InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Valcea

Plangere Impotriva rezolutiilor parchetului. Admisibilitate.

(Sentinta penala nr. 24 din data de 18.02.2009 pronuntata de Tribunalul Valcea)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Tribunalul Valcea | Jurisprudenta Tribunalul Valcea


Plangere impotriva rezolutiilor parchetului.Admisibilitate.

     Este inadmisibila plangerea formulata potrivit dispozitiilor art.2781 Cod procedura penala impotriva rezolutiei prin care Parchetul de pe langa Tribunal a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul tentativei la infractiunea de omor,si a trimis cauza Parchetului de pe langa Judecatorie,in vederea inceperii urmaririi penale sub aspectul infractiunii de vatamare corporala grava.      La data de 30.10.2008, petentul M A M a formulat plangere impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale dispuse de Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea in dosar nr. 365/P/2008.
In motivarea plangerii petentul arata ca in mod gresit s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de faptuitorii P D V, R M M si R O S sub aspectul infractiunii de tentativa de omor, prev. de art. 20 rap. la art. 174 Cod penal in conditiile in care acestia i-au aplicat lovituri cu sabia in cap, dupa ce l-au pus in imposibilitate de a se apara, ca intensitatea loviturii a fost una suficienta pentru a produce decesul intrucat se constata si in prezent un rest metalic in calota sa craniana, ca neproducerea rezultatului s-a datorat numai faptului ca a parat in parte lovitura cu mana stanga, ca nu au fost audiati toti martorii ce cunosteau imprejurarile conflictului si ca nu s-au avut in vedere toate actele medicale pe care le detine, in principal raportul de expertiza medico legala care stabileste ca leziunile suferite i-au pus viata in primejdie.
Examinand plangerea si dosarul cauzei, instanta constata urmatoarele:
La data de 11.07.2008, numitul M E a formulat un denunt adresat IPJ Valcea in sensul ca in data de 06.07.2008, un grup de trei persoane au aplicat mai multe lovituri fiului sau M A provocand-i leziuni ale integritatii corporale.
In urma efectuarii unor acte premergatoare, la data de 10.07.2008, organul de cercetare a propus declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea pentru a se efectua cercetari sub aspectul infractiunii de tentativa de omor.
La data de 24.07.2008, prin ordonanta, Parchetul de pe langa Judecatoria Rm.Valcea, a dispus conexarea a doua cauze ce privesc aceleasi fapte si si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea, pentru a se efectua cercetari sub aspectul infractiunii de tentativa de omor.
Prin rezolutia atacata, Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul infractiunii de tentativa de omor si a trimis cauza Parchetului de pe langa Judecatoria Rm.Valcea pentru continuarea cercetarilor sub aspectul infractiunii prev. de art. 182 Cod penal.
In acest sens, prin rezolutia din 19.09.2008, a fost confirmata inceperea urmaririi penale privind pe R M M, P D V, R O S pentru infr. prev. de art. 181 si 182 Cod penal, precum si fata de M A M, M M A si P D G, pentru infr. prev. de art. 181 Cod penal, efectuand in continuarea acte de urmarire penala, acte ce au fost intrerupte datorita inaintarii dosarului la Tribunalul Valcea pentru solutionarea plangerii.
Potrivit dispozitiilor art. 2781 Cod procedura penala, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, ori dupa caz, de clasare, scoatere de sub urmarire penala sau incetare a urmaririi penale, persoana vatamata poate face plangere la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni competenta de judecata in prima instanta.
Denumirea acestui text de lege este de plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de netrimitere in judecata.
Solutiile prevazute ( in cazul admiterii) sunt cele de trimitere in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, ori de retinere a cauzei spre judecare cand probele la dosar sunt suficiente.
Rezulta de aici, cu certitudine, ca legiuitorul a inteles sa se refere la acele rezolutii de clasare, neincepere a urmaririi penale, scoatere de sub urmarire penala, ori incetare a urmaririi penale, pronuntate ca urmare a terminarii cercetarilor in cauza, fie dupa faza actelor premergatoare, fie dupa terminarea urmaririi penale, cercetari ce nu ar mai continua decit in cazul admiterii plangerii, in caz contrar neajungandu-se la sesizarea instantei.
In cauza, insa, rezolutia atacata nu face parte dintre aceste rezolutii la care se refera art. 2781 Cod procedura penala ci, dupa efectuarea unor acte premergatoare, Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea a decis ca nu este cazul sa inceapa urmarirea penala sub aspectul infractiunii de tentativa de omor si a trimis cauza Parchetului de pe langa Judecatorie, in vedere efectuarii cercetarilor si inceperii urmaririi penale sub aspectul infr. prev. de art. 182 Cod penal.
Urmare a acestei rezolutii, asa cum s-a aratat mai sus, s-a si dispus in cauza inceperea urmaririi penale, urmarire ce se afla in desfasurare la acest moment, nefiind finalizata.
Practic, la acest moment nu s-a pronuntat in cauza o solutie de netrimitere in judecata ca urmare a finalizarii actelor premergatoare ori a terminarii urmaririi penale, care ar fi putut fi atacata potrivit disp. art. 2781 Cod procedura penala.
Infirmarea unei astfel de solutii si trimiterea cauzei la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea, pentru a se dispune inceperea urmaririi penale sub aspectul tentativei de omor, ar duce la situatia absurda in care pentru aceeasi fapta, s-ar efectua urmarirea penala in continuare de Parchetul de pe langa Judecatoria Rm.Valcea pentru infractiunea prev. de art. 182 Cod penal si s-ar incepe si s-ar efectua urmarirea penala in paralel si de catre Parchetul de pe langa Tribunal pentru infractiunea prev. de art. 20 rap. la art. 174 Cod penal, desi, in mod evident, aceeasi fapta si aceiasi faptuitori nu pot forma obiectul a doua sau mai multe urmariri penale simultan.
Practic, in urma probelor ce se vor administra in cursul urmaririi penale de catre Parchetul de pe langa Judecatorie se poate, la orice moment, schimba incadrarea juridica a faptei si se va declina competenta, in functie de situatia de fapt ce va fi stabilita.
Atat din ipoteza art. 2781 Cod procedura penala cit si din solutiile ce se pot pronunta in cazul admiterii plangerilor reiese cu claritate faptul ca atata timp cit urmarirea penala se desfasoara in rem si in personam, nu se poate face plangere impotriva rezolutiilor dispuse in cauza respectiva pentru aceeasi fapta si aceeasi persoana, ci numai impotriva rezolutiei sau ordonantei prin care , la terminarea urmaririi penale se va dispune netrimiterea in judecata.
Nu se poate cenzura de catre instanta, in timpul urmaririi penale, incadrarea juridica data faptei de catre procuror, aceasta putand fi cenzurata numai dupa sesizarea instantei in faza de judecata, prin schimbarea incadrarii juridice.
O solutie a instantei prin care s-ar infirma  o astfel de rezolutie si s-ar dispune ca urmarirea penala in curs sa se efectueze sub o alta incadrare juridica si de catre un alt organ de urmarire, nu face parte din cele prevazute de lege si nici un ar putea fi prevazuta intrucat ar institui o subordonare ierarhica a procurorului fata de instanta de judecata.
Fata de cele expuse, instanta constata ca rezolutia nr. 365/P/2008 a Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea nu face parte din cele dispuse controlului instantei pe calea prevazuta de art. 2781 Cod procedura penala, astfel ca plangerea va fi respinsa, cu consecinta obligarii petentului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010