InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

obligatia de a face

(Sentinta comerciala nr. 17 din data de 13.10.2010 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Servituti | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod operator 2443
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA COMERCIALA

Sedinta publica de la 13 Octombrie 2010
Completul compus din:
PRESEDINTE M L
Grefier Ca G

      Pe rol judecarea actiunii privind obligatia de a face, formulata de reclamanta S.C. S O S.A. impotriva  paratei S.C. C S.A
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta,prin consilier juridic D L, lipsa parata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier , s-a luat act ca nu mai sunt cereri de formulat si probe de administrat, dupa care constatand dosarul in stare de judecata, s-a acordat cuvantul pe fond.
Reclamanta,prin consilier juridic D L a solicitat admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si omologarea raportului de expertiza , cu cheltuieli de judecata.
     
TRIBUNALUL

Asupra cauzei de fata ;
Prin actiunea inregistrata initial pe rolul Judecatoriei Tg-Carbunesti la  data  de  07.08.2007 sub nr. _/317/2007, reclamanta Societatea Comerciala S Oltenia SA, a chemat in judecata pe parata  S.C. C SA,  solicitand ca prin  hotararea ce se va pronunta sa  fie obligata parata sa-i  permita accesul  la spatiile  de depozitare apartinand  societatii  reclamante pe poarta principala, folosind drumul de acces in incinta  bazei, instituind asupra acestui drum un drept de servitute.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca  atat Societatea S SA cat si societatea parata au fost infiintate  prin HG 1054/1995 prin  preluarea, cu titlu gratuit, a unor parti din patrimoniul Agentiei Nationale a Produselor Agricole RA. Ca, in baza  acestei hotarari, intre Agentia  Nationala a Produselor Agricole RA si SC S SA a fost incheiat protocolul  prin care SC S SA in calitate de primitor a primit o parte din Baza Tg-Carbunesti, cu o capacitate de depozitare de 7700 tone si imobilizari corporale in valoare de 1.250.156 Rol. In incinta  aceleiasi baze, societatea parata  a primit restul capacitatilor de depozitare precum si terenul  aferent, fiindu-i emis certificatul de  atestare a dreptului de proprietate seria MO nr.2709 pentru suprafata de 133.745,50 mp si pentru suprafata de 150 mp in cota indiviza. A mai aratat reclamanta ca in anul 1997 SC S SA a fuzionat prin absorbtie cu SC S SA noua societate numindu-se  SC S SA, aceasta preluand patrimoniul societatii absorbite, inclusiv magaziile societatii  care sunt  la intrarea in Baza de Receptie Tg-Carbunesti, iar accesul la acestea se face pe un drum de acces betonat  cu o lungime de 70-80 de m si latimea de 2 m, in continuarea  acestui drum, putin  la stanga.
In drept,  si-a  intemeiat prezenta  cerere pe  dispozitiile art.616 si urmatoarele din Codul civil.
In dovedirea actiunii, reclamanta s-a folosit de proba cu inscrisuri, depunand la dosar in copie decizia civila nr.167 din data de 4.02.1997 pronuntata de  Tribunalul  Municipiului Bucuresti-Sectia Comerciala in dosarul nr. ../1997,protocol provizoriu nr.112 din data de 09.03.1996 emis de Agentia Nationala a Produselor Agricole -RA, adresa Ministerului Agriculturii si Alimentatiei nr.86247/1996, schita plan amplasament si delimitare  al bunului imobil, documentatie  tehnica, adeverinta emisa de Primaria Orasului Tg-Carbunesti nr.19573/26.10.2007.
Parata SC C SA, a formulat  intampinare  cu privire  la actiunea reclamantei SC S Oltenia SA, solicitand respingerea  actiunii ca nefondata.
 In motivarea intampinarii, parata a aratat ca intre aceasta si reclamanta au existat mai multe litigii. Astfel, prin sentinta civila nr.551/2.11.2001, ramasa irevocabila prin decizia nr.1322/13.09.2002, s-a respins actiunea in revendicare a bazei Tg-Carbunesti promovata de S Oltenia. Totodata, s-a precizat ca prin sentinta civila nr.319/20.10.2002 s-a respins cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta prin care se solicita anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate seria M07 nr.2709 din 04.02.2002. De asemenea, parata a aratat ca pretentiile reclamantei privind obligarea societatii parate sa-i lase spre folosinta drumul de acces la magaziile reclamantei sunt nefondate si in totala contradictie cu situatia reala si amplasamentul acestor obiective, intrucat reclamanta are posibilitatea sa-si amplaseze poarta de acces pe latura sudica a proprietatii sale intrucat terenul sau si obiectivele sale se invecineaza cu drumul public de acces, iar solicitarile din actiunea de fata denota o lipsa de preocupare din partea reclamantei pentru a-si organiza propria cale de acces la proprietatea sa.
In aparare, parata s-a folosit de proba cu inscrisuri, depunand in copie delegatie nr.1125 din data de 10.X.2007, certificat de atestare  a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M07 nr.2709, anexa la certificat seria M07 -NR 2709/4.02.2002, schita punctelor de  pe conturul  incintei, sentinta civila nr.551 din data de 2 noiembrie 2001 pronuntata de Tribunalul Gorj in dosar  nr. ../ _/2001, sentinta nr.319 din data de 28 octombrie 2002 pronuntata de  Curtea de Apel Craiova in dosar nr_./2002, protocol incheiat  la data de 31.XII.1982 de I.C.A.P.P.A. Gorj, proces - verbal din data de 31.XII.1982 emis de  I.C.A.P.P.A Gorj, anexa  din data de 11.06.1985 la protocol incheiat la data de 31.XII.1982 de I.C.A.P.P.A. Gorj.
Instanta a incuviintat efectuarea in cauza a unei expertize specialitatea topografie,iar la data de 07.01.2008 a fost depus raportul de expertiza tehnica  intocmit de  expert tehnic judiciar  M G, impotriva concluziilor acestuia nici o parte neformuland obiectiuni.
               In urma probatoriilor administrate , prin sentinta  civila nr.335 / 29  ian.2008  pronuntata de  Judecatoria  Tg-Carbunesti   in dosar  nr. _/ 317/ 2007 , a fost admisa actiunea formulata de reclamanta  Societatea Comerciala S Oltenia SA, si a  fost  obligata  parata  sa-i permita accesul  reclamantei la spatiile  - magazii ale acesteia pe calea de acces cu lungimea de 75 m, latimea de 4 m, suprafata de 300m, cu vecinii: N, E-parata, S-str. Blahnita, V-parata, astfel cum a fost stabilita prin raportul de expertiza intocmit  de expertul tehnic M G.
Impotriva  acestei  sentinte a  declarat  recurs   parata  SC  C  SA  Tg - Jiu , criticand-o pentru nelegalitate  si netemeinicie .
S-a  invocat   ca  principal , motiv  de  recurs  faptul ca sentinta este  intemeiata   pe  o proba de nulitate , respectiv  expertiza   intocmita  in  cauza  a fost  facuta cu  incalcarea  dispozitiilor  art. 208  alineat  1  Cod  pr.civ.
Tribunalul Gorj, analizand  actele  si  lucrarile  dosarului ,prin prisma  criticilor formulate , prin  Decizia  nr.67 din 21.04.2008 pronuntata in dosar  nr. _ / 317/ 2007, a admis  recursul declarat  de  recurenta SC C SA Tg-Jiu impotriva  sentintei  civile  nr.331/29  ian.2008 pronuntata de  Judecatoria Tg- Carbunesti  in dosarul nr. _/ 317/2007 ,a  casat sentinta  si a stabilit  competenta de  solutionare  a  cauzei  in  prima instanta  in favoarea  Tribunalului   Gorj, Sectia comerciala.
Prin incheierea pronuntata in sedinta publica  din data  de 16 iunie 2008 , Tribunalul Gorj -Sectia Comerciala  in dosar  nr. _/95 / 2008  a  dispus  scoaterea  de pe rol  a dosarului privind actiunea  civila pentru  obligatie de  a face  formulata de  reclamanta SC S OLTENIA SA Craiova impotriva paratei SC  C  SA Tg- Jiu, in  favoarea sectiei  Civile  din cadrul  Tribunalului   Gorj.
S-a  retinut  ca  cererea  unei servituti   nu  reprezinta   un fapt  comercial   care  sa atraga competenta  Sectiei  Comerciale  in sensul  legii .
Dosarul fiind  inregistrat  la Tribunalul Gorj, Sectia  Civila  sub  nr.  _/ 95 / 2008   iar prin incheierea pronuntata  in  sedinta   publica din data  de 12. 09. 2008   a  fost admisa  exceptia  de  necompetenta  materiala a   judecarii  cauzei  de catre  Sectia Civila a Tribunalului Gorj  si a  fost scoasa  actiunea  formulata de  reclamanta in contradictoriu  cu  parata pentru  obligatie de  a face  de  pe rol  si    a fost  trimisa  cauza la  Sectia  Comerciala  din cadrul Tribunalului Gorj  in vederea solutionarii  acesteia  in prima instanta.
            Cauza a fost  inregistrata  sub nr.dosar  _./95 /2008   la  Tribunalul Gorj, sectia Comerciala  si prin sentinta  nr. 20  pronuntata la  data de 09  februarie  2009  a fost admisa exceptia  invocata de  reclamanta  SC S OLTENIA SA Craiova  si s-a declinat competenta  de solutionare a actiunii  civile pentru instituire servitute de  trecere  formulata de  reclamanta impotriva   paratei SC  C  SA  Tg- Jiu , prin  lichidator  judiciar SC  VLC  SPRL,  in  favoarea  Judecatoriei  Tg-Jiu .
La  Judecatoria  Tg-Jiu,  dosarul  a fost  inregistrat  sub nr.  _. /318/ 2009 , au fost citate  partile  care a  retinut  ca  obiectul cererii de  fata  il constituie   crearea  unei servituti  de  trecere , astfel cum a fost  statuat  prima  instanta de  fond  si Tribunalul Gorj prin sentinta  nr. 20/ 2009 , nu este vorba de  un  litigiu  in care  sa se  dispute  fapte  de comert conform art.  3 si 4  din  Codul Comercial , iar  crearea  unei servituti de  trecere  este  un litigiu   ce se  impune  a fi  solutionat  de  judecatorie   in prima  instanta.
          In  cauza de  fata , atat  fondul dominant  cat  si fondul aservit sunt  situate  in localitatea  Tg-Carbunesti,   care se afla  in raza de circumscriptie  a Judecatoriei Tg- Carbunesti,  competenta  solutionarii cererii   revine  in exclusivitate  Judecatoriei Tg- Carbunesti  ca  instanta   de fond .
         Prin  sentinta civila  nr. 2767  din 10.04. 2009 , pronuntata  in dosar  nr_. / 318/2009 Judecatoria Tg-Jiu a declinat competenta de solutionare  a  cererii formulata de reclamanta SE S Oltenia SA in contradictoriu cu  parata SC  C  SA Tg- Jiu  prin lichidator   V.L.C  SPRL  , in  favoarea  Judecatoriei  Tg-Carbunesti.
Judecatoria Tg.Carbunesti, prin sentinta nr. 2433/01.10.2009 a admis actiunea formulata de reclamanta  Societatea Comerciala S Oltenia SA, si a  fost  obligata  parata  sa-i permita accesul  reclamantei la spatiile  - magazii ale acesteia pe calea de acces cu lungimea de 75 m, latimea de 4 m, suprafata de 300m, cu vecinii: N, E-parata, S-str. Blahnita, V-parata, astfel cum a fost stabilita prin raportul de expertiza intocmit  de expertul tehnic Macavei  Gheorghe.
Impotriva acestei sentinte  declarat apel parata SC C SA, iar prin decizia nr. 2 din 11.01.2010 a fost admis apelul , a fost anulata sentinta  nr.2433/2009 si trimisa cauza sectiei comerciale a Tribunalului Gorj competent sa solutioneze cauza in prima instanta.
La Tribunalul Gorj-sectia comerciala cauza a fost inregistrata sub nr_./95/2010, iar in acest dosar s-a decis refacerea expertizei topografice de catre acelasi expert, datorita viciilor de procedura la expertizele anterioare ( in sensul ca partile nu au fost convocate la datasi locul efectuarii expertizei).
La raportul de expertiza astfel intocmit, nu au fost formulate obiectiuni.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Prin Hotararea de Guvern nr.1054/22.12.1995 s-a dispus reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale a Produselor Agricole RA si infiintarea unor societati comerciale pe actiuni prin reorganizarea RA Romcereal.
Se retine ca reclamanta este proprietara spatiilor magazii cu destinatie de depozitare cereale in incinta Bazei de Receptie Tg-Carbunesti, iar  parata este proprietara terenului in suprafata de 133745,50 mp., conform Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M07 nr.2709 eliberat la data de 4.02.2002, teren in care se include si terenul din litigiu astfel cum rezulta din concluziile raportului de expertiza intocmit in cauza de expertul desemnat.
Prin concluziile raportului de expertiza expertul desemnat in cauza a aratat ca terenul din litigiu este situat pe Strada Blahnitei, oras Tg-Carbunesti, judetul Gorj, teren ce se regaseste in  Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M07 nr.2709 eliberat la data de 4.02.2002. Ca, in aceasta incinta a paratei reclamanta are amplasate doua spatii de depozitare in suprafata totala de 2552 mp., avand capacitatea e 7700 tone.
A constatat expertul ca singura cale de acces mai putin pagubitoare si prin care se ajunge la spatiile de depozitare ale reclamantei cu posibilitati de intoarcere a mijloacelor de transport este cea cu lungimea calea de acces existenta cu lungimea de  75 m, latime 4 m, suprafata 300  m.p. cu vecinii: N, E -parata, S - str. Blahnita, V- parata, fiind transpusa prin schita.
Se retine ca neintemeiata  apararea paratei in sensul ca reclamanta are posibilitatea sa treaca la magaziile sale pe alta cale intrucat prin concluziile raportului de expertiza domnul expert a aratat ca aceasta este singura cale de acces mai putin pagubitoare si prin care se ajunge la spatiile de depozitare ale reclamantei cu posibilitati de intoarcere a mijloacelor de transport, aspecte ce au relevanta in aprecierea indeplinirii conditiilor prevazute de art.616 Cod civil.
Asadar, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile art.616 Cod civil, si intrucat pana in prezent nu exista instituit dreptul de servitute printr-o conventie sau printr-un text de lege, iar situatia de fata este datorata unei reorganizari ce nu poate fi imputabila reclamantei, instanta gaseste intemeiata actiunea fapt pentru care va admite actiunea reclamantei  si va obliga  parata sa-i permita  accesul reclamantei la spatiile - magazii ale acesteia pe calea de acces cu lungimea de  75 m, latime 4 m, suprafata 300  m.p. cu vecinii: N, E -parata, S - str. Blahnita, V- parata, astfel cum a fost stabilita  prin raportul de expertiza  intocmit de expert tehnic M. G..

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamanta S.C. S OLTENIA S.A. , cu sediul in Craiova,  judetul Dolj,impotriva  paratei S.C. C S.A, cu sediul procesual ales in Tg.Jiu,  judetul Gorj.
Obliga parata sa permita reclamantei accesul la spatiile-magazii- ale acesteia pe calea de acces cu lungimea de 75 m, latimea de 4 m si suprafata de 300 mp, vecina la N,E,V-parata si S-str.Blahnita, conform raportului de expertiza intocmit de expert G M la data de 15.09.2010.
Obliga parata la 500 lei cheltuieli de judecata, reprezentand onorariul expertului avansat de reclamanta.
Cu apel.
Pronuntata in sedinta publica din 13 Octombrie 2010 la Tribunalul Gorj
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Servituti

Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
Servitutea de vedere, obligatia efectuari lucrarilor de intretinere imobil - Decizie nr. 433 din data de 30.09.2011
Stabilirea liniei de granita dintre imobilele. Delimitarea servitutii de trecere. Cerere reconventionala. Constatare nulitate contract de vanzare-cumparare. - Decizie nr. 151 din data de 04.03.2011
SERVITUTE DE CANAL SUBTERAN – ADMISIBLITATEA ACTIUNII CONFESORII IN APARAREA DREPTULUI DE SERVITUTE - Decizie nr. 902/R din data de 22.09.2014
Raspunderea vanzatorului pentru evictiune in cazul unor servituti nedeclarate si neaparente. Conditii. - Decizie nr. 519 din data de 25.10.2012
Servitute de trecere. Introducerea in cauza a proprietarilor fondurilor invecinate. - Decizie nr. 284 din data de 18.06.2009
Drept de servitute - Decizie nr. 216 din data de 10.03.2006
Servitute de trecere. Notiunea de loc infundat potrivit art. 616 Cod civil - Decizie nr. 1114 din data de 25.11.2005
stingere servitutate - Sentinta civila nr. 4035 din data de 25.05.2011
Obligatie de a face, servitute trecere - Sentinta civila nr. 584 din data de 02.03.2011
Cerere de acordare a unei servituti de trecere pe fondul aservit. Solutie de respingere. Daca infundarea este rezultatul faptei proprietarului insusi, trecerea nu mai poate fi ceruta vecinului fondului, cel care a creat o astfel de stare urmand sa su... - Sentinta civila nr. 2921/09.04.2009 din data de 21.09.2009
Granituire - Hotarare nr. 8283 din data de 16.12.2009
Servitute - Sentinta civila nr. 1465 din data de 16.03.2011
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 647 din data de 01.03.2016
Servituti - Sentinta civila nr. 1845 din data de 12.11.2014
Solicitarea instantei la obligarea paratei la ridicarea constructiilor aflate pe terenul reclamantului - Sentinta civila nr. 1582 din data de 29.05.2012
Dobandirea servitutii apeductului prin uzucapiune - Sentinta civila nr. 794 din data de 11.06.2014
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 234 din data de 06.03.2013
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 277 din data de 16.05.2011