InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei prev. de art. 81 cod penal, pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, nu poate fi dispusa ca urmare a revocarii suspendarii conditionate a executarii acestei din urma pedepse, conf...

(Decizie nr. 458 din data de 07.04.2011 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Suspendare a executarii | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei prev. de art. 81 cod penal, pentru infractiunea savarsita in cursul termenului de incercare, nu poate fi dispusa ca urmare a revocarii suspendarii conditionate a executarii acestei din urma pedepse, conform art. 83 cod penal Asa cum a stabilit si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 1 din 17.01.2011, data in interesul legii, referitor la interpretarea si aplicarea disp. art. 83 alin.1 cod penal, suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa pentru pedeapsa stabilita in cazul savarsirii in cursul termenului de incercare a unei infractiuni intentionate sau praeterintentionate, pedeapsa la care a fost cumulata o alta pedeapsa, ca urmare a revocarii suspendarii conditionate a executarii acestei din urma pedepse, chiar si in cazul indeplinirii conditiilor prevazute de art. 81 din codul penal.
S-a mai stabilit ca, suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa nici in ceea ce priveste pedeapsa rezultanta obtinuta prin aplicarea mecanismului prev. de art. 83 alin.1 cod penal.

                                                                           Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si
  pentru cauze cu minori si de familie
                                                         Decizia penala nr.458/R din 7 aprilie 2011

Prin sentinta penala nr. 312 din 22.12.2010 a Judecatoriei Gaesti, judetul Dambovita, inculpatul P.G.V., a fost condamnat la pedeapsa de o  luna inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand permisul de conducere suspendat, prev. de art. 86 alin.2 din O.U.G. nr.195/2002, republicata.
In baza art. 83 cod penal, a fost revocat beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 879 din 1.04.2008 a Judecatoriei Craiova si s-a dispus executarea acesteia alaturi de pedeapsa stabilita prin sentinta penala de fata, urmand ca in final, inculpatul sa execute pedeapsa rezultanta de 4 luni inchisoare.
Conform art. 71 cod penal, i s-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prev. de  art. 64 al.1 lit.a teza a-II-a, b si c cod penal, din momentul in care hotararea de condamnare va ramane definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei.
In baza art. 81 cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 4 luni, prev. de art. 82 cod penal, si conform art. 359 cod procedura penala i s-a atras atentia inculpatului asupra consecintelor prev. de art. 83 cod penal.
Totodata, in baza art. 71 al.5 cod penal, a fost suspendata si executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de incercare aratat mai inainte.
Pentru a pronunta o atare sentinta, instanta de fond a retinut pe baza probelor administrate in cauza ca, la data de 19.11.2009 inculpatul a fost depistat in trafic pe ruta Bucuresti - Pitesti, la km.73, in timp ce conducea un autoturism ce tracta o semiremorca.
In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca inculpatul avea permisul de conducere suspendat datorita faptului ca anterior, la data de 17.09.2009 a fost depistat in trafic in timp ce conducea un autocar sub influenta bauturilor alcoolice, ulterior  dovedindu-se ca i s-a intocmit dosar penal in acest sens.
Sentinta a fost atacata cu recurs de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti, invocandu-se motive de nelegalitate si netemeinicie.
Prima critica se refera la faptul ca, in mod gresit instanta de fond a retinut fata de inculpat circumstantele atenuante personale prev. de art. 74 cod penal, avand in vedere ca, anterior a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 3 luni inchisoare, tot pentru o infractiune la legea circulatiei prin sentinta penala nr. 879/1.04.2008 a Judecatoriei Craiova.
Prin cea de a doua critica se invoca nelegalitatea hotararii, intrucat pentru  pedeapsa rezultanta de 4 luni inchisoare ca urmare a revocarii pedepsei anterioare de 3 luni inchisoare, conform art. 83 cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei conform art. 81 cod penal.
S-a solicitat admiterea recursului, casarea in parte a sentintei, inlaturarea disp. art. 74 cod penal, iar pe fond aplicarea unei pedepse corespunzatoare si inlaturarea disp. art. 81 cod penal.
Curtea de Apel Ploiesti, prin decizia penala nr. 458 din 7.04.2011, a admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti, pe care a casat-o in parte, a inlaturat circumstantele atenuante prev. de art. 74, 76 lit.e cod penal si a majorat pedeapsa aplicata inculpatului P.G.V. la, 1 an inchisoare.
Prin revocarea conform art. 83 cod penal a suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 879 din 1.04.2008 a Judecatoriei Craiova, s-a stabilit ca inculpatul P.G.V., sa execute pedeapsa rezultanta de 1 an si 3 luni inchisoare.
In fine, au fost inlaturate disp. art. 81-83 cod penal, privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale, precum si disp. art. 71 al.5 cod penal, privind suspendarea executarii pedepselor accesorii, urmand ca pedeapsa sa fie executata in regim de detentie, mentinandu-se restul dispozitiilor sentintei.
Pentru a decide astfel, din considerentele deciziei se desprind in esenta urmatoarele:
Situatia de fapt si vinovatia inculpatului au fost corect retinute de prima instanta, in sensul ca, in termenul de incercare prev. de art. 82 cod penal, la data de 19.11.2009, inculpatul P.G.V., a condus pe drumurile publice un autoturism ce tracta o semiremorca, in timp ce exercitarea dreptului de a conduce era suspendat.
Incadrarea juridica a faptei prev. de art. 86 alin.2 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, este legala.
Curtea a constatat ca recursul declarat de parchet este fondat.
Intr-adevar, sentinta primei instante este netemeinica si nelegala, pentru urmatoarele considerente:
In mod gresit instanta de fond a retinut fata de inculpat circumstantele personale prev. de art. 74 cod penal si dand eficienta acestora potrivit art. 76 alin.1 lit.e cod penal, a aplicat sanctiunea de o luna inchisoare sub minimul de un an prevazut de textul de lege incriminator.
Nu se justifica retinerea circumstantelor atenuante personale, avand in vedere ca, inculpatul a fost condamnat anterior la o pedeapsa de 3 luni inchisoare tot pentru infractiunea la legea circulatiei, iar din fisa cazierului auto existent in dosarul de urmarire penala la fila 23-25 se poate observa ca, in repetate randuri acesta a fost surprins incalcand regulile privind circulatia pe drumurile publice, atitudine ce demonstreaza o sfidare a valorilor sociale ocrotite si aparate prin codul rutier, neputandu-se retine o conduita buna a sa, anterior savarsirii faptei.
Rezulta asadar, perseverenta inculpatului in comiterea unor infractiuni la normele de circulatie pe drumurile publice.
Aprecierea instantei de fond ca fapta savarsita de inculpat de a conduce un autovehicul pe drumurile publice avand suspendat dreptul de a conduce, prezinta un pericol social redus si care poate sa determine retinerea circumstantelor atenuante nu poate fi acceptata de Curte, in conditiile in care, chiar legiuitorul prin incriminarea ca infractiune a acestei fapte a stabilit ca aceasta prezinta un pericol social sporit determinat de prezenta la volan, in trafic, a unei persoane care a mai incalcat regulile privind circulatia pe drumurile publice, in conditii de securitate rutiera, considerand totodata necesar ca aceasta fapta sa fie sanctionata cu pedeapsa inchisorii intre 6 luni si 3 ani sau amenda.
Nelegalitatea sentintei primei instante consta in aceea ca, in mod gresit a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante de 4 luni inchisoare.
Conform art. 83 alin.3 cod penal "daca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei".
Ori, fapta savarsita de inculpatul P.G.V. este o infractiune savarsita cu intentie directa si nemijlocita si ca atare, instanta nu putea face aplicarea disp. art. 81 si 82 cod penal, dispunand suspendarea conditionata a pedepsei  rezultante de 4 luni inchisoare.
De altfel, prin Decizia nr. 1 din 17.01.2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost admis recursul in interesul legii, referitor la interpretarea si aplicarea dispoz. art. 83 alin.1 c.p., Inalta Curte stabilind ca:
1.- suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa pentru pedeapsa stabilita in cazul savarsirii in cursul termenului de incercare a unei infractiuni intentionate sau praeterintentionate, pedeapsa la care a fost cumulata o alta pedeapsa, ca urmare a revocarii suspendarii conditionate a executarii acestei din urma pedepse, chiar si in cazul indeplinirii conditiilor prev. de art. 81 c.p.
2.- suspendarea conditionata a executarii nu poate fi dispusa nici in ceea ce priveste pedeapsa rezultanta obtinuta prin aplicarea mecanismului prevazut de art. 83 al.1 c.p.
In raport de cele aratate mai inainte, Curtea a constatat ca recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti, este fondat si a fost admis ca atare, inlaturand motivele de nelegalitate si de netemeinicie, in sensul celor aratate mai inainte.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a executarii

Concursul de infrac?iuni .Anularea suspendarii executarii pedepsei. Contopirea pedepselor. - Sentinta penala nr. 404 din data de 21.06.2012
Revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul neexecutarii obligatiilor civile .stabilite prin hotararea de condamnare - Sentinta penala nr. 167 din data de 08.09.2010
Revocarea suspendarii sub supraveghere - Sentinta penala nr. 30 din data de 25.02.2009
Atata timp cat inculpatii au fost obligati in solidar la despagubirea partii civile, iar banii obtinuti de inculpati din vanzarea bunurilor sustrase servesc la despagubirea acesteia nu se poate dispune si confiscarea acestora - cu atat mai mult in solida - Decizie nr. 551/R din data de 24.07.2013
Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii din cauza nerespectarii masurilor de supraveghere impuse de art. 863 alin. 1 lit. a din Codul penal din 1969. - Decizie nr. 369 din data de 16.06.2014
Suspendarea executarii actului administrativ - Decizie de imputare. Neindeplinirea cerintelor art.14 din Legea nr.554/2004. - Decizie nr. 7466 din data de 10.07.2013
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 554/2004 cu privire la punerea in executare a unei hotarari judecatoresti executorii prin care s-a dispus suspendarea vremelnica a executarii unui act administrativ. - Decizie nr. 3282 din data de 03.04.2013
Anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Tehnica de contopire. - Decizie nr. 511 din data de 09.04.2012
Dispozitie emisa de Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Hunedoara prin care s-a dispus suspendarea acordarii drepturilor banesti. Conditii indeplinite pentru suspendarea executarii actului administr... - Decizie nr. 1737 din data de 28.03.2012
Cerere de suspendare a executarii actului administrativ. Procedura de solutionare a cererii. - Decizie nr. 2290 din data de 17.11.2010
Suspendarea executarii actului administrativ. Conditii. - Decizie nr. 501 din data de 23.04.2008
Suspendarea efectelor executorii ale actului administrativ pana la solutionarea actiunii - Decizie nr. 2003 din data de 03.10.2005
Domeniul achizitiilor publice. - Decizie nr. 1840 din data de 05.09.2005
Creanta apartinand AVAS. Cerere de suspendare a executarii. Instanta competenta. - Decizie nr. 591 din data de 15.10.2004
- Sentinta civila nr. 3445 din data de 30.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 802 din data de 14.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 546 din data de 10.03.2010
Revocare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 1187 din data de 09.06.2010
Anulare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 786 din data de 14.04.2010
- Sentinta civila nr. 3825 din data de 07.07.2008