munca. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 1118 din data de 04.12.2009
Inadmisibilitatea cererii de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cerere preliminara. Cererea formulata de reclamant, referitoare la sesizarea CJUE pentru a stabili aplicarea directa a dreptului comunitar in materia activitatilor de im... - Hotarare nr. 691/R din data de 11.04.2011
Vicii ascunse. Conditii pentru a fi considerate astfel. - Decizie nr. 212/Ap din data de 19.11.2007
Competenta materiala. Competenta de solutionare a cauzei in despagubiri rezultate din actiunea fundamentata pe dispozitiile cuprinse in art. 404 ind.1 cod procedura civila. - Rezolutie nr. I N C H E I E R E din data de 06.05.2011
Anulare hotarare prin care s-a solutionat o cauza canonica in baza unor dispozitii din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale B.O.R. Necompetenta generala a instantelor judecatoresti. - Decizie nr. 1429 din data de 25.10.2016
Cooperare judiciara internationala in materie penala. Recunoasterea si executarea sanctiunilor pecuniare. - Decizie nr. 10 din data de 20.01.2014
Competenta materiala. Stabilirea competentei instantei atunci cand actiunea cuprinde doua capete de cerere principale. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 17 Cod procedura civila. - Decizie nr. 410 din data de 13.09.2012
Competenta materiala a instantei competente sa judece cererea de ordonanta presedintiala atunci cand o actiune pe fondul dreptului este deja inregistrata pe rolul unei instante. - Decizie nr. 705 din data de 09.10.2009
Competenta materiala a Sectiei de litigii de munca a Tribunalului - Decizie nr. 111 din data de 30.01.2008
Competenta materiala a instantei de fond funciar. - Decizie nr. 270 din data de 05.03.2007
Legea nr.272/2004. Competenta materiala - Decizie nr. 141 din data de 28.11.2006
Tutela. Competenta materiale in cauzele privind tutela - Decizie nr. 632 din data de 09.05.2006
Competenta materiala. Cerere de investire cu formula executorie a unei hotarari arbitrale. - Decizie nr. 41/F din data de 18.05.2006
Cauzele avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a actelor de instrainare de imobile ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001 - Decizie nr. 115 din data de 08.02.2006
Competenta materiala a instantei de contencios administrativ - Decizie nr. 2118 din data de 07.11.2005
Exceptia necompetentei si exceptia netimbrarii. Ordinea solutionarii lor - Decizie nr. 815 din data de 07.10.2005
Recunoasterea statutului de magistrat pensionar si stabilirea drepturilor cuvenite. Competenta materiala. - Decizie nr. 803 din data de 22.11.2004