InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Succesiune - iesire din indiviziune

(Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

     
R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI, JUDETUL BACAU

Dosar nr.451/829/2009

SENTINTA CIVILA NR. 1296

SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE: 09.12.2010
COMPLET FORMAT DIN:
PRESEDINTE : JUDECATOR PANFIL SIMONA CARMEN
GREFIER : BRADEA ANGELICA



     Pe rol fiind judecarea cauzei civile avand ca obiect ”succesiune-iesire din indiviziune” formulata de reclamanta Z.F. prin procurator Moiceanu Dorina, in contradictoriu cu paratii B. M., Rusu Costica, Rusu Liviu, prin procurator Rusu Costica  si Rusu Ioan-Sorin, prin procurator Rusu Costica.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta Zarif Frasina, procuratorul acesteia, Moiceanu Dorina, si paratii Bulau Mihai si Rusu Costica, lipsind paratii Rusu Liviu si Rusu Ioan-Sorin, reprezentati in instanta de procuratorul acestora Rusu Costica.
      Procedura completa.
     S-a facut referatul oral asupra cauzei de catre grefierul de sedinta aratandu-se ca procedura este completa fara citarea partilor pentru acest termen,  dupa care:
     S-a procedat la identificarea partilor prezente in instanta dupa cum urmeaza:
reclamanta Zarif Frasina cu B.I. seria B.C. nr. 387443, si paratii Bulau Mihai cu B.I. seria BZ nr. 245774 si Rusu Costica cu C.I. seria XC nr. 602212.
Partile, prezente in fata instantei, semneaza tranzactia incheiata intre parti, un exemplar ramane la dosar si celelalte exemplare se inmaneaza partilor.
Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza in stare de judecata si acorda cuvantul partilor.
Reclamanta, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii, sa se ia act de intelegerea partilor.
Paratii, avand cuvantul pe rand, solicita sa se ia act de tranzactia partilor.
S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare:

INSTANTA
deliberand

     Asupra cauzei civile deduse judecatii constata urmatoarele:
           Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr.451/829/2009 din 22.06.2009, reclamanta Moiceanu Doina a chemat in judecata pe paratii Bulau Mihai si Rusu Costel, pentru ca instanta prin hotarare judecatoreasca sa dispuna partajarea bunurilor succesorale dupa defuncta Bulau Marita.
     Cererea a fost legal timbrata cu suma de 40 de lei.
     In motivarea cererii reclamanta arata ca in data de 20.05.2001 a decedat Bulau Marita, avand ca mostenitori pe Zarif Frasina si Bulau Mihai, in calitate de fii si Rusu Costel, in calitate de nepot, iar masa succesorala se compune din teren intravilan in suprafata totala de 2636 mp (casa + curte in suprafata de 0788 mp, teren vii in suprafata de 1858 mp) teren extravilan arabil in suprafata totala de 11400 mp (teren arabil „La Morar” in suprafata de 10.000 mp si terne arabil „pe zare” in suprafata de 1400 mp) si certificatul de actionar la Fondul Moldova.
     La termenul din data de 11.11.2009 reclamanta Moiceanu Dorina intelege  sa-si modifice actiunea, formuland o cerere completatoare pe care o depune la dosar impreuna cu actele de stare civila ale partilor, si in calitate de procurator al reclamantei Zarif Frasina solicita termen in vederea incheierii unei tranzactii cu partile.
     
     
     La termenul din 09.12.2010 s-au prezentat reclamanta Zarif Frasina si paratii Bulau Mihai si Rusu Costica, acesta din urma fiind procuratorul paratilor lipsa, Rusu Liviu si Rusu Ioan-Sorin, care arata ca au ajuns la o intelegere si au incheiat o tranzactie.
     Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
     La data de 20.05.2001 a decedat Bulau Marita, cu ultimul domiciliu in comuna Stanisesti, conform certificatului de deces de la fila 20 dosar.
     La data decesului au ramas ca mostenitori reclamanta Zraif Frasina, in calitate de fiica, potrivit s.c 391/19.05.2010 prin care s-a stabilit filiatia fata de mama, paratul Bulau Mihai, in calitate de fiu, si paratii Rusu Costica, Rusu Liviu, si Rusu Ioan-Sorin, in calitate de descendenti de gradul doi, adica nepoti ai defunctei Bulau Marita, care vin la mostenire prin reprezentarea mamei lor, Rusu Chira, fiica defunctei Bulau Marita.
     Situatia de fapt a fost astfel retinuta din inscrisurile atasate la dosarul cauzei.
     Potrivit art. 669 C.civ, partile culeg mostenirea defunctei Bulau Marita, in cote egale de 1/3, paratii nepoti avand dreptul sa culeaga pe tulpina, adica impreuna aceasta cota.
     Intrucat partile pot dispune de dreptul lor, acestea sunt libere sa stabileasca o alta impartire decat cea legala.
     In ceea ce priveste masa succesorala, instanta retine ca aceasta se compune din suprafetele de teren de 1 ha si 4036 mp teren situate in satul Slobozia, comuna Stanisesti, judetul Bacau, cuprins in TP 109005/04 iulie 1994, atasat la dosar la fila 7.
     Intrucat nimeni nu poate fi obligat a rimane in indiviziune, potrivit art. 725 C.civ, instanta va dispune iesirea partilor din starea de indiviziune. In ceea ce priveste imparteala in natura a bunurilor, instanta, avand in vedere prevederile art. 131 C.pr.civ si 271 C.pr.civ, va lua act de invoiala partilor privind aceasta operatiune si va consemna aceasta hotarare a partilor in dispozitivul ce urmeaza a fi pronuntat.
     Pentru considerentele de fapt si de drept expuse, instanta va admite cererea reclamantei asa cum a fost precizata si va lua act de tranzactia partilor privind impartirea bunurilor defunctei Bulau Marita.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     Admite actiunea civila formulata de reclamanta Zarif Frasina, domiciliata in satul ___, comuna ___, judetul Bacau, reprezentata prin procurator Moiceanu Dorina, domiciliata in mun. ___, str. Macului, nr. 3, bl. H11, sc. A, et. 1, ap. 5, jud. Calarasi, in contradictoriu cu paratii Bulau Mihai, Rusu Costica, Rusu Liviu, reprezentat prin procurator Rusu Costica, si Rusu Ioan-Sorin, reprezentat prin procurator Rusu Costica, toti dimiciliati in satul ___, comuna Stanisesti, judetul Bacau, asa cum a fost precizata.
     Constata ca la data de 20.05.2001 a decedat Bulau Marita, cu ultimul domiciliu in comuna Stanisesti.
     Constata ca au ramas ca mostenitori reclamanta Zarif Frasina, si paratii Bulau Mihai, Rusu Costica, Rusu Liviu si Rusu Ioan Sorin.
     Constata ca masa succesorala se compune din 1 ha si 4036 mp teren situate in satul Slobozia, comuna Stanisesti, judetul Bacau, cuprins in TP ___/04 iulie 1994.
     Dispune iesirea partilor din starea de indiviziune, sens in care ia act de tranzactia partilor.
     „Subsemnatii:
     1. Zarif Frasina, domiciliata in satul Slobozia Noua, com. Stanisesti, jud. Bacau, in calitate de reclamanta in cauza sus mentionata,
     2. Bulau Mihai, domiciliat in satul Slobozia Noua, com. Stanisesti, jud. Bacau, in calitate de parat in cauza sus mentionata,
     3. Rusu Costica, domiciliat in sat Slobozia Noua, com. Stanisesti, jud. Bacau, in calitate de parat in cauza sus mentionata,
     4. Rusu Liviu, domiciliat in sat Slobozia Noua, com. Stanisesti, jud. Bacau, in calitate de parat in cauza sus mentionata,
     5. Rusu Ioan-Sorin, domiciliat in sat Slobozia Noua, com. Stanisesti, jud. Bacau, in calitate de parat in cauza sus mentionata,
In temeiul art. 271 C. Pr. Civ., intelegem sa incheiem prezenta
TRANZACTIE
cu privire la bunurile mobile si imobile ce compun masa partajabila, dupa cum urmeaza:
     1. Mostenitorului Bulau Mihai, i se va atribui in proprietate lotul nr. 1 compus din:
     a. Teren situat in intravilan ca vii, inregistrat in Titlul de proprietate nr. 109005 la sola 3421, parcela 19, in suprafata totala de 1858 mp, cu urmatoarele vecinatati:
     i. Nord – Iancu Strugaru;
     ii. Est – Iancu Strugaru;
     iii. Sud – Iancu Strugaru;
     iv. Vest – Bulau Marita.
     b. Teren situat in intravilan ca si Curti/constructii, inregistrat in Titlul de proprietate nr. 109005 la sola 3421, parcela 18, in suprafata totala de 778 mp, cu urmatoarele vecinatati:
     i. Nord – Iasub Gh. Silica;
     ii. Est – Bulau Marita;
     iii. Sud – Iancu Dumitru si Boca Gica;
     iv. Vest – Bulau Mihai.
     c. Teren arabil situat in extravilan (pe Secu), inregistrat in Titlul de proprietate nr. 109005 la sola 9, parcela 220/30, in suprafata totala de 1400 mp, cu urmatoarele vecinatati:
     i. Nord – Bulau Stefan Vasile;
     ii. Est – OE 214;
     iii. Sud – Zarif Frasina;
     iv. Vest – OE 271.
     2. Mostenitorului Rusu Costica, i se va atribui in proprietate lotul nr. 2, compus din:
     Cota de ? din terenul arabil situat in extravilan (la Morar), inregistrat in Titlul de proprietate nr. 109005 la sola 14, parcela 218/11, in suprafata totala de 5000 mp, cu urmatoarele vecinatati:
     i. Nord – rezerva primariei;
     ii. Est – Bijor Natalia;
     iii. Sud – Zarif Frasina;
     iv. Vest – Rusu N. Ion.
     3. Mostenitoarei Zarif Frasina i se va atribui in proprietate lotul nr. 3, compus din :
     Cota de ? din terenul arabil situat in extravilan (la Morar), inregistrat in Titlul de proprietate nr. 109005 la sola 14, parcela 218/11, in suprafata totala de 5000 mp, cu urmatoarele vecinatati:
     i. Nord – Rusu Costel;
     ii. Est – Bujor Natalai;
     iii. Sud – rezerva primariei;
     iv. Vest – Rusu N. Ion.
     Prezenta tranzactie reprezinta invoiala partilor si stinge orice pretentie prezenta si viitoare referitoare la bunurile supuse partajarii.
     ZARIF FRASINA, CNP 2340328046659, B.I. seria BC, nr. 387443  semneaza indescifrabil
     BULAU MIHAI, CNP 1501006046650, B.I. seria BZ nr. 245774 semneaza indescifrabil
     RUSU COSTICA, CNP 1731113046667, C.I. seria XC nr. 602212 semneaza indescifrabil
     RUSU LIVIU, CNP 1790517046660 C.I. seria XC nr. 237799 PRIN PROCURATORUL RUSU COSTICA,  semneaza indescifrabil
     RUSU IOAN-SORIN, CNP 1810228041213 C.I. seria XC nr. 454350 PRIN PROCURATORUL RUSU COSTICA,  semneaza indescifrabil
     DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIE PODU TURCULUI”
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi, 09.12.2010.
     
     PRESEDINTE,                                                                GREFIER,
JUDECATOR PANFIL SIMONA-CARMEN                   BRADEA ANGELICA







Red./tehnored. 7 ex.
S.P./A.B.
23.12.2010

                                    Sentinta civila a ramas definitiva la data de 09.12.2010 si a devenit irevocabila la data de 14.01.2011.

     
     

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011