InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Trafic de influenta

(Sentinta penala nr. Sp20/2007 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Trafic de influenta | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

ROMANIA
TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECTIA PENALA
SENTINTA PENALA NR. 20/2007 DOSAR NR. 3152/97/2006 Sedinta publica din 24 ianuarie 2007 PRESEDINTE ____.. -judecator
____.. -grefier
Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-na   procuror sef sectie judiciara ___. Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul M.S.N. trimis in judecata pentru infractiunile de trafic de influenta, prev. de art. 257 Cod penal si fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat inculpatul M. S. N. in stare de libertate asistat de avocat ales D. T. si martorii Muntianu C. si B.D.D.
Procedura de citare a fost legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
  Instanta, avand in vedere ca la termenul anterior s-a pus in discutie din oficiu, schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 Cod penal in forma continuata, in infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale prev, de art. 288 Cod penal in forma continuata, acorda cuvantul aparatorului inculpatului cu privire la acest aspect.
Aparatorul inculpatului a aratat ca nu se opune schimbarii incadrarii juridice din fapta retinuta prin rechizitoriu, in fapta de fals in inscrisuri oficiale.
Instanta constata ca nu exista opozitie din partea apararii cu privire la schimbarea incadrarii juridice puse in discutie anterior.
S-au audiat martorii sub prestare de juramant, declaratiile acestora fiind consemnate in procesele verbale atasate la dosar.
Aparatorul inculpatului  si reprezentanta Parchetului, avand fiecare cuvantul, au aratat ca nu au alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei in fond
Instanta a declarat cercetarea judecatoreasca incheiata si a acordat cuvantul in fond.
Reprezentanta Parchetului a relatat starea de fapt din actul de acuzare solicitand condamnarea inculpatului la o pedeapsa orientata spre minim pentru infractiunile de trafic de influenta, prev. si ped. de art. 257 Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal si fals material in inscrisuri oficiale, prev, si ped. de art. 288 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, aceasta infractiune din urma prin schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, sustinand ca vinovatia acestuia a fost dovedita prin probele administrate in cauza. A mai solicitat ca in baza art. 348 Cod proc. penala, se sa dispuna anularea actelor false , a se dispune confiscarea sumelor obtinute de inculpat pentru aceste acte medicale false si a fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Aparatorul inculpatului, avocat D.T., a solicitat in principal a se pronunta o solutie de achitare a acestuia pentru infractiunea de trafic de influenta , conform art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. c Cod proc. penala, iar pentru infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, achitarea acestuia conform art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b/1 Cod proc. penala si aplicarea unei amenzi administrative in cuantum de 5 milioane lei in baza art. 18/1 Cod penal, cu aplicarea art. 91 Cod penal, sustinand ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. In subsidiar, daca se constata ca a savarsit vreo fapta care sa fie sanctionata cu inchisoare, a solicitat a se aplica o pedeapsa sub minimul special prevazut de lege, cu retinerea circumstantelor atenuante si a se dispune suspendarea conditionata a executarii acesteia conform art. 81, 82 Cod penal.
Inculpatul M.S.N., avand ultimul cuvant, recunoaste ca a gresit si regreta sincer cele intamplate.
Instanta a retinut cauza in pronuntare.
 

TRIBUNALUL: Asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul nr.636/P/2006 din 01.09.2006 al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, inregistrat la aceasta instanta sub nr.3152/97/2006, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului M.S.N. (cu datele personale din dosar) pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta prev. de art.257 C.p. si fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art.290 C.p., ambele in forma continuata, cu aplic. art.41 al.2 C.p., infractiuni aflate in concurs conform art.33 lit.a C.p.
In sarcina inculpatului s-a retinut ca in toamna - iarna anului 2004-2005, in calitate de instructor auto, a primit de la invinuitii in cauza, M.L. F., M.C.G. si B.D. D. cate 500.000 lei (ROL), respectiv 300.000 lei (ROL), dupa ce in prealabil le crease convingerea ca, prin relatiile pe care le are, le rezolva eliberarea certificatelor medicale necesare pentru obtinerea permisului de conducere.
S-a mai retinut ca inculpatul a completat cu datele de stare civila ale celor trei invinuiti trei certificate medicale falsificate de o persoana ramasa neidentificata, atestand prin aceasta capacitatea acestora de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, in conditiile in care cunostea ca acestia nu au efectuat aceste analize medicale.
Cei trei invinuiti au fost scosi de sub urmarire penala in baza art.10 lit.b1 C.p.p. pentru infractiunea de uz de fals prev. de art.291 C.p.
Din examinarea mijloacelor de proba aflate in dosarul de urmarire penala, coroborate cu probele administrate in cursul judecatii - declaratia inculpatului (f.9), declaratiile martorilor M.L.F., M.C.G.si B.D.D. (f.17, 28 si 29), precum si a celorlalte acte si lucrari ale dosarului, instanta retine urmatoarele:
Inculpatul M.S.N. este instructor auto si isi desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata.
In primavara anului 2005 a avut cursanti pe martorii M.L. F., M. C.G. si B.D. D.. Pentru serviciile prestate de inculpat acestia au achitat in total cate o suma de circa 5.500.000 de lei (ROL). Pentru a nu pierde timp pe la cabinetele medicale martorii au acceptat ca inculpatul sa furnizeze si certificatul medical pentru atestarea starii de sanatate a conducatorilor auto, care era obligatoriu in dosarul necesar la sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere. Singura persoana care a confirmat plata unei sume distincte pentru acest serviciu a fost martorul B.D.D., care a precizat insa ca suma (300.000 ROL)a fost oferita din proprie initiativa (f.29).
Certificatele medicale au fost copiate/editate pe calculator dupa un act original, de catre un autor ramas necunoscut, iar inculpatul a completat spatiile libere cu numele si datele personale ale celor trei martori (f.10-12 si raportul de expertiza de la filele 54-69 dos. u.p.).
Actionand astfel, inculpatul a creat aparenta ca cele trei certificate medicale sunt originale. Calitatea de inscrisuri oficiale rezulta din coroborarea art.288 al.3 C.p. cu art.150 al.2 C.p., iar actiunea de falsificare s-a realizat in teza alterarii certificatului medical original prin copiere, urmata de suprascriere.
Inculpatul si-a asumat vinovatia pentru comiterea acestei fapte.
Actele au fost retinute de ofiterii de politie la depunerea dosarelor de catre martori in vara anului 2005.
Schimbarea incadrarii juridice a fost pusa in discutie in sedintele publice din 29 noiembrie 2006 si 24 ianuarie 2007.
In drept, faptele inculpatului M.S.N., astfel cum au fost descrise mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata (trei acte materiale in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale), prev. si ped. de art.288 al.1 C.p.,cu aplic. art.41 al.2 C.p., motiv pentru care, in temeiul art.334 C.p.p., se va dispune schimbarea incadrarii juridice facute prin rechizitoriu.
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului vor fi avute in vedere criteriile si principiile prev. de art.52 si art.72 C.p., disp.art.42 C.p., si in special atitudinea sincera manifestata de inculpat pe intreaga durata a procesului penal de fata.
Pentru considerentele de fapt si de drept expuse mai sus inculpatul va fi condamnat la o pedeapsa de 3 luni inchisoare.
Tinand cont de profilul pozitiv al inculpatului, care la varsta de 52 de ani se afla la primul contact cu legea penala, si apreciind ca acesta ofera suficiente garantii ca scopul pedepsei va fi mai bine atins chiar fara o privare efectiva de libertate, instanta va dispune in baza art.81, 82 C.p. suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 3 luni.
Potrivit art.359 C.p.p. inculpatului i se va atrage atentia asupra disp. art.83 C.p.
Cu privire la cea de-a doua acuzatie, de comitere a infractiunii de trafic de influenta, prev. de art.257 C.p., instanta va aduce o solutie de achitare in baza art.11 pct.2 lit.a si art.10 lit.d C.p.p., din urmatoarele considerente:
Obiectul juridic special al acestei infractiuni il constituie relatiile sociale formate in legatura cu increderea in functionari, despre care se prezuma ca nu pot si nu ar trebui influentati in indeplinirea atributiilor de serviciu.
Ori, in speta, inculpatul in mod cert nu avea influenta si nici nu a lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra unui functionar. Obligatia de a obtine atestarea ca sunt apti medical sa conduca un autoturism revenea martorilor, iar aptitudinea respectiva trebuia constatata de cate un medic specialist in: boli interne, chirurgie ortopedie, neurologie etc. In acest context, trebuie precizat ca legiuitorul, prin art.375 al.2 din Legea nr.95/2006, a hotarat sa excluda pe medici din aria de cuprindere a notiunii de functionar public.
Din nici o proba de la dosar nu rezulta ca inculpatul ar fi lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra atator medici care, in calitatea lor de "functionari", sa aplice in fals cele 11 semnaturi, parafe si stampile diferite pe un certificat medical.
In schimb, este adevarat ca inculpatul a lasat sa se inteleaga ca, in schimbul banilor pentru scoala de soferi, va rezolva si problema certificatelor medicale, lucru pe care l-a si facut, prin falsificarea actelor respective.
Ca atare, singurele atingeri aduse valorilor sociale ocrotite de legea penala au fost cele legate de comiterea unor infractiuni de fals, pentru care au fost invinuiti si cei trei martori scosi de sub urmarire penala in baza art.181 C.p.
In toate declaratiile inculpatul a aratat ca nu a spus si nici nu a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta asupra unor medici, ori ca poate interveni pe langa persoane din cadrul unor unitati medicale. Mai mult, acesta a aratat ca elevii sai au cunoscut de la inceput imprejurarea ca certificatele sunt false. Asa fiind, pasajele incriminatoare din declaratiile date de invinuiti in cursul urmaririi penale sunt lipsite de forta probanta, de vreme ce nu pot fi coroborate obiectiv, prin prisma art.69 C.p.p., cu alte mijloace de proba. De altfel, invinuitii din faza de urmarire penala au fost audiati ca martori si acestia au negat ca inculpatul ar fi insinuat ca poate interveni pe langa autoritati pentru a obtine certificate medicale pentru ei.
In baza art.191 al.1 C.p.p. inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in suma totala de 200 de lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


In baza art.334 C.p.p. schimba incadrarea juridica din infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art.290 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p., in infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, prev. de art.288 al.1 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p.
Condamna pe inculpatul M. S. N., fiul lui _.., fara antecedente penale, la:
- 3 (trei) luni inchisoare pentru infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale prev. si ped. de art.288 al.1 Cod penal cu aplic. art.41 al.2 C.p.
In baza art.81 si art.82 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 3 luni.
Pune in vedere inculpatului disp. art.83 Cod penal.

In baza art.11 pct.2 lit.a si art.10 lit.d C.p.p. achita pe inculpat pentru infractiunea de trafic de influenta prev. de art.257 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p.

Obliga pe inculpat la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica din 24 ianuarie 2007. PRESEDINTE,
GREFIER,
PCA/CC/3 ex.
23.02.2007
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Trafic de influenta

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011
Indemnizatie de somaj. Stabilirea acesteia prin includerea in baza de calcul a platilor compensatorii. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 1664/LM/2010 din data de 16.11.2010
Desfiintarea postului ocupat de reclamant in cadrul procedurii de concediere colectiva. - Sentinta civila nr. 1598/LM/2010 din data de 09.11.2010
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010