InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Beclean

Incidenta dispozitiilor prev. de art. 453 alin. 1 lit. "b" Cod procedura penala in solutionarea cererii formulata de catre condamnata

(Sentinta penala nr. 29/2010 din data de 27.01.2011 pronuntata de Judecatoria Beclean)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Beclean | Jurisprudenta Judecatoria Beclean

Incidenta dispozitiilor prev. de art. 453 alin. 1 lit. "b" Cod  procedura penala in solutionarea cererii formulata de catre condamnata
 
Prin cererea inregistrata sub nr. de mai sus, petenta B.A. a solicitat  instantei  ca , prin hotararea ce o va pronunta :
- sa dispuna intreruperea executarii pedepsei  de 6 luni  inchisoare  aplicata prin  Sentinta penala nr. 187/2009 , pronuntata  in dosarul nr.  1297/186/2009 al  Judecatoriei Beclean  pentru savarsirea infractiunii  de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , art. 209 alin. 1 lit. "i"  Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , pana  la  implinirea  varstei de 1 an de catre minorul sau , B.R.G., nascut la data de 15 februarie 2010.
In dovedirea  sustinerilor sale,  condamnata  a depus la dosar  copia  certificatului de nastere al minorului  B.R.G. , nascut la data de 15 februarie 2010.
Analizand cererea petentei  prin prisma  motivelor invocate ,  precum si a  actelor existente  la dosar,  instanta retine urmatoarele:
      Prin Sentinta penala nr. 65/2008 a Judecatoriei Beclean pronuntata in dosarul penal nr. 653/186/2008, ramasa definitiva la data de 30.10.2008, inculpata B.A. a fost condamnata la pedeapsa de 6 luni inchisoare  pentru savarsirea infractiunii  de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. "i"  Cod penal, cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen.
      In baza  disp. art.  86  ind. 1 Cod penal , s-a dispus suspendarea  pedepsei aplicate , de 6 luni inchisoare, sub supraveghere, stabilindu-se  conform  art. 86 ind. 2  Cod penal un termen de incercare  de 2 ani si 6 luni, potrivit art. 862   C.penal.
      Potrivit art. 863 C.penal, pe durata termenului de incercare inculpata  a fost obligata  sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte  la datele fixate la  Serviciul de  Probatiune  de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud;
b) sa anunte  acestui serviciu, in prealabil, orice schimbare  de domiciliu, resedinta sau locuinta  si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
c) sa  comunice  acestui serviciu si sa justifice  schimbarea locului de munca;
d) sa comunice  acestui serviciu informatii de natura a putea  fi controlate mijloacele sale  de existenta.
Inculpatei i s-a pus  in vedere, totodata , disp. art. 864 C.penal.
Din ansamblul probatoriului administrat in cauza sus mentionata ,  instanta a retinut ca persoana condamnata B.A. a incalcat masurile de supraveghere prev. de art. 863 al. 1 lit. "a" si "b"  Cod penal  in cursul termenului de incercare stabilit prin sentinta penala sus mentionata .
Astfel, desi condamnatei B.A. i-a  fost  stabilit  de catre  Serviciul de Probatiune  BN  un plan de supraveghere, stabilindu-i-se  o frecventa lunara la acest serviciu, condamnata  a dat  dovada de  inconsecventa  si lipsa  de punctualitate in privinta  prezentarii sale  la sediul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, astfel  ca au avut  loc  trei  intrevederi  cu aceasta  in perioada  de referinta , respectiv in datele de 26.11.2008, 10.12.2008 si 03.03.2009, condamnata  neaflandu-se in imposibilitate obiectiva de a se prezenta la termenele fixate.
      Condamnata  nu  si-a  revizuit  comportamentul, desi  i s-a atras  atentia in nenumarate randuri asupra continutului masurilor de supraveghere  si asupra  consecintelor  nerespectarii acestora, in  baza   disp. art. 19 alin. 5  din  HG  nr. 747/2008, la data de 03.03.2009 fiindu-i emis  acesteia  un prim  avertisment. 
      Deoarece condamnata nu s-a prezentat  la  Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud  nici pentru termenul fixat pentru data de 27.03.2009 si intrucat nu s-a reusit  contactarea persoanei supravegheate, acesteia  i-a  fost  emis  al doilea avertisment , la data de 17.06.2009.
      Instanta a mai retinut ca, in baza ultimelor  verificari  efectuate  la domiciliul  persoanei condamnate, respectiv la datele de 13.03.2009 si 26.06.2009 , s-a  constatat  ca persoana condamnata a efectuat  deplasari  variabile , atat  in mun. Dej , cat  si  in mun. Bistrita, fara  a face cunoscute adresele la care a locuit in acele perioade de timp, membrii familiei  si organele  de politie  presupunand  faptul ca  aceasta  persista  in conduita  infractionala  adoptata ( prin practicarea prostitutiei  si comiterea  unor fapte  de furt, fapta penala pentru care aceasta a si fost condamnata de catre aceasta judecatorie ).
      Ultimele verificari  efectuate  cu privire  la persoana  supravegheata au indicat faptul ca B.A. este plecata  din tara  din luna  aprilie 2009, fara anuntarea  prealabila a serviciului de supraveghere , pe teritoriul  Italiei , astfel cum reiese  din   datele  furnizate  de lucratorii de politie , precum si din relatarile  membrilor  familiei  , care sustin  ca aceasta i-a contactat  telefonic in cursul lunii iunie 2009, pentru a-i  anunta despre plecarea sa, fara sa le ofere mai multe  informatii despre locatia sau  perioada de sedere in Italia.
Raportat la aceasta stare de fapt, instanta a apreciat ca  numita  B.A.  - persoana careia i s-au  invederat disp. art. 864 Cod penal -  cu rea credinta nu si-a indeplinit masurile de supraveghere sus mentionate , considerent in baza caruia a admis sesizarea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud - conform SP nr.187/03.12.2009 - si, in consecinta, in baza disp. art. 86/4 Cod penal, a dispus revocarea suspendarii executarii sub supraveghere a pedepsei de 6 luni inchisoare  aplicata prin Sentinta penala nr. 65/2008 a Judecatoriei Beclean pronuntata in dosarul penal nr. 653/186/2008, respectiv executarea in intregime a pedepsei de 6 luni inchisoare, in regim de detentie.
In baza disp. art. 71 Cod penal, s-a interzis condamnatei exercitarea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. "a" Teza II si lit. "b" Cod penal.
Au fost mentinute celelalte dispozitii din hotararea anterior mentionata.
Din cuprinsul actelor si lucrarilor existente in dosarul nr. 1297/186/2009 al Judecatoriei Beclean, instanta a mai retinut ca executarea pedepsei de 6 luni inchisoare a inceput la data de 05.01.2010, data la care condamnata a fost inmatriculata in Penitenciarul - Spital Bucuresti-Rahova .
      Ulterior, prin S.P. nr. 200/12.02.2010 , Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a admis cererea de intrerupere a executarii pedepsei sus mentionate , pana la incetarea starii de graviditate a acesteia .
      Fata de imprejurarea ca - asa cum reiese din cuprinsul actelor depuse de catre petenta -  la  data de 15  februarie 2010 condamnata a dat nastere  minorului  B.R.G., instanta  apreciaza  ca , in speta, sunt  intrunite  conditiile prev. de art. 453 alin. 1 lit. "b" Cod  procedura penala , motiv pentru care, in baza disp. art. 455 Cod procedura penala, va  admite  cererea  petentei  condamnate  si , in consecinta , va dispune  intreruperea executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin  Sentinta penala nr. 187/2009 , pronuntata  in dosarul nr.  1297/186/2009 al Judecatoriei Beclean pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. "i"  Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , pana  la  implinirea  varstei de 1 an de catre minorul B.R.G. , nascut la data de 15 februarie 2010.
       Va pune in vedere inculpatei disp. art. 453 indice 1 C.pr.penala , respectiv ca - pe durata intreruperii executarii pedepsei - are urmatoarele obligatii :
          a) sa nu paraseasca tara decat in conditiile stabilite de catre instanta ;
b) sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemata sau la organul de politie desemnat cu supravegherea de instanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;
c) sa nu isi schimbe locuinta , fara incuviintarea acestei instante ;
d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme .
Va desemna Postul de Politie din comuna C. , jud. BN , ca organ de supraveghere a respectarii de catre condamnata a obligatiilor stabilite.
      Va pune in vedere, totodata , petentei  disp. art. 454 alin. 1 indice 2 Cod pr. penala , respectiv ca - in caz de incalcare cu rea-credinta  a obligatiilor stabilite - instanta va revoca intreruperea, dispunand executarea de indata a pedepsei inchisorii.
Vazand si disp. art. 192 alin. 3 Cod procedura penala,
      
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

      Admite cererea  formulata  de condamnata  B.A. - fiica lui G. si I., nascuta la data de 14.04.1..7 in mun. Bistrita , domiciliata in loc. C. , nr. 90 , jud. BN, studii 10 clase, fara ocupatie, CNP 2___.4 si , in consecinta :
- intrerupe executarea pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin  Sentinta penala nr. 187/2009 , pronuntata in dosarul nr. 1297/186/2009 a Judecatoriei Beclean pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , art. 209 alin. 1 lit. "i"  Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , pana  la  implinirea  varstei de 1 an de catre minorul B.R.G., nascut la data de 15 februarie 2010.
      Pune in vedere condamnatei disp. art. 453 indice 1 C.pr.penala , respectiv ca - pe durata intreruperii executarii pedepsei - are urmatoarele obligatii :
          a) sa nu paraseasca tara decat in conditiile stabilite de catre instanta ;
b) sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemata sau la organul de politie desemnat cu supravegherea de instanta , conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;
c) sa nu isi schimbe locuinta , fara incuviintarea acestei instante ;
d) sa nu detina , sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme .
Desemneaza Postul de Politie din comuna C. , jud. BN , ca organ de supraveghere a respectarii de catre condamnata a obligatiilor stabilite.
      Pune in vedere petentei  disp. art. 454 alin. 1 indice 2 Cod pr. penala.
Stabileste in favoarea Baroului BN suma de 200 lei reprezentand onorariu aparator din oficiu ( cuv. av. Ianos Mirela ), suma ce se va plati din fondul M.J.
Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007