Recalculare pensie intretinere
(Sentinta civila nr. 95 din data de 22.01.2014 pronuntata de Judecatoria Bailesti)Dosar nr. 2719/183/2013
R O M A N I A
JUDECATORIA BAILESTI
SENTINTA CIVILA Nr. 95
Sedinta publica de la 22 Ianuarie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE F.B
Grefier A.B
X.X.X.
Pe rol pronuntarea rezultatului dezbaterilor in cauza avind ca obiect recalculare pensie intretinere privind pe reclamantul I.G.A. si pirita R.C .
La apelul nominal nu au raspuns partile .
Procedura legal indeplinita.
Dezbaterile ce au avut loc au fost consemnate in incheierea din 21 ianuarie 2014 cind pronuntarea s-a aminat conform art. 396 alin 1 cod procedura civila la 22 ianuarie 2014. INSTANTA
Deliberind asupra cauzei de fata , constata urmatoarele ;
Prin actiunea inregistrata la 23.08.2013 reclamantul I.G.A a chemat in judecata pe pirita R.C. , solicitind recalcularea pensiei de intretinere stabilita prin sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti in dosarul nr.3679/183/2010 .
A motivat ca prin sentinta civila mentionata a fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului I.R.C in cuantum de 604,75 lei incepind cu data de 15.11.2010 pina la intervenirea unei cauze de modificare sau stingere a acestei obligatii .
A aratat ca mai are un copil minor in intretinere , respectiv pe minora I.C.M. , nascuta la 18.02.2013 iar in ceea ce priveste pe minorul R.C. sa se aiba in vedere si cheltuielile efectuate cu deplasarea in mun. Bailesti , conform programului de vizitare stabilit prin aceeasi sentinta .
A invocat art. 531 alin 1 Cod civil si art. 94 din Codul Familiei .
A solicitat proba cu inscrisuri si martorul R.C .
A depus sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti in dosarul nr.3679/183/2010 , adeverinta nr. 6972/05.07.2013 eliberata de Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara " Horia Hulubei " IFIN-HH Bucuresti , certificate de nastere pentru minorii I.R.C si I.C.M .
Actiunea a fost comunicata piritei care la 21.10.2013 a formulat intimpinare si cerere reconventionala , solicitind respingerea actiunii ca neintemeiata .
A motivat ca prin sentinta civila 241/07.02.2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti s-a stabilit locuinta minorului R.C. la mama reclamanta iar tatal a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 604,75 lei .
A mai aratat ca adeverinta depusa de reclamant mentioneaza salariul din decembrie 2012 pina in luna mai 2013 iar in ceea ce priveste salariul net obtinut de reclamant , acesta este in cuantum de 1890 lei dupa retinerea pensiei de intretinere .
De asemenea , a aratat ca nu sint reale cheltuielile mentionate cu deplasarea pentru vizitarea minorului R.C.,intrucit reclamantul nu l-a vizitat in fiecare luna si l-a luat in domiciliul sau in anii 2012 si 2013 o singura data in fiecare an .
A solicitat sub aspectul cererii reconventionale modificarea programului de vizita ce a fost stabilit prin aceeasi sentinta , respectiv in prima si a treia saptamina din luna de simbata ora 10,00 pina duminica ora 16,00 in domiciliul reclamantei si doua saptamini in vacanta de vara .
A motivat ca minorul este inscris la Liceul Teoretic Mihai Viteazul Bailesti in clasa pregatitoare , anul scolar 2013-2014 , trebuie sa mearga in fiecare zi la scoala , are teme de efectuat in fiecare zi si distanta intre domiciliul reclamantului si locuinta minorului este destul de mare , astfel ca minorul este la o virsta prea mica pentru a fi supus unor calatorii lungi cu masina .
A mai aratat ca reclamantul datorita unei atitudini retrase a minorului fata de el a sesizat Directia Generala a Protectiei Copilului Dolj , a fost chemata cu minorul pentru evaluare la inceputul anului 2013 dar nu i-au fost comunicate concluziile evaluarii
A invocat art. 209 Cod pr. civila si art. 403 Cod civil .
A solicitat sa se faca adresa catre locul de munca al reclamantului pentru a comunica veniturile acestuia pe ultimele 6 luni , sa se faca adresa catre Directia Generala a Protectiei Copilului Dolj pentru a comunica instantei raportul de evaluare al minorului si proba cu martorul V.V.C .
A depus act de identitate pentru pirita , adeverinta nr. 1748/01.10.2013 eliberata de Liceul Teoretic Mihai Viteazul Bailesti , adresa nr. 4853/04.02.2013 emisa de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Dolj , foi colective de prezenta pentru minor emise de Gradinita nr. 9 Bailesti in perioada septembrie 2012- iunie 2013 .
Intimpinarea si cererea reconventionala a fost comunicata reclamantului care la 04.11.2013 a depus raspuns la intimpinare si intimpinare la cererea reconventionala formulata de pirita .
Cu privire la intimpinarea formulata de pirita , reclamantul a invederat ca nu se opune la efectuarea unei noi adrese la locul sau de munca pentru a comunica veniturile iar in ceea ce priveste legatura cu minorul a mentionat ca pirita a fost cea care a obstructionat in permanenta vizitarea minorului , folosind tot felul de metode de santaj asupra minorului si determinindu-l sa nu plece din domiciliu .
A aratat ca din acest motiv a apelat la Directia de Protectie a Copilului si a solicitat evaluarea minorului intrucit in prezenta mamei avea un comportament diferit fata de cel pe care il avea numai in prezenta reclamantului .
In ceea ce priveste modificarea programului de vizita al minorului a solicitat respingerea intrucit il considera de neacceptat din punct de vedere moral si uman , aratind ca pirita nu doreste ca minorul sa aiba o legatura sanatoasa cu tatal sau .
Intimpinarea la cererea reconventionala a fost comunicata piritei care nu a formulat raspuns .
Partile au fost legal citate si s-a administrat proba cu inscrisuri reprezentind acte de stare civila , inscrisuri eliberate de Gradinita nr. 9 din mun. Bailesti cu privire la frecventa minorului , acte cu veniturile realizate de reclamant si au fost audiati martorii R.M.D. si V.V.C .
Examinind cauza in raport de cererile formulate , probele administrate si dispozitiile legale aplicabile , instanta constata urmatoarele ;
Minorul I.R.C, nascut la 11.07.2007 este fiul partilor din proces si prin sentinta civila nr. 241/07.02.2011 , pronuntata de Judecatoria Bailesti , s-a stabilit locuinta minorului la mama si a fost obligat tatal reclamant la pensie de intretinere pentru minor intr-un cuantum de 604,75 lei .
Prin aceeasi sentinta , in aplicarea dispozitiilor art. 43 alin 3 din Codul Familiei s-a incuviintat ca tatal reclamant sa aiba legaturi personale cu minorul in a treia saptamina
in fiecare luna incepind de miercuri orele 18,00 pina duminica orele 18, 00 , in vacanta de iarna a doua saptamina , in vacanta de primavara primele 4 zile si in vacanta de vara in perioada 15 iulie -30 august , legaturile reclamantului cu minorul urmind sa se desfasoare in domiciliul tatalui reclamant din comuna Magurele , judetul Ilfov.
Urmare a acestei hotariri judecatoresti , minorul a fost luat de tata in domiciliul sau de mai multe ori iar din declaratiile martorilor audiati rezulta ca raporturile dintre tata si fiu s-au desfasurat in conditii normale , minorul comunica efectiv cu tatal si manifesta afectiune pentru acesta .
Martorul V.V.C. a precizat ca a insotit-o pe reclamanta in vara anului trecut cind aceasta l-a dus pe minor in domiciliul tatalui , dupa care impreuna cu reclamanta martorul a plecat in concediu si ca in momentul in care minorul a ramas in domiciliul tatalui si-a manifestat dorinta ca si mama sa sa -l insoteasca , manifestare pe care instanta o apreciaza ca fiind fireasca avind in vedere afectiunea minorului pentru ambii parinti si respectiv dorinta acestuia de a fi impreuna cu ambii parinti si nu ca o impotrivire a minorului de a merge in domiciliul tatalui sau .
Din declaratiile acelorasi martori s-a mai retinut ca intre parti a existat o buna comunicare cu privire la realizarea programului de vizita a minorului de catre tata .
Instanta mai retine ca in prezent reclamantul locuieste cu concubina sa si fiica acestora I.C.M . nascuta la 18.02.2013 si ca minorul I.R.C. a mers in domiciliul tatalui si dupa nasterea acesteia .
Din adeverinta nr. 1748/01.10.2013 rezulta ca in prezent minorul este inscris la clasa pregatitoare din cadrul Liceului Teoretic Mihai Viteazul din mun. Bailesti
Aceasta stare de fapt urmeaza sa fie raportata de instanta la normele de drept care reglementeaza dreptul de vizita al parintelui cu privire la copilul sau minor de care este separat si modul de exercitare al acestuia , precum si la criteriul major ce trebuie avut in vedere respectiv interesul superior al minorului .
Astfel in dreptul intern art. 401 din codul civil prevede dreptul parintilor separati de copilul lor de a avea legaturi personale cu acesta , instanta de tutela urmind sa decida cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept in caz de neintelegere intre parinti iar art. 403 din acelasi cod dispune ca in cazul schimbarii imprejurarilor instanta poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie , a copilului , a institutiei de ocrotire ,a institutiei public specializate pentru portectia copilului sau a procurorului .
Acelasi drept este reglementat si de Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Astfel art.14 din actul normativ mentionat consacra dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii,rudele si alte persoane fata de care a dezvoltat legaturi de atasament iar parintele sau un alt reprezentant legal nu pot impiedica aceste relatii personale decit in cazurile in care instanta decide apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica,psihica si intelectuala sau morala a copilului.
In conformitate cu art.15 din Legea 272/2004 relatiile personale se pot realiza prin intilniri ale copilului cu parintii sai,cu o alta persoana care potrivit acestei legii are dreptul la relatii personale cu copilul,vizitarea copilului la domiciliul acestuia,gazduirea copilului pe o perioada determinata de catre parintele la care copilul nu locuieste in mod obisnuit.
Dreptul de vizita al parintelui cu privire la copilul sau minor cu care nu locuieste este prevazut si in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in alte reglementari internationale .
Astfel art. 8 din CEDO consacra principiul potrivit caruia orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie , a domiciliului sau si corespondentei sale iar amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept nu este admis decit in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care ,
intr-o societate democratica este necesara pentru securitatea nationala , siguranta publica , bunastarea economica a tarii , apararea ordinii si prevenirii faptelor penale , protejarea sanatatii sau a moralei ori protejarea drepturilor si libertatilor altora .
In Jurisprudenta , in general , Curtea Europeana a Drepturilor Omului considera ca autoritatile nationale se bucura de o marje mare de apreciere atunci cind decid asupra incredintarii minorului iar un control mai strict se impune in cazul restrictiilor suplimentare impuse de autoritati cum ar fi cele vizind exercitarea drepturilor
parintesti sau dreptul de vizita al parintilor , sau orice alte garantii legale destinate sa asigure o protectie efectiva a drepturilor parintilor si copiilor cu privire la respectarea vietii lor de familie . Acest control strict se impune pentru ca restrictiile suplimentare implica riscul de a se rupe definitiv relatiile familiale dintre parinti si un copil mic .
In toate situatiile primeaza in Jurisprudenta Curtii interesul copilului iar in aprecierea acestui interes Curtea tine seama de dorinta acestuia in situatia in care copilul este suficient de matur .
Astfel , prin Hotarirea din 08.07.2003 pronuntata in cauza Sommerfeld c. Germaniei , Curtea a retinut ca instantele germane competente au avut motive pertinente pentru a justifica deciziile de refuzare a dreptului la vizita pentru reclamant , copilul , atunci in virsta de 13 ani , exprimindu-si clar si in mod repetat dorinta de a nu-l vedea pe reclamant , astfel incit o obligare a sa sa-l vada pe reclamant l-ar dezechilibra emotional si psihologic .
De asemenea , prin Hotarirea din 29.06.2004 pronuntata in cauza 63627/00, Volesky c. Republicii Cehe , Curtea a tinut cont de refuzul constant al minorului de a-si intilni tatal si de faptul ca in ciuda eforturilor depuse de un psiholog in acest sens , reclamantul nu a reusit sa realizeze o legatura cu minorul , concluzionind ca autoritatile au luat toate masurile rezonabile si ca interesul superior al copilului le impiedica sa ia alte masuri mai dure .
Facind aplicarea normelor de drept expuse , a Jurisprudentei CEDO , la speta de fata , in raport de starea de fapt reiesita din probe , instanta constata ca piritul a reusit sa realizeze o comunicare efectiva cu minorul , chiar daca aceasta a impus deplasarea minorului la domiciliul tatalui respectiv la distante mari fata de locuinta statornica a minorului insa aceasta modalitate de exercitare a dreptului de vizita a fost necesara pentru formarea si consolidarea relatiilor de afectiune dintre tata si fiu prin legaturi directe si nestingherite de prezenta altor persoane .
Sub acest aspect instanta apreciaza ca nu s-au schimbat imprejurarile avute in vedere atunci cind s-a dispus prin hotarire judecatoreasca ca programul de vizita sa se realizeze efectiv la locuinta tatalui , modalitate pe care si in prezent instanta o apreciaza ca fiind utila cu atit mai mult cu cit in familia tatalui a aparut inca un minor si legaturile de rudenie dintre copii necesita ca acestia sa se intilneasca , sa comunice si sa dezvolte sentimente de afectiune specifice rudelor de singe .
Trebuie avut in vedere totusi faptul ca minorul este cuprins intr-un program de activitate corespunzator clasei pregatitoare , ceea ce impune restringerea dreptului de vizita , instanta apreciind ca luarea minorului in domiciliul tatalui o data pe luna incepind de simbata de la orele 10,00 pina duminica orele 20,00 , o saptamina in vacanta de Craciun , 4 zile in vacanta de Paste si o luna in vacanta de vara , nu aduce nici o atingere interesului superior al minorului vizind dezvoltarea fizica , psihica , intelectuala sau morala si asigura o continuitate a legaturii dintre minor si tatal sau si consolidarea
sentimentelor de afectiune .
Ca atare , sun aspectul cererii reconventionale , instanta urmeaza sa pronunte admiterea in parte si sa modifice programul de vizita al reclamantului cu privire la minorul Ionescu Rares - Calin in modalitatea mentionata .
In ceea ce priveste actiunea principala se retine ca piritul realizeaza un salariu net de 1890 lei pe care il incaseaza si la care se adauga 605 lei suma retinuta si virata piritei cu titlu de pensie de intretinere pentru minor , astfel ca salariul net lunar este de 2496 lei .
Potrivit art. 531 alin 1 Cod civil daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care prestareaza intretinerea si nevoia celui care o primeste , instanta de tutela potrivit imprejurarilor , poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei .
In speta nu s-au invocat pentru modificarea cuantumului pensiei de intretinere nici imprejurari legate de nevoile minorului si nici imprejurari legate de veniturile debitorului obligatiei de intretinere ci faptul ca reclamantul mai are in intretinere un copil iar in conformitate cu art. 529 alin 2 din Codul civil cind intretinerea este datorata pentru 2 copii ea se stabileste pina la 1/3din venitul net lunar al parintelui .
Raportind aceste dispozitii la venitul net lunar al reclamantului , instanta urmeaza sa reduca pensia de intretinere la care acesta a fost obligat pentru minorul Ionescu Rares Calin la cite 500 lei lunar , apreciind ca aceasta suma este necesara in raport de virsta minorului si nu afecteaza nici dreptul la intretinere al celuilalt copil care necesita in raport de acelasi criteriu cheltuieli de intretinere mai mici .
In consecinta si actiunea principala va fi admisa in parte si se va dispune modificarea cuantumului pensiei de intretinere la cite 500 lei lunar incepind de la data introducerii actiunii .
In conformitate cu art. 453 alin 2 teza a IIa Cod pr. civila , cheltuielile de judecata vor fi compensate .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite in parte actiunea civila formulata de reclamantul I.G.A. si in parte cererea reconventionala formulata de pirita R.C.
Modifica cuantumul pensiei de intretinere pentru minorul I.R.C., nascut la 11.07.2007 in sarcina reclamantului la cite 500 lei lunar incepind de la data introducerii actiunii 23.08.2013 si pina la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei de intretinere .
Modifica programul de vizita al minorului stabilit prin sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti si incuviinteaza ca tatal reclamant sa aiba legaturi cu minorul la domiciliul tatalui reclamant in urmatoarea modalitate;
- in prima saptamina din fiecare luna incepind de simbata ora 10,00 pina duminica ora 20,00;
- in vacanta de Craciun -prima saptamina ;
-in vacanta de Paste - primele 4 zile;
-in vacanta de vara - o luna incepind de la 15.07. pina la 15.08.
Compenseaza cheltuielile de judecata.
Sentinta cu apel in termen de 30 zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica de la 22 Ianuarie 2014
PRESEDINTE,
F.B. GREFIER,
A.B.
Red. Jud. FB
Tehnored. AB
4 ex/ . 31 Ianuarie 2014
R O M A N I A
JUDECATORIA BAILESTI
SENTINTA CIVILA Nr. 95
Sedinta publica de la 22 Ianuarie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE F.B
Grefier A.B
X.X.X.
Pe rol pronuntarea rezultatului dezbaterilor in cauza avind ca obiect recalculare pensie intretinere privind pe reclamantul I.G.A. si pirita R.C .
La apelul nominal nu au raspuns partile .
Procedura legal indeplinita.
Dezbaterile ce au avut loc au fost consemnate in incheierea din 21 ianuarie 2014 cind pronuntarea s-a aminat conform art. 396 alin 1 cod procedura civila la 22 ianuarie 2014. INSTANTA
Deliberind asupra cauzei de fata , constata urmatoarele ;
Prin actiunea inregistrata la 23.08.2013 reclamantul I.G.A a chemat in judecata pe pirita R.C. , solicitind recalcularea pensiei de intretinere stabilita prin sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti in dosarul nr.3679/183/2010 .
A motivat ca prin sentinta civila mentionata a fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului I.R.C in cuantum de 604,75 lei incepind cu data de 15.11.2010 pina la intervenirea unei cauze de modificare sau stingere a acestei obligatii .
A aratat ca mai are un copil minor in intretinere , respectiv pe minora I.C.M. , nascuta la 18.02.2013 iar in ceea ce priveste pe minorul R.C. sa se aiba in vedere si cheltuielile efectuate cu deplasarea in mun. Bailesti , conform programului de vizitare stabilit prin aceeasi sentinta .
A invocat art. 531 alin 1 Cod civil si art. 94 din Codul Familiei .
A solicitat proba cu inscrisuri si martorul R.C .
A depus sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti in dosarul nr.3679/183/2010 , adeverinta nr. 6972/05.07.2013 eliberata de Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara " Horia Hulubei " IFIN-HH Bucuresti , certificate de nastere pentru minorii I.R.C si I.C.M .
Actiunea a fost comunicata piritei care la 21.10.2013 a formulat intimpinare si cerere reconventionala , solicitind respingerea actiunii ca neintemeiata .
A motivat ca prin sentinta civila 241/07.02.2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti s-a stabilit locuinta minorului R.C. la mama reclamanta iar tatal a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 604,75 lei .
A mai aratat ca adeverinta depusa de reclamant mentioneaza salariul din decembrie 2012 pina in luna mai 2013 iar in ceea ce priveste salariul net obtinut de reclamant , acesta este in cuantum de 1890 lei dupa retinerea pensiei de intretinere .
De asemenea , a aratat ca nu sint reale cheltuielile mentionate cu deplasarea pentru vizitarea minorului R.C.,intrucit reclamantul nu l-a vizitat in fiecare luna si l-a luat in domiciliul sau in anii 2012 si 2013 o singura data in fiecare an .
A solicitat sub aspectul cererii reconventionale modificarea programului de vizita ce a fost stabilit prin aceeasi sentinta , respectiv in prima si a treia saptamina din luna de simbata ora 10,00 pina duminica ora 16,00 in domiciliul reclamantei si doua saptamini in vacanta de vara .
A motivat ca minorul este inscris la Liceul Teoretic Mihai Viteazul Bailesti in clasa pregatitoare , anul scolar 2013-2014 , trebuie sa mearga in fiecare zi la scoala , are teme de efectuat in fiecare zi si distanta intre domiciliul reclamantului si locuinta minorului este destul de mare , astfel ca minorul este la o virsta prea mica pentru a fi supus unor calatorii lungi cu masina .
A mai aratat ca reclamantul datorita unei atitudini retrase a minorului fata de el a sesizat Directia Generala a Protectiei Copilului Dolj , a fost chemata cu minorul pentru evaluare la inceputul anului 2013 dar nu i-au fost comunicate concluziile evaluarii
A invocat art. 209 Cod pr. civila si art. 403 Cod civil .
A solicitat sa se faca adresa catre locul de munca al reclamantului pentru a comunica veniturile acestuia pe ultimele 6 luni , sa se faca adresa catre Directia Generala a Protectiei Copilului Dolj pentru a comunica instantei raportul de evaluare al minorului si proba cu martorul V.V.C .
A depus act de identitate pentru pirita , adeverinta nr. 1748/01.10.2013 eliberata de Liceul Teoretic Mihai Viteazul Bailesti , adresa nr. 4853/04.02.2013 emisa de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Dolj , foi colective de prezenta pentru minor emise de Gradinita nr. 9 Bailesti in perioada septembrie 2012- iunie 2013 .
Intimpinarea si cererea reconventionala a fost comunicata reclamantului care la 04.11.2013 a depus raspuns la intimpinare si intimpinare la cererea reconventionala formulata de pirita .
Cu privire la intimpinarea formulata de pirita , reclamantul a invederat ca nu se opune la efectuarea unei noi adrese la locul sau de munca pentru a comunica veniturile iar in ceea ce priveste legatura cu minorul a mentionat ca pirita a fost cea care a obstructionat in permanenta vizitarea minorului , folosind tot felul de metode de santaj asupra minorului si determinindu-l sa nu plece din domiciliu .
A aratat ca din acest motiv a apelat la Directia de Protectie a Copilului si a solicitat evaluarea minorului intrucit in prezenta mamei avea un comportament diferit fata de cel pe care il avea numai in prezenta reclamantului .
In ceea ce priveste modificarea programului de vizita al minorului a solicitat respingerea intrucit il considera de neacceptat din punct de vedere moral si uman , aratind ca pirita nu doreste ca minorul sa aiba o legatura sanatoasa cu tatal sau .
Intimpinarea la cererea reconventionala a fost comunicata piritei care nu a formulat raspuns .
Partile au fost legal citate si s-a administrat proba cu inscrisuri reprezentind acte de stare civila , inscrisuri eliberate de Gradinita nr. 9 din mun. Bailesti cu privire la frecventa minorului , acte cu veniturile realizate de reclamant si au fost audiati martorii R.M.D. si V.V.C .
Examinind cauza in raport de cererile formulate , probele administrate si dispozitiile legale aplicabile , instanta constata urmatoarele ;
Minorul I.R.C, nascut la 11.07.2007 este fiul partilor din proces si prin sentinta civila nr. 241/07.02.2011 , pronuntata de Judecatoria Bailesti , s-a stabilit locuinta minorului la mama si a fost obligat tatal reclamant la pensie de intretinere pentru minor intr-un cuantum de 604,75 lei .
Prin aceeasi sentinta , in aplicarea dispozitiilor art. 43 alin 3 din Codul Familiei s-a incuviintat ca tatal reclamant sa aiba legaturi personale cu minorul in a treia saptamina
in fiecare luna incepind de miercuri orele 18,00 pina duminica orele 18, 00 , in vacanta de iarna a doua saptamina , in vacanta de primavara primele 4 zile si in vacanta de vara in perioada 15 iulie -30 august , legaturile reclamantului cu minorul urmind sa se desfasoare in domiciliul tatalui reclamant din comuna Magurele , judetul Ilfov.
Urmare a acestei hotariri judecatoresti , minorul a fost luat de tata in domiciliul sau de mai multe ori iar din declaratiile martorilor audiati rezulta ca raporturile dintre tata si fiu s-au desfasurat in conditii normale , minorul comunica efectiv cu tatal si manifesta afectiune pentru acesta .
Martorul V.V.C. a precizat ca a insotit-o pe reclamanta in vara anului trecut cind aceasta l-a dus pe minor in domiciliul tatalui , dupa care impreuna cu reclamanta martorul a plecat in concediu si ca in momentul in care minorul a ramas in domiciliul tatalui si-a manifestat dorinta ca si mama sa sa -l insoteasca , manifestare pe care instanta o apreciaza ca fiind fireasca avind in vedere afectiunea minorului pentru ambii parinti si respectiv dorinta acestuia de a fi impreuna cu ambii parinti si nu ca o impotrivire a minorului de a merge in domiciliul tatalui sau .
Din declaratiile acelorasi martori s-a mai retinut ca intre parti a existat o buna comunicare cu privire la realizarea programului de vizita a minorului de catre tata .
Instanta mai retine ca in prezent reclamantul locuieste cu concubina sa si fiica acestora I.C.M . nascuta la 18.02.2013 si ca minorul I.R.C. a mers in domiciliul tatalui si dupa nasterea acesteia .
Din adeverinta nr. 1748/01.10.2013 rezulta ca in prezent minorul este inscris la clasa pregatitoare din cadrul Liceului Teoretic Mihai Viteazul din mun. Bailesti
Aceasta stare de fapt urmeaza sa fie raportata de instanta la normele de drept care reglementeaza dreptul de vizita al parintelui cu privire la copilul sau minor de care este separat si modul de exercitare al acestuia , precum si la criteriul major ce trebuie avut in vedere respectiv interesul superior al minorului .
Astfel in dreptul intern art. 401 din codul civil prevede dreptul parintilor separati de copilul lor de a avea legaturi personale cu acesta , instanta de tutela urmind sa decida cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept in caz de neintelegere intre parinti iar art. 403 din acelasi cod dispune ca in cazul schimbarii imprejurarilor instanta poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie , a copilului , a institutiei de ocrotire ,a institutiei public specializate pentru portectia copilului sau a procurorului .
Acelasi drept este reglementat si de Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Astfel art.14 din actul normativ mentionat consacra dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii,rudele si alte persoane fata de care a dezvoltat legaturi de atasament iar parintele sau un alt reprezentant legal nu pot impiedica aceste relatii personale decit in cazurile in care instanta decide apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica,psihica si intelectuala sau morala a copilului.
In conformitate cu art.15 din Legea 272/2004 relatiile personale se pot realiza prin intilniri ale copilului cu parintii sai,cu o alta persoana care potrivit acestei legii are dreptul la relatii personale cu copilul,vizitarea copilului la domiciliul acestuia,gazduirea copilului pe o perioada determinata de catre parintele la care copilul nu locuieste in mod obisnuit.
Dreptul de vizita al parintelui cu privire la copilul sau minor cu care nu locuieste este prevazut si in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in alte reglementari internationale .
Astfel art. 8 din CEDO consacra principiul potrivit caruia orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie , a domiciliului sau si corespondentei sale iar amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept nu este admis decit in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care ,
intr-o societate democratica este necesara pentru securitatea nationala , siguranta publica , bunastarea economica a tarii , apararea ordinii si prevenirii faptelor penale , protejarea sanatatii sau a moralei ori protejarea drepturilor si libertatilor altora .
In Jurisprudenta , in general , Curtea Europeana a Drepturilor Omului considera ca autoritatile nationale se bucura de o marje mare de apreciere atunci cind decid asupra incredintarii minorului iar un control mai strict se impune in cazul restrictiilor suplimentare impuse de autoritati cum ar fi cele vizind exercitarea drepturilor
parintesti sau dreptul de vizita al parintilor , sau orice alte garantii legale destinate sa asigure o protectie efectiva a drepturilor parintilor si copiilor cu privire la respectarea vietii lor de familie . Acest control strict se impune pentru ca restrictiile suplimentare implica riscul de a se rupe definitiv relatiile familiale dintre parinti si un copil mic .
In toate situatiile primeaza in Jurisprudenta Curtii interesul copilului iar in aprecierea acestui interes Curtea tine seama de dorinta acestuia in situatia in care copilul este suficient de matur .
Astfel , prin Hotarirea din 08.07.2003 pronuntata in cauza Sommerfeld c. Germaniei , Curtea a retinut ca instantele germane competente au avut motive pertinente pentru a justifica deciziile de refuzare a dreptului la vizita pentru reclamant , copilul , atunci in virsta de 13 ani , exprimindu-si clar si in mod repetat dorinta de a nu-l vedea pe reclamant , astfel incit o obligare a sa sa-l vada pe reclamant l-ar dezechilibra emotional si psihologic .
De asemenea , prin Hotarirea din 29.06.2004 pronuntata in cauza 63627/00, Volesky c. Republicii Cehe , Curtea a tinut cont de refuzul constant al minorului de a-si intilni tatal si de faptul ca in ciuda eforturilor depuse de un psiholog in acest sens , reclamantul nu a reusit sa realizeze o legatura cu minorul , concluzionind ca autoritatile au luat toate masurile rezonabile si ca interesul superior al copilului le impiedica sa ia alte masuri mai dure .
Facind aplicarea normelor de drept expuse , a Jurisprudentei CEDO , la speta de fata , in raport de starea de fapt reiesita din probe , instanta constata ca piritul a reusit sa realizeze o comunicare efectiva cu minorul , chiar daca aceasta a impus deplasarea minorului la domiciliul tatalui respectiv la distante mari fata de locuinta statornica a minorului insa aceasta modalitate de exercitare a dreptului de vizita a fost necesara pentru formarea si consolidarea relatiilor de afectiune dintre tata si fiu prin legaturi directe si nestingherite de prezenta altor persoane .
Sub acest aspect instanta apreciaza ca nu s-au schimbat imprejurarile avute in vedere atunci cind s-a dispus prin hotarire judecatoreasca ca programul de vizita sa se realizeze efectiv la locuinta tatalui , modalitate pe care si in prezent instanta o apreciaza ca fiind utila cu atit mai mult cu cit in familia tatalui a aparut inca un minor si legaturile de rudenie dintre copii necesita ca acestia sa se intilneasca , sa comunice si sa dezvolte sentimente de afectiune specifice rudelor de singe .
Trebuie avut in vedere totusi faptul ca minorul este cuprins intr-un program de activitate corespunzator clasei pregatitoare , ceea ce impune restringerea dreptului de vizita , instanta apreciind ca luarea minorului in domiciliul tatalui o data pe luna incepind de simbata de la orele 10,00 pina duminica orele 20,00 , o saptamina in vacanta de Craciun , 4 zile in vacanta de Paste si o luna in vacanta de vara , nu aduce nici o atingere interesului superior al minorului vizind dezvoltarea fizica , psihica , intelectuala sau morala si asigura o continuitate a legaturii dintre minor si tatal sau si consolidarea
sentimentelor de afectiune .
Ca atare , sun aspectul cererii reconventionale , instanta urmeaza sa pronunte admiterea in parte si sa modifice programul de vizita al reclamantului cu privire la minorul Ionescu Rares - Calin in modalitatea mentionata .
In ceea ce priveste actiunea principala se retine ca piritul realizeaza un salariu net de 1890 lei pe care il incaseaza si la care se adauga 605 lei suma retinuta si virata piritei cu titlu de pensie de intretinere pentru minor , astfel ca salariul net lunar este de 2496 lei .
Potrivit art. 531 alin 1 Cod civil daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care prestareaza intretinerea si nevoia celui care o primeste , instanta de tutela potrivit imprejurarilor , poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei .
In speta nu s-au invocat pentru modificarea cuantumului pensiei de intretinere nici imprejurari legate de nevoile minorului si nici imprejurari legate de veniturile debitorului obligatiei de intretinere ci faptul ca reclamantul mai are in intretinere un copil iar in conformitate cu art. 529 alin 2 din Codul civil cind intretinerea este datorata pentru 2 copii ea se stabileste pina la 1/3din venitul net lunar al parintelui .
Raportind aceste dispozitii la venitul net lunar al reclamantului , instanta urmeaza sa reduca pensia de intretinere la care acesta a fost obligat pentru minorul Ionescu Rares Calin la cite 500 lei lunar , apreciind ca aceasta suma este necesara in raport de virsta minorului si nu afecteaza nici dreptul la intretinere al celuilalt copil care necesita in raport de acelasi criteriu cheltuieli de intretinere mai mici .
In consecinta si actiunea principala va fi admisa in parte si se va dispune modificarea cuantumului pensiei de intretinere la cite 500 lei lunar incepind de la data introducerii actiunii .
In conformitate cu art. 453 alin 2 teza a IIa Cod pr. civila , cheltuielile de judecata vor fi compensate .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite in parte actiunea civila formulata de reclamantul I.G.A. si in parte cererea reconventionala formulata de pirita R.C.
Modifica cuantumul pensiei de intretinere pentru minorul I.R.C., nascut la 11.07.2007 in sarcina reclamantului la cite 500 lei lunar incepind de la data introducerii actiunii 23.08.2013 si pina la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei de intretinere .
Modifica programul de vizita al minorului stabilit prin sentinta civila nr. 241/2011 pronuntata de Judecatoria Bailesti si incuviinteaza ca tatal reclamant sa aiba legaturi cu minorul la domiciliul tatalui reclamant in urmatoarea modalitate;
- in prima saptamina din fiecare luna incepind de simbata ora 10,00 pina duminica ora 20,00;
- in vacanta de Craciun -prima saptamina ;
-in vacanta de Paste - primele 4 zile;
-in vacanta de vara - o luna incepind de la 15.07. pina la 15.08.
Compenseaza cheltuielile de judecata.
Sentinta cu apel in termen de 30 zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica de la 22 Ianuarie 2014
PRESEDINTE,
F.B. GREFIER,
A.B.
Red. Jud. FB
Tehnored. AB
4 ex/ . 31 Ianuarie 2014
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Cereri
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007