InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Divort

(Decizie nr. 47/A din data de 25.06.2013 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna

R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SECTIA CIVILA

DECIZIA CIVILA NR. 47/A
Sedinta publica din data de 25 iunie 2013
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: _____..
JUDECATOR: ______..
GREFIER: _________.
Pe rol fiind judecarea apelului formulat de parata N. M., domiciliata in sat ___.., in contradictoriu cu reclamantul N. Z., cu domiciliul in sat ___. si Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei comunei Micfalau, cu sediul in comuna Micfalau, judetul Covasna, respectiv Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Odorheiu Secuiesc, cu sediul in localitatea Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita, impotriva Sentintei civile nr. 238 din 29 ianuarie 2013 a Judecatoriei Sfantu Gheorghe, pronuntata in dosarul cu nr. de mai sus, avand ca obiect divort - cu copii.
La apelul nominal, facut in sedinta publica de astazi, se prezinta apelanta personal, lipsa fiind intimatii.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Apelanta N. M.  precizeaza ca, a formulat cererea de apel numai in ceea ce priveste pensia de intretinere, intrucat nu are posibilitati sa plateasca, fiind bolnava, depunand la dosar dovada in acest sens.
Instanta revine asupra obligatiei apelantei de a achita taxa judiciara de timbru dispusa de instanta la termenul anterior, intrucat cererea de apel cu privire la pensia de intretinere nu se timbreaza.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau alte acte de depus la dosarul cauzei, instanta de apel constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul asupra apelului.
Apelanta solicita admiterea cererii de apel astfel cum a fost precizata la acest termen de judecata.
Instanta retine cauza spre solutionare si ramane in pronuntare asupra acesteia.

T R I B U N A L U L :

Asupra apelului civil de fata;
Prin Sentinta civila nr. 238/29 ianuarie 2013  Judecatoria Sf. Gheorghe a admis cererea precizata formulata de catre reclamantul N. Z. impotriva paratei N. M. si in contradictoriu cu AUTORITATEA TUTELARA DIN CADRUL PRIMARIEI COMUNEI MICFALAU si AUTORITATEA TUTELARA DIN CADRUL PRIMARIEI COMUNEI SATU MARE, cu sediul in Satu Mare, jud. Harghita.
A declarat desfacuta casatoria incheiata intre parti la data de 17.06.2000 si inregistrata sub nr. _./17.06.2000 in Registrul Starii Civile al Primariei Comunei Malnas.
Parata a revenit la numele purtat anterior incheierii casatoriei, respectiv F..
A dispus exercitarea autoritatii parintesti in ceea ce priveste pe minora N. G. - M. nascuta la data de 06.04.2000 de catre ambii parinti.
A stabilit locuinta minorei N. G. - M. nascuta la data de 06.04.2000 la reclamantul N. Z..
A obliga parata la plata pensiei de intretinere in favoarea minorei N. G. - M. in suma de 175 lei lunar, suma care se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatie, de la data formularii cererii respectiv 25.10.2012 si pana la majoratul beneficiarei.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut si motivat in esenta urmatoarele:
Partile din recurs s-au casatorit la data de 17.06.2000, casatoria fiind inregistrata sub nr. _./17.06.2000 in Registrul Starii Civile al Primariei Comunei Micfalau.
Potrivit art. 259 alin. 6 noul C. civ. casatoria poate fi desfacuta prin divort, in conditiile legii, art. 373 lit. a Noul c. civ. prevazand ca divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot. Tot astfel, se retine ca in conformitate cu art. 374 alin. 1 din C. civ. divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Astfel, avand in vedere ca in cauza de fata sunt intrunite conditiile prevazute de art. 256 alin. 6 si art. 373 lit. a C. civ., partile, in fata instantei, manifestandu-si vointa expres in sensul desfacerii casatoriei prin acord, instanta va admite cererea si va desface casatoria prin acordul partilor, fara a pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti, in conformitate cu prevederile art. 617 alin. 3 C. proc. civ.
Potrivit art. 383 alin. 3 C. civ. daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.
Avand in vedere ca partile au solicitat ca parata sa revina la numele purtat anterior, instanta va dispune in conformitate cu prevederile art. 383 alin. 3 Noul c. civ. parata urmand sa revina la numele avut anterior incheierii casatoriei.
Potrivit art. 396 alin. 1 Noul c. civ. instanta de tutela, hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta.
La termenul din data de 05.12.2012 partile au invederat ca sunt de acord cu exercitarea autoritatii parintesti in comun, insa nu a intervenit un acord cu privire la stabilirea domiciliului minorei.
Tot astfel, la dosar au fost depuse Referatele de Ancheta Sociala efectuate de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei Micfalau si Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei Satu Mare, cu privire la conditiile familiale si locative ale partilor.
In conformitate cu art. 397 C. civ. dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.
Fata de aceste aspecte, constatandu-se ca in raporturile de familie dintre parinti si copii regula o constituie exercitarea autoritatii parintesti in comun, de catre ambii parinti, existand si acordul partilor in acest sens, in cauza neconstatandu-se existenta vreunui motiv intemeiat prevazut de art. 398 Noul c. civ. care sa limitarea exercitarii drepturilor parintesti sub acest aspect, instanta urmeaza sa dispuna ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minora sa fie exercitata de catre ambii parinti.
Referitor la locuinta minorilor, art. 400 alin. 2 Noul c. civ. prevede ca daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
Astfel cum s-a aratat in cele precedente, fiecare parinte a solicitat stabilirea domiciliul minorei la propria locuinta. Sub aceste aspecte, instanta va avea in vedere ca din Referatul de Ancheta Sociala efectuate de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei Micfalau rezulta ca reclamantul locuieste alaturi de sora lui, existand climat familial necesar pentru cresterea si intretinerea minorei. De asemenea, s-a constatat ca parata a parasit domiciliul conjugal, precum si faptul ca dupa doua zile de la parasirea minorei a domiciliului tatalui, acesta a fost sunata de minora solicitand sa-i permita restabilirea la domiciliu.
Din Referatul de Ancheta Sociala efectuate de catre Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei Comunei Satu Mare rezulta ca parata locuieste alaturi de O. J. intr-o casa compusa dintr-o singura camera, fara utilitati, membrii colectivului de sprijin propunand plasarea minorei la tata, daca acesta nu are probleme de comportament in comunitate.
Fiind ascultata in fata instantei, martora V. A. a aratat ca de la data despartirii sotilor minora a ramas la tata, doar in ultimele doua luni fiind luata de reclamanta, insa recent aceasta a adus minora inapoi. In continuare martora a invederat ca in perioada in care sotii au fost despartiti tatal a fost cel care s-a ingrijit de minora, acesta putand in continuare sa asigure intretinerea minorei. In timpul in care sotii au trait separat mama a mai luat contact telefonic cu minora, insa nu a vizitat-o si nu a ajutat-o financiar.
In ceea ce o priveste pe minora, aceasta a aratat ca doreste sa ramana cu tatal, acesta purtandu-i de grija.
Fata de aceste aspecte tinand seama de prevederile art. 400 alin. 2 C. civ., apreciindu-se, de asemenea, ca se justifica in interesul superior al minorei, instanta urmeaza sa stabileasca locuinta minorei la tata, din probele administrate rezultand ca acesta are conditii si posibilitati pentru a se ingriji corespunzator de cresterea si educarea minorei.
Tot sub aspectul raporturilor de familie dintre parinti si copiii lor minori, art. 402 alin. 1 Noul c. civ. prevede ca instanta de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Avand in vedere aceste aspecte, instanta a dispus stabilirea locuintei minorei la tata, a obligat parata la plata unei pensii de intretinere in favoarea ei.
In ceea ce priveste cuantumul, potrivit art. 529 alin. 2 C. civ. cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copii, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii. Tot astfel se retine ca in conformitate cu art. 530 alin. C. civ. prevazand ca pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net al celui care datoreaza intretinerea, art. 531 alin. 2. C. civ. prevazand ca pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
Din Adresa nr. 8906/27.12.2012 rezulta ca parata nu este inregistrata in evidente cu contract individual de munca, partile precizand ca mama nu este incadrata in calitate de salariat la nicio unitate.
Avand in vedere aceste aspecte, cuantumul pensiei de intretinere a fost determinata raportat la venitul minim pe economie garantat in plata si stabilit de HG nr. 1225/2011.
Fata de dispozitiile aratate si prevederile art. 532 alin. 1 Noul c. civ, potrivit carora pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata instanta urmeaza sa oblige paratul la plata pensiei in favoarea minorilor in suma de 175 lei lunar de la data formularii cererii si pana la majoratul beneficiarei.
Astfel, fata de cele invederate instanta de fond a admis cererea precizata, a declarat desfacuta casatoria incheiata intre parti; revenirea de catre parata la numele purtat anterior casatoriei, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea domiciliului minorei la reclamant, obligarea paratei la plata pensiei de intretinere in suma de 175 lei lunar cu incepere de la data formularii cererii si pana la majoratul beneficiarei.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel parata N. M.
In motivarea apelului, apelanta a sustinut ca are o situatie materiala precara si nu poate plati pensia alimentara stabilita de prima instanta.
Apelul nu este intemeiat.
Elementul principal in stabilirea obligatiei de intretinere il constituie nevoile minorei G.-M.
Pornind de la acest principiu, acordarea unei pensii de intretinere lunare in raport cu salariul minim pe economie reprezinta un nivel necesar pentru acoperirea intr-o proportie rezonabila a nevoilor de crestere si educatie a unui copil minor si, in acelasi timp, un minim de responsabilitate pe care orice parinte trebuie sa-l aiba fata de copilul sau.
Pentru aceste motive, in baza art. 296 C.pr.civ. apelul urmeaza a fi respins ca  neintemeiat, iar hotararea atacata va fi pastrata. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
D E  C I D E

Respinge apelul formulat de parata N. M.  impotriva Sentintei  civile nr. 238 /29 ianuarie 2013  pronuntata de Judecatoria Sf. Gheorghe pe care o pastreaza.
Definitiva.
Cu drept de recurs in termen de 30 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 25  iunie 2013.

               PRESEDINTE                                                        JUDECATOR

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014