InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Civil - validare poprire

(Decizie nr. 101 din data de 05.10.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

DECIZIA CIVILA NR. 101
Sedinta publica de la 05 octombrie  2011
         
Prin Incheierea de sedinta din data de 29.10.2009 pronuntata de Judecatoria Tulcea in dosar nr. ... /327/2009 s-a dispus disjungerea cererii reconventionale formulata de creditoarea S.C. AQUASERV S.A. TULCEA in contradictoriu cu debitoarea  ...   ...  si tertul poprit SPITALUL JUDETEAN TULCEA - formandu-se in acest sens dosarul nr. ... /327/2009.
Prin sentinta civila nr.  ... /30.05.2011, Judecatoria Tulcea a respins cererea, ca nefondata.
     Pentru a adopta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca pentru a fi aplicabile prevederile art. 452 si urmatoarele Cod pr. civila privitoare la validarea popririi, se impune existenta a doua raporturi juridice: unul intre creditor si debitoare si altul intre tertul poprit si debitoare.
     A aratat judecatorul primei instante ca prin infiintarea popririi, se naste un al treilea raport juridic, intre creditorul popritor din primul raport juridic si tertul poprit, avand ca obiect sumele de bani datorate debitorului de catre tertul poprit,  iar in raport de cele doua legaturi juridice ce sunt de esenta popririi - intre creditor si debitor, pe de o parte, debitor si tertul poprit, pe de alta parte - se poate vorbi despre existenta a doua creante, una dintre ele fiind cauza popririi, iar cealalta obiectul urmarit.
A constatat instanta de fond ca, in situatia de fata, raportul obligational dintre parti, genereaza existenta unei creante noi fata de cele expuse anterior, ce rezulta din raportul dintre tertul poprit ( ...   ... ) si tertul tertului poprit (Spitalul judetean Tulcea), retinand ca in succesiunea acestor raporturi juridice, pentru a corela raportul obligational si pentru a justifica aplicabilitatea art.452 alin.1 Cod proc.civ, creditoarea SC AQUASERV SA a indicat drept temei,  titlul executoriu Decizia civila nr.194/12.12.2008, potrivit caruia s-a validat poprirea tertului poprit  ...   ... .
A mai retinut instanta ca potrivit cartii de identitate seria TC nr.149478, prenumele debitoarei este  ...  si nicidecum  ... , insa faptul ca ar exista o eroare materiala asupra numelui, in cadrul titlului executoriu despre care s-a facut vorbire anterior, nu se poate determina decat in cadrul procedurii prevazuta de art. 281 Cod proc. civ, de instanta care a pronuntat hotararea.
  Pentru inadvertentele consemnate, instanta de fond a retinu ca nu sunt indeplinite conditiile de validare a popririi, intrucat intre creditoare si tertul poprit nu exista niciun raport juridic
     Impotriva acestei sentinte, in termen legal a formulat apel creditoare S.C. AQUASERV S.A. TULCEA, criticand-o ca fiind netemeinica si nelegala, motivat de faptul ca identitatea de nume intre persoana din titlul executor decizia civila nr. 194/12.12.2008 a Tribunalului Tulcea si intimata debitoare din prezent a cauza a fost transata prin trei hotarari judecatoresti: decizia civila nr.  163/16.10.2010, pronuntata de Tribunalul in dosarul nr.  2731/88/2009; decizia civila nr. 96/29.06.2010, pronuntata de Tribunalul Tulcea in dosarul nr. 586/88/2010, si sentinta civila nr.  250/21.01.2011, pronuntata de Judecatoria Tulcea, in dosarul nr.  6512/327/2010, intrucat prin toate cele trei hotarari judecatoresti s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat ca exista identitate de persoana intre  ...   ...  si  ...    ... , aceasta schimbandu-si numele din  ...  in  ... , fapt atestat si de certificatul de casatorie
A mai invocat apelantul ca mentionarea in cuprinsul titlului executor  a prenumelui  ...  in loc de  ...  reprezinta o simpla eroare de dactilografie deoarece, in cererea de chemare in judecata a fost consemnat corect prenumele  ... , iar  aceasta eroare nu este determinanta in cauza si nu afecteaza in nici un fel obligatia de plata stabilita prin titlul executor care este reprezentat de o  hotarare judecatoreasca intrata in puterea lucrului judecat.
In final, s-a solicitat admiterea apelului  si schimbarea in totalitate a sentintei apelate in sensul admiterii cererii de validare a popririi  si obligarea tertului poprit la plata sumei datorate in baza titlului executoriu, decizia civila nr. 194/2008 a Tribunalului Tulcea.
      In drept, s-au invocat prevederile art. 296 raportat la 460 Cod pr. civila si 282 Cod pr. civila.
      In dovedire, apelantul a depus la dosarul cauzei, in copie, hotararile judecatoresti mentionate si certificatul de casatorie al intimatei debitoare.
Analizand legalitatea sentintei recurate in raport de actele si lucrarile dosarului, cat si din  oficiu, tribunalul retine ca apelul este nefondat pentru urmatoarele considerente:
Prin decizia civila nr.  194 din 12.12.2008,  a Tribunalului Tulcea s-a dispus validarea popririi pana la concurenta sumei de  1.240 lei in mainile tertului poprit  ...   ... , cu domiciliul in Tulcea, str. Constructorilor nr. 1, bl. I 3 sc. b, ap. 29, la cererea reclamantei-creditoare S.C. Aquaserv S.A. Tulcea.
Titlul executoriu a fost pus in executare la cererea creditoarei de catre B.E.J. Vlad Irinel, care a intocmit dosarul de executare nr. 164/2009 si a somat la data de 19.03.2009 pe  ...   ...  sa plateasca suma de  1.416,45 lei, reprezentand contravaloare debit cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare.
      Desi initial somatia a fost adresata tertului  ...   ... , cu domiciliul in municipiul Tulcea, str. Constructorilor, ulterior, la data de 10.04.2009 executorul judecatoresc a somat pe aceeasi  ...   ...  cu domiciliul in municipiul Tulcea, str.  ...  nr.  ...  bl. b  ...  sc. b ap.  ...   sa plateasca suma de  1.416,45 lei, reprezentand contravaloare debit cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare
      Impotriva acestui titlu executoriu, petenta  ...  Gheorgita a formulat contestatie in anulare, ce a facut obiectul dosarului nr.  586/8/2010, in care s-a pronuntat decizia nr. 96/29.06.2010, fiind respinsa contestatia in anulare, ca inadmisibila
      Desi contestatoarea a invocat drept motiv al contestatiei in anulare nelegala indeplinire a procedurii de citare si de comunicare a actelor de procedura, atat de catre instanta de fond, cat si de instanta de apel,  s-a retinut ca aceasta avea posibilitatea sa invoce aceste motive prin exercitarea recursului impotriva deciziei pronuntata in apel de Tribunalul Tulcea si prin solicitarea repunerii in termenul de formulare a recursului.
      Aceeasi contestatoare  a formulat impotriva  executarii silite pornita prin formarea dosarului de executare nr.  164/2009 al B.E.J. Vlad Irinel contestatie la executare, solicitand anularea tuturor formelor de executare incepute.
      Solutia Tribunalului Tulcea adoptata prin decizia civila nr. 163/16.12.2010 a fost aceea de respingere a contestatiei la executare, ca nefondata, motivat de imprejurarea ca, desi s-a formulat contestatie la titlu, aspectele invocate cu privire la lipsa de identitate intre persoana contestatoarei si cea chemata in judecata in dosarul nr.  3296/327/2008 nu pot fi solutionate pe calea  contestatiei la executare privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu.
      Ulterior, intimata debitoare  ...   ...  a solicitat Judecatoriei Tulcea ca, in contradictoriu cu creditoarea S.C. Aquaserv S.A. Tulcea sa constate inexistenta dreptului acesteia de a o executa silit pentru suma de 1.416,45 lei reprezentand contravaloare debit, cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare.
      Aceasta cerere a fost respinsa, ca nefondata, de instanta mai sus mentionata prin sentinta civila nr. 250/21.012011, retinandu-se in motivare ca desi reclamanta justifica un interes in promovarea actiunii, motivele invocate cu privire la neconcordanta de nume, sunt aparari de fond impotriva titlului executoriu, care pot fi invocate eventual in caile de atac.
      Prin urmare, in nici una din hotararile judecatoresti mai sus analizate nu s-a stabilit existenta unei identitati de persoana  intre  ...   ...  si  ...   ... , asa cum  eronat a sustinut apelantul.
      In situatia in care s-ar fi confruntat o eroare de dactilografiere, prin consemnarea gresita a numelui  ...   ...  in loc de  ...   ... ,  apelantul  ar fi avut posibilitatea sa solicite Tribunalului Tulcea indreptarea erorii materiale produse, lucru pe care nu l-a facut. In aceasta situatie, instanta nu  poate aprecia, din oficiu, ca este vorba despre una si aceeasi persoana, opunandu-se cu autoritate de lucru judecat decizia civila nr. 194/12.12.2008 a Tribunalului Tulcea, prin care poprirea a fost validata in mainile tertului poprit  ...   ... , domiciliat in Tulcea str. Constructorilor nr. 8 bl. Z 1, sc. a, ap  ... .
      In alta ordine de idei, potrivit art. 452 al. 1 Cod pr. civila, sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani  titlurile de valoare sau alte bunuri mobile, incorporale datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
      Din textul mentionat, rezulta ca dispozitiile acestuia  implica existenta a doua raporturi juridice, unul intre creditor si debitor, si altul intre debitor si tertul poprit, prin infiintarea popririi nascandu-se un al treilea raport juridic, respectiv intre creditor si tertul poprit, avand ca obiect sumele de bani datorate debitorului de catre tertul poprit.
      In prezenta cauza, creditorul solicita, ca in  baza raporturilor juridice nascute din decizia civila nr. 194/2008 a Tribunalului Tulcea, sa  fie obligat tertul poprit Spitalul Judetean Tulcea sa popreasca sumele de bani datorate debitorului sau  ...   ... .
      Acest lucru nu poate fi realizat insa atat timp cat nu s-a dovedit existenta primei categorii de raporturi juridice din cele anterior enumerate, respectiv intre  S.C. Aquaserv S.A. Tulcea si  ...   ... .
      Simpla sustinere ca exista identitate intre  ...   ...  si  ...   ...  nu poate fi retinuta de instanta atata timp cat este vorba despre doua persoane de sexe diferite si cu domicilii distincte, opunandu-se cu autoritate de lucru judecat si decizia civila nr. 194/2008 Tribunalului Tulcea
     Fata de toate aceste considerente, apelul este privit ca neintemeiat, si in temeiul art. 296 Cod pr. civila, urmeaza a fi respins in acest mod.

4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007