InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Potrivit art. 237 al 1 lit a si c din Lg31/1990,orice persoana interesata poate cere dizolvarea unei societati cand aceasta nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, precum si atunci cand societatea si-a incetat activitatea ,nu are se

(Sentinta comerciala nr. 335 din data de 02.12.2013 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Societati comerciale | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

Potrivit art. 237 al 1 lit a si c din Lg31/1990,orice persoana interesata poate cere dizolvarea unei societati cand aceasta nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, precum si atunci cand societatea si-a incetat activitatea ,nu are sediu social cunoscut,asociatii au disparut ori nu au domiciliu cunoscut.
Prin decesul administratorului societatea nu  mai are o conducere administrativa propriu-zisa, asa cum impune legea, si nici o conducere deliberativa datorita imposibilitatii de intrunire a adunarii generale a asociatilor,activitatea societatii fiind incetata in fapt. Asupra cauzei de fata, deliberand, constata urmatoarele:
Constata ca la data de 25 ianuarie 2013, prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Dolj -Sectia a II-a Civila, sub nr. 1978/63/2013,  reclamantele G C si  J A M au chemat in judecata paratele SC A SRL, M M si N B G, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna dizolvarea paratei SC A SRL datorita imposibilitatii continuarii activitatii ca urmare a inexistentei organelor statutare si desemnarea unui lichidator pentru inventarierea si evaluarea patrimoniului societatii, precum si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii a aratat ca la data de 05.04.2002, numitul G M A, fostul sot al reclamantei G C si tatal reclamantei J A M, a hotarat infiintarea SC A SRL, societatea fiind inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Dolj, sub nr. J16/280/2002. Ulterior, la data de 06.02.2007, in baza hotararii asociatului unic al SC A SRL nr. 1/06.02.2007, s-a aprobat cesionarea a sase parti sociale detinute de asociatul unic catre paratul M M, precum si cesionarea a sase parti sociale detinute de asociatul unic catre paratul N B G.
Prin urmare, in urma cesiunii partilor sociale detinute de asociatul unic G A M, cota sa de participare la capitalul social al SC A SRL s-a diminuat la 8 parti sociale a 10 lei fiecare, paratul M M, avand o cota de participare la capitalul social de 6 parti sociale a 10 lei fiecare, iar paratul N B G o cota de participare la capitalul social de 6 parti sociale a 10 lei fiecare.
A sustinut ca  la data de 03.04.2008 asociatul administrator al SC A SRL a decedat, in acest sens fiind eliberat de catre SPCLEP Craiova certificatul de deces seria DS nr. 038295/04.04.2008, iar masa succesorala ramasa de pe urma autorului a fost reprezentata de cele 8 parti sociale in valoare nominala de 10 lei fiecare, detinute la SC A SRL, acestea fiind mostenite de reclamanta G C, in calitate de sotie supravietuitoare si reclamanta J A M, in calitate de fiica) in acest sens a se vedea certificatul de mostenitor nr.43/10.04.2010, emis de BNP P G.
A mai sustinut ca, dupa decesul autorului, societatea nu mai are o conducere administrativa propriu-zisa si nici o conducere deliberativa datorita imposibilitatii de intrunire a adunarii generale a asociatilor, activitatea societatii fiind incetata in fapt.
Mai mult decat atat, a precizat ca a incercat sa contacteze ceilalti asociati ai societatii pentru a gasi o formula de continuare a activitatii societatii, insa acestia nu au putut fi gasiti la adresa de domiciliu si nici la numerele de telefon comunicate ONRC Dolj, prin urmare societatea nu are organe statutare, respectiv administratorul social nu mai este in viata fiind in imposibilitatea de a-si exercita prerogativele statutare, iar adunarea generala a asociatilor nu mai poate reprezenta deliberativul societatii in conditiile in care acelasi asociat actionar a decedat. Ori, societatea ca forma de asociere, presupune dorinta specifica a asociatilor de a colabora in realizarea unui scop comun. Fiind parti intr-o societate in care elementul intuitu personae este mai pronuntat, lipsa de intelegere poate duce la nerealizarea interesului comun, in fapt neimplicarea absoluta a paratilor in activitatea societara a determinat incetarea faptica a activitatii SC A SRL.
Pe de o parte, prin efectul acceptarii mostenirii de catre reclamante, transmiterea partilor sociale care au apartinut asociatului decedat se produce de plin drept catre mostenitori, iar din punct de vedere al efectelor juridice aceasta dobandire reprezinta o continuare a societatii prin mostenitorii asociatului decedat.
Pe de alta parte, chiar daca textul de lege incident in cauza, art. 237 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 arata ca tribunalul va putea pronunta dizolvarea, aceasta formulare nu lasa instantei de judecata posibilitatea sa respinga o cerere de dizolvare atata timp cat conditiile cerute de lege pentru dizolvare sunt indeplinite, iar ratiunea dizolvarii este atat cea de sanctiune aplicata unei societati comerciale care nu mai are organe statutare sau ale carui organe, desi mai exista, nu se pot intruni, cat si cea de asanare a mediului economic al societatilor comerciale abandonate sau neviabile.
In concluzie, apreciaza ca in cauza se face dovada existentei unor motive intemeiate referitoare la imposibilitatea de realizare a obiectului de activitate, a faptului ca societatea nu a avut activitate in perioada imediat urmatoare decesului asociatului administrator al societatii, ca societatea nu mai are organe statutare si ca nu exista intelegere intre actionarii actuali ai societatii in sensul continuarii activitatii societare, toate aceste aspecte constituind prin ele insele obstacole insurmontabile in continuarea activitatii acesteia.
In drept a invocat dispozitiile art.237 alin. 1 lit. a si lit. c din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale.
A depus un set de inscrisuri in dovedirea cererii.
In cauza a fost incuviintata si administrata proba cu inscrisuri, cu interogatoriu paratilor si proba testimoniala fiind audiat martorul S I, declaratia acestuia fiind atasata la dosarul cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constatata intemeiata actiunea formulata de reclamanta , pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 237 al 1 lit a si c din Lg31/1990,orice persoana interesata poate cere dizolvarea unei societati cand aceasta nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, precum si atunci cand societatea si-a incetat activitatea ,nu are sediu social cunoscut,asociatii au disparut ori nu au domiciliu cunoscut.
In speta, reclamantele sunt mostenitoarele  numitului G M decedat la data de 3.04.2008, asa cum rezulta din certificatul de mostenitor si de deces (filele 6 si 9). Acesta a detinut calitatea de asociat  al SC A SRL alaturi de paratii M M si N B G,fiind si administratorul societatii pana la data decesului. Dupa aceasta data, societatea nu a mai avut o conducere administrativa propriu-zisa, asa cum impune legea, si nici o conducere deliberativa datorita imposibilitatii de intrunire a adunarii generale a asociatilor,activitatea societatii fiind incetata in fapt. Acest lucru este sustinut si de raspunsurile la interogatoriul luat de instanta celorlalti doi asociati la termenul din 4.04.2013(fila 83-84) precum si din declaratia martorului S I ,audiat in cauza.
Ca atare, instanta constata ca in speta sunt intrunite conditiile impuse de art. 237 al 1 lit. a si c din Legea nr. 31/1990 si va admite actiunea cu consecinta dizolvarii societatii si numirii unui lichidator pentru evaluare si inventariere bunuri in vederea lichidarii. Totodata va dispune inscrierea mentiunii dizolvarii la ORC si publicarea in MO partea IV a.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Societati comerciale

Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 2 din data de 22.01.2018
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 84 din data de 02.02.2016
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 238 din data de 15.03.2015
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 775 din data de 19.06.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI - Sentinta comerciala nr. 1124/C din data de 19.11.2014
PROCEDURA INSOLVENTA - Sentinta comerciala nr. 753 din data de 24.06.2014
Nulitate absoluta a obiectului de activitate a societatii comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900/C din data de 08.12.2009
Societati comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900 din data de 08.12.2009
Amanare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 28/CC din data de 14.07.2009
Anulare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 116/CC din data de 19.11.2009
somatie de plata - Sentinta civila nr. 376 din data de 19.08.2009
Insolventa. Confirmare plan reorganizare. In reorganizare este necesar ca cel putin o categorie de creante sa primeasca mai mult decat in cazul falimentului, altfel reorganizarea nu si-ar avea ratiunea. Nu este insa neaparat necesar ca toti creditorii sa - Decizie nr. 224 din data de 26.02.2014
Termenul de perimare a judecarii recursului prevazut de art 248 cod procedura civila curge de la data legalei citari a recurentului, a carei analiza se realizeaza si prin prisma dispozitiilor art 98 cod procedura civila. - Decizie nr. 3753/R din data de 06.09.2013
Modificarea unilaterala a Contractului Individual de Munca determinata de incompatibilitatea detinerii functiei in conditiile inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 2010/R din data de 06.11.2013
Accident de munca/accident de traseu - Decizie nr. 2092/R din data de 25.11.2013
Procedura insolventei. Contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor. Creante sub conditie suspensiva art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006. Fata de clauza din contractul de credit, creanta creditorului asociat este o creanta sub conditia suspe - Decizie nr. 2129/R din data de 04.12.2013
Un prim aspect este cel retinut de instanta de fond potrivit caruia pentru a opera compensarea trebuie sa existe raporturi juridice reciproce directe intre partile implicate, ceea ce in speta nu s-a realizat. - Decizie nr. 463/R din data de 31.01.2013