InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Netemeinicia invocarii ca motiv de revizuire a comunicarii ulterioare de catre organul fiscal a situatiei debitelor revizuentului. Netemeinicia invocarii ca motiv de revizuire a neluarii in calcul a unei rezolutii a Parchetului. Netemeinicia invocarii ca

(Decizie nr. 8106 din data de 13.11.2014 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Revizuire | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

In ceea ce priveste motivul intemeiat pe art. 509 alin. 1 pct. 5 N.C.pr.civ., Curtea retine ca inscrisul indicat de revizuienta, respectiv o comunicare a situatiei debitelor  sale catre AJFP Galati efectuata dupa data pronuntarii deciziei criticate in prezenta cale de atac, nu constituie "inscris nou" in intelesul dispozitiilor procedurale. Astfel, in intelesul disp. art. 509 alin. 1 pct. 5 N.C.pr.civ., revizuirea hotararii ramase definitiva presupune indeplinirea cumulativa a mai multor conditii: inscrisul invocat sa fi existat in momentul judecarii procesului finalizat prin hotararea atacata; el sa nu fi fost cunoscut de instanta si sa fi fost determinant pentru solutionarea litigiului; partea sa fi fost impiedicata a-l prezenta din motive mai presus de vointa ei sau pentru ca a fost retinut de partea potrivnica.
Cum in speta, inscrisul de care se prevaleaza revizuienta nu intruneste conditiile mai sus precizate, este nefondata critica intemeiata pe disp. art. 509 alin. 1 pct. 5 N.C.pr.civ.
Potrivit disp. art. 509 alin. 1 pct. 6 N.C.pr.civ., revizuirea poate fi ceruta in ipoteza casarii, anularii ori a schimbarii hotararii unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere.
In speta, desi revizuienta a invocat motivul prevazut la art. 509 alin. 1 pct. 6 nu a indicat vreo hotarare judecatoreasca pe care s-ar fi intemeiat instanta de recurs si care sa fi fost desfiintata, singura referire privind o rezolutie a Parchetului (nr. 4891 din 02.04.2012 a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati) care ar fi fost ignorata de instanta de recurs, rezolutie care insa nu constituie hotarare judecatoreasca.
Aceeasi revizuienta, referindu-se la o alta rezolutie a aceluiasi Parchet, respectiv 4982/P/2012, apreciaza ca decizia instantei de recurs incalca autoritatea de lucru judecat a respectivei rezolutii. Or, potrivit disp. art. 509 alin. 1 pct. 8 N.C.pr. civ., este necesara existenta unor hotarari judecatoresti potrivnice, adica a unor hotarari care sa provina de la instantele de judecata, si nu de la alte organe din afara sistemului judecatoresc.

                                                      Decizia nr. 8106 din 13.11.2014 a Curtii de Apel Galati

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. 710/44/2014 din data de 21.07.2014, petenta M. SRL a solicitat revizuirea deciziei civile nr. 6661 din 26.06.2014 pronuntata de Curtea de Apel Galati in dosarul nr. 2511/121/2013, in esenta, pentru urmatoarele motive:
1. Dupa darea hotararii s-au descoperit inscrisuri doveditoare care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor (art. 509 alin. 1 pct. 5 N.Cpr. civ.).
Astfel, la data de 10.07.2014 cu adresa nr. 2607 AJFP Galati a comunicat M SRL o situatie a obligatiilor fiscale diferita de cea comunicata la data de 04.12 2013  si care a fost avuta in vedere de instanta de recurs.
2. Instanta de judecata (Curtea de Apel Galati) a nesocotit prin decizia nr. 6661/2014 rezolutia nr. 4891 din 02.04.2012 a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati care a ramas definitiva prin neatacarea ei de catre AJFP Galati (art. 509 alin. 1 pct. 6 NCpr. civ.).
Potrivit respectivei rezolutii, M SRL nu mai datoreaza acele impozite si contributii pentru care termenul de prescriptie s-a implinit si care totalizeaza suma de 15265 lei.
3. Instanta de recurs a incalcat art. 509 pct. 8 in sensul ca nu a tinut cont de faptul ca o instanta de grad diferit, respectiv Parchetul de pe langa Judecatoria Galati a pronuntat rezolutia nr. 4982/P/2012 care are autoritate de lucru judecat in cauza de fata.
4. Instanta de recurs a incalcat si art. 509 alin. 1 pct. 10 in sensul ca nu a tinut cont de faptul ca CEDO a constatat in repetate randuri incalcari ale drepturilor omului prevazute de art. 6 pct. 1 din Conventia europeana, drept pentru care instanta de fond si instanta de recurs trebuia sa tina cont ca rezolutia nr. 4982/p/2012 este o hotarare de care trebuia sa tina cont cele doua instante judecatoresti ( E.g., Cauza Zazanis si altii c. Greciei, Cauza Amuraritei c. Romaniei).
Pentru motivele expuse succint mai sus, revizuienta M. SRL a solicitat retractarea deciziei criticate si rejudecarea recursului cu consecinta casarii sentintei recurate si a exonerarii reclamantei de la plata tuturor obligatiilor fiscale in suma de 49092 lei reprezentand debit 7558 lei si accesorii in suma de 40574 lei.
In dovedirea motivelor de revizuire, revizuienta a solicitat proba cu inscrisuri, depunand la dosar adresa nr. 2607/10.07.2014 emisa de AJFP Galati, precum si adresa anterioare referitoare la situatia debitelor reclamantei la bugetul de stat, rezolutia nr. 4982/P/2012 a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati.
Intimatele din prezenta cauza (DGRFP Galati si AJFP Galati), desi legal citate, nu s-au prezentat in instanta si nu au formulat intampinare la motivele revizuirii de fata.
Cererea de revizuire este nefondata din perspectiva urmatoarelor considerente:
Revizuirea este o cale de atac de retractare, deoarece se adreseaza aceleiasi instante care a solutionat pricina in fond, cerandu-i-se sa revina asupra hotararii atacate, in baza noilor imprejurari invocate care, de regula, s-au ivit ulterior pronuntarii hotararii. Motivele caracteristice de revizuire presupun ca hotararea a fost justa in raport de actele dosarului existente la data pronuntarii hotararii, insa, ulterior s-au descoperit materiale noi sau se constata ca probele care au fundamentat-o au fost false, astfel incat situatia de fapt retinuta de catre instanta, vazuta prin prisma noilor elemente, nu mai corespunde realitatii, impunandu-se retractarea hotararii respective.
In speta, revizuienta se prevaleaza de descoperirea unui inscris nou, de existenta autoritatii de lucru judecat in raport de o rezolutie a Parchetului si de nesocotirea Conventiei europene a drepturilor omului.
In ceea ce priveste motivul intemeiat pe art. 509 alin. 1 pct. 5 N.Cpr. civ., Curtea retine ca inscrisul indicat de revizuienta, respectiv o comunicare a situatiei debitelor sale catre AJFP Galati efectuata dupa data pronuntarii deciziei criticate in prezenta cale de atac,  nu constituie "inscris nou" in intelesul dispozitiilor procedurale. Astfel, in intelesul disp. art. 509 alin. 1 pct. 5 N.C.pr.civ., revizuirea hotararii ramase definitiva presupune indeplinirea cumulativa a mai multor conditii: inscrisul invocat sa fi existat in momentul judecarii procesului finalizat prin hotararea atacata; el sa nu fi fost cunoscut de instanta si sa fi fost determinant pentru solutionarea litigiului; partea sa fi fost impiedicata a-l prezenta din motive mai presus de vointa ei sau pentru ca a fost retinut de partea potrivnica.
Cum, in speta, inscrisul de care se prevaleaza revizuienta nu intruneste conditiile mai sus precizate, este nefondata critica intemeiata pe disp. art. 509 alin. 1 pct. 5 NCpr. civ.
Potrivit disp. art. 509 alin. 1 pct. 6 NCP. Civ., revizuirea poate fi ceruta in ipoteza casarii, anularii ori a schimbarii hotararii unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere.
In speta, desi revizuienta a invocat motivul prevazut la art. 509 alin. 1 pct. 6 nu a indicat vreo hotarare judecatoreasca pe care s-ar fi intemeiat instanta de recurs si care sa fi fost desfiintata, singura referire privind o rezolutie a Parchetului (nr. 4891 din 02.04.2012 a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati) care ar fi fost ignorata de instanta de recurs, rezolutie care insa nu constituie hotarare judecatoreasca.
Aceeasi revizuienta, referindu-se la o alta rezolutie a aceluiasi Parchet, respectiv 4982/P/2012, apreciaza ca decizia instantei de recurs incalca autoritatea de lucru judecat a respectivei rezolutii. Or, potrivit disp. art. 509 alin. 1 pct. 8 N.C.pr.civ., este necesara existenta unor hotarari judecatoresti potrivnice, adica a unor hotarari care sa provina de la instantele de judecata, si nu de la alte organe din afara sistemului judecatoresc.
Prin urmare, nu se confirma in speta nici acest motiv de revizuire.
Cat priveste motivul de revizuire intemeiat pe art. 509 alin. 1 pct. 10 C.pr. civ., Curtea apreciaza ca invocarea nesocotirii jurisprudentei CEDO este facuta la modul general,    nealiindu-se pe spiritul reglementarii de la art. 509 alin. 1 pct. 10 N.C.pr.civ.
Astfel, inserand ca si motiv distinct de revizuire imprejurarea potrivit careia: "Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca", legiuitorul a vizat situatia in care in cauza in care s-a pronuntat hotararea a carei revizuire se solicita sa fi fost constatata de catre Curtea Europeana o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale, iar aceasta incalcare sa isi aiba cauza in hotararea judecatoreasca supusa revizuirii, iar consecintele incalcarii sa continue sa se produca.
In speta, revizuienta nu a facut decat sa indice cauze CEDO in care s-a constatat incalcarea dreptului la un proces echitabil in privinta altor reclamanti, ceea ce nu reclama retractarea deciziei instantei de recurs, cu atat mai mult cu cat CEDO insasi acorda o importanta considerabila principiului securitatii juridice in virtutea caruia hotararile intrate in puterea lucrului judecat nu pot fi desfiintate decat in mod exceptional.
Neconstatand existenta vreunuia dintre motivele de revizuire invocate in prezenta cauza si avand in vedere caracterul nedevolutiv al caii de atac accesate de M. SRL, Curtea urmeaza a proceda la respingerea acesteia.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Revizuire - Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009
Exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire - Decizie nr. 985 din data de 18.12.2012
Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 904 din data de 15.11.2012
Inadmisibilitatea cererii de revizuire a hotararilor pronuntate in baza art 278 ind 1 C.p.p. - Decizie nr. 132 din data de 19.04.2010
Revizuire - Sentinta civila nr. 325 din data de 28.03.2011
Revizuire - Decizie nr. 341 din data de 14.05.2009
Revizuire - motive - Decizie nr. 14 din data de 07.11.2008
Cererea de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 394 lit. a Cod procedura penala este nefondata atunci cand revizuentul nu urmareste sa dovedeasca cu imprejurarea necunoscuta de instanta la solutionarea cauzei, netemeinicia hotararii de condamnare a - Decizie nr. 127/Ap din data de 29.10.2013
Incidenta art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2011 nu poate fi invocata, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pe calea unei cai de atac extraordinare, in speta revizuirea - Decizie nr. 624/R din data de 04.07.2013
Conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 7/F din data de 13.02.2006
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Revizuire. Inscris nou. Conditii. - Decizie nr. 361 din data de 08.03.2017
Cerere de revizuire respinsa. Neaplicarea cauzei CJUE C-201/14, Smaranda Bara si altii in litigiile avand ca obiect anularea deciziilor de impunere emise de CJAS privind plata contributiilor sociale de sanatate - Decizie nr. 3325 din data de 09.11.2015
Potrivit practicii judiciare create in temeiul art.322 alin.1 pct.7 din vechiul Cod de procedura civila, ale carui prevederi sunt reluate in actualul art.509 alin.1 pct.8 din Noul Cod de procedura civila, revizuirea pentru contrarietate de hotarari poate - Decizie nr. 381 din data de 24.09.2015
Instanta competenta sa solutioneze cererea de revizuire in prima instanta, in legatura cu infractiuni pentru care a intervenit o modificare de competenta. - Decizie nr. 539/A din data de 17.07.2014
Cererea de revizuire admisibila in baza dispozitiilor art.322 al.1 din Codul de procedura civila si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea paratelor la plata catre reclamant a dobanzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced - Decizie nr. 10616 din data de 23.10.2013
Revizuire. Hotarari ce pot face obiect al unei revizuiri. Notiunea de „inscrisuri noi doveditoare”. - Decizie nr. 405 din data de 06.09.2012