Succesiune - STABILIRE MASA SUCCESORALA
(Hotarare nr. 873 din data de 18.11.2010 pronuntata de Tribunalul Mures)Pe rol judecarea recursului formulat de recurentii T. R., T. A. M., T. A., T. I. (toti cu domiciliul in com. Cristesti, sat Valureni, nr. 140, jud. Mures) impotriva sentintei civile nr. 6017/15.06.2010 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures in dosarul nr. 2471/320/2009.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Se constata ca mersul dezbaterilor este consemnat in cuprinsul incheierii de sedinta din data de 11 noiembrie 2010 prin care s-a dispus amanarea pronuntarii pentru data de azi, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare.
INSTANTA
Prin sentinta civila nr. 60177 15 iunie 2010 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures in dosarul nr. 2471/320/2009 a fost respinsa ca neintemeiata cererea de chemare in judecata formulata si precizata de reclamantii T. R., T. A. M., T. A. si T. I. in contradictoriu cu parata S.G..
Pentru a pronunta aceasta hotarare , prima instanta a retinut ca potrivit actelor de stare civila depuse la dosar, reclamantii, in calitate de fii ai defunctei T. A. (decedata la 20.04.1993) sunt nepotii defunctilor B.N. (decedat la data de 11.06.2002) si B.M. (decedata la data de 26.11.2004), iar parata este fiica defunctilor B.M. si B.N., in aceasta calitate a solicitat dezbaterea notariala a succesiunii fata de cei doi defuncti, fiind intocmit dosarul succesoral nr. 210/2006 al BNP Albulescu Felicia si a fost emis certificatul de mostenitor nr. 190/07.12.2006, conform caruia parata este unic mostenitor legal a defunctului B.N., iar masa succesorala este compusa din cota de 1 parte din imobilul evidentiat in CF 1345 loc. SantA. de Mures cu nr. cadastral 995/23, restul imobilului fiind proprietatea numitei L. A..
In baza acestui certificat de mostenitor parata a procedat la inscrierea dreptului sau in cartea funciara si ulterior prin contractul de vanzare cumparare nr. 1969/2007 a procedat la vanzarea imobilului pentru suma de 110.000 lei.
Din inscrisurile depuse in probatiune, singurul mostenitor acceptant fata de succesiunea numitului B.N. este parata S.G., in acest sens, certificatul de mostenitor eliberat pe numele paratei face dovada deplina in privinta calitatii acesteia de mostenitor precum si a cotei si a bunurilor ce i se cuvin ca urmare a dezbaterii succesiunii.
Instanta a retinut ca reclamantii nu au inteles sa solicite in cadrul prezentei actiuni anularea certificatului de mostenitor nr. 190/07.12.2006, ci au investit instanta conform actiunii precizate strict cu o cerere avand ca obiect obligarea paratei la achitarea sumei de 26.000 lei cu titlu de sulta si au justificat aceste pretentii prin prisma faptului ca intre parti a intervenit un partaj succesoral amiabil. Avand in vedere cauza juridica indicata de reclamanti in sustinerea pretentiilor, instanta a constatat ca in fapt in conditiile in care acestia nu inteleg sa puna in discutie cu prioritate anularea certificatului de mostenitor emis pe numele paratei si dezbaterea pe cale judecatoreasca a succesiunii defunctilor B.M. si B.N. cu consecinta stabilirii prin hotarare judecatoreasca a calitatii de mostenitor, cotelor legale si a masei succesorale, cererea de obligare a paratei la plata unei sume de bani cu titlu de sulta apare ca neintemeiata in conditiile in care astfel cum s-a mentionat deja, aceasta apare ca fiind singur mostenitor al defunctului B.N..
Instanta a facut referire la prevederile art. 88 alin. 1 din Legea 36/1995, potrivit carora cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor (in cazul de fata certificatul de mostenitor a fost emis exclusiv pe numele paratei), pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Textul de lege citat indica si impune calea de urmat de catre mostenitorii exclusi de la dezbaterea succesorala notariala, acestia neputandu-si valorifica drepturile pe calea unei actiuni in pretentii impotriva mostenitorului stabilit ca urmare a dezbaterii notariale a succesiunii.
In cauza, reclamantii au indicat ca izvor al drepturilor lor partajul succesoral a carui existenta nu poate fi constatata pe calea unei actiuni in instanta fara a se stabili cu prioritate calitatea de comostenitori ai celor ce invoca existenta partajului. Or, nefiind contestata de catre reclamanti intinderea drepturilor paratei conform certificatului de mostenitor, instanta a retinut ca in fapt succesiunea dupa defunctul B.N. a fost deja dezbatuta in procedura notariala si dat fiind faptul ca a fost stabilit un singur mostenitor in cauza nu se putea proceda la partajarea bunurilor. In acest sens parata apare mentionata ca unic mostenitor in cartea funciara si in aceasta calitate de altfel a vandut intreg imobilul in timp ce reclamantii nu pot justifica in prezenta cauza calitatea de copartasi. Avand in vedere faptul ca pretentiile reclamantilor isi au izvorul in starea de coproprietate asupra bunurilor succesorale, stare de coproprietate care nu poate fi retinuta in cauza in lipsa unei noi dezbateri succesorale, instanta a constatat ca actiunea formulata si precizata este neintemeiata .
Impotriva acestei hotarari au declarat recurs reclamantii, solicitand admiterea recursului si modificarea sentintei atacate: In principal se solicita administrarea de probe testimoniale, a se constata ca intre parti a intervenit un partaj amiabil faptic, a se constata ca parata a achitat reclamantilor recurenti din cota succesorala ce la revine suma de 29.000 lei , urmand sa mai achite suma de 26.000 lei si obligarea paratei la plata acestei sume cu titlu de sulta , cu cheltuieli de judecata; in subsidiar s-a solicitat trimiterea dosarului instantei de fond pentru continuarea judecatii si administrarea de probe .
Se arata in motivarea recursului ca sentinta atacata este netemeinica si nelegala, intrucat instanta a interpretat gresit probele administrate in cauza si a schimbat natura actiunii introductive .
Prin precizarea de actiune formulata in fata primei instante , reclamantii recurenti au solicitat a se constata ca intre parti a intervenit un partaj amiabil cu privire la imobilul inclus in masa succesorala ramasa dupa defunctii B.N. si B.M., a se constata ca parata a achitat reclamantilor suma de 29.000 lei (cota lor succesorala) urmand a achita suma de 26.000 lei, obligarea paratei la plata sumei de 26.000 lei cu titlu de sulta si cheltuieli de judecata .
Prima instanta ,la termenul de judecata din data de 08.06.2010 a facut aplicatiunea prevederilor art. 225 cod de procedura civila si a respins cererea in probatiune formulata de reclamanti - respectiv audierea a doi martori .
Se sustine ca instanta a apreciat in mod gresit ca actiunea dedusa judecatii este inadmisibila, precizandu-se ca nu a fost pus in discutia partilor acest incident procesual, si aratandu-se ca in cauza nu se impunea a se solicitat anularea certificatului de mostenitor, intrucat intre parata si antecesoarea reclamantilor a intervenit un partaj amiabil faptic, parata obligandu-se sa achite contravaloarea cotei de 1 parte ce revenea antecesoarei reclamantilor . De altfel, din aceasta cota a fost achitata de catre parata suma de 29.000 lei .
In consecinta, se arata ca obligatia ce s-a solicitat a fi stabilita in sarcina paratei rezida din acest partaj succesoral amiabil, actiunea derivata din acest partaj fiind una contractuala, in sensul art. 969 si art. 970 Cod civil. In acest context se sustine ca este irelevanta in cauza eliberarea certificatului de mostenitor in favoarea paratei, obligatia in prezenta cauza fiind determinata de angajamentul paratei de a achita sulta. Cei doi martori care au fost propusi spre a fi audiati in fata instante cunosc imprejurarea ca parate s-a obligat fata de antecesoarea recurentilor la plata sultei de 55.000 lei .
In drept au fost invocate prevederile art. 304 pct. 8 si 9 Cod de procedura civila .
Intimata nu a formulat intampinare .
Examinand hotararea atacata prin prisma motivelor de recurs si avand in vedre prevederile art. 304 indice 1 Cod de procedura civila, tribunalul retine ca recursul nu este fondat, pentru urmatoarele considerente:
Contrar sustinerilor din declaratia de recurs, instanta de fond nu a retinut in cauza inadmisibilitatea actiunii, ci a procedat la respingerea acesteia ca neintemeiata, prin urmare nu se poate vorbi de o exceptie care nu ar fi fost pusa in discutia partilor .
La termenul de judecata din data de 4 mai 2010 , reclamantii au aratat ca inteleg sa-si restranga actiunea, sens in care ulterior au depus o precizare de actiune prin care au aratat ca solicita a se constata ca intre parti a intervenit un partaj amiabil prin care au partajat imobilul inclus in masa succesorala si obligarea paratei la plata sumei de 26.000 lei, cu titlu de sulta, indicand ca temei juridic al acestei precizari prevederile art. 969 si 970 Cod civil .
Fata de aceasta precizare de actiune , tribunalul apreciaza ca sunt fondate in parte criticile aduse prin declaratia de recurs referitoare la faptul ca izvorul pretentiilor reclamantilor nu il reprezinta in cauza drepturile lor succesorale ci cele derivand din partajul amiabil .
Cu toate aceste, solutia de respingere a actiunii este corecta; in acest sens tribunalul are in vedere prevederile art. 730 alin. 1 Cod civil, potrivi carora partajul voluntar - prin buna - invoiala - se poate realiza cu acordul tuturor succesibililor, de asemeni, tribunalul retine ca astfel de modalitate de partajare se poate realiza in orice forma, chiar si verbal, cu conditiile de a putea fi dovedit in conditiile dreptului comun, existenta acestuia trebuind sa fie dovedita in mod neindoielnic, neputand a fi dedusa din stari de fapt echivoce .
Cum reclamantii recurenti au invocat in cauza un partaj voluntar, dovada acestuia trebuie sa se faca in conditiile art. 1191 Cod civil, si anume, dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei nu se poate face decat prin act autentic sau prin act sub semnatura privata .
In cauza nu se pot retine nici prevederile art. 1196 Cod civil, intrucat reclamantii recurenti nu au produs nici un inceput de dovada scrisa, si chiar daca instanta de fond a facut aplicarea prevederilor art. 225 Cod de procedura civila decurgand din neprezentarea paratei intimate la interogatoriu, aceasta lipsa la interogatoriu nu poate fi apreciata ca o marturisire deplina sau inceput de dovada in folosul reclamantilor, avand in vedere ca parata a procedat la dezbaterea succesiunii si a obtinut certificatul de mostenitor prin care s-a stabilit ca este singur mostenitoare .
In consecinta, tribunalul considera ca recurentii nu puteau face dovada existenti acestui partaj prin administrarea probei testimoniale .
Pe de alta parte, tribunalul mai are in vedere faptul ca, desi reclamantii recurenti au mentionat prin actiune ca partajul amiabil ar fi intervenit intre acestia si parata intimata, in motivele expuse au aratat ca in fapt un astfel de partaj ar fi intervenit intre antecesoarea lor si parata, ori cum antecesoarea lor a decedat anterior parintilor ei ( Bucur Nicolea si B.M. ) , un astfel de partaj nu putea avea loc, intrucat lege prohibeste conventiile cu privire la succesiunile ce nu sunt deschise.
Pentru considerentele mai sus expuse, tribunalul apreciaza ca recursul formulat de catre reclamanti nu este fondat, si pe cale de consecinta, in temeiul prevederilor art. 312 alin.1 Cod de procedura civila, va dispune respingerea acestuia.
PENTRU ACESTE MOTIVE, IN NUMELE LEGII HOTARASTE
Respinge ca nefondat recursul formulat de reclamantii T. R., T. A. M., T. A., T. I. (toti cu domiciliul in com. Cristesti, sat Valureni, nr. 140, jud. Mures) impotriva sentintei civile nr. 6017/15.06.2010 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures in dosarul nr. 2471/320/2009.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica, azi: 18 noiembrie 2010
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Succesiuni, mosteniri
Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010