InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Opozitie impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor

(Sentinta comerciala nr. 8 din data de 20.06.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj


R O M A N I A
                                                                                                    Cod operator 2443
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA
Dosar nr. ...../95/2012
SENTINTA NR_./2012
Sedinta din Camera de Consiliu de la 20 Iunie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE ........
Grefier ........

Pe rol fiind judecarea cererii formulata de reclamanta A.F.P. Tg.-Jiu in contradictoriu cu paratii S.C. C.G. S.R.L. si G.N., intimatul O.R.C.  de pe langa Tribunalul Gorj, avand ca obiect opozitia impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor nr.1/2012 privind parata S.C. C.G. S.R.L
La apelul nominal facut in sedinta din Camera de Consiliu s-au prezentat consilier juridic L.I. pentru reclamanta si F.G.M. in calitate de fost administrator al paratei S.C. C.G. S.R.L., lipsa fiind paratul G.N..
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care constatand cererea in stare de judecata s-a acordat cuvantul.
Consilier juridic L.I. pentru reclamanta A.F.P. Tg.-Jiu a solicitat admiterea cererii astfel cum a fost formulata. Arata ca prin cesiunea de creante parata incearca sa se sustraga de la plata creantelor reprezentand datorii la bugetul de stat.
Paratul F.G.M. in calitate de fost administrator al paratei S.C. C.G. S.R.L., a solicitat respingerea cererii aratand ca bilantul contabil ce va fi incheiat la data de 30 iunie 2012 va clarifica situatia creditorilor societatii debitoare.

TRIBUNALUL

Asupra cererii de fata;
Prin cererea depusa la O.R.C.  de pe langa Tribunalul Gorj la data de 17.05.2012,  inaintata Tribunalului Gorj la data de 23.05.2012 si inregistrata sub nr....../95/2012, reclamanta A.F.P. Tg.-Jiu a formulat opozitie impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor nr.1/2012 privind parata S.C. C.G. S.R.L..
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca prin hotararea nr.1/2012 administratorul societatii S.C. C.G. S.R.L. a cesionat catre numitul G.N. toata partile sociale, desi parata inregistreaza datorii la bugetul consolidat al statului in cuantum de 110.351 lei.
Se mentioneaza de asemenea ca G.N. este administrator la un numar de 5 societati si asociat la un numar de 7 firme, 6 din cele 7 avand obligatii de plata neachitate fata de bugetul general consolidat al statului si intrucat au fost cesionate partile sociale dar sediul societatii ramane neschimbat, obligatiile fiscale raman neachitate in continuare pana la data cesionarii.
In drept cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art.202 alin.2 ind.3 din Legea nr.31/1990 republicata.
In dovedire au fost depuse in xerocopie certificatul de atestare fiscala nr.44393 din 18.05.2012 si nota de prezentare a debitorului SC C.G. SRL .
Analizand cererea de fata, tribunalul o apreciaza ca fiind neintemeiata si o va respinge, pentru urmatoarele considerente :
Se retine faptul ca  ne aflam in situatia in care asociatul a decis cesiunea partilor sociale catre o alta persoana, care, se sustine de catre reclamanta, mai are calitatea de administrator si  asociat la alte societati comerciale, toate cu datorii fata de creditorul care formuleaza cererea de opozitie (creditor bugetar).
Prin OUG nr.54/2010 este prevazuta aceasta noua situatie in care creditorii sau orice persoana prejudiciata pot formula cerere de opozitie, atunci cand se transmite (cesioneaza) partile sociale de catre asociat.
Potrivit art.202 alin.23 din Legea nr.31/1990 ,"creditorii sociali si orice persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii, la repararea prejudiciului cauzat, precum si daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale. Dispozitiile art.62 se aplica in mod corespunzator".
Specificul acestei actiuni consta in aceea ca opozitia tinde strict la repararea prejudiciului cauzat creditorilor sociali sau altor persoane, in sensul ca hotararea asociatilor nu este afectata prin eventuala admitere a opozitiei si implicit, transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale nu poate fi impiedicata, ci doar sunt amanate efectele acestei hotarari pana la implinirea termenului ori a conditiei suspensive ce rezulta din dispozitiile art. 202 alin.23.
Creditoarea trebuie, in conformitate cu dispozitiile art.202 alin.23 din Legea nr.31/1990, sa demonstreze ca se incadreaza in categoria creditorilor sociali sau in categoria persoanelor prejudiciate ca urmare a adoptarii hotararii impotriva careia s-a formulat opozitia.
Nu putem retine ca simpla calitate de creditor ar fi suficienta pentru admiterea opozitiei, caci "per a contrario" ar insemna ca legiuitorul a renuntat la libertatea de cesionare a partilor sociale (consacrata de art. 202 al. (1)) si ca a conditionat-o de achitarea tuturor datoriilor societatii; o astfel de interpretare este exclusa, odata ce legiuitorul nu a impus o astfel de conditie.
Din aceasta perspectiva, nu poate fi retinut faptul ca prejudiciul incercat de creditorul social consta in datoria acumulata la bugetul general consolidat, fiind necesar ca acest prejudiciu sa fie indicat concret (prin raportare la actul impotriva caruia s-a formulat opozitie) si sa fie dovedit.
Consideram ca nu sunt suficiente doar afirmatiile de ordin general cu privire la prejudiciu, fara a demonstra in concret in ce fel creditoarea este prejudiciata prin cesiunea partilor sociale si fara a dovedi ca decizia asociatului unic a fost adoptata in scopul abuziv al eludarii platii creantelor fiscale.
Practic, nu se poate accepta ideea ca instanta sa oblige societatea debitoare la plata sumelor datorate bugetului de stat.
Astfel, potrivit art.110 si 141 din Codul de procedura fiscala (OG nr.92/2003), colectarea si executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis de organele fiscale. Asadar, creditoarea nu are nevoie de hotarare judecatoreasca pentru realizarea creantei fiscale, intrucat poate proceda la executarea acesteia prin emiterea titlului executoriu. Ca urmare, demersul in justitie pentru obtinerea unei hotarari de obligare la plata creantei fiscale apare ca fiind lipsit de interes. Obligarea societatii debitoare prin hotarare judecatoreasca la plata sumelor datorate bugetului de stat nu reprezinta o reparare eficienta a prejudiciului, in conditiile in care creditoarea oricum poate trece direct la executarea creantei.
Conform deciziei asociatului unic, cu ocazia cesionarii partilor sociale ale societatii se modifica doar structura si participarea asociatilor la formarea capitalului social, societatea nedisparand, iar celelalte dispozitii ale actului constitutiv al acesteia raman neschimbate. In aceste conditii nu se intervine in niciun fel asupra pasivului si activului societatii, creditoarea fiind in masura sa-si recupereze pretinsa creanta, daca dovedeste existenta acesteia, in conditiile legii.
Asadar, vazand si dispozitiile legale sus-citate, va fi respinsa opozitia. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Respinge cererea formulata de reclamanta A.F.P. Tg.-Jiu, cu sediul in Tg.-Jiu, __. in contradictoriu cu paratii S.C. C.G. S.R.L., avand sediul in Tg.-Jiu, __.. si G.N., cu domiciliul in ___., intimatul O.R.C.  de pe langa Tribunalul Gorj, avand ca obiect opozitia impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor nr.1/2012 privind parata S.C. C.G. S.R.L
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica de la 20 Iunie 2012, la Tribunalul Gorj.
  
Presedinte,
........ Grefier,
........

   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007