InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

asigurari sociale - plata ajutor de deces

(Sentinta civila nr. 2709 din data de 03.12.2009 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Plati | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui

Dosar nr. 3200/89/2009
asigurari sociale - plata ajutor de deces
R O M A N I A
TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA Nr. 2709
Sedinta publica de la 03 Decembrie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE CORINA-SUZANA ARTENE
Judecator LAURA-MONICA BALAN
Asistent judiciar SIMONA MIHAELA TABACARU
Asistent judiciar DANIEL GEORGE RUSU
Grefier GHEORGHE RADU

- - - - - - -

                    Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta B D - C, domiciliata in, in contradictoriu cu paratii Scoala Generala cu clasele I - VIII Muntenii de Jos, judetul Vaslui, si Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, str. Andrei Muresanu, nr. 22, judetul Vaslui, avand ca obiect litigiu de asigurari sociale - plata ajutorului de deces.
La apelul nominal, facut in sedinta publica, se prezinta reclamanta B D C, lipsa fiind paratii.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, invederand stadiul procesual al dosarului, care se afla la al doilea termen, ca reclamanta a depus precizari (ca raspuns la intampinarea formulata de Casa Judeteana de Pensii Vaslui), impreuna cu practica judiciara in materie si ca s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa, dupa care:
Reclamanta B D C, avand cuvantul, precizeaza ca nu mai are alte cereri de formulat sau acte de depus.
Instanta, verificand actele si lucrarile dosarului, si consultandu-se, apreciaza ca nu sunt alte motive de amanare si considera cauza in stare de judecata, trecand apoi la dezbateri, conform dispozitiilor art. 152 Cod procedura civila, dand cuvantul partii prezente.
Reclamanta B D C, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata si obligarea paratilor la plata ajutorului de deces, conform art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, avand in vedere actele depuse la dosarul cauzei.
S-au declarat apoi dezbaterile inchise, conform dispozitiilor art. 150 Cod procedura civila, dupa care dosarul a fost lasat in pronuntare, trecand apoi la deliberare conform art. 256 Cod procedura civila, pentru cand:

INSTANTA DE JUDECATA
Asupra cauzei civile de fata;
                    Cu nr. 3200/89 din 06-10-2009, s-a inregistrat actiunea formulata de reclamanta B D, in contradictoriu cu paratii Scoala cu clasele I - VIII Muntenii de Sus si Casa Judeteana de Pensii Vaslui, solicitand obligarea paratilor  la plata ajutorului de deces in cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate, conform art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997, ajutor diminuat cu suma de 1750 lei, reprezentand ajutorul primit.
                    In motivarea actiunii, reclamanta BD arata ca sotul ei a decedat la data de 13-06-2009, la data decesului fiind cadru didactic la Scoala cu clasele I - VIII Muntenii de Sus. Reclamanta precizeaza ca a solicitat unitatii scolare plata acestui drept, cerere ce nu a fost solutionata, fiind inaintata Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.
                    In drept,  reclamanta B D invoca dispozitiile art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997, art. 36 alin. 5 lit. f, art. 13 si art. 14 din Contractul Colectiv de munca la nivel unic la nivel de ramura - Invatamant, art. 135 din Legea nr. 19/2000.
                    Actiunea este scutita de la plata taxelor de timbru, conform art. 159 din Legea nr. 19/2000.
                    In dovedirea actiunii, reclamanta B D a folosit proba cu inscrisuri.
                    Parata Casa Judeteana de Pensii Vaslui a depus intampinare, solicitand respingerea actiunii, apreciind ca acordarea ajutorului de deces in cuantum de 5 salarii urmasilor cadrelor didactice, prevazut de in Legea nr. 128/1997, incalca principiul egalitatii consacrat de Legea nr. 19/2000, ce asigura tuturor participantilor la sistemul public un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege.
                    Parata Scoala cu clasele I - VIII Muntenii de Sus nu a depus intampinare.
                    La data de 22-10-2009, reclamanta B D a depus precizari prin care invedereaza instantei ca a beneficiat de ajutorul de deces stabilit de Legea nr. 19/2000.
                    Din actele si lucrarile dosarului, instanta apreciaza ca actiunea este neintemeiata, pentru urmatoarele considerente:
                    Potrivit art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997 privind  Statutul personalului didactic, in caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, cuantumul ajutorului acordat celor indreptatiti este de cinci salarii ale persoanei decedate.
                    Ulterior, a fost adoptata Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care prevede, in art. 98 alin. 1 lit. f, ca asiguratii sistemului public au dreptul in afara de pensie, la ajutor de deces.
                    Art. 126 alin. 1 din Legea nr. 19/2000 prevede ca, in cazul decesului asiguratului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acestuia, oricare persoana care face aceasta dovada. Conform alin. 2, cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, si nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat si facut public de catre CNPAS, conform art. 5 alin. 3 din Legea nr. 19/2000.
                    Art. 128 din Legea nr. 19/2000 prevede ca ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces, plata fiind facuta de catre angajator, in cazul decesului unei persoane care isi desfasoara activitatea pe baza de contract individual de munca, conform art. 135 lit. a din acelasi act normativ.
                    Din examinarea acestor prevederi legale, se constata ca exista un singur ajutor de deces, care  se acorda in aceleasi conditii, se suporta din acelasi fond, respectiv din bugetul asigurarilor sociale, si se achita de catre angajator. Ajutorul de deces este un drept de asigurari sociale acordat asiguratilor sistemului public, care se organizeaza si functioneaza pe baza principiilor enumerate in art. 2 alin. 1 din Legea nr. 19/2000.
                    Prin lege speciala sau prin contracte colective de munca pot fi prevazute ajutoare pentru salariati, inclusiv ajutor de deces, altul decat cel prevazut de Legea nr. 19/2000, insa, pentru a retine natura lor diferita, este necesar ca aceste ajutoare sa fie suportate de catre angajator, deci plata lor sa nu se faca din bugetul asigurarilor sociale.
                    Asadar, ajutorul acordat in caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, reglementat prin art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997, este acelasi cu ajutorul acordat in caz de deces al oricarui asigurat al sistemului public, reglementat ulterior prin art. 98 lit. f din Legea nr. 19/2000.
                    In ceea ce priveste cuantumul  acestui ajutor, tinand seama de succesiunea in timp a celor doua acte normative, precum si de dispozitiile art. 198 din Legea nr. 19/2000, conform carora orice alte dispozitii contrare prezentei legi se abroga, se constata ca acest cuantum se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut pe economie brut pe economie prognozat si facut public de catre CNPAS.
                    Fata de acestea, instanta apreciaza ca actiunea este neintemeiata, urmand a fi respinsa.

OPINIE SEPARATA

  In opinia noastra , consideram ca actiunea formulata reclamanta B D in contradictoriu cu paratii Scoala cu clasele I-VIII Muntenii de Sus si Casa Judeteana de Pensii Vaslui, privind acordarea ajutorului de deces in cuantum de 5 (cinci) salarii ale persoanei decedate este intemeiata pentru urmatoarele considerente :
                    Conform art. 106 alin. 2 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ajutorul de deces in cazul decesului unui cadru didactic  este in suma de cinci salarii ale persoanei decedate si se plateste din bugetul asigurarilor sociale. Acest drept este prevazut si in Contractul Colectiv de Munca unic la nivel de ramura de invatamant.
                    Totodata, conform prevederilor art. 135 lit. a din Legea nr. 19/2000, ajutorul de deces se achita in termen de 24 ore de la solicitare de catre angajator in cazul decesului asiguratului prevazut de art. 5 alin. 1 pct. I si II, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Nu se poate sustine faptul ca prevederile art. 106 alin. 2 din Legea nr. 126/1997 sunt abrogate odata cu aparitia Legii nr. 19/2000 deoarece acestea au un caracter derogatoriu si stabilesc cuantumul ajutorului de deces in cazul anumitor categorii de bugetari, avand un caracter special fata de dispozitiile Legii nr. 19/2000, care, prin art. 128, stabileste cuantumul ajutorului de deces in cazul asiguratilor pentru care nu exista norme speciale derogatorii.
                    Pe de alta parte, acest drept este recunoscut si de Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de ramura invatamant pentru anii 2007/ 2008, inregistrat sub nr. 596/12.11.2007, in vigoare la data decesului numitului Bulbuc Constantin, care a avut calitatea de cadru didactic, norma ulterioara intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, prin care, in art.  36 alin .5 lit. c, se statueaza ca in caz de deces al unui salariat din invatamant, cei indreptatiti, beneficiaza de un ajutor in cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate din bugetul asigurarilor sociale. Este, astfel, evident faptul ca, cuantumul ajutorului de deces cuvenit reclamantei este de 5 salarii ale persoanei decedate.
                    Astfel,  fata de dispozitiile legale mai sus aratate, instanta retine ca obligatia de plata a sumei reprezentand ajutorul de deces catre reclamanta apartine angajatorului, in speta Scolii cu clasele I-VIII Muntenii de Sus, care va fi obligata sa achite reclamantei ajutorul de deces in cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Respinge actiunea formulata de reclamanta B D, cu domiciliul, in contradictoriu cu paratii Scoala cu clasele I - VIII Muntenii de Sus, cu sediul in comuna Muntenii de Sus, judetul Vaslui, si Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, str. Andrei Muresanu, nr. 22, judetul Vaslui, ca neintemeiata.
Definitiva.
Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 03 decembrie 2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016