InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Ucidere din culpa

(Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

R O M A N I A
TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECTIA PENALA

DECIZIA PENALA NR.13/A/2008 DOSAR NR.901/240/2006 Sedinta publica din 14 ianuarie 2008

PRESEDINTE ______.                       -presedintele tribunalului
                            ____.. -judecator
                            ______           -grefier

Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de dl.prim procuror ____...

Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra apelului penal declarat de asiguratorul Societatea de Asigurare UNITA SA Bucuresti impotriva sentintei penale nr.95/03.07.2007 pronuntata de Judecatoria Hateg in dosar nr.901/240/2006 ( judecator ______).
                   Se constata ca sustinerile orale ale partilor si mersul dezbaterilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din 07 ianuarie 2008, incheiere care face parte integranta din prezenta decizie.

T R I B U N A L U L , Asupra apelului penal de fata:
Prin sentinta penala nr. 95/2007, Judecatoria Hateg a condamnat pe inculpatul D.S., la:
-2 (doi) ani  inchisoare pentru savarsirea infractiunii  de ucidere din culpa, prev. si ped. de art.178 alin.1 si 2 Cod Penal (victima Popa Marioara);
-2 (doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin. 1, 2 si 4 Cod Penal (parti civile Sintion Zaca);
-2 (doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art. 184 alin.1 si 3 Cod penal (parti civile Marinca Olimpia, Todoran Vasile, Badelita Voichita, Nicodim Valentin si Chirja Ciresica-Elena);
In baza art. 33 lit.a si art. 34 lit.b Cod penal a contopit pedepsele urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de doi ani inchisoare.
In baza art.81, 82 Cod Penal, a suspendat executarea pedepsei pe o perioada de 4 ani, ce constituie termen de incercare pentru inculpat.
A atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83  Cod Penal.
A orivat pe inculpat de exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b, c Cod penal.
In baza art.71 al.5 Cod penal, a suspendat executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
A admis   in parte cererile de despagubiri civile formulate de partile civile si in consecinta a obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. ZMK S.R.L., la plata despagubirilor civile dupa cum urmeaza:
-pentru partea civila POPA FLORIN-MARCEL, la:
4.995 lei daune materiale
90.000 lei daune morale
-pentru partea civila SINTION ZACA, la:
30.000 lei daune materiale
30.000 lei daune morale
pentru partea civila MARINCA OLIMPIA, la:
      21.000 lei daune materiale
20.000 lei daune morale
-pentru partea civila TODORAN VASILE, la:
      1.000 lei daune morale
   -pentru partea civila BADELITA VOICHITA, la:
-10.000 lei daune morale
   -pentru partea civila NICODIM VALENTIN, la:
     5.000 lei daune morale
-pentru partea civila CHIRJA CIRESICA-ELENA, la:
     -5.000 lei daune morale
  pentru partea civila SPITALUL ORASENESC HATEG, la:
-997,82 lei daune materiale
        pentru partea civila SPITALUL DE URGENTA PETROSANI, la:
     -4325,29 lei daune materiale
        -pentru partea civila SPITALUL JUDETEAN DEVA, la:
   -134,90 lei daune materiale
A constatat  ca partile civile:
ILIE VICTOR-DANIEL, SPITALUL JUDETEAN NR.1 TIMISOARA - CLINICA DE NEUROCHIRURGIE;  SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA TIMISOARA
nu au formulat pretentii civile in cauza.
A constatat ca nu s-au constituit parti civile in cauza, partile vatamate:ARDELEAN MARIA,PETRILA MARIUS-CONSTANTIN, MIKLOS ANTAL, FLOREA PETRU, BONCULESCU CIPRIAN, BONCULESCU COSTICA, PASZETERNAK MARIA, OBADAU IOAN, BARTASANU ANDREEA, EHUPOV GHEORGHE, URMA NICOLETA.
A constatat calitatea de asigurator a S.C. UNITA S.A. - SUCURSALA DEVA.
A obligat inculpatul D. S. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. ZMK S.R.L. la o prestatie periodica de cate 100 lei lunar in favoarea minorelor Popa Florina-Adriana, nascut la data de 08.12.1989 si Popa Flavia-Ioana, nascuta la data de 08.01.1992, pana la majoratul acestora.
A respins capatul de cerere privind acordarea despagubirilor in favoarea minorelor in suma globala.
A obligat inculpatul D.S. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. ZMK S.R.L. la plata cheltuielilor de judecata dupa cum urmeaza:
-3.450 lei pentru partea civila Popa Florin-Marcel;
-500 lei pentru partea civila Sintion Zaca;
A pus  in vedere inculpatului dispozitiile art.84 Cod penal.
A mentinut sechestrul asigurator instituit prin incheierea de sedinta din data de 24 aprilie 2007.
  In baza art. 191 Cod procedura penala a obligat inculpatul la plata sumei de  600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Inculpatul D.S. a fost angajat  incepand  cu  data de  01 noiembrie  2005 ,la  S.C. ZMK S.R.L. Petrosani ,in functia de conducator auto, iar ca atributiuni de serviciu avea efectuarea de curse cu microbuzul marca Mercedez Vario , cu numarul de inmatriculare HD-05-DBZ, pentru a transporta persoane pe ruta Petrosani-Deva si retur.
In data de 14 noiembrie 2007, la orele  700 , inculpatul  a  plecat in cursa  din Petrosani  , toate  locurile  din  microbuz   fiind ocupate   , iar   in jurul orelor 1145  a pornit   inapoi   din Deva   spre  Petrosani  , de asemenea  cu toate  locurile ocupate   de pasageri . Deplasarea  s-a desfasurat in conditii  normale  pe D.N. 66  insa, ajungand  in Dealul Hategului , intr-o curba la  dreapta a  pierdut  controlul  asupra  directiei   si a intrat in coliziune  cu autobasculanta Roman  cu numarul de inmatriculare   HD -50-GEO  care circula  regulamentar  din sens  opus.
In urma impactului microbuzul a fost avariat in proportie de 80%, fiind  practic  decopertat   iar pasagerii au suferit leziuni corporale.
La fata locului au sosit echipajul de Politie si ambulante, iar ranitii au fost transportati pentru acordarea primului ajutor la Spitalul orasenesc Hateg. Urmatoarele persoane au fost transportate la spital:
- Popa Marioara - ocupanta locului din spatele  conducatorului auto, a fost transportata la Spitalul de urgenta Petrosani insa datorita leziunilor grave suferite a decedat. Din raportul autopsie medico-legala rezulta ca moartea victimei a fost violenta si "s-a datorat hemoragiei meningee si hemoragiei intracerebrale stg., urmare a unui traumatism cranio-cerebral inchis_in cadrul unui accident de trafic rutier" (fila 52).
- Sintion Zaca  -  a fost transportata de la Hateg la Spitalul Judetean Deva cu dg.:" TCF, contuzie cerebrala grava, coma gradul III. A mai fost internata si in Clinica de Neurochirurgie - Spitalul Clinic Judetean nr.1 Timisoara, Spitalul Clinic Municipal de urgenta Timisoara - Sectia chirurgie maxilofaciala cu dg. "traumatism maxilo-facial; fractura maxilar superior; fractura oase poprii nazale; fractura maxilo-malara bilaterala cu disjunctie" si a suferit mai multe interventii chirurgicale. Potrivit certificatului medico-legal (fila 60), leziunile traumatice suferite de aceasta au necesitat 75-80 zile ingrijiri medicale.
- Marinca Olimpia   -  a fost transportata la Spitalul orasenesc Hateg si internata la Spitalul de urgenta Petrosani S.U.P. cu dg.:TCC deschis minor, traumatism vertebral cervical amielic, traumatism vertebral toracic cu fractura apofiza spinoasa T1-T2, plaga contuza suturata frontal dreapta". Din concluziile certificatului medico-legal (fila 73), rezulta ca leziunile suferite de aceasta au necesitat pentru vindecare 40-45 zile ingrijiri medicale.
- Todoran Vasile  -  dupa primele ingrijiri medicale acordate la Spitalul orasenesc Hateg a fost transportat si internat la Spitalul de Urgenta Petrosani cu dg.:"fractura 1/3 medie clavicula dreapta axata, plaga temporala dreapta, traumatism cranian inchis". Numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii a fost stabilit in urma prezentarii la S.J.M.L. Hunedoara - Cabinet de medicina-legala Petrosani, respectiv 35 - 40 zile (fila 78).
- Badelita Voichita  -  a fost internata la Spitalul orasenesc Hateg cu dg.:"entorsa coloana cervicala, fractura arcada zigomatica stanga, TCC acut inchis_ calota craniana cu contur pastrat, discontinuitate de contur vertebral C 4". Din certificatul medico-legal rezulta ca numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii este de 14 - 15 (fila 83).
- Nicodim Valentin  - i s-au  acordat  primele ingrijiri medicale  la Spitalul Orasenesc Hateg  , dupa care  a  fost transportat   si internat  la  Spitalul de urgenta Petrosani cu diagnosticul  " traumatism   cranio - facial   acut  deschis  .CC .Placi  contuze  cranio- faciale  multiple  .Traumatism   mana  dreapta  "Leziunile   descrise  au necesitat  pentru vindecare   12 -13  zile ingrijiri  medicale  (f.96).
- Ilie  Victor - Daniel - a  fost  internat  la  Spitalul  Orasenesc Hateg cu dg : traumatism  cranian  acut , plaga contuza occipitala Leziunile  suferite   au  necesitat pentru  vindecare   9 -10 zile  de ingrijiri medicale   ( f.134).
- Ardelean  Maria   - a fost  internata  la Spitalul Orasenesc Hateg cu dg "TCC acut inchis " insa pe  parcursul cercetarilor nu a  depus  certificat  medico legal si a declarat ca nu are pretentii   fata de  conducatorul  auto .  "
- Petrila  Marius  - Constantin - a  fost  internat  la  Spitalul   Orasenesc  Hateg  cu diagnosticul   " traumatism  cranio -cerebral  acut deschis , traumatism  coloana  cervicala , traumatism  gamba stanga , traumatism   antebrat drept ".Acesta   nu s-a  prezentat  la  S.J.M.L  Hunedoara  in vederea  obtinerii  certificatului   medico legal  si a  declarat    ca  nu  solicita   trimiterea in judecata   a  conducatorului  auto  si nu are  pretentii    civile  fata  de  acesta  .
- Ceilalti  pasageri   , numitii  Miklos Antal , Florea  Petru , Bonculescu  Ciprian  , Paszeternak Maria , Obadau  Ioan , Bonculescu Costica , Bartasanu Andreea  , Ehupov  Gheorghe  , Chirja Ciresica -Elena    Ilie Roxana  , Osan Adriana   si Urma  Nicoleta   au suferit leziuni usoare motiv pentru  care   nu s-au prezentat   la S.J.M.L. Hunedoara  in  vederea  obtinerii   certificatelor  medico   legale   si au declarat  ca  nu au pretentii   civile  sau  de alta natura  fata de  conducatorul  auto .
Conducatorul  autobasculantei  apartinand  S.C. " Giordan  Prest   Com  " S.R.L.  numitul Ciac  Zaharia  Gheorghe  , nu a  suferit  leziuni  corporale   si  nu i s-au acordat   ingrijiri  medicale  . 
Nici  inculpatul   nu a  suferit  leziuni  traumatice   si nu  a  fost  spitalizat  .
In  cauza  a   fost efectuata  o expertiza   tehnica  judiciara  auto privind  dinamica  producerii accidentului  , iar  din  raportul  de expertiza  (f.47)s-au  constatat    urmatoarele  :
1. - " in zona  Km 184  + 850  m , datorita unor  posibile  denivelari  pe partea  carosabila  a drumului , banda  de  circulatie   Calan -Hateg   si a  numarului   mare  de pasageri  in picioare,  peste numarul  de locuri prevazut in certificatul de inmatriculare , pe scaune ,coroborat  cu  neadaptarea  vitezei  de deplasare  a  microbuzului in asemenea  conditii  s-a  putut produce un dezechilibru in masa  microbuzului .Urmare   acestui dezechilibru  ,conducatorul auto D. S. a pierdut controlul  directiei   microbuzului  intrand  cu  acesta   in banda  de circulatie  Hateg -Calan   , banda pe  care  in  acel  moment  si in  aceea  zona    se deplasa  autobasculanta   R -10215  , cu  numarul de inmatriculare   HD -50 -GEO  condusa de Ciac  Zaharia  -Gheorghe  .
In  acest  mod   s-a produs primul  impact  intre  rotile  stanga   fata ale celor doua  autovehicule ,  care  continuandusi   deplasarea    se produce cel de-al  doilea  impact ,  cu urmari  deosebite , intre  partea frontala  stanga  a microbuzului  , inclusiv  zona   pavilionului  si coltul stanga   fata al benei   basculantei  .
2.-.viteza  de  circulatie  a  microbuzului   a fost   cuprinsa   in plaja  de  valori  50-55  km /h .
3.-.accidentul s-a produs ca  urmare a pierderii  controlului   asupra directiei microbuzului  de catre conducatorul auto D.S.
4.-..accidentul de trafic  rutier  putea  fi evitat    numai  de  catre inculpat   in conditiile in care   ar fi avut  in permanenta  controlul   asupra deplasarii  microbuzului  in trafic   , adica  ar fi  respectat   prevederile  art  35  si 41  pc.t  1  din O.U.G   195/2002   care precizeaza :  "Participantii la  trafic   trebuie  sa  aiba  un  comportament   care  sa  asigure   fluenta  si  siguranta   circulatiei  , sa nu puna in pericol   viata  si integritatea  corporala  a persoanelor  si sa  nu   aduca prejudicii   proprietatii  publice  sau private  " 
"Vehiculele  circula  pe partea dreapta  a drumului  public   , cat  mai aproape  de marginea partii carosabile , in directia  de  mers   , cu respectarea   semnificatiei    semnalizarii rutiere  sau a  regulilor de  circulatie    ".  
In zona  producerii  accidentului   actioneaza indicatorul   rutier     " Depasirea interzisa   tuturor  vehiculelor   ".
Conducatorul  auto  nu a  respectat   nici prevederile art. 181   pct.2 din   Regulamentul de  Aplicare  a OUG   195/2002   care precizeaza 
" Se  interzice   conducatorului  de autovehicul sau tramvai  :
- sa transporte   in autovehicul  sau tramvai  mai  multe  persoane  decat numarul de  locuri  stabilite  in  certificatul  de inmatriculare   sau inregistrare    ".
Intrucat   conducatorul  auto a sustinut  in declaratiile  sale   date  in fata  organelor de cercetare penala ca accidentul s-a produs   datorita exploziei anvelopei de pe roata stanga , prin expertiza s-a  demonstrat  ca nu gradul de uzura  al anvelopei  a fost cel  care  a  determinat   producerea  accidentului .Anvelopa  nu a  avut  explozie  anterior  producerii impactului   dintre  cele  doua  autovehicule  .
               Inculpatului  si conducatorului autobasculantei li s-au recoltat   probe  biologice  de  sange   insa s-a  constatat  ca   nu consumasera bauturi alcoolice .
La individualizarea pedepselor au fost avute in vedere prevederile art. 72 Cod penal.
S-a constatat ca in cauza sunt aplicabile prevederile art. 81, 82 Cod penal privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Cu privire la latura civila a cauzei:
Avand  in vedere constituirea  de parte  civila in cauza a  Spitalului  Orasenesc Hateg , Spitalului  de Urgenta  Petrosani , Spitalului  Judetean Deva  , Spitalului Judetean nr .1 Timisoara   si Spitalului   Clinic   Municipal  de  Urgenta  Timisoara  .
Vazand  ca sotul decedatei  Popa Marioara   , numitul  Popa  Florin -Marcel   s-a  constituit parte    civila in  cauza  cu  suma  de 100.000 de euro .    
Partea  vatamata  Sintion  Zaca   s-a  constituit  parte  civila  cu  suma  de  60.000  euro .
Partea  vatamata   Marinca  Olimpia   s-a  constituit  parte  civila in cauza   cu suma  de  1.000.000.000 ROL.
Partea  vatamata   Todoran  Vasile   s-a  constituit  parte  civila  in cauza  cu  suma  de  1.000 lei daune  morale .
               Partea   vatamata  Badelita Victoria  s-a  constituit  parte    civila  cu  suma  de   10.000 lei daune morale.
               Partea   vatamata  NICODIM VALENTIN, s-a constituit   parte  civila  in cauza  cu  suma  de    5.000 lei daune morale,
                Partea  civila CHIRJA CIRESICA-ELENA s-a  constituit  parte   civila  in cauza  cu  suma  de   5.000 lei daune morale.
      Instanta   de fond a admis in parte cererile de despagubiri civile formulate de partile civile considerand  ca  prin   faptele sale   inculpatul a adus  prejudicii   atat  materiale  cat si morale partilor  civile  in cauza,prejudicii constand in  daune  materiale (cheltuieli de inmormantare , cheltuieli de  spitalizare , pensii  ) si daune  morale (traume  fizice si psihice  , cicatrici  , sentiment de teama  permanenta ) si care  trebuie  reparate   si in consecinta  in baza  art . 998 cod  civil   privind   raspunderea  delictuala  , existand   raport  de  cauzalitate  intre  fapta  si consecintele  ei pe plan  material  ,  a obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. ZMK S.R.L., cu sediul in Petrosani, str. Dealului nr. 17, judet Hunedoara la plata despagubirilor civile dupa cum urmeaza:
-pentru partea civila POPA FLORIN-MARCEL, domiciliat in Vulcan, str. Traian nr. 24, bl. 7 A, sc.2, ap.21, judet Hunedoara, la:
-4.995 lei daune materiale
-90.000 lei daune morale
pentru partea civila SINTION ZACA, domiciliata in Lupeni, str. Viitorului nr. 42, bl.M, sc.2, ap. 38, judet Hunedoara, la:
-30.000 lei daune materiale
-30.000 lei daune morale
-pentru partea civila MARINCA OLIMPIA, domiciliata in Petrila, str. Vulturului, nr.6, ap.3, judet Hunedoara,
-21.000 lei daune materiale
-20.000 lei daune morale
    -pentru partea civila TODORAN VASILE, domiciliat in Lupeni, Aleea Narciselor ,nr.6 ap.6, judet  Hunedoara, la:
-1.000 lei daune morale
   -pentru partea civila BADELITA VOICHITA, domiciliata in Vulcan, B-dul Mihai Viteazu, bl.17, sc.B,  ap.9, judet Hunedoara, la:
-10.000 lei daune morale
-pentru partea civila NICODIM VALENTIN, domiciliat in Uricani,
-5000 lei daune morale;
  pentru partea civila CHIRJA CIRESICA-ELENA, domiciliata in Tg. Aleea Teilor,bl.25, ap.35, judet  Hunedoara, la:
-5.000 lei daune morale
-pentru partea civila SPITALUL ORASENESC HATEG, la:
-997,82 lei daune materiale
      -pentru partea civila SPITALUL DE URGENTA PETROSANI, la:
-4325,29 lei daune materiale
          -pentru partea civila SPITALUL JUDETEAN DEVA, la:
-134,90 lei daune materiale
 A constatat   ca partile civile:
-ILIE VICTOR-DANIEL, domiciliat in Lupeni, str. Pacii, bl.8, ap.38, judet, Hunedoara;
-SPITALUL JUDETEAN NR.1 TIMISOARA - CLINICA DE NEUROCHIRURGIE; 
-SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA TIMISOARA
          nu au formulat pretentii civile in cauza.
    A constatat ca nu s-au constituit parti civile in cauza, partile            vatamate:
-ARDELEAN MARIA, domiciliata in Petrila, str. Valea Cimpei, nr. 42, judet Hunedoara;
-PETRILA MARIUS-CONSTANTIN, domiciliat in Petrosani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 96, ap.25, judet Hunedoara;
-MIKLOS ANTAL, domiciliat in Lupeni, str. Bucura, nr. 5, bl. G 3, ap.39, judet Hunedoara;
-FLOREA PETRU, domiciliat in Petrosani, str. Slatinioara, nr. 36, judet Hunedoara;
-BONCULESCU CIPRIAN, domiciliat in Tg. Jiu, str. Magura nr. 61, judet Gorj;
-BONCULESCU COSTICA, domiciliat in Tg. Jiu, str. Magura nr. 61, judet Gorj;
-PASZETERNAK MARIA, domiciliata in Petrosani, str. St.O Iosif, bl. 2 A, sc. 5, ap.64, judet Hunedoara;
-OBADAU IOAN, domiciliat in Vulcan, str. Platoului, nr.4, bl. 35 A, sc.3, ap.38, judet Hunedoara;
-BARTASANU ANDREEA, domiciliata in com. Frumusita, judet Galati;
-EHUPOV GHEORGHE, domiciliat in Vulcan, str. Morii nr.6, bl.68, sc.2, ap.31, judet Hunedoara;
-URMA NICOLETA, domiciliata in Petrila, str. Republicii, bl. 115, et.1, ap.15, judet Hunedoara si
  A constatat  calitatea de asigurator a S.C. UNITA S.A. - SUCURSALA DEVA, cu sediul in Deva, str. Horea nr. 17, judet Hunedoara.
A obligat inculpatul D.S. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. ZMK S.R.L. la o prestatie periodica de cate 100 lei lunar in favoarea minorelor Popa Florina-Adriana, nascut la data de 08.12.1989 si Popa Flavia-Ioana, nascuta la data de 08.01.1992, pana la majoratul acestora.
  A respins capatul de cerere privind acordarea despagubirilor in favoarea minorelor in suma globala motivat  de  faptul  ca  nu pot  fi  calculate   datorita  datei  incerte  pana la care se  va plati pensia.
Impotriva acestei sentinte asiguratorul SC Unita SA Bucuresti reprezentat de Sucursala Deva a formulat apel in termen, motivat, solicitand urmatoarele:
-reducerea cuantumului daunelor materiale si morale acordate de instanta de fond partilor civile Popa Florin Marcel, Popa Florina, Popa Flavia, Marinca Olimpia, Badilita Voichita, Nicodim valentin intrucat sumele stabilite sunt exagerate, iar daunele materiale nu au fost dovedite in totalitate;
-.sa se inlature obligarea inculpatului in solidar cu partea resp. civilmente la plata despagubirilor civile catre partea civila Sintion Zaca si sa se constate ca aceasta a fost despagubita de asiguratorul apelant;
-sa se respinga cererea de constituire de parte civila formulata de Chirja Ciresica Elena si sa se dispuna inlaturarea  inculpatului in solidar cu partea resp. civilmente la plata sumei de 5000 lei, cu titlu de daune morale catre aceasta, avand in vedere sa sus numita nu poate avea calitatea de parte vatamata si civila in cauza intrucat leziunile ce i-au fost produse au necesitat doar 9-10 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, astfel ca nu poate fi antrenata in cauza raspunderea penala a inculpatului pentru infractiunea prev. de art. 184 al. 1 si 3 Cod penal;
-s-a mai sustinut ca minorele Popa Florica si Popa Flavia nu au fost legal citate, desi acestea aveau capacitate de exercitiu restransa, astfel ca este nelegala constituirea de parte civila pentru minore a lui Popa Florin Marcel, ceea ce impune trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante si ca trebuia sa se respinga cererea de acordare a unei prestatii periodice lunare in favoarea minorelor, intrucat aceasta cerere a fost formulata tardiv, dupa acordarea cuvantului in dezbateri.
In subsidiar s-a solicitat respingerea ca nefondata a acestei cereri intrucat din probele administrate nu a rezultat necesitatea acordarii unei prestatii periodice lunare in favoarea celor doua minore.
Examinand sentinta atacata in baza motivelor invocate, precum si din oficiu, potrivit art. 371 alin. 2 Cod proc.penala, se constata urmatoarele:
Prima instanta a retinut corect starea de fapt si vinovatia inculpatului cu privire la faptele retinute in sarcina sa.
Din probele administrate rezulta culpa exclusiva a inculpatului in producerea accidentului de circulatie.
Incadrarea juridica in ceea ce priveste infractiunea de vatamare corporala din culpa prev. de art.- 184 al. 1 si 3 Cod penal nu este legala, intrucat prima instanta ar fi trebuit sa retina patru infractiuni aflate in concurs ideal, conform disp. art. 33 lit. b intrucat au fost patru persoane care au suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 10 zile si care au depasit 60 de zile, insa aceasta ar presupune ca inculpatului sa ii fie aplicate patru pedepse, or in apelul asiguratorului declarat in favoarea inculpatului nu i se poate acestuia inrautati situatia.
Se constata insa ca desi Chirja Ciresica Elena  a suferit leziuni ce au necesitat 9-10 zile de ingrijiri medicale, pentru vindecare, instanta de fond a considerat gresit ca aceasta are calitate de parte civila in cauza si ca raspunderea civila a inculpatului urmeaza sa fie antrenata, in mod nelegal fiind obligat inculpatul in solidar cu partea resp. civilmente la plata sumei de 5000 lei cu titlu de daune morale catre aceasta.
Din tranzactia incheiata intre asiguratorul apelant si partea civila Sintion Zaca (fila 33 dosar tribunal) rezulta ca aceasta a fost integral despagubita si ca nu mai sustine cererea de constituire de parte civila, astfel ca urmeaza a se inlatura obligarea inculpatului in solidar cu partea resp. civilmente la despagubiri civile catre aceasta.
In cazul partii civile Popa Florin Marcel, sotul victimei Popa Marioara. din probele administrate rezulta ca acesta a suportat cheltuieli in suma de 4995 lei efectuate cu ocazia inmormantarii victimei + pomana  dupa inmormantare ( fila 313), pomeni + doua parastase (fila 315-316), monument funerar ( filele 316-317) astfel ca nu se impune reducerea cuantumului daunelor materiale.
Daunele morale acordate in suma de 90.000 lei respectiv cate 30.000 lei pentru sotul victimei si cate 30.000 lei pentru cele doua fiice minore ale victimei au fost bine stabilite in raport cu suferintele psihice cauzate acestora corespunzand cerintelor unei juste despagubiri in sensul prev. de art. 14 Cod proc. penala si art. 998 si urm. Cod civil.
In cazul partii civile Marinca Olimpia, din probele administrate rezulta ca aceasta a suportat cheltuieli in suma de 21.000 lei legate de tratamentul medical urmat ( filele 426-432), aceasta fiind nevoita sa se imprumute cu suma de 8000 lei de la martorul Marcu Petronel, cu suma de 6500 lei de la patronul societatii in care isi desfasura activitatea sotul partii civile, iar dintr-un imprumut bancar de 14.000 lei partea civila a cheltuit suma de 6887,91 lei pentru a acoperi cheltuielile legate de tratament ( filele 424,425,484), astfel ca nu se impune reducerea cuantumului daunelor materiale.
Fata de natura leziunilor ce i-au fost provocate partii civile care au necesitat 40-45 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare,  aceasta ramanand dupa accident cu o cocoasa pe care anterior nu a avut-o ( fila 424,438) suma de 20.000 lei acordata cu titlu de daune morale corespunde unei juste despagubiri, conform disp. art. 14 Cod proc. penala si art. 998 si urm. Cod civil.
In schimb instanta de apel apreciaza ca sumele acordate cu titlu de daune morale partii civile Badelita Voichita, 10.000 lei, aceasta suferind leziuni ce au necesitat 14.-15 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si partii civile Nicodim Valentin -5000 lei, acesta suferind leziuni ce au necesitat 12-13 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare sunt exagerate, astfel ca va stabili cuantumul daunelor morale la 2500 lei pentru partea civila Badelita Voichita si la 2000 lei pentru partea civila Nicodim Valentin.
Asiguratorul a invocat faptul ca cele doua minore nu au fost citate in fata instantei de fond si ca pentru acestea tatal lor s-a constituit tardiv parte civila cu o cerere de acordare de daune materiale care, pe fond, oricum era nejustificata.
Potrivit art. 17 al. 1 Cod proc. penala, actiunea civila se porneste si se exercita si din oficiu cand cel vatamat este o persoana cu capacitate de exercitiu restransa, cum este in speta situatia celor doua minore Popa Florina in varsta de 16 ani si Popa Flavia, in varsta de 14 ani.
Prin urmare, acordarea de daune materiale si morale de catre instanta de fond este legala in conditiile in care potrivit  art. 17 al. 3 Cod proc. penala, instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale, chiar daca partea vatamata nu este constituita parte civila, neputandu-se astfel invoca in apelul asiguratorului o nelegala citare a celor doua minore si nici o solicitare tardiva cu privire la prestatia periodica lunara acordata minorelor.
Pe fond, se constata ca la stabilirea cuantumului despagubirilor datorate de inculpat copiilor minori ai victimei, instanta trebuie sa sina seama nu numai de veniturile realizate de aceasta din salariu ci din orice alte venituri evaluabile in bani desfasurate de victima in afara locului de munca.
In speta, in mod corect instanta de fond a apreciat ca victima, pe langa venitul net pe care il realiza, in cuantum de 982 lei, prin munca prestata in propria gospodarie contribuia la intretinerea si cresterea celor doua minore, acest aspect fiind evaluat la 400 lei, concluzionandu-se ca din venitul lunar total , circa 700 lei era destinata celor doua minore, prin urmare scazandu-se pensia de urmas pe care cele doua minore o primesc, respectiv 327 lei si 163 lei, rezulta ca acordarea unei prestatii periodice lunare in cuantum de cate 100 lei pentru fiecare minora se justifica.
Asa fiind, se va admite ca fondat prezentul apel si conform prevederilor art. 373 Cod proc. penala, se vor extinde efectele acestuia si cu privire la inculpatul D.S. si partea resp. civilmente SC ZMK SRL Petrosani, avand in vedere ca intre aceste parti si asiguratorul apelant datorita indivizibilitatii situatiei lor, exista o solidaritate procesuala, ce impune acest lucru.
In baza art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penala, se va desfiinta in parte sentinta atacata si in consecinta:
Se va inlatura obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata sumei de 30.000 lei daune materiale si a sumei de 30.000 lei daune morale catre partea civila intimata Santion Zaca si se va constata ca aceasta a fost despagubita de asiguratorul apelant, cu suma de 8000 Euro, reprezentand daune materiale si daune morale.
Se va stabili cuantumul daunelor morale cuvenite partii civile Badelita Voichita la 2500 lei si partii civile Nicodim Valentin la 2000 lei.
Se va respinge  cererea de constituire de parte civila formulata de Chirja Ciresica-Elena si se va inlatura obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 5000 lei daune morale catre aceasta.
Se vor mentine in rest dispozitiile sentintei atacate.
Vazand si prevederile art. 192 al. 3 si art. 193 Cod proc. penala, fata de solutia precizata in cauza, asiguratorul apelant va fi obligat la 2120 lei cheltuieli judiciare catre partea civila intimata Popa Florin Marcel, cheltuielile judiciare avansate de stat urmand a ramane in sarcina acestuia.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE
Admite ca fondat apelul introdus de asiguratorul SC "UNITA" SA BUCURESTI, reprezentat prin SUCURSALA DEVA impotriva sentintei penale nr.95/2007 pronuntata de Judecatoria Hateg, judetul Hunedoara si extinde efectele acestuia cu privire la partea responsabila civilmente SC "ZMK" SRL Petrosani si inculpatul D. S., pentru temeiul prev.de art.379 pct.2 lit.a C.p.p. desfiinteaza in parte sentinta atacata si in consecinta :
Inlatura obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente, la plata sumei de 30.000 lei daune materiale si a sumei de 30.000 lei daune morale catre partea civila intimata Santion Zaca si constata ca aceasta a fost despagubita de asiguratorul apelant, cu suma de 8000 Euro, reprezentand daune materiale si daune morale.
Stabileste cuantumul daunelor morale cuvenite partii civile Badelita Voichita la 2500 lei si partii civile Nicodim Valentin la 2000 lei.
Respinge cererea de constituire de parte civila formulata de Chirja Ciresica-Elena si inlatura obligarea inculpatului, in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 5000 lei daune morale catre aceasta.
Mentine in rest dispozitiile sentintei atacate.
Obliga pe asiguratorul apelant sa plateasca partii civile intimate Popa Florin Marcel suma de 2120 lei cheltuieli judiciare in apel.
Cheltuielile judiciare avansate de stat, in suma de 40 lei, raman in sarcina acestuia.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare cu inculpatul si partile civile intimate Marinca Olimpia, Todoran Vasile si Nicodim Valentin si de la comunicare cu celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica, azi.14.01.2008.
PRESEDINTE, JUDECATOR, GREFIER,

GC/CC/2 ex.
jud. fond
30.01.2008
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011
Indemnizatie de somaj. Stabilirea acesteia prin includerea in baza de calcul a platilor compensatorii. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 1664/LM/2010 din data de 16.11.2010
Desfiintarea postului ocupat de reclamant in cadrul procedurii de concediere colectiva. - Sentinta civila nr. 1598/LM/2010 din data de 09.11.2010
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010