InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Civil -despagubiri Lg. 221-2009

(Sentinta civila nr. 3543 din data de 23.09.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

Sentinta civila Nr. 3543/2011
Sedinta publica de la 23 Septembrie 2011

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. .../88/2011, reclamantul ... V. ... a chemat in judecata Statul  Roman prin Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea pentru ca in contradictoriu cu acesta prin hotararea ce se va pronunta paratul sa fie obligat la plata unei sume estimative de 50.000 de Euro, echivalentul in lei la cursul B.N.R. de la data efectuarii platii, reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate, cu titlu de despagubiri materiale pana la concurenta intregii averi detinute de ... P. ..., la momentul deciziei de confiscare a acesteia in baza sentintei de condamnare cu caracter politic, luand in considerare toate probele care dovedesc dimensiunea si componenta acesteia, precum si partea de avere care a fost deja restituira urmasilor sai in baza altor acte normative.
A mai solicitat reclamantul plata unei sume estimative de 15.000 de Euro, echivalentul in lei la cursul B.N.R. de la data efectuarii platii, reprezentand echivalentul productiei agricole nerealizate in anul punerii in executare a sentintei prin care s-a dispus confiscarea intregii averi, aferenta suprafetei de teren agricol aflat in patrimoniul lui ... P. ... la acel moment.
Reclamantul a solicitat obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata pe care le va face cu acest proces.
In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca prin mandatul de arestare nr. 336/1952, Bunicul sau ... P. ... a fost arestat in mod ilegal si abuziv de catre organele de represiune comunista, iar prin Sentinta nr. 2/1953 a Tribunalului Militar  Teritorial Bucuresti, pronuntata in dosarul nr.  783/1952 de catre Sectia Penala, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare corectionala, 3 ani interdictie corectionala, confiscarea averii personale si 500 lei amenda penala, pentru delictul de "uneltire contra ordinii sociale" prevazut de art. 209 pct. IV din Codul penal in vigoare la acea data (Codul penal din anul 1938)
     Tribunalul Militar pentru Unitatile Ministerului Afacerilor Interne a admis recursul formulat de ... P. ... impotriva sentintei nr. 2/1953, pronuntata de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, prin Decizia nr. 693/3.11.1953 si a redus pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala, cu mentinerea celorlalte dispozitii ale sentintei si 200 lei cheltuieli de judecata pentru fond, sentinta ramasa definitiva si irevocabila. S-a stabilit de asemenea in cadrul aceleasi decizii, ca i se va socoti arestul preventiv (preventia) incepand cu data de 16.07.1952.
     Arata in continuare reclamantul ca prin confiscarea averii, bunicul sau a fost deposedat de tot ceea ce a realizat prin munca de o viata, (la data arestarii avea 57 de ani, la data condamnarii avand aceeasi varsta), fiind confruntat cu un viitor nesigur, in care atat el cat si sotia sa erau nevoiti ca la o varsta la care majoritatea oamenilor se bucura de ceea ce au realizat pana atunci, sa o ia de la inceput.
     Precizeaza reclamantul ca dispretul fata de proprietatea condamnatului ... P. ... a fost manifestat prin excluderea din Gospodaria Agricola Colectiva,  in 20 ianuarie 1952, cand, dupa cum se mentioneaza si in procesul-verbal de confiscare din data de 20 martie 1954,  i s-au restituit numai 7 ha de teren arabil (in suprafete multiple, dupa cum era practica, altele decat cele initiale), iar dupa cum rezulta din documentele ce fac parte din dosarul de urmarire aflat in arhiva C.N.S.A.S., inventarul viu si  mort cu care a intrat integral (fapt mentionat in acelasi proces-verbal) in G.A.C. la 1 august 1961, era cu mult mai mare.
     Prin sentinta civila nr.  672/1971 in procesul pe care ... Maria, sotia condamnatului, l-a intentat Satului roman pe motiv ca bunurile confiscate au fost bunuri comune si ca nu s-a tinut cont de acest fapt, nu s-a recunoscut nici macar partea de avere specificata in procesul-verbal de confiscare din data de 20 martie 1954, insasi redactarea sentintei fiind evaziva in acest sens "Admite actiunea civila (...) pentru revendicare si in consecinta: Constata ca reclamanta este proprietara pe 1/2 din imobilul situat in comuna Ceamurlia de Jos, satul Lunca, judetul Tulcea" dupa cum se poate constata nu exista o referire clara in ceea ce priveste suprafata de teren aferenta imobilului casa de locuit.
     Considera reclamantul ca acelasi dispret fata de proprietate condamnatului ... P ... au manifestat si autoritatile chemate sa reconstituie drepturile de proprietate in baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cand fata de cererea lui ... B. Velicu, firul condamnatului si tatal reclamantului, prin care a solicitat restituirea imobilului format din 2 camere de locuit si a suprafetei de 3.700 mp, Primaria comunei Lunca a solutionat cererea prin dispozitia nr. 102/31.07.2001, de acordare a imobilului format din cele 2 camere si a unei suprafete de numai 400 mp, desi cunostea situatia juridica (de bun confiscat) a intregii suprafete solicitate spre restituire.
     Precizeaza reclamantul ca din filele dosarului de urmarire aflat in prezent la C.N.S.A.S. (si pentru care a solicitat copii, care insa nu i-au fost puse la dispozitie pana in acest moment), rezulta ca la data arestarii sale ... P. ... avea urmatoarea avere pentru care, de altfel, a fost catalogat drept "chiabur": 18, 5 ha teren arabil; 1/2 ha vie nobila; 1/4 ha vie hibrid; 2 cai de tractiune; 2 vaci, 10 oi, 2 navoade de pescuit si 2 barci mari.
     Prin cererea adresata Tribunalului Tulcea si inregistrata sub nr. 1431/88/2010 reclamantul ... P. ..., prin mandatar ... B. ... a chemat in judecata Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice -  Agentia Nationala de Administrare fiscala (A.N.A.F.) - prin Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea, pentru ca in contradictoriu cu acesta, prin hotararea ce se va pronunta, paratul sa fie obligat la plata a cate  250.000 euro, echivalentul in lei la cursul B.N.R. de la data efectuarii platii, cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit ca urmare a  persecutiei politice la care bunicul sau a fost supus de regimul comunist din Romania, pentru fiecare din cei 6 ani de detentie efectuati in perioada iulie 1952 - iulie 1958 (suma totala cumulata fiind de 1.500.000 euro)
A mai solicitat reclamantul plata a cate 500, euro echivalentul in lei la cursul B.N.R. de la data efectuarii platii, (cu titlu de  despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru fiecare zi de domiciliu obligatoriu din cele 968 la care a fost supus bunicul sau de catre regimul comunist din Romania, incepand cu data eliberarii sale din inchisoare (14 iulie 1958) si  pana la moartea sa, survenita la data de 8 martie 1961 (suma totala cumulata fiind de 484.000 euro) In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca prin mandatul de arestare nr. 336/1952, Bunicul sau ... P. ... a fost arestat in mod ilegal si abuziv de catre organele de represiune comunista, iar prin Sentinta nr. 2 din 07.01.1953 a Tribunalului Militar  Teritorial Bucuresti, pronuntata in dosarul nr.  783/1952 de catre Sectia Penala, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare corectionala, 3 ani interdictie corectionala, confiscarea averii personale si 500 lei amenda penala, pentru delictul de "uneltire contra ordinii sociale" prevazut de art. 209 pct. IV din Codul penal in vigoare la acea data (Codul penal din anul 1938)
     Mai arata reclamantul ca Tribunalul Militar pentru Unitatile Ministerului Afacerilor Interne a admis recursul formulat de ... P. ... impotriva sentintei nr. 2/1953, pronuntata de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, prin decizia nr. 693/3.11.1953 si a redus pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala cu mentinerea celorlalte dispozitii ale sentintei si 200 lei cheltuieli de judecata pentru fond, prin decizia nr. 693/3.11.1953, sentinta ramasa definitiva si irevocabila sentinta ramasa definitiva si irevocabila. S-a stabilit de asemenea in cadrul aceleasi decizii, ca i se va socoti arestul preventiv (preventia) incepand cu data de 16.07.1952.
     In  urma acestei condamnari, bunicul sau a efectuat pedeapsa privativa de libertate de 6 ani, incepand cu 16.07.1952 si terminand cu data de 14.07.1958, data eliberarii sale definitive din penitenciar (conform Fisei matricole penale anexate - Anexa 7.
     Sustine reclamantul ca, prin confiscarea averii, acesta a fost deposedat de tot ceea cea realizat prin munca de o viata (la data arestarii avea 57 de ani, la data condamnarii avand aceeasi varsta), fiind confruntat cu un viitor nesigur, in care atat el cat si sotia sa erau nevoiti ca, la o varsta la care majoritatea oamenilor se bucura de ceea ce au realizat pana atunci, sa o ia de la inceput.
     Mentioneaza ca la acea data bunicul sau detinea 7 hectare de teren arabil si o casa cu dependinte situata in  centul comunei (conform Procesului-verbal de confiscare a averii datat 20 martie 1954, anexat - Anexa 8). Ulterior, in casa confiscata au functionat de-a lungul timpului Postul de Militie, Dispensarul si Gradinita.
     Arata reclamantul ca sunt numeroase marturiile celor care au suferit, ca si el, in aceste inchisori ale terorii si atentatului la libertatea, demnitatea umana si la dreptul fundamental de proprietate, pentru singura "vina" de a se fi impotrivit fie chiar si formal, unui regim politic care a fost in cele din urma condamnat, drept ilegal si criminal, in mod explicit in Parlamentul Romaniei (in anul 2006), sau pentru simpla "vina" de a fi facut parte dintr-un partid,  altul decat cel comunist.
     Bunicul sau, ... P. ..., a fost lipsit de sprijinul afectiv al familiei pe perioada detentiei, fiind nevoit sa faca fata, timp de 6 ani, conditiilor foarte grele, infernale si absolut inumane, din penitenciarele ororii comuniste precum: Jilava, Gherla, Oradea, Aiud si Galati.
     Mai arata reclamantul ca, dupa expirarea termenului de detentie in data de 14.07.1958, la eliberarea din inchisoarea Galati a lui ... P. ..., s-a dispus fixarea domiciliului obligatoriu in comuna Letesti-Fetesti-Constanta (prin Decizia M.A.I. nr. 15030/1958, dupa cum este mentionat in Fisa matricola penala anexata), [inscrisuri privind punerea in practica a deciziei sunt de asemenea anexate prezentei si constituie raspunsul la cererea adresata Arhivelor Nationale - Serviciul Judetean Ialomita - Anexa 10].
     Considera reclamantul ca, practic, detinutului politic ... P. ... i s-a refuzat libertatea la expirarea pedepsei privative de libertate, intrucat, probabil, reeducarea sa nu a avut rezultatele satisfacatoare, motiv pentru care i s-a schimbat o inchisoare cu o alta mai larga pentru trup (in limita a 15 km fata de satul Latesti), dar nu si pentru spirit, acesta ajungand in cele din urma sa sfarseasca viata fara a mai gusta macar pentru o clipa libertatea deplina de care cei mai multi se bucura astazi, in fiecare clipa, si a carei adevarata valoare, poate, de aceea, nu este cunoscuta pe deplin si in toate sensurile.
     Reclamantul a solicitat obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata pe care le va face cu acest proces.
     
     La termenul de judecata din 03.06.2011, reclamanta si-a completat cererea de chemare in judecata, solicitand recunoasterea caracterului  politic al condamnarii lui ... P. ... prin Decizia nr. 693/3.11.1953 a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti pronuntata in recursul la Sentinta nr.  2/1953, pronuntata de Tribunalul Militar pentru Unitatile Ministerului Afacerilor Interne, recunoasterea caracterului politic al masurii administrative de stabilire a domiciliului obligatoriu  pentru 24 de luni la care a fost supus ... P. ... prin  Decizia Ministerului Afacerilor Interne nr. 150090/14 iulie 1958, cu plata cheltuielilor de judecata.
     In dovedirea cererii au fost anexate, in copie, acte de stare civila precum si o serie de alte inscrisuri.
     Analizand cauza in raport de probatoriile administrative, instanta retine urmatoarele:
     Prin sentinta penala nr. 2/1953 a  Tribunalului  Militar Teritorial Bucuresti, definitiva prin  decizia penala  nr. 693/1953, Penciu P. ... a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani inchisoare corectionala, 3 ani interdictie corectionala,  si confiscarea totala a averii, reclamantul fiind nepotul fostului condamnat.
          Prin decizia nr. 1360/21.10.2010a Curtii Constitutionale, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Statul roman prin Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, constatandu-se ca prevederile art. 5 alin. 1 teza intai din Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 cu modificarile si completarile ulterioare, sunt  neconstitutionale.
In cuprinsul susmentionatei decizii, Curtea Constitutionala a constatat ca statul a creat cadrul legislativ care sa garanteze acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimul comunist, existand o serie de acte normative cu caracter reparatoriu pentru anumite categorii de persoane care au avut de suferit atat din punct de vedere moral, cat si social, legiuitorul fiind preocupat constant de imbunatatirea legislatiei cu caracter reparatoriu pentru persoanele persecutate din motive politice si etnice. Edificatoarea in acest sens sunt: prevederile Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi peroanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in  strainatate sau constituite in prizonieri, prevederile O.U.G. nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si normele administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Curtea a mai constatat ca scopul acordarii de drepturi pentru daunele morale suferite de persoanele persecutate in perioada comunista este nu atat repararea prejudiciului suferit, prin repunerea persoanelor persecutate intr-o situatie similara cu cea avuta anterior - ceea ce este si imposibil -  ci finalitatea instituirii acestei norme reparatorii este de a produce o satisfactie de ordin moral, prin insasi recunoasterea si condamnarea masurii contrare drepturilor omului, principiu care reiese din actele normative interne, fiind in deplina concordanta cu recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
     A mai retinut Curtea ca, nu se poate concluziona ca in materia despagubirilor pentru daune morale suferite de fostii detinuti politici in perioada comunista ar exista vreo obligatie a statului de a le acorda si cu toate acestea, legiuitorul roman de dupa 22 decembre 1989 a adoptat doua asemenea acte normative, Decretul-lege nr.  118/1990 si Legea nr. 221/2009, avand acest scop.
     Astfel, potrivit  art. 4 alin. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1 lit.  a , b si e si alin. 2 au dreptul la o indemnizatie lunara de 200 lei pentru fiecare an de detentie, stramutare in alte localitati, deportare sau prizonierat,  indiferent daca sunt sau nu sunt pensionate, iar potrivit alin. 2, persoanele care s-au aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. 1 lit. c si d au dreptul la o indemnizatie lunara de 100 lei pentru fiecare an de internare abuziva in spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent daca sunt sau nu pensionate.
     In expunerea de motive la Legea nr. 221/2009, se arta ca "In ceea ce priveste prejudiciul moral suferit, (...) pot exista situatii in care masurile reparatorii cu caracter pecuniar prevazute de catre Decretul-lege nr. 118/1990 (...) sa nu fie suficiente in raport cu suferinta deosebita resimtita de persoanele care au fost victimele unor masuri abuzive ale regimului comunist".
     Prin urmare, chiar si anterior admiterii exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 5 alin. 1 lit. a din Legea nr. 221/2009, masurile reparatorii prevazute de aceasta legea au avut un  caracter de accesorietate, de subsidiaritate fata de cele care se puteau deja acorda in baza Decretului-lege nr. 118/1990. In alte cuvinte, solicitantii trebuiau sa faca dovada ca s-au adresat organelor abilitate sa aplice acest act normativ si numai in masura in care despagubirile nu acopereau integral suferinta pricinuita de regimul comunist, ar fi putut formula si o cerere in temeiul dispozitiilor Legii nr. 221/2009.
     In prezent, in conditiile declararii ca neconstitutionale a dispozitiilor pe care reclamantul si-a intemeiat cererea, este obligatoriu ca acesta sa faca dovada ca a formulat cerere in baza Decretului-lege  nr.  118/1990 si sa produca probe in sensul ca despagubirile obtinute (morale sau materiale) nu sunt suficiente.
     Raspunderea statului roman pentru prejudiciul moral suferit de persoana pretins vatamata prin condamnarea si/sau masurile administrative cu caracter politic luate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 trebuie analizata in stransa corelare cu conditiile raspunderii instituite prin art. 998 si 999 Cod civil si cu principiile de drept care reclama evitarea unei duble reparatii, asigurarea proportionalitatii si echitatii  in acordarea acestor compensatii si nu in ultimul rand respectarea valorii supreme de dreptate.
     Acest tip de raspundere va putea fi insa angajat numai daca se probeaza, dincolo de orice dubiu, ca masurile reparatorii prevazute de dispozitiile legale cu caracter special (Decretul-lege nr. 118/1990) nu acopera in intregime prejudiciul resimtit de solicitant.
     In aceste conditii, reclamantului nu i se pot acorda despagubiri morale deoarece nu se pot face aprecieri nici cu privire la necesitatea complinirii despagubirilor deja acordate, nici in ceea ce priveste  motivele respingerii unei eventuale cereri de acordarea a despagubirilor.
     Chiar si Curtea Constitutionala a reamintit ca in conditiile in care in legislatia romana existau o serie de acte normative cu caracter reparatoriu (inclusiv in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv), prin care s-au stabilit acestor persoane vatamate drepturi compensatorii de natura materiala, stabilirea unor despagubiri suplimentare pentru daune morale, nu rezida dintr-o obligatie impusa statului in a le acorda, ci din intentia de a le complini pe cele materiale deja acordate, pe criteriul repararii suferintelor de ordin psihologic (element apreciat insa de catre Curtea Constitutionala ca fiind incompatibil cu principiile de proportionalitate, echitate si rezonabilitate care trebuie sa guverneze raspunderea civila delictuala).
     Nici  cererea privind acordarea de despagubiri nu poate fi primita in conditiile in care nu au fost produse dovezi neechivoce cu privire la echivalentul valorii bunurilor confiscate, aceasta si in situatia in care parte din avere a fost de altfel restituita.
     In  ceea ce priveste eventualul caracter politic al condamnarii si al masurii administrative de stabilire a domiciliului obligatoriu, se cuvin a fi amintite dispozitiile art. 4 alin. 1 din Legea nr. 221/2009 potrivit carora persoanele condamnate penal in perioada 06.03.1945 - 22.12. 1989 pentru alte fapte decat cele prevazute la art. 1 alin. 2, pot solicita instantei de judecata sa constate caracterul politic al condamnarii lor potrivit art. 1 alin. 3. Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei, de orice persoana fizica sau juridica interesata ori, din oficiu, de parchetul de pe langa tribunalul in circumscriptia careia domiciliaza persoana interesata. Iar potrivit alin. 2 persoanele care au facut obiectul unor masuri administrative altele decat cele prevazute la art. 3, pot, de asemenea, solicita instantei de judecata sa constate caracterul politic al acestora.
Cum din probatoriul administrat in cauza rezulta ca atat condamnarea lui ... ... cat si masura administrativa luata impotriva lui au avut un caracter politic,  urmeaza ca instanta sa admita in parte cererea, sa constate caracterul politic al condamnarii numitului ... P. ... prin sentinta penala nr. 2/1953 a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti definitiva prin decizia penala nr. 693/1953 si sa constate caracterul politic al masurii administrative de stabilire a domiciliului obligatoriu la care a fost supus numitul ... P. ....
Totodata, instanta va respinge capetele de cerere privind acordarea de daune morale si materiale, ca nefondate.
Vazand si dispozitiile art. 274 si 276 Cod pr. civila si cum cererea reclamantului a fost admisa numai in parte, instanta va obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 911 lei cu titlu cheltuieli de judecata.
7
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007