InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Procedura insolventei

(Sentinta comerciala nr. 1823 din data de 13.07.2010 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Societati comerciale | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

Prin Sentinta comerciala nr.1823/13 iulie 21010, pronuntata de Tribunalul Arad in Dosar nr.4397/108/2008, a luat act de desemnarea administratorului special in persoana domnului G
A fost respinsa  contestatia formulata de debitorul SC T SRL
A fost admisa contestatia formulata de SC B cu sediul in impotriva dispozitiei lichidatorului judiciar E SPRL
A dispus lichidatorului judiciar includerea in tabelul definitiv al creantelor al creditorului SC B cu o creanta chirografara in suma de 221.499,88 lei.
A amanat  judecarea cauzei la data de 2.11.2010.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca, prin raportul prezentat in sedinta din data de 6.04.2010, lichidatorul judiciar E SPRL Arad a aratat ca, sentinta prezentata nu poate fi recunoscuta potrivit Cap.I, art.1 al.2b din Regulament f.276.
Contestatia debitorului este neintemeiata:
In dovedirea declaratiei de creanta SC B a prezentat o ordonanta de somatie de plata emisa de Tribunalul din Perugia - Sectia din Todi in data de 15.10.2009, somatie recunoscuta conform art.32 si art.33 al.1 din Regulamentul CE nr.44/2001.
Sustinerea debitorului privind nerecunoasterea somatiei ca urmare a incidentei Capitolului I art.1 al.2b din Regulamentul CE nr.44/2001 nu subzista pentru ca, in speta nu este vorba despre recunoasterea unei hotarari straine care priveste insolventa, concordatul sau alte proceduri, ci despre un titlu executoriu obtinut potrivit Regulamentului CE nr.1896/2006.
Cum ordonanta a fost declarata executorie in data de 20.10.2009 si s-a solicitat executarea acesteia prin inregistrarea declaratiei de creanta in data de 21.01.2010 este evident ca, dreptul de a cere executarea silita nu s-a prescris conform art.6 din Decretul nr.167/1958 privitor la prescriptia extinctiva.
Fata de aceste considerente, in aplicarea art.73 al.3 din Legea nr.85/2006 judecatorul sindic va respinge contestatia debitorului.
Folosind aceeasi motivatie privind aplicarea prevederilor art.32 si art.33 al.1 din Regulamentul CE nr.44/2001, judecatorul sindic retine ca, in mod nejustificat nu a fost inclusa in tabelul preliminar creanta SC B SRL Italia astfel ca, in baza art.11 lit.i din Legea nr.85/2006 va admite contestatia acestui creditor. Prin Decizia nr.285/15  februarie 2011, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara in dosarul nr.4397/108/2008, a fost admis recursul declarat de debitoarea SC TSRL Arad impotriva sentintei comerciale nr. 1823 din 13 iulie 2010 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. 4397/108/2008 in contradictoriu cu creditoarea intimata SC B SRL Italia si, in consecinta:
A fost casata in parte hotararea atacata, in ceea ce priveste respingerea contestatiei debitoarei, admiterea contestatiei creditoarei SC B SRL Italia si includerea acestei societati in tabelul definitiv al creantelor debitoarei SC T SRL Arad cu o creanta chirografara in suma de 211.499,88 lei, trimitand cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
Pentru a hotari  astfel, Curtea a retinut ca,  recursul declarat de debitoare, prin prisma criticilor formulate, a apararilor intimatei creditoare, a dispozitiilor art.304 si 3041 din Codul de procedura civila, cat si din oficiu in baza art.306 alin.2, Curtea constata ca acesta este fondat, urmand sa fie admis ca atare, avand in vedere urmatoarele considerente:
Intr-adevar, creditoarea SC B S.R.L. Italia este in posesia unei hotarari judecatoresti straine, pronuntata de Tribunalul din Perugia, Sectia Di Todi, in temeiul unei proceduri speciale reglementata de Codul de procedura civila italian, in cuprinsul art. 633 si urmatoarele, prin care debitoarea SC T Arad a fost somata sa-i plateasca, in termen de 10 zile de la notificarea ordonantei de plata, suma totala de 51.740,22 euro, ordonanta care, la data de 20 octombrie 2009, a fost declarata executorie.
Chiar daca sunt neintemeiate criticile recurentei privitoare la nelegalitatea hotararii atacate pe motiv ca in mod gresit prima instanta a retinut ca instanta straina ar fi fost competenta pentru ca in speta nu este vorba despre recunoasterea unei hotarari straine care priveste insolventa, concordatul sau alte proceduri similare (Regulamentul (C.E.) nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000, in art.1 alin. 2 lit. b), aratand clar ca nu poate fi recunoscuta o sentinta a unui stat membru in cazul in care paratul se afla in stare de faliment), partea interpretand eronat textul mentionat, desi el se refera expres doar la faptul ca dispozitiile acestui Regulament (avand ca domeniu de reglementare competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala) nu se aplica, printre altele, pentru falimente, concordate sau proceduri similare, totusi sunt justificate nemultumirile sale vis-a-vis de faptul ca tribunalul gresit a retinut ca creditoarea ar detine un titlu executoriu obtinut potrivit Regulamentului C.E. nr.1896/2006. Aceasta, intrucat din cuprinsul traducerii legalizate a hotararii judecatoresti de care se prevaleaza partea adversa rezulta fara dubiu ca ordonanta de admitere a somatiei de plata nr. 429/09PE emisa de Tribunalul din Perigia, Sectia Di Todi Italia nu a fost pronuntata in conformitate cu prevederile Regulamentului (C.E.) nr. 1896 din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somatie de plata, asa cum s-a aratat mai sus.
Ca atare, nu se poate vorbi despre recunoasterea ei implicita, potrivit dispozitiilor art.18 si 19 din Regulamentul (C.E.) nr.1896 din 12 decembrie 2006, care statueaza ca in cazul in care, in termenul prevazut la art.16 alin.2, luand in considerare un termen suplimentar necesar sosirii opozitiei, nu a fost facuta nicio opozitie la instanta de origine, instanta de origine declara de indata ca somatia europeana de plata este executorie, utilizand formularul tip G din anexa VII, instanta avand obligatia de a verifica data la care a fost comunicata sau notificata somatia de plata. Fara a aduce atingere alineatului 1, conditiile formale necesare dobandirii fortei executorii sunt reglementate de legislatia statului membru de origine, urmand ca instanta sa trimita somatia europeana de plata executorie paratului. O somatie europeana de plata devenita executorie in statul membru de origine se recunoaste si se executa in celelalte state membre fara a fi necesara o declaratie de constatare a fortei executorii si fara ca recunoasterea acesteia sa poata fi contestata. In acelasi sens, art. 1 prevede ca prezentul regulament are drept obiect: a) simplificarea, accelerarea si reducerea costurilor litigiilor transfrontaliere referitoare la creantele pecuniare necontestate prin instituirea unei proceduri europene de somatie de plata; si b) asigurarea liberei circulatii a somatiilor europene de plata in toate statele membre prin stabilirea unor standarde minime prin respectarea carora nu este necesara nicio procedura intermediara in statul membru de executare inaintea recunoasterii si executarii. Prezentul regulament nu impiedica reclamantul sa-si valorifice o creanta in sensul art. 4 recurgand la o alta procedura prevazuta de legislatia unui stat membru (ceea ce intimata a si facut) sau de legislatia comunitara.
Cu toate acestea, avand in vedere ca potrivit art. 64 alin. 3 din Legea nr. 85/2006, modificata, creditorii au dreptul, sub sanctiunea prevazuta de 76, de a-si declara creantele detinute impotriva debitorului insolvent pentru a fi inscrise la masa credala indiferent daca acestea sunt sau nu stabilite printr-un titlu, iar societatea intimata pretinde ca recurenta ii datoreaza suma de 51.740,22 euro, lichidatorul judiciar avea obligatia de a proceda in conformitate cu dispozitiile art. 66 si 67 din acest act normativ, si anume sa verifice respectiva creanta prin prisma inscrisurilor si a documentelor doveditoare anexate de parte potrivit art. 65, scop in care practicianul are obligatia sa efectueze o cercetare amanuntita pentru a stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante, in vederea indeplinirii acestei atributii avand dreptul de a solicita explicatii de la debitor, putand purta discutii cu fiecare creditor, solicitandu-i, daca considera necesar, informatii si documente suplimentare. Nu in ultimul rand, nu poate fi vorba de lipsa de obiect a contestatie debitoarei, cum eronat sustine intimata, pentru ca art. 73 din Legea insolventei prevede expres ca debitorul, creditorii si orice alta parte interesata vor putea sa formuleze contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute de administratorul judiciar/ lichidator in tabelul preliminar de creante.
Asadar, pentru ca lichidatorul judiciar sa-si indeplineasca atributiile prevazute de lege si aratate mai sus, avand in vedere ca sustinerile creditoarei intimate cu privire la recunoasterea implicita a hotararii tribunalului italian nu pot fi primite, dupa cum nici apararile debitoarei contestatoare referitoare la prescriptia creantei nu sunt intemeiate, neputand fi vorba de implinirea termenului prevazut de art. 6 din Decretul 167/1958, cata vreme reclamanta nu a stat in pasivitate, actionand-o in judecata in Italia pe debitoare inca din anul 2009, iar ulterior declarandu-si, in anul 2010, creanta in procedura de executare colectiva declansata impotriva recurentei, vazand si prevederile art. 312 din Codul de procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Societati comerciale

Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 2 din data de 22.01.2018
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 84 din data de 02.02.2016
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 238 din data de 15.03.2015
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 775 din data de 19.06.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI - Sentinta comerciala nr. 1124/C din data de 19.11.2014
PROCEDURA INSOLVENTA - Sentinta comerciala nr. 753 din data de 24.06.2014
Nulitate absoluta a obiectului de activitate a societatii comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900/C din data de 08.12.2009
Societati comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900 din data de 08.12.2009
Amanare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 28/CC din data de 14.07.2009
Anulare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 116/CC din data de 19.11.2009
somatie de plata - Sentinta civila nr. 376 din data de 19.08.2009
Insolventa. Confirmare plan reorganizare. In reorganizare este necesar ca cel putin o categorie de creante sa primeasca mai mult decat in cazul falimentului, altfel reorganizarea nu si-ar avea ratiunea. Nu este insa neaparat necesar ca toti creditorii sa - Decizie nr. 224 din data de 26.02.2014
Termenul de perimare a judecarii recursului prevazut de art 248 cod procedura civila curge de la data legalei citari a recurentului, a carei analiza se realizeaza si prin prisma dispozitiilor art 98 cod procedura civila. - Decizie nr. 3753/R din data de 06.09.2013
Modificarea unilaterala a Contractului Individual de Munca determinata de incompatibilitatea detinerii functiei in conditiile inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 2010/R din data de 06.11.2013
Accident de munca/accident de traseu - Decizie nr. 2092/R din data de 25.11.2013
Procedura insolventei. Contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor. Creante sub conditie suspensiva art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006. Fata de clauza din contractul de credit, creanta creditorului asociat este o creanta sub conditia suspe - Decizie nr. 2129/R din data de 04.12.2013
Un prim aspect este cel retinut de instanta de fond potrivit caruia pentru a opera compensarea trebuie sa existe raporturi juridice reciproce directe intre partile implicate, ceea ce in speta nu s-a realizat. - Decizie nr. 463/R din data de 31.01.2013