InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Targu-Mures

Pensii Militare

(Decizie nr. 121/A din data de 11.12.2013 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)

Domeniu Pensii | Dosare Curtea de Apel Targu-Mures | Jurisprudenta Curtea de Apel Targu-Mures

Parata a procedat in mod corect prin valorificarea ca stagiu de cotizare in cazul reclamantei doar a vechimii in serviciu recunoscute  pana la acordarea pensiei de invaliditate, aceasta din urma perioada neputand fi considerata stagiu asimilat, in sensul prevederilor art. 49 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 263/2010, cum gresit a apreciat prima instanta, deoarece drepturile de pensie ale reclamantei nu au fost stabilite prin decizie emisa de catre parata in baza acestei legi, ci in baza metodologiei prevazute de O.U.G. nr. 1/2011, care nu asimileaza stagiului de cotizare perioada necontributiva in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, apect ce reiese in mod inechivoc din  cuprinsul art. 3 al normelor metodologice amintite.
Reclamanta nu se afla la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 in pensie de invaliditate, astfel ca nu prezinta relevanta in cauza prevederile art. 2 alin. 3 din legea mentionata.

Prin sentinta civila nr. 1504/20 iunie 2013, indreptata sub aspectul unei erori materiale prin incheierea din 5 septembrie 2013, Tribunalul Mures a admis in parte actiunea civila formulata de reclamanta S. A. - M., in contradictoriu cu parata Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii si, in consecinta:
- a anulat decizia nr. 83066/10.12.2012 si hotararea nr. 17/25.01.2013;
- a obligat parata sa revizuiasca drepturile de pensie ale reclamantei cu luarea in calcul a perioadei in care aceasta a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a respins restul pretentiilor reclamantei ca neintemeiate.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, Tribunalul a retinut ca reclamanta a fost trecuta in rezerva la data de 02.05.1995, cand a fost pensionata pe caz de invaliditate, iar la data de 01.12.2008, pensia de invaliditate a fost transformata in pensie de serviciu, conform Legii nr. 164/2001.
Ulterior, prin decizia contestata, s-au revizuit drepturile de pensie ale reclamantei in temeiul Legii nr. 119/2010 si a O.U.G. nr. 1/2011, la stabilirea punctajului mediu anual si a stagiului de cotizare avandu-se in vedere doar veniturile realizate pana la data de 02.05.1995, fara a se da eficienta perioadei in care reclamanta a beneficiat de pensie de invaliditate, insa faptul ca Legea nr. 119/2010, la art. 2 invocat de catre parata, nu trateaza in mod special situatia in care la aparitia legii persoana beneficiaza de pensie de serviciu, dar anterior a beneficiat de pensie de invaliditate, nu echivaleaza cu omiterea perioadei in care s-a platit pensia de invaliditate din perioada luata in calcul pentru stabilirea punctajului mediu anual si a stagiului de cotizare. 
Sub acelasi aspect, Tribunalul a retinut ca alineatul 3 al art. 2 din Legea nr. 119/2010 are in vedere situatia persoanelor care la data aparitiei legii aveau in plata pensii de invaliditate in temeiul legilor speciale, urmarindu-se, ca de altfel in tot cuprinsul Legii nr. 119/2010, ca toate drepturile de pensie sa fie reglementate de o singura lege, Legea nr. 263/2010, iar in acest sens, art. 49 alin. 1 lit. a) din legea mentionata prevede ca in sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
In raport de aceste prevederi legale, Tribunalul a apreciat ca parata a emis o decizie nelegala, deoarece nu a valorificat la stabilirea drepturilor de pensie ale reclamantei perioada in care aceasta a beneficiat de pensie de invaliditate.
In schimb, relativ la cererea privind obligarea paratei sa valorifice la stabilirea pensiei perioada 1976-1986 ca fiind lucrata in conditii speciale, Tribunalul a retinut ca aceasta nu este intemeiata, intrucat reclamanta nu a prezentat o adeverinta care sa ateste ca in perioada indicata a prestat activitate in astfel de conditii, nefiind indeplinite sub acest aspect conditiile prevazute de art. 158 din Legea nr. 263/2010.
Prin urmare, instanta a respins cererea mentionata, admitand in parte actiunea reclamantei.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel parata, solicitand schimbarea sentintei atacate in sensul respingerii integrale a actiunii.
Prin intermediul memoriului de apel, parata a sustinut ca solutia primei instante este nelegala din perspectiva faptului ca drepturile de pensie ale reclamantei nu au fost stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru a fi aplicabila metodologia de calcul prevazuta de acest act normativ, cum gresit a apreciat instanta de fond, astfel ca perioada aferenta pensiei de invaliditate de care aceasta a beneficiat nu poate fi considerata ca perioada asimilata stagiului de cotizare, deoarece nu se regaseste printre cazurile prevazute de art. 3 din Anexa nr. 3 la O.U.G. nr. 1/2011, care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor acordate cadrelor militare in mod diferit fata de metodologia de recalculare a pensiilor speciale provenite din alte sisteme, respectiv cele prevazute de art. 1 lit. c) - h) din Legea nr. 119/2010.
Sub acelasi aspect, s-a mai aratat ca stabilirea de catre instanta a unei modalitati de calcul a pensiei reclamantei, alta decat cea prevazuta de actele normative aplicabile situatiei acesteia, respectiv Legea nr. 119/2010 si O.U.G. nr. 1/2011, reprezinta un exces de putere savarsit prin indeplinirea unor atributii ce revin exclusiv puterii legislative, nu si celei judecatoresti.
Prin intampinarea formulata in cauza, reclamanta a solicitat respingerea apelului, sustinand ca instanta de fond a apreciat in mod corect ca perioada aferenta pensiei de invaliditate constituie stagiu de cotizare asimilat, in sensul Legii nr. 263/2010.
Examinand apelul dedus judecatii, prin raportare la motivele invocate si in limitele efectului devolutiv al caii de atac, reglementat de art. 476 - 478 din Noul Cod de procedura civila, Curtea a retinut retine urmatoarele:
In conformitate cu prevederile art. 1 lit. a) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor,  raportat la art. 2 alin. 4 din aceeasi lege, pensia militara de stat de care beneficia reclamanta la data intrarii in vigoare a legii a devenit pensie pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000 si a fost supusa procesului de recalculare prevazut de art. 3 din Legea nr. 119/2010, prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului pensiei, utilizandu-se algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, iar potrivit dispozitiilor art. 9 lit. b) din Legea nr. 119/2010, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 lit. a) si b) din aceeasi lege, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiei pana la intrarea in vigoare a legii.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010, respectiv pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor au fost supuse din oficiu revizuirii, conform Metodologiei de calcul prevazute in Anexa nr. 3 la O.U.G. 1/2011, act normativ aplicabil si in cazul reclamantei.
In acest sens, prevederile art. 3 alin. 1 din metodologia amintita dispun in sensul ca reprezinta stagiu de cotizare vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca valorificata in ultima decizie de pensie pana la data incheierii procesului de recalculare, respectiv perioadele in care beneficiarul:
     a) a avut calitatea de cadru militar in activitate;
     b) a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si in sistemul administratiei penitenciare;
     c) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea cadrelor militare, respectiv elev sau student al unei institutii de invatamant pentru formarea cadrelor militare/politistilor sau functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare;
     d) a fost concentrat sau mobilizat ca rezervist;
     e) a fost in captivitate;
     f) a realizat vechime in munca recunoscuta in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) a realizat perioade asimilate vechimii in munca, conform legii, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) a realizat perioade de vechime in munca recunoscute in baza Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat;
 i) a realizat vechime in munca, ca timp util, in fostele unitati agricole cooperatiste, calculat potrivit Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 j) a urmat, anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 164/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cursurile de zi ale invatamantului superior, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, potrivit legii.
Din perspectiva dispozitiilor legale anterior evocate, Curtea a constatat ca parata a procedat in mod corect prin valorificarea ca stagiu de cotizare in cazul reclamantei doar a vechimii in serviciu recunoscute  pana la acordarea pensiei de invaliditate, aceasta din urma perioada neputand fi considerata stagiu asimilat, in sensul prevederilor art. 49 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 263/2010, cum gresit a apreciat prima instanta, deoarece drepturile de pensie ale reclamantei nu au fost stabilite prin decizie emisa de catre parata in baza acestei legi, ci in baza metodologiei prevazute de O.U.G. nr. 1/2011, care nu asimileaza stagiului de cotizare perioada necontributiva in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, apect ce reiese in mod inechivoc din  cuprinsul art. 3 al normelor metodologice amintite.
Pe de alta parte, reclamanta nu se afla la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 in pensie de invaliditate, astfel ca nu prezinta relevanta in cauza prevederile art. 2 alin. 3 din legea mentionata, la care s-a facut trimitere in considerentele hotararii primei instante.
Pentru motivele aratate, constatand ca solutia criticata prin apelul supus examinarii a fost data cu incalcarea prevederilor legale incidente cauzei din speta, Curtea, in temeiul dispozitiilor art. 480 alin. 1 si 2 Noul Cod de procedura civila, a admis apelul dedus judecatii si a schimba in parte sentinta civila atacata, in sensul respingerii integrale a actiunii reclamantei, ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010