Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Braila

Inapoiere minor

(Sentinta civila nr. 4548 din data de 28.07.2009 pronuntata de Tribunalul Braila)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Braila | Jurisprudenta Tribunalul Braila

          Inapoiere minor

          Prin sentinta civila nr. 4548/28.07.2009 a Judecatoriei Braila s-a admis actiunea formulata de reclamanta L.E. impotriva paratilor B.L. si B.I. si au fost obligati paratii sa inapoieze reclamantei pe minora L.L. nascuta la data de 7.02.2006.
          In motivarea hotararii, instanta a retinut urmatoarele: prin actiune, reclamanta a cerut inapoierea fiicei sale, intrucat parata (care este sora reclamantei), impreuna cu sotul sau refuza sa inapoieze pe minora. Initial, reclamanta a lasat-o pe minora la domiciliul surorii sale, intrucat avea de efectuat lucrari la locuinta. Ulterior, cand, dupa terminarea lucrarilor s-a dus sa o ia, paratii au rugat-o sa mai lase pe minora la domiciliul lor si pe timpul verii pentru ca ulterior sa nu-i mai dea posibilitatea nici sa o vada pe minora. In drept s-au invocat dispozitiile art. 103 Codul familiei.
          Paratii nu au formulat intampinare.
          In cauza s-au audiat martori, s-au depus acte, s-au efectuat anchete sociale.
          Analizand actiunea pe baza probelor administrate si a dispozitiilor legale incidente, Judecatoria Braila a retinut ca parata este sora reclamantei, iar paratul este sotul paratei.
          Minora L.L., nascuta la data de 7.02.2006 este fiica reclamantei. In vara anului 2008, reclamanta a rugat-o pe sora sa, sa aiba grija de minora cat timp efectueaza lucrari de renovare la locuinta. Atat parata, cat si sotul sau au fost de acord. Dupa ce a finalizat lucrarile, dar si ulterior, reclamanta a solicitat paratilor sa-i inapoieze minora iar acestia au refuzat sub diverse pretexte.
          Astfel, paratii au invocat faptul ca reclamanta nu are un imobil proprietate personala ca domiciliu, ca nu are o familie in sens civil, concubinand cu un barbat, nu are un loc de munca si nici venituri cu care sa o intretina pe minora, ca le-a cerut ajutorul in diverse imprejurari.
          Instanta a apreciat ca nici una din aceste aparari nu au dovedit ca inapoierea minorei este impotriva intereselor sale. Dimpotriva, cu probele administrate s-a dovedit interesul mamei pentru cresterea si ingrijirea fiicei sale. Chiar si atunci cand a cerut sprijinul paratilor a facut-o in interesul minorei, pentru protejarea vietii, sanatatii si pentru buna sa crestere.
          In cauza nu s-a facut dovada vreunui pericol real pentru minora (vanzarea sa, consumul de droguri) in cazul in care ar locui la mama. Pe langa toate acestea, instanta a mai avut in vedere si varsta mica a minorei, care necesita prezenta permanenta a mamei. Impiedicarea timp indelungat de catre parati a legaturii dintre reclamanta si fiica sa nu poate avea decat consecinte nefavorabile asupra celei din urma.
          In temeiul art. 103 Codul familiei, parintii au dreptul sa ceara inapoierea copilului de la orice persoana care il detine fara drept. Instanta de judecata poate respinge cererea daca inapoierea este contra intereselor minorului, iar in temeiul dispozitiilor Legii nr. 272/2004 (art. 30 si 34), copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai, neputand fi separat de parinti sau de unul dintre ei, impotriva vointei sale, in exceptia cazurilor expres si limitativ prevazute de lege, sub rezerva respectarii interesului superior al copilului.
          Avand in vedere situatia de fapt si de drept prezentata, instanta de fond a admis actiunea si a dispus inapoierea minorei mamei.
          Impotriva sentintei, in termen legal, au declarat apel paratii, invocand neadministrarea tuturor probelor cerute si aceleasi imprejurari legate de persoana reclamantei-intimate: nu are un domiciliu stabil, concubineaza cu o persoana din "lumea interlopa".
          Apelantii sustin ca minora nu are un mediu corespunzator pentru cresterea si educare impreuna cu mama. La domiciliul lor, minora are toate conditiile materiale si morale.
          In apel s-au administrat probe cu interogatoriu, acte si anchete sociale.
          Analizand apelul pe baza probelor administrate, tribunalul retine cele ce vor fi avute in continuare.
          Minora L.L., nascuta la 7 februarie 2006 este fiica reclamantei-intimate si a lui D.C.S.D., astfel cum rezulta din copia certificatului de nastere al minorei, depus in apel (fila 17).
          Din copia cartii de munca a intimatei, rezulta ca este angajata cu carte de munca la SC I. COM SRL Braila de la data de 1 decembrie 2009 cu un salariu de 720 lei lunar.
          Din referatul de ancheta sociala efectuat la domiciliul intimatei din orasul G., rezulta ca aceasta locuieste cu chirie impreuna cu concubinul sau si tatal minorei, care la randul sau realizeaza venituri pe cont propriu in domeniul amenajarilor interioare. Opinia autoritatii tutelare exprimata in referat a fost in sensul ca intimata se poate ocupa de cresterea si educarea minorei.
          In cauza nu s-a facut nici o dovada a imprejurarilor invocate in apel privind profilul moral necorespunzator al concubinului intimatei. Chiar daca, din referatul de ancheta sociala efectuat la domiciliul apelantilor, rezulta ca si acestia au conditii bune pentru cresterea si educarea minorei, ca s-au ocupat efectiv si bine de aceasta, tribunalul apreciaza ca instanta de fond a apreciat corect atat situatia de fapt, cat si interesul superior al minorei de a fi alaturi de mama.
          Referitor la neadministrarea tuturor probelor la instanta de fond, tribunalul a constatat ca motivul nu este fondat. Instanta a procedat legal, admitand probele solicitate de parti si dispunand din oficiu efectuarea de anchete sociale.
          Avand in vedere aceste considerente, tribunalul a respins apelul ca nefondat, in temeiul art. 296 Cod procedura civila.
          In temeiul art. 274 Cod procedura civila in referire la art. 19 al. 2 din O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, intrucat, desi s-a incuviintat proba cu un martor pentru apelanti, acestia nu au indicat numele si adresa pentru a fi citat, fiind astfel decazuti din proba si pentru ca nu au mai luat legatura cu avocatul pentru care au beneficiat de ajutor public judiciar, i-a obligat la obliga la plata sumei de 300 lei cheltuieli de judecata.
            

2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010