InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

pretentii

(Sentinta civila nr. 69 din data de 17.01.2011 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

Dosar nr.1032/179/2010
Domeniu alocat :Despăgubiri
Tip speţă : sentinţă civilă
Data speţei : s.c. nr. 69/27.01.2011
Titlu: pretenţii
Prin cererea adresată acestei  instanÅ£e la data de  09 iulie 2010  sub nr. 1032/179/2010 , reclamantul P.V.M.  a chemat A®n judecată pe pA¢rA¢tul  C.I. , solicitA¢nd ca pe cale de hotărA¢re  judecătorească  să se dispună obligarea acestuia  să-i restituie 119 ovine  sau contravaloarea acestora , estimA¢nd valoarea  ovinelor la suma de  20.230 lei  , avA¢nd ca bază de calcul preÅ£ul pe piaţă A®n viu a unei ovine  mature a€“ 170 lei .
AŽn fapt , s-a  arătat  că A®n luna noiembrie 2006 a achiziÅ£ionat 239 ovine  mature de la numitul P.G.  din localitatea Agighiol , judeÅ£ul Tulcea , anterior A®nÅ£elegA¢ndu-se cu pA¢rA¢tul C.I.  să-ÅŸi treacă  pe numele său jumătate din  ovinele achiziÅ£ionate  pentru a putea obÅ£ine un A®mprumut bancar , pe care acesta intenÅ£iona să-l  folosească la  achiziÅ£ionarea unui număr egal de  ovine  , respectiv 239  , din care  jumătate urma să i le treacă  pe  numele său  , obÅ£inA¢ndu-se astfel  A®n final o echivalenţă a prestaÅ£iilor  ÅŸi un număr de 478 ovine  pe care să le exploateze  A®n comun  avA¢nd fiecare  cA¢te 239 ovine A®n cadrul  turmei.
Deoarece   suma pe care o putea obÅ£ine  de la bancă era prea mică , s-au A®nÅ£eles ca pA¢rA¢tul   să garanteze ÅŸi cu saivanul său  dar A®ntrucA¢t  nu deÅ£inea acte pentru saivan , el  i-a A®mprumutat suma  de 2000 lei  pentru a putea A®ndeplini condiÅ£iile  cerute de bancă pentru creditare  , iar pA¢nă la momentul achiziÅ£ionării altor ovine  , s-au A®nÅ£eles  să exploateze A®n comun  cele 239 ovine deja dobA¢ndite  , iar profitul  realizat să-l  A®mpartă pe din două.
AŽntrucA¢t ÅŸi-au dat seama  că pA¢rA¢tul nu poate obÅ£ine  o sumă suficientă  cu titlu de A®mprumut , s-au A®nÅ£eles  să mărească  numărul de ovine prin spor  natural  pA¢nă cA¢nd acestea vor fi suficiente  A®ntrucA¢t ovinele rezultate  prin spor natural  de la jumătate de ovine erau trecute  pe numele pA¢rA¢tului , erau deasemeni trecute  pe numele acesuia.
Reclamantul a mai susÅ£inut că  A®n luna octombrie  2007 i-a mai dat  pA¢rA¢tului  cu titlu de A®mprumut  suma de 10.000 lei , bani cu care pA¢rA¢tul  a mai achiziÅ£ionat  un număr de 66 ovine  din localitatea Agighiol.
AŽn ceea ce priveÅŸte achiziÅ£ionarea   de către el A®n anul 2006  a celor 239 ovine , reclamantul a menÅ£ionat  că pentru a achita preÅ£ul vA¢nzării , respectiv suma  de 40.630 lei  a A®mprumutat de  la B.R.D. Tulcea suma de 17.600 lei  ÅŸi de la mama sa P.I.diferenÅ£a de 23.030 lei  , iar la perfectarea  vA¢nzării a fost prezent ÅŸi  pA¢rA¢tul C.I.  care A®mpreună cu ei  a numărat oile , după care el , A®mpreună cu pA¢rA¢tul ÅŸi ciobanul  său B.N.  le-au luat A®n primire  ÅŸi s-au deplasat spre satul Lunca unde pA¢rA¢tul C.I.  avea saivanul .
A  arătat reclamantul că ovinele au fost A®nregistrate la Primăria  Ceamurlia de  Jos  , A®n prezenÅ£a funcÅ£ionarului B.D.  de către  P.C. , soÅ£ia sa  ÅŸi  C.I.  -soÅ£ia pA¢rA¢tului , iar A®n primăvara anului  2007  au A®nregistrat ovinele la doctorul veterinar M.V. a€“G.  din Ceamurlia de Jos  , pe numele  lui C.I. , iar ulterior jumătatea din acestea au fost trecute pe numele lui , cu menÅ£iunea că pA¢nă la data de 27 iulie 2008  au A®mpărÅ£it de bunăvoie  beneficiile rezultate din  exploatarea ovinelor .
AŽn anul 2008 , A®n decursul lunii iunie , pe data de  26-27 ,A®n timp ce la stA¢nă  se afla cioban , C.I.  , fiul lui C.I. s-a comis  un furt  la  stA¢nă , sustrA¢gA¢ndu-se un număr de 33 de oi  ÅŸi circa 15 miei  ÅŸi A®ntrucA¢t  C.I. a A®nvederat organelor de poliÅ£ie că el ar fi  autorul furtului  , s-a  A®ntocmit dosarul penal  numărul 309/P/2009 .
FăptaÅŸii  reali  au fost prinÅŸi  ÅŸi astfel s-a dovedit  A®n final că nu el a fost autorul furtului , A®nsă  relaÅ£iile dintre ei s-au  răcit  ÅŸi A®nÅ£elegerea  nu a mai fost respectată  de către C.I., A®n sensul că acesta nu a mai A®mpărÅ£it  beneficiile  , iar la data de 1 august 2008 ,l-a chemat la stA¢nă  , i-a spus  că A®l consideră autorul furtului  , că A®nÅ£elegerea  lor este desfiinÅ£ată  ÅŸi i-a  restituit 119 ovine .
La solicitarea  sa  de a i se restitui  ÅŸi celelalte ovine  , C.I.  i-a spus  că A®ntrucA¢t a furat oile  , pA¢nă cA¢nd nu se va demonstra   dacă le-a furat sau  nu  , nu A®nÅ£elege  să-i dea  ÅŸi celelalte ovine .
Reclamantul a A®nvederat  că A®ntre timp  s-au descoperit  adevăraÅ£ii autori ai furtului  ÅŸi A®n decursul lunii septembrie sau octombrie  ,  s-a dus la C.I.  să-i restituie  ÅŸi celelalte oi ,  iar pA¢rA¢tul i-a spus  nu  are nicio dovadă  că oile  sunt proprietatea  lui  ( a reclamantului P.V.M.n  ) ÅŸi că refuză să-i restituie  restul de 119 oi .
Pentru a putea intra A®n posesia restului de oi pe cale legală  l-a notificat scris prin scrisoare recomandată pe pA¢rA¢t  ÅŸi A®ntrucA¢t acesta nu a dat curs  solicitării sale , s-a adresat  organelor de cercetare penală  ÅŸi A®ntrucA¢t  răspunsul acestora a fost  de a se A®ndrepta  către instanÅ£ele civile  a procedat  la pornirea prezentei acÅ£iuni A®n justiÅ£ie .
AŽn drept , cererea a fost A®ntemeiată pe dispoziÅ£iile art.998 a€“ 999 cod civil.
AŽn probaÅ£iune reclamantul a A®nvederat că A®nÅ£elege să se folosească de proba cu interogatoriu  , martori , A®nscrisuri   ÅŸi eventual expertize.
AŽn cauză a fost  ataÅŸat dosarul  Parchetului de pe lA¢ngă Judecătoria Babadag  nr.413/P/2009   privind pe C.I.   cercetat urmare a plA¢ngerii penale  formulate de P.V.-M.   pentru săvA¢rÅŸirea infracÅ£iunilor de abuz de A®ncredere ÅŸi A®nÅŸelăciune , fapte prev. de art.213 ÅŸi art.215 cod penal.
Prin RezoluÅ£ia  nr.413/P/2009  din data de 23.02.2010  A®n temeiul art.228 alin.6 c.pr.pen. rap.la art.10 lit.a c.pr.pen. a fost adoptată o soluÅ£ie de  neA®ncepere  a urmăririi penale faţă de numitul C. I.  sub aspectul  săvA¢rÅŸirii infracÅ£iunii  prev. de art.213 , 215 c.penal.
PA¢rA¢tul C. I. a formulat  A®ntA¢mpinare   prin care a solicitat respingerea acÅ£iunii  ca nefondată  ÅŸi obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.
AŽn  fapt s-a A®nvederat că  susÅ£inerile din acÅ£iunea principală , A®n totalitate sunt nereale  ÅŸi nu reflectă adevărata stare de fapt  , A®mbrăcA¢nd  caracterul unui abuz  procesual.
PA¢rA¢tul a susÅ£inut  că A®n luna noiembrie 2006 a achiziÅ£ionat un număr de 237 ovine de la  martorul P.G. din localitatea Agighiol  , judeÅ£ Tulcea  ,  ÅŸi A®ntrucA¢t el trebuia să aleagă ÅŸi să numere ovinele  , deoarece reclamantul nu avea cunoÅŸtinÅ£e  A®n acest domeniu ,  i-a A®nmA¢nat personal   reclamantului banii  pentru a face plata .
Astfel  A®n timp ce el A®mpreună cu băiatul său ÅŸi numitul P.N.  ÅŸi nu V.N.  , cum l-a botezat reclamantul  , numărau ovinele , reclamantul  i-a numărat banii vA¢nzătorului  ,  iar după finalizarea tranzacÅ£iei  s-au deplasat pe jos cu ovinele către satul Lunca.
A arătat  pA¢rA¢tul  că  ovinele au fost A®nregistrate  la Primăria comunei Ceamurlia de Jos  ,cA¢te  jumătate pe numele  lui ÅŸi al reclamantului , fiind aberantă susÅ£inerea reclamantului  care arată că el a fost de acord să  fie trecute jumătate de ovine pe numele lui  pentru a putea garanta un A®mprumut la bancă  , urmA¢nd a face dovada  că nu s-a folosit de saivan drept garanÅ£ie pentru a obÅ£ine acel A®mprumut  de la  bancă.După  achiziÅ£ionarea ovinelor au A®mpărÅ£it A®n mod egal  beneficiile  rezultate .
CA¢t priveÅŸte furtul de ovine  , pA¢rA¢tul  a A®nvederat că A®n continuare  este convins că reclamantul a stat la baza acestei strategii  A®mpreună cu un alt  cioban , el personal  supunA¢ndu-se fără rezerve ÅŸi testului poligraf.
A mai arătat  pA¢rA¢tul  că reclamantul a placat de la stA¢nă nu cu 119 ovine  ci cu 240 ovine  ce au fost duse la stA¢na numitului M.G.  din satul Lunca , judeÅ£ Tulcea  ÅŸi nu mai A®nÅ£elege să facă referiri  la toate susÅ£inerile reclamantului  A®ntrucA¢t acestea sunt fantezii ale imaginaÅ£iei sale  departe de realitatea  obiectivă  , urmA¢nd a demonstra pe parcursul cercetării judecătoreÅŸti  caracterul  abuziv al acÅ£iunii introductive  , iar prin prezenta  A®ntA¢mpinare  ÅŸi-a precizat  poziÅ£ia faţă de acÅ£iunea  principală  pe care solicită a fi respinsă  ca nefondată.
AŽn drept , A®ntA¢mpinarea a fost A®ntemeiată pe dispoziÅ£iile art.115 ÅŸi urm.  Cod pr.civilă.
AŽn probaÅ£iune a arătat că A®nÅ£elege să se folosească de  proba cu interogatoriu , acte , martori ÅŸi orice alte probe necesare aflării adevărului  .
La termenul din  21 octombrie 2011  la cererea  reclamantului  s-a solicitat  Parchetului de pe lA¢ngă Judecătoria Babadag  să comunice dacă  pA¢rA¢tul C.I.A®n decursul anului 2008 s-a adresat organelor de urmărire penală cu plA¢ngere formulată  A®mpotriva  reclamantului P.V.-M. pentru săvA¢rÅŸirea infracÅ£iunii de furt de  ovine  ÅŸi a A®ncuviinÅ£at la  propunerea  ambelor  părÅ£i  probele cu A®nscrisuri  ÅŸi interogatoriu .
Cu adresa nr. 1416/II/2/2010  din 26.10.2010 Parchetul de pe lA¢ngă Judecătoria Babadag  a  comunicat că A®n urma  verificărilor efectuate  nu a fost identificată nicio  cauză avA¢nd ca parte  vătămată pe numitul C.I.iar ca A®nvinuit pe numitul P.V. a€“M. .
Cu ocazia interogatoriului luat ,  pA¢rA¢tul C.I. ,  a recunoscut  că anterior lunii noiembrie 2006 a avut o A®nÅ£elegere cu numitul P.V.M.   de a exploata A®mpreună  ovine , convenind  ca beneficiile rezultate A®n urma exploatării să fie  A®mpărÅ£ite A®n mod egal .
AŽn ceea ce priveÅŸte  A®nÅ£elegerea făcută cu  P.V.M.  aceasta   nu a fost A®n sensul ca el a€“ C.I. a€“ să se  A®ngrijească de ovine  , să pună la dispoziÅ£ie  saivanul  pe care-l deÅ£inea , iar  P.V.M. să asigure banii necesari  pentru a cumpăra ovinele ,  banii necesari pentru a cumpăra ovinele au fost puÅŸi  jumătate a€“ jumătate , iar saivanul l-a pus el  la dispoziÅ£ie .
AŽn baza acestei A®nÅ£elegeri s-au deplasat  la Agighiol  A®n luna noiembrie 2006  la numitul P.G.   de unde  au achiziÅ£ionat  237 ovine  , iar 2 ovine  le-au achiziÅ£ionat de la o altă persoană  , banii  fiind daÅ£i jumătate a€“ jumătate .PreÅ£ul a fost de  170 lei / ovină , fiind achitată suma de 40.600 lei .Reclamantul a numărat banii , dar aceÅŸtia erau jumătate  -  jumătate   , iar pe  parcursul  exploatării ovinelor ,sumele obÅ£inute din produsele exploatării au fost A®mpărÅ£ite de comun acord ÅŸi aproximativ egal .
Ulterior  furtului din luna iunie 2008 ,  A®ntrucA¢t reclamantul nu mai făcea treabă  , relaÅ£iile dintre ei  s-au deteriorat , iar el a refuzat   să mai menÅ£ină A®nÅ£elegerea iniÅ£ială  cu  acesta   A®n ceea ce priveÅŸte exploatarea A®n comun a ovinelor , solicitA¢ndu-i acestuia  să vină să ia o parte   din ovine , reclamantul luA¢nd 234 pA¢nă A®n 240 de ovine .
A mai  susÅ£inut   pA¢rA¢tul , cu ocazia aceluiaÅŸi interogatoriu că  la data la care  ÅŸi-au A®mpărÅ£it ovinele , reclamantul nu mai avea un număr de 123 de ovine  , A®ntrucA¢t cele 123 ovine  erau A®nglobate A®n cele aproximativ 240  ovine pe care le-a luat . ÅŸi că nu este  de acord să-i restituie cele 119 oi pe care P.V.M.  le mai solicită.
Reclamantul P.V.a€“M.  cu ocazia interogatoriului  luat de pA¢rA¢tul C.I.   , la A®ntrebarea dacă este adevărat că A®n luna noiembrie 2006  au cumpărat A®mpreună prin contribuÅ£ie egală un număr de 237 ovine  de la numitul P.G. , acesta a răspuns  Am cumpărat ,recunoscA¢nd totodată  că A®n vara anului  2008 au A®mpărÅ£it A®n mod  egal  veniturile rezultate din A®ngrijirea ÅŸi exploatarea ovinelor , că la data de 01 august 2008 i-au fost date 240 de ovine  , de către pA¢rA¢t  , pe care le-a dus la stA¢na numitului M.G. .
A mai declarat reclamantul că   l-a A®mprumutat  pe  C.I. cu suma de 20.300 lei  ÅŸi că nu au A®ncheiat un A®nscris care să consfinÅ£ească  această tranzacÅ£ie  de A®mprumut , iar plA¢ngerea penală  a formulat-o după  aproximativ un an  de la momentul A®n care au A®ncetat a mai fi asociaÅ£i  A®ntrucA¢t a crezut  că C. I.  cu  timpul A®ÅŸi va da seama că are să-i  mai dea 119 oi .
AŽn cauză , reclamantul a administrat  proba testimonială cu martorii  I.S. , I.P.  (prin A®nlocuirea  martorului  P.G. )  ÅŸi M.G. , iar pA¢rA¢tul     cu martorii  H.M. , B.N. , P.I..
Martorul I.S.  a declarat că  A®l cunoaÅŸte pe pA¢rA¢t  de circa 13 ani de zile  ÅŸi ÅŸtie că A®n anul  2006  acesta nu avea decA¢t un cal  ÅŸi o căruţă , iar  pe reclamant A®l cunoaÅŸte de  3 ani de zile  ÅŸi l-a  cunoscut  prin intermediul pA¢rA¢tului  ÅŸi cele două părÅ£i  s-au asociat să cumpere ovine , iar  la el acasă C. I. i-a spus  că reclamantul a cumpărat ovine  pe care le-au A®mpărÅ£it ulterior  , fiind vorba  de aproximativ  240 capete  ovine  , pe care reclamantul le-a  cumpărat cu banii săi , urmA¢nd ca acestea să le A®mpartă cu pA¢rA¢tul .Nu  ÅŸtie cA¢te  ovine  i-a dat pA¢rA¢tului  , dar el l-a ajutat  ulterior A®n anul 2008  , A®n toamnă pe reclamant   să-ÅŸi construiască un saivan , A®ntrucA¢t C. I/  l-a dat afară  din saivanul său.    .AŽn anul 2008  pA¢rA¢tul i-a dat reclamantului o parte din ovine dar nu ÅŸtie cA¢te  ÅŸi de la  reclamant ÅŸtie că  mai are A®n jur de 120 de ovine de recuperat de la pA¢rA¢t ÅŸi că A®ntre cele două părÅ£i  au intervenit neA®nÅ£elegeri  deoarece reclamantul A®i dădea bani pA¢rA¢tului  ÅŸi acesta nu-i mai dădea  A®napoi .
A mai  arătat martorul că  nu a fost de faţă  ÅŸi nu a asistat  la nicio discuÅ£ie  referitoare  la modalitatea de cumpărare a ovinelor  ÅŸi condiÅ£iile A®n  care s-au A®nÅ£eles cele două părÅ£i .
 I.P.  , cel  de-al doilea martor propus de reclamant a declarat că  le cunoaÅŸte pe ambele părÅ£i  ,A®ntrucA¢t la vremea cA¢nd cei doi  au cumpărat ovine de la P.G.din Agighiol  , avea ÅŸi el ovine ,  iar  la sfA¢rÅŸitul lunii octombrie , A®nceputul lunii noiembrie 2006   părÅ£ile  au cumpărat  de la P.G. A®n jur de  230-240 ovine  , chiar el i-a vA¢ndut  fiului pA¢rA¢tului 2 bucăţi  ovine . Cu o săptămA¢nă  A®nainte de a se A®ncheia  tranzacÅ£ia cu ovinele  au fost la Agighiol pA¢rA¢tul , soÅ£ia  reclamantului , băiatul pA¢rA¢tului , care au A®nsemnat ovinele , după care au venit pA¢rA¢tul , băiatul pA¢rA¢tului  ,  reclamantul , soÅ£ia acestuia ÅŸi au luat  ovinele .Banii au fost plătiÅ£i de  reclamant  lui P.G. .Aceste aspecte le cunoaÅŸte A®ntrucA¢t  stA¢na lui este alăturată  de cea a lui P., iar cu acesta este vecin .Nu se află A®n relaÅ£ii de duÅŸmănie cu nici una din părÅ£i .Următorul an  i-a vA¢ndut pA¢rA¢tului circa 42 de ovine .
Din depoziÅ£ia martorului instanÅ£a reÅ£ine că acesta  nu cunoaÅŸte suma de bani cu care au fost achiziÅ£ionate oile de la P.G. , A®n ce a constat A®nÅ£elegerea dintre  părÅ£i cu privire la achiziÅ£ionarea  ovinelor ÅŸi cu privire la plată  ,  nu cunoaÅŸte care este contribuÅ£ia fiecărei părÅ£i cu  privire  la achiziÅ£ionarea  ovinelor , dar  cunoaÅŸte că  atunci cA¢nd s-au cumpărat ovinele reclamantul venise de pe platforma petrolieră  .
M.G. , cel de a€“al  treilea martor propus de reclamant a declarat că este văr primar cu pA¢rA¢tul  ÅŸi   că A®n  anii 2006 -2008 reclamantul ÅŸi pA¢rA¢tul au exploatat  A®mpreună un număr de ovine dar  fără să poată preciza numărul acestora , ovinele  erau  Å£inute la o stA¢nă  la pădure  ÅŸi nu cunoaÅŸte  cui aparÅ£ine stA¢na .PărÅ£ile au fost asociaÅ£i , iar  ovinele aparÅ£ineau  reclamantului  ÅŸi pA¢rA¢tului .AŽn perioada anilor 2005-2006  a fost ÅŸi el  asociat cu P.V.  ÅŸi au exploatat A®mpreună ovine .Reclamantul avea A®n jur de 120 de ovine  , 120 de ovine  avA¢nd ÅŸi el .Pentru că reclamantul  s-a asociat  cu pA¢rA¢tul  s-a desfiinÅ£at convenÅ£ia dintre el ÅŸi reclamant .Nu cunoaÅŸte dacă A®n  perioada anilor  2006-2008 , cA¢t a fost asociat cu pA¢rA¢tul , reclamantul s-a ocupat de  A®ngrijirea  ovinelor   iar după ce părÅ£ile au desfiinÅ£at convenÅ£ia  P.V. a€“M.  a adus ovinele la el la stA¢nă  , A®n jur de  200 -240 ovine ÅŸi    i-a spus că pA¢rA¢tul  i-a oprit un număr de ovine .
Martorul H.M.  propus de pA¢rA¢t a declarat că A®n anii 2003 a€“ 2004 a fost asociat cu pA¢rA¢tul C. I. cu ovine , acesta deÅ£inA¢nd A®n jur de 250 de oi .Nu ÅŸtie cu precizie anul  dar ÅŸtie că pA¢rA¢tul a vA¢ndut aceste ovine  A®ntrucA¢t dorea să-ÅŸi cumpere o casă  , dar nu a mai  cumpărat-o .La vremea respectivă  o oaie se vindea  cu o sumă cuprinsă A®ntre 100-150 lei .AŽn primăvara anului 2004 nu a mai fost asociat  cu pA¢rA¢tul , iar acesta la circa un an de zile  a vA¢ndut oile .Pentru că locuieÅŸte A®n acelaÅŸi sat cu pA¢rA¢tul  a aflat că acesta  a  vA¢ndut oile  ÅŸi a perceput  direct că acesta nu mai avea oile .PA¢rA¢tul i s-a plA¢ns că a vA¢ndut oile ÅŸi nici  casă nu ÅŸi-a mai cumpărat.
DepoziÅ£ia acestui martor se coroborează ÅŸi cu declaraÅ£ia martorilor  B.N. ÅŸi P.I.   sub aspectul  că pA¢rA¢tul  era crescător de ovine  A®ncă din anul 2003 , că C.I.  a vA¢ndut  circa 250 de ovine , iar cu banii  rezultaÅ£i A®n urma vA¢nzării ovinelor  a vrut să-ÅŸi cumpere un imobil casă de locuit pe care A®nsă A®n final nu l-a achiziÅ£ionat. 
 InstanÅ£a reÅ£ine  din ansamblul probator administrat A®n cauză  că părÅ£ile  s-au A®nÅ£eles A®n cursul anului 2006 să achiziÅ£ioneze ovine  , A®n jur de 240 bucăţi  , pe care le-au achiziÅ£ionat de la Agighiol de la numitul P.G.  ÅŸi pe care le-au  A®ngrijit ÅŸi exploatat A®mpreună pA¢nă A®n anul 2008  , cA¢nd datorită unor neA®nÅ£elegeri ivite A®ntre părÅ£i ,  pA¢rA¢tul  i-a dat reclamantului un  număr de 240 de ovine pe care acesta le-a dus la stA¢na numitului M.G. , fapt ce rezultă atA¢t din răspunsul reclamantului la interogatoriu luat de pA¢rA¢t cA¢t ÅŸi din declaraÅ£ia  martorului M.G.  .
Niciunul din martorii  audiaÅ£i A®n cauză la propunerea reclamantului nu au putut preciza  dacă  banii  cu  care au achiziÅ£ionat cele 240 de ovine  au  aparÅ£inut reclamantului   sau  au  contribuit fiecare  cu cA¢te A½  din suma totală .
Din  declaraÅ£iile martorilor  propuÅŸi de pA¢rA¢t  se reÅ£ine că  C.I.a vA¢ndut  un număr de 250 de ovine   cu intenÅ£ia de a-ÅŸi cumpăra o casă  , pe care A®nsă nu a achiziÅ£ionat-o , iar acest  fapt se A®ntA¢mpla A®nainte de a avea loc A®nÅ£elegerea cu reclamantul de achiziÅ£ionarea ovinelor de la Agighiol , per a contrario se deduce că acesta avea bani  să  plătească  partea sa  de ovine  cumpărate de la P.G. .
De menÅ£ionat este faptul că A®nÅ£elegerea  părÅ£ilor a fost doar verbală acestea neA®ncheind  un A®nscris  care să stabilească  A®n concret  condiÅ£iile  de achiziÅ£ionare ÅŸi de exploatare a ovinelor.
Potrivit art.1169 Cod civil cel ce face o propunere A®naintea judecăţii ,trebuie să o dovedească.
Articolul  1191  alin. 1 ÅŸi 2  din Cod Civil  prevede că dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeÅŸte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decA¢t sau prin act autentic, sau prin act sub semnătură privată  ÅŸi nu se va primi niciodată o dovadă prin martori, A®n contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde că s-ar fi zis A®naintea, la timpul sau A®n urma confecÅ£ionării actului, chiar cu privire la o sumă sau valoare ce nu depăşeÅŸte 250 lei.
Faţă de susÅ£inerile reclamantului  că  la achiziÅ£ionarea celor 240 de ovine , de la Agighiol , el a plătit A®ntreaga sumă  reprezentA¢nd  contravaloarea  acestora , prin  A®mprumutarea pA¢rA¢tului  cu suma de 203.000. 000 lei Rol , iar pA¢rA¢tul , A®n anul  2008  nu i-a dat  decA¢t 119 ovine , jumătate  din ovinele achiziÅ£ionate , ori trebuia să-i dea A®ncă 119 ovine , sau suma cu care l-a A®mprumutat , susÅ£ineri pe care nu le-a probat  cu A®nscrisuri  , faţă de dispoziÅ£iile  legale mai sus menÅ£ionate  , instanÅ£a  constată  că reclamantul  nu a făcut dovada pretenÅ£iilor sale ,   motiv pentru care urmează a respinge  acÅ£iunea ca nefondată .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007