InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Criterii de apreciere, in raport de durata de timp scursa ulterior verificarilor impuse de art.3002 Cod pr.pen. Facultatea instantei de judecata de a aprecia asupra oportunitatii liberarii.

(Decizie nr. 1212 din data de 24.12.2008 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta

     Prin incheierea din data de 22.12.2008 pronuntata de Judecatoria Constanta in dosarul penal nr.19735/212/2008 s-au dispus urmatoarele:
     In baza art.1608a alin.2 C.pr.penala, a fost admisa cererea  de liberare sub control judiciar formulata de inculpatul M.T.
     S-a dispus punerea de indata in libertate provizorie sub control judiciar a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva  nr.80/22.08.2008 emis de Judecatoria Constanta, daca acesta nu este retinut sau arestat in alta cauza.
     In baza art. 160 ind.2 alin.3 si 3 ind.1 C.pr.penala, s-a dispus ca inculpatul sa respecte urmatoarele obligatii pe timpul liberarii provizorii :
     -  sa nu depaseasca limita teritoriala a mun. Constanta decat in conditiile stabilite de  instanta;
     -  sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
     - sa se prezinte la organele de politie desemnate cu supravegherea, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
     -   sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei de judecata;
     -   sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme. 
  -  sa nu se apropie si sa nu comunice, direct sau indirect, cu partea vatamata R.C. si martorii audiati sau care urmeaza a fi audiati.
     In baza art. 160² alin. 3² coroborat cu art. 1604 alin. 2 C.proc.pen., s-a atras atentia inculpatului ca in caz de incalcare, cu rea credinta, a obligatiilor stabilite in sarcina sa se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.
       In baza  art. 160 ind.8 a alin. 4 C.proc.pen., masurile dispuse au fost comunicate administratiei locului de detinere, organelor  de politie in a caror raza teritoriala locuieste inculpatul, fiind executorii la data ramanerii definitive a prezentei incheieri.
          In baza  art. 192 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat au ramas in sarcina acestuia.
Pentru a se pronunta astfel prima instanta a retinut urmatoarele :
     Prin incheierea din 22.08.2008 Judecatoria Constanta a dispus admiterea propunerii de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta cu privire la inculpatul Memis Tasim, apreciind ca exista indicii temeinice care sa justifice presupunerea rezonabila ca inculpatul ar fi comis infractiunea de a carei comitere este acuzat - art 208-209 alin 1 lit a,f  c.pen; instanta a retinut ca in cauza sunt incidente prev art 148 lit b,f c.pen.
La data de 22.12.2008 inculpatul M. T. formulat  cerere de liberare provizorie sub control judiciar, pe care a completat-o in sedinta publica.
Analizand cererea  de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul M. T., instanta a constatat ca aceasta este intemeiata.
     In examinarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar instanta de fond a avut in vedere urmatoarele :
     - art.1606 alin 1 C.pr.pen. conform carora liberarea provizorie poate fi ceruta de inculpat in tot cursul procesului penal, iar conform art.1602 alin. 1 C.pr.pen cererea de liberare provizorie sub control judiciar se poate acorda in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani;
     - prevederile art.5 par.3 din CEDO, conform carora orice persoana arestata in conditiile prev. de alin.1 are dreptul sa fie judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii ;
     -  prevederile art. 5 par. 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ;
     - sublinierea Curtii Europene a Drepturilor Omului  facuta in cauza Calmanovici c. Romaniei, potrivit careia dupa o anumita perioada de timp, instantele  nationale trebuie sa ia in calcul  masuri alternative la masura arestarii preventive, in masura in care  acuzatul furnizeaza garantii menite sa asigure prezenta sa la proces;
     - cauza McKay contra Angliei pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care s-a stabilit ca liberarea provizorie a persoanei poate fi dispusa doar in masura in care se apreciaza ca arestarea a depasit o durata rezonabila ori daca nu mai subzista cazurile (pericolul social pentru ordinea publica si de a influenta martorii , in acest dosar)  pentru care s-a apreciat ca este necesara luarea masurii arestarii preventive.
     Se constata ca asupra inculpatului M. T. planeaza suspiciunea rezonabila ca ar fi comis infractiunea de furt calificat  prev. de art.208-209 alin 1 lit a,f  c.pen c.pen cu aplic art 37 lit b c.pen; astfel inculpatul este acuzat ca impreuna cu inculpatul S. M. (de asemenea, arestat in cauza) in ziua de 26.07.2008, ar fi sustras suma de 3500 lei din buzunarul partii vatamate R. C. (suma destinata platii cazarii copiilor sositi in tabara la mare ) , in timp ce acesta se afla in autobuzul nr 40 .
     Trebuie precizat ca, astfel cum a statuat ICCJ (a se vedea in acest sens dec nr ) arestarea inculpatului in temeiul art 148 lit b c.pr.pen nu atrage respingerea de plano ca inadmisibila a cererii de liberare provizorie intrucat in aceasta situatie s-ar ajunge la excluderea inculpatului respectiv de la posibilitatea formularii unei cereri de liberare provizorie, ceea ce ar reprezenta o incalcare a prev art 1601 c.pr.pen .
     Impotriva sentintei penale pronuntate de prima instanta a formulat recurs Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta  criticand-o ca nelegala si netemeinica motivat de aceea ca in esenta, expozitivul din hotararea instantei de fond are drept fundament singurul motiv de rezida din faptul ca  inculpatul se afla in stare de arest preventiv de o perioada de 4 luni, precum si circumstantele personale ale acestuia, in sensul ca cele doua fiice minore sunt internate cu afectiuni pulmonare, inculpatul fiind singurul intretinator al familiei.
     Cu toate acestea, instanta de fond in mod gresit nu a observat ca lasarea in libertate a inculpatului prezinta un pericol social concret pentru ordinea publica, pericol ce rezida in circumstantele reale ale comiterii faptei, dar si in circumstantele ce caracterizeaza persoana inculpatului, acesta aflandu-se in starea de recidiva prev. de art. 37 lit. b Cod penal.
     Chiar daca sunt partial indeplinite conditiile prevazute de textul de lege privind liberarea provizorie sub control judiciar, trebuie avute in vedere si temeiurile prev. de art. 148 lit. f Cod procedura penala, ce subzista in cauza. Este adevarat ca nu trebuie facuta confuzia intre mentinerea masurii arestarii preventive si liberarea provizorie sub control judiciar, insa se impunea ca instanta de fond sa aiba in vedere pericolul social concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea inculpatului in stare de libertate,  urmand a constata ca singura masura ce se impune in cauza este cea a arestului preventiv.
     Pentru toate aceste considerente, solicita admiterea recursului si casarea incheierii recurate, cu consecinta respingerii cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de catre inculpatul M. T..
Analizand cauza prin prisma motivelor de recurs formulate cat si din oficiu in conformitate cu dispozitiile art. 385/6 c.p.p. tribunalul va retine urmatoarele aspecte:
     La acest moment procesual, tinand seama ca inculpatul M. T. este arestat  preventiv din data de 22.08.2008 (deci de 4 luni) , raportat la circumstantele deosebite in care se afla familia sa - concubina sa sufera de cancer din anul 2006, iar cele doua fiice minore ale sale au fost internate in luna decembrie 2008 in spital cu afectiuni pulmonare , inculpatul fiind singurul intretinator al familiei sale , iar potrivit spuselor inculpatului familia sa urmeaza a fi evacuata in plina iarna din casa nationalizata in care locuieste , raportat si la imprejurarea ca cercetarea judecatoreasca a fost inceputa iar inculpatul cunoaste care este riscul daca se apropie de martori ori de partea vatamata , instanta de fond in mod corect a apreciat ca  rezonanta sociala negativa a faptei de a carei comitere este banuit inculpatul s-a diminuat , iar lasarea in libertate a inculpatului M.T. nu mai prezinta pericol pentru comunitate .
Fata de cele expuse mai sus, apreciindu-se ca nu mai  subzista in prezent starea de pericol pentru ordinea publica , iar masura privativa de libertate are o  o durata rezonabila, instanta admite cererea  de liberare sub control judiciar formulata de inculpatul M. T., s-a dispus justificat punerea de indata in libertate provizorie sub control judiciar a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva  nr.80/22.08.2008 emis de Judecatoria Constanta, daca acesta nu este retinut sau arestat in alta cauza ; inculpatul  M. T. urmand a respecta mai multe obligatii pe timpul liberarii provizorii care prin ele insele constituie garantii procesuale conform carora acesta nu va tergiversa solutionarea cauzei.
     Tribunalul , cu opinie majoritara apreciaza ca in mod corect instanta de fond a apreciat situatia, in sensul admiterii cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de catre inculpat, surprinzand aspectele ce circumstantiaza persoana acestuia, tinand cont de actele medicale depuse la dosar, din care rezulta ca cele doua fiice minore ale inculpatului au fost internate in cursul lunii decembrie, suferind de afectiuni pulmonare grave.
     Totodata, instanta de fond a avut in vedere si afirmatia inculpatului, in sensul ca familia sa urmeaza a fi evacuata din locuinta la data de 08.01.2009, imprejurare dovedita cu inscrisul depus la acest termen de judecata in fata instantei de recurs.
     Cu privire la  motivele de recurs invocate de catre  parchet , tribunalul cu opinie majoritara apreciaza ca in cauza  nerespectarea disp. art. 1602 alin. 2 Cod procedura penala impuse de instanta de fond ar afecta pe viitor iremediabil starea de libertate a inculpatului.
     In ceea ce priveste influentarea martorilor, instanta de fond a stabilit in sarcina inculpatului obligatia de a nu comunica direct sau indirect cu cei doi martori din lucrari care nu au fost inca audiati.
     Mai mult, instanta de fond a stabilit si alte obligatii de natura a conferi garantii procesuale pentru desfasurarea in bune conditii a procesului penal.
     Referitor la cei doi martori din lucrari ce nu au fost inca audiati de catre instanta, acestia nu s-au prezentat la ultimele trei termene de judecata, neexistand garantii ca se vor prezenta in viitor si, in aceste conditii, inculpatul a formulat probe in aparare, instanta apreciind insa ca se impune ca acestea sa fie discutate dupa administrarea probei testimoniale cu martorii din lucrari, fiind posibil astfel ca si in continuare cauza sa sufere amanari, aspect de contravine principiului examinarii cauzei intr-un termen rezonabil.
Fata de aceste considerente, va respinge recursul ca nefondat.
Opinie separata la decizia penala nr.1217/24.12.2008
Contrar punctului de vedere exprimat prin opinia majoritara, suntem de parere ca cererea de liberare provizorie sub control judiciar trebuia respinsa, ca efect al admiterii recursului declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, din mai multe considerente.
Mai intai, se poate constata ca masura arestarii preventive a fost mentinuta de catre instanta de fond prin incheierea din 16.12.2008, iar o cerere similara a fost respinsa de catre aceeasi instanta la data de 09.12.2008, ambele solutii ramanand definitive prin respingerea recursului inculpatului.
Avand in vedere ca situatia personala a inculpatului, dar si durata arestarii preventive au format obiectul solutiilor deja pronuntate, atat de catre instanta fondului, cat si de catre instanta de control judiciar, nu se mai poate sustine ca, dupa trecerea unui interval de numai 10 zile de la data pronuntarii deciziei penale nr.1167/12.12.2008, temeiurile care au servit la luarea masurii arestarii au suferit modificari, de natura a conduce la alegerea unei masuri alternative, cum este liberarea provizorie sub control judiciar.
Si la data verificarilor impuse de art.3002 Cod de procedura penala, dar si la data solutionarii cererii anterioare de liberare provizorie, respectiv 09.12.2008, inculpatul a invocat o serie de probleme familiale, unele cunoscute si la data comiterii faptelor, astfel ca acesta nu se poate prevala de argumente de conjunctura in obtinerea liberarii provizorii.
Fara a nega posibilitatea oricarui inculpat de a cere liberarea provizorie sub control judiciar sau pe cautiune, in tot cursul procesului penal, potrivit art.5 din Codul de procedura penala sau art.5 paragraful 3 din CEDO, suntem de parere ca, in primul rand, aceasta posibilitate constituie o facultate pentru organul judiciar, iar masura trebuie atent analizata, asa cum o cer dispozitiile art.136 alin.8 Cod de procedura penala.
Ca este asa, rezulta din dispozitiile exprese ale art.1601 si urm. Cod de procedura penala, care statueaza asupra posibilitatii de acordare a liberarii provizorii de catre organul judiciar, iar garantarea dreptului legal al inculpatului de a formula o atare cerere nu echivaleaza cu insasi admiterea cererii in orice conditii.
Prin urmare, pe langa vocatia legala pe care ar avea-o un anumit inculpat, vocatie ce se analizeaza prin prisma dispozitiilor art.1602 si art.1604 Cod de procedura penala, instanta trebuie sa analizeze si oportunitatea unei astfel de cereri, in raport de prevederile art.136 alin.2 si 8 Cod de procedura penala, avand posibilitatea de admite cererea sau, dimpotriva, de a o respinge motivat, atunci cand aceasta nu serveste scopului recunoscut de legea procesual penala.
Solutia contrara ar conduce la admiterea automata a oricarei cereri, prin simpla indeplinire a conditiilor de admisibilitate, ceea ce nu corespunde nici vointei legiuitorului, dar nici atributiilor functionale ale instantei de judecata care, in desfasurarea procesului, este suverana in aprecierea tuturor masurilor necesare bunei desfasurari a instructiei penale, printre care si cele ce intereseaza cauza de fata, conform dispozitiilor exprese ale art.1608a alin.6 si art.302 alin.2 Cod de procedura penala.
Asa fiind, dispozitiile cu valoare de principiu, din legislatia interna sau internationala, nu fac decat sa garanteze un drept fundamental al inculpatului, a carui valorificare se face insa de la caz la caz, sub cenzura organului judiciar competent.
Trecand peste aceasta chestiune cu valoare de principiu, sub aspectul rigurozitatii juridice, constatam ca desi inculpatul se prevaleaza de situatia familiala deosebita, actele depuse la dosar nu fac dovada certa a sustinerilor sale, sustineri care ar jusifica punerea in libertate.
Pe de o parte, actele medicale ale copiilor despre care se sustine ca se afla in intretinere nu sunt insotite de certificate de nastere din care sa rezulte ca inculpatul este tatal acestora, ceea ce creaza un oarecare dubiu asupra paternitatii minorilor, dupa cum actele medicale ce atesta unele afectiuni ale concubinei nu sunt de actualitate.
Pe de alta parte, simpla notificare adresata prin intermediul executorului judecatoresc in vederea evacuarii locuintei nu poate conduce, de plano, la pierderea dreptului locativ, in absenta unei hotarari judecatoresti definitive prin care sa se dispuna in acest sens, motiv pentru care evacuarea inculpatului si familiei sale din imobilul detinut este improbabila in viitorul apropiat.
Nu in ultimul rand, accentuam ideea ca toate aceste situatii au fost avute in vedere prin solutiile pronuntate de Judecatoria Constanta la datele de 16.12.2008 si 09.12.2008, fara ca de atunci si pana in prezent sa fi intervenit elemente noi in situatia inculpatului.
Sub acest aspect, este relevant faptul ca actele medicale privind situatia sanatatii minorelor sunt anterioare incheierii din 16.12.2008, ramasa definitiva prin respingerea recursului, deci o atare imprejurare a fost deja analizata si nu ar mai putea fi repusa in discutie la un moment procesual atat de apropiat.  
In mod firesc, se pune atunci intrebarea care sunt acele elemente care ar justifica admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar, cu atat mai mult cu cat solutia atacata goleste practic de orice continut incheierile anterioare, care au fost deja suspuse controlului judiciar.
Din aceasta perspectiva, simpla trecere a timpului nu poate atrage punerea in libertate a acuzatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva, cata vreme temeiurile initiale nu au suferit modificari de esenta, iar in cazul de fata durata arestarii se circumscrie unui termen rezonabil, inculpatul aflandu-se in detentie de 4 luni.
A rationa in sens in contrar, ar insemna ca ori de cate ori procedura de judecata nu se poate finaliza intr-un termen optim inculpatul sa poata obtine liberarea provizorie, desi in multe cazuri se suprapun situatii obiective ce obstaculeaza mersul firesc al judecatii, imputabile partilor sau independente de vointa lor.
Binenteles, nu pot fi imputabile persoanei aflate in stare de detinere acele deficientele ivite in desfasurarea procesului penal independente de propria conduita procesuala, insa, la fel de adevarat este si faptul ca punerea in libertate nu poate fi obtinuta sau acordata in conditiile in care se invoca argumente insuficient de solide.
In situatia concreta, este de neinteles motivul pentru care, desi unul din argumentele primei instante se refera la depasirea termenului rezonabil, se omite din vedere faptul ca cercetarea judecatoreasca nu a inregistrat decat 3 termene, la care au fost audiate partile si unii martori din lucrari, deci durata privarii de libertate a inculpatului nu a dobandit un caracter excesiv, incluzand si faza urmaririi penale.
Iata de ce, apreciem ca se impunea admiterea recursului Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, casarea incheierii atacate, iar pe fondul cauzei respingerea cererii de liberare provizorie sub control judiciar ca neintemeiata, potrivit art.1608a alin.6 Cod de procedura penala, cu argumentul incidentei in continuare a temeiului prevazut de art.148 lit.f Cod de procedura penala, potrivit motivelor dezvoltate pe larg in solutiile anterioare, pronuntate atat de catre prima instanta, cat si de catre instanta de recurs.
           
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007