InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Modul de calcul al pensiei.

(Decizie nr. 894 din data de 05.10.2009 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Pensii | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

La calcularea pensiei nu pot fi luate in calcul veniturile obtinute in acord global, fata de mentiunile exprese ale OUG nr. 4/2005, nefiind aplicabil principiul contributivitatii.

Prin actiunea formulata si inregistrata la Tribunalul Galati sub nr. 854/121/2009, reclamantul M.N. a solicitat in contradictoriu cu parata C.J.P. GALATI, recalcularea punctului de pensie.
Motivandu-si in fapt actiunea, a aratat ca drepturile sale de pensie, nu au fost calculate avand in vedere disp. art. 23 alin. 1 litera "a" din Legea nr. 19/2000.
De asemenea, a mai precizat ca fostul angajator SC "U.E." SA Galati, i-a eliberat adeverinta nr. 150/3701/11.09.2008, din care rezulta ca a fost angajat in functia de tehnician proiectant, in perioada 14.09.1964 - 01.04.1997, perioada care nu a fost luata in considerare de catre parata la calculul drepturilor de pensie.
In sustinerea actiunii, s-a folosit de proba cu inscrisuri.
Parata in termen legal a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii.
A aratat ca potrivit disp. 87 alin. 1 din Legea nr. 19/2000, decizia de pensionare, poate fi contestata in termen de 45 de zile de la comunicare, termen pe care reclamantul l-a depasit, avand in vedere ca ultima decizie a fost emisa la data de 01.07.2007.
La termenul din 26.03.2009, instanta a respins ca nefondata exceptia tardivitatii formularii actiunii, dat fiind faptul ca recalcularea drepturilor de pensie se poate face ori ce cate ori apar inscrisuri noi.
Pe fondul cauzei, a invederat ca principiul contributivitatii consacrat de Legea nr. 19/2000, potrivit caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, nu era prevazut si de Legea nr. 3/1977, in temeiul caruia reclamantul a fost pensionat.
Astfel, elementele de calcul a pensiei reclamantului stabilite incepand cu data de 01.04.1996, respectiv vechimea totala in munca si media salariului de baza si a sporurilor permanente, nu erau si elemente de calcul pentru contributia de asigurari sociale de stat, drepturile sale de pensie nefiind stabilite pe temeiul proportionalitatii contributiilor la fondul asigurarilor sociale pentru pensii.
Parata a mai precizat, ca, punctajul mediu anual al reclamantului, a fost recalculat ori de cate ori acesta a prezentat acte noi potrivit dispozitiilor legale, iar cu privire la solicitarea de a i se valorifica perioada cat a lucrat in acord global, a sustinut ca acesta este un mod de retribuire si nu un spor cu caracter permanent.
In anexa la OUG nr. 4/2005, sunt mentionate anumite drepturi salariale din Legea nr. 57/1974, care sunt sporuri permanente in intelesul Legii nr. 49/1992, si nu toate drepturile acordate in temeiul acestei legi, pentru care unitatea avut de asemenea, obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de stat.
In combaterea sustinerilor reclamantului, s-a folosit de proba cu inscrisuri.
Prin sentinta civila nr. 553/30.03.2009 Tribunalul Galati a admis actiunea formulata de reclamantul M.N. in contradictoriu cu parata C.J.P. Galati.
A fost obligata parata sa recalculeze pensia cuvenita reclamantului cu luarea in calcul a veniturilor brute la care a cotizat in perioada in care a prestat activitate la SC "U.E." SA Galati.
In motivare, instanta retine urmatoarele:
Reclamantul M.N., este beneficiarul unei pensii pentru munca depusa si limita de varsta, incepand cu data de 30.04.1996.
La data de 11.09.2008, acesta a obtinut adeverinta nr. 150/3701 emisa de SC "U.E." SA Galati, in care sunt consemnate veniturile brute pe care le-a realizat in perioada 1964 - 1997, precum si contributiile calculate si virate la fondul de asigurari sociale.
Reclamantul s-a adresat paratei in vederea valorificarii drepturilor recunoscute prin actul sus-aratat, insa aceasta prin adresa nr. 45918/1180/02.02.2009, i-a comunicat, ca nu exista temei legal pentru luarea in considerare a celor consemnate de catre SC "U.E." SA Galati.
Potrivit disp. art. 164 din Legea nr. 19/2000, pentru perioadele de stagiu realizate anterior datei de 01.04.2001, la determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca, se au in vedere si sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca _ sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
Reclamantul, dupa emiterea deciziei de pensionare, a obtinut acte doveditoare, respectiv adeverinta nr. 150/3701 emisa de SC "U.E." SA Galati, din care rezulta ca a contribuit la fondul pentru pensie suplimentara, drepturi care nu au fost valorificate la calculul pensie, aspect de altfel recunoscut de parata prin raspunsul inregistrat sub nr. 45918/1180/02.02.2009.
Fata de aceste considerente, instanta a admis actiunea si a obligat parata sa recalculeze pensia reclamantului cu luarea in considerare a veniturilor brute la care a cotizat in perioada in care a prestat activitate la SC "U.E." SA Galati.
Impotriva acestei hotarari a declarat  recurs parata C.J.P. Galati considerand-o nelegala si netemeinica pentru urmatoarele motive:
- adeverinta nr. 150/3701/11.09.2008 depusa de catre reclamant nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a putea constitui temeiul recalcularii punctajului mediu anual, venitul brut precizat in adeverinta nu este descompus in salariile si sporurile aferente ce il constituie;
- la stabilirea punctajului mediu anual realizat de o persoana in sistemul public de pensii, corespunzatoare perioadelor lucrate pana la data de 1 aprilie 2001 se au in vedere, potrivit art. 164 al. 1 din Legea nr. 19/2000, salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca;
- referitor la raspunsul inregistrat sub nr. 45918/1180/2.02.2009 al C.J.P. Galati, aceasta s-a limitat la valorificarea veniturilor brute din adeverinta in cauza si nu la contributia la pensie suplimentara care, de altfel, a fost valorificata la calculul drepturilor de pensie asa cum a contribuit reclamantul in procent de 2% si 3% si cum este specificat de angajator in actele doveditoare.
In consecinta, a solicitat admiterea recursului, modificarea hotararii recurate in sensul respingerii actiunii formulate de reclamant ca nefondata.
In drept a invocat disp. art. 304 pct. 9 Cod pr. civila.
Intimatul, prezent in instanta, a solicitat respingerea recursului, mentinerea hotararii instantei de fond ca fiind legala si temeinica.
Analizand hotararea recurata din prisma criticilor formulate de recurenta cat si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, in conf. cu disp. art. 3041 C.pr.civ., curtea a apreciat ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:
Astfel, reclamantul s-a adresat C.J.P. Galati pentru recalcularea punctajului mediu anual, in baza adeverintei nr. 150/3701/11.02.2008 eliberata de SC "U.E."  SA Galati cuprinzand veniturile brute, salariile realizate in perioada 14.09.1964 - 01.04.1997.
Asa cum corect a considerat C.J.P. Galati, potrivit art. 164 din Legea nr. 19/2000, la determinarea punctajelor anuale, pana la intrarea in vigoare a legii, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute pana la data de 01.07.1077;
b) salariile nete, de la data de 01.07.1977 pana la data de 01.01.1991;
c) salariile brute, de la data de 1.01.1991.
Respectand aceste cerinte, intimata a valorificat corect datele din fisa de pensie.
 La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alineatul 1 se au in vedere si sporurile care au facut parte din baza de calcul  pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca.
La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prevazute la alineatul 1 se au in vedere si sporurile cu caracter permanent, care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
Prin OUG nr. 4/2005 s-au prevazut sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual, fiind enumerate in anexa.
Sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare  prev. la al. (2) se dovedesc prin inscrisurile din carnetele de munca sau prin adeverinte intocmite conform legii, eliberate de angajator, care poarta intreaga raspundere cu privire la valabilitatea si corectitudinea acestora.
Adeverintele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie sa cuprinda:
- denumirea unitatii;
- perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si de incetare a raportului de munca;
- functia, meseria sau specialitatea exercitata;
- denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata;
- perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat;
- adeverintele vor purta numar, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura celui care angajeaza unitatea sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii, cu mentiunea expresa ca, nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001;
- formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp pe baza de tarife sau  cote procentuale, etc.
Adeverinta nr. 150/3701/11.09.2008 nu respecta cerintele OUG nr. 4/2005, in ceea ce priveste denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata si, de aceea nu a putut fi valorificata, cuprinzand doar venituri brute care, in mod evident contineau si sporuri valorificate deja de C.J.P. Galati (de exemplu, sporul de vechime).
Mai mult, sporul pentru acord permanent nici nu putea fi luat in calcul de recurenta potrivit mentiunii exprese a legii (OUG nr. 4/2005).
Legea nr. 280/2007 nu are nici o relevanta in cauza intrucat reglementeaza, in art. 1 punctul 3 din lege, baza de calcul a contributiei datorate in prezent, nu pentru perioadele anterioare, intrucat nu poate retroactiva.
Referirea reclamantului la art. 1 din Decretul nr. 389/1972 nu contribuie la schimbarea aspectelor cauzei: contributia de 15% era datorata de angajator (nu de salariat) la totalul salariilor brute realizate de salariati. Oricum, pentru drepturile solicitate de reclamant exista mentiuni exprese in lege cu privire la modul in care trebuie dovedite si valorificate.
Nu impartasim punctul de vedere exprimat de instanta de fond care a avut in vedere doar principiul contributivitatii si nu a facut aplicarea exceptiilor  prevazute de OUG nr. 4/2005, de la aceasta regula.
Or, C.J.P. Galati trebuie sa faca aplicarea dispozitiilor legale mentionate si nu putea lua in calcul intregul venit brut doar pe principiul contributivitatii ci avea obligatia de a verifica daca aceste venituri se si incadreaza in prevederile OUG nr. 4/2005 pentru a putea fi valorificate la determinarea punctajului anual.
In consecinta, recurenta nu are nici o culpa in nevalorificarea adeverintei nr. 150/3701/2008, aceasta nu a facut altceva decat sa respecte legea in vigoare.
Contrar sustinerilor intimatului reclamant, Decizia nr. 1005/07.10.2008 a Curtii Constitutionale prin care s-a respins ca fiind inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a prev. art. 23 al. 1 lit. a din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu are nici o relevanta in cauza deoarece exceptia a fost analizata in alt temei legal decat OUG nr. 4/2005, avut in vedere la solutionarea prezentei cauze.
In consecinta, hotararea instantei de fond este nelegala fiind aplicabil motivul de recurs prev. de art. 304 punct 9 C.pr.civ. si in temeiul disp. art. 312 alineatele 1, 2 si 3 C.pr.civ., a fost admis recursul declarat de recurenta C.J.P. Galati.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010