InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CIVIL. MINORI SI FAMILIE- REINCREDINTARE MINORI

(Sentinta civila nr. din data de 03.04.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau



     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau, reclamanta SG a solicitat in contradictoriu cu paratul SA, solicitand modificarea masurii incredintarii minorilor SAF si SCA, rezultati din casatoria lor, in sensul de a i se incredinta ei, reclamantei, spre crestere si educare.
     In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca a fost casatorita cu paratul in perioada anilor 1996-2005, casatoria lor fiind desfacuta prin sentinta civila a Judecatoriei Buzau, iar minorii SAF si SCA, rezultati din casatorie fiind incredintati spre crestere si educare paratului.
Astfel, a invederat ca solicita ca cei doi copii sa-i fie incredintati intrucat motivele care au determinat incredintarea copiilor tatalui, care au fost avute in vedere de instanta de judecata s-au modificat.
In prezent copii locuiesc cu bunicii paterni si nu cu tatal lor, asa cum era firesc, acesta manifestand un total dezinteres fata de acestia, copii nu sunt bine ingrijiti.
De asemenea, a discutat de mai multe ori cu mama paratului cu privire la situatia copiilor, iar aceasta i-a comunicat, pretinde reclamanta, ca nu poate sa aiba grija de acestia si sa-i ia cu ea, insa cand s-a deplasat la locuinta acestora pentru a-i lua, i-a spus ca tatal lor nu este de acord si ei nu au ce face in aceasta situatie. Mediul in care cresc copii in prezent nu este unul suficient pentru dezvoltarea fizica si psihica a acestora, copii sunt uneori privati de dreptul de a se bucura de copilarie, nu au voie sa se joace cu alti copii, ies din curtea casei numai cand merg la scoala, fiind lipsiti de dragoste si afectiune.
Cu toate acesta, reclamanta a aratat ca a tinut permanent legatura cu minorii, i-a ajutat material cat si moral. Pentru aceste considerente, a  considerat ca in acest moment este in interesul lor sa-i fie incredintati.
     In drept, cererea a fost intemeiata pe prevederile art. 44 C.fam.
     Actiunea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 10 lei si s-a aplicat timbru judiciar mobil in valoare de 0,30 lei.
     In dovedirea celor sustinute in cerere, a solicitat proba cu acte, sens in care a depus set de inscrisuri: sentinta civila pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul, certificat de nastere, jurnalul minorei, carte de identitate, dova da rezidenta emisa de Primaria Gandia, contract de vanzare-cumparare.
Legal citat, paratul SA, a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii de reincredintarea formulata de reclamanta, precum si cerere reconventionala prin care a solicitat majorarea pensiei de intretinere datorate celor doi minori.
     In motivarea intampinarii, a aratat ca cererea de chemare in judecata formulata de catre reclamanta contine, in totalitate, afirmatii neadevarate, menite sa induca in eroare instanta de judecata cu privire la situatia de fapt existenta.
In ceea ce priveste faptul ca motivele care au determinat incredintarea copiilor catre dumnealui s-ar fi schimbat, arata ca acestea s-au schimbat in bine, in sensul ca atat situatia materiala a familiei sale s-a imbunatatit, conditiile in care traiesc copii nostri fiind foarte bune, cat si relatii sufletesti dintre cei doi minori si acesta, precum si dintre minori si bunicii paterni s-au sudat foarte mult.
Afirmatia reclamantei cum ca, in prezent, minorii ar locui doar cu bunicii este total neintemeiata, paratul locuind impreuna cu ei.
In ceea ce priveste conditiile in care copii locuiesc, a subliniat faptul ca parintii sai il ajuta foarte mult in cresterea si educarea minorilor, acestia neavand probleme de sanatate si fiind foarte atasati de copii. Casa este formata din 4 camere, hol, bucatarie, situata in apropierea soselei principale si indeplineste toate conditiile de confort necesare unui trai decent.
Copii dispun de toate mijloacele necesare dezvoltarii unei educatii corecte si complete. Acestia au un calculator, iar atat dumnealui, cat si bunicii ocupandu-se de felul in care acestia isi indeplinesc sarcinile scolare.
Ca dovada  a celor aratate mai sus, fetita chiar a obtinut un premiu pentru bune rezultate, participand, de asemenea, la concursuri de matematica, unde intotdeauna se claseaza pe primele locuri.
In ceea ce priveste ingrijirea acestor minori, acestia locuiesc in conditii foarte bune, fiind bine ingrijiti. Impreuna cu parintii detine 2 vaci, 16 oi, un porc si pasari, precum si un teren agricol, de  pe care obtin culturi de legume, fructe, etc., astfel ca minorii au la dispozitie o hrana variata si proaspata.
Mai mult decat atat, nu poate fi adevarata afirmatia conform careia acesti copii sunt chiar "privati de dreptul de a se bucura de copilarie si ca nu au voie sa se joace cu alti copii" deoarece acestia au relatii de prietenie cu foarte multi copii din sat, cu care se joaca in timpul liber. A precizat ca minorii isi serbeaza de fiecare data zilele de nastere si onomasticele, impreuna cu alti copii, ducandu-se, la randul lor, la petrecerile organizate de prietenii lor.
Atmosfera familiala in care minorii locuiesc este propice cresterii si educarii acestora, paratul incercand sa fie cat mai apropiat de acestia. Avand in vedere ca a terminat Liceul Economic, profil alimentatie publica, ii place foarte mult sa gateasca si mai ales pentru copii, carora de foarte multe ori le pregateste diverse mancaruri si prajituri.
Referitor la interesul fostei sale sotii fata de copii, a precizat faptul ca aceasta nu a inteles sa isi indeplineasca obligatiile minime care i-ar reveni in calitate de mama, astfel incat cererea ei pare a fi lipsita de orice interes. In momentul de fata aceasta locuieste in Spania, unde si-a intemeiat o alta familie,  venind ultima data in Romania chiar inainte de Craciunul trecut, la inmormantarea tatalui ei.
Cu privire la relatia pe care aceasta o are cu minorii este una deosebit de rece si distanta, luand legatura prin telefon cu acestia numai o data la o luna si jumatate sau doua luni. Nu le trimite niciodata daruri sau alte lucruri, platindu-le in fiecare luna, strict pensia de intretinere si nimic mai mult.
Legaturile personale in ultimi doi ani s-au limitat la doua vizite scurte, una in vara anului 2006, cand a solicitat sa ii lase copiii pentru circa o saptamana, ceea ce a si facut, dar, din pacate, partea adversa l-a lasat pe baiat la mama sa, iar pe fata a luat-o cu ea la domiciliul concubinului ei, un anume M,  punand fetita intr-o situatie stanjenitoare. In iarna anului trecut a mai venit o data, cu ocazia inmormantarii tatalui ei, si desi era in perioada Craciunului, nu a lasat bani copiilor, aducandu-le doar cateva dulciuri si hainute, si luandu-i pentru scurt timp cu ocazia inmormantarii bunicului copiilor.
A tinut sa sublinieze ca reclamanta are un serviciu stabil in Spania, iar sansele ca aceasta sa se intoarca curand in Romania fiind practic inexistente, motiv pentru care solutia incredintarii spre crestere si educare minorilor reclamantei nu poate fi luata in considerare, in conditiile in care acesti copii ar trebui sa locuiasca impreuna cu bunica materna, care este in imposibilitate de a indeplini aceasta sarcina, atat din punct de vedere medical, fiind grav bolnava, cat si din punct de vedere material, aceasta supravietuind doar cu ajutorul pensiei de urmas de pe urma sotului acesteia care a decedat.
Copiii se afla intr-un mediu bun, in habitatul in care au crescut si in cadrul caruia si-au creat relatii si sunt apreciati, astfel incat orice solutie contrara ar presupune traume serioase pentru acestia. Avand in vedere toate motivele expuse mai sus, a apreciat ca ar fi in deplinul interes al minorilor ca acestia sa ii fie incredintati in continuare spre crestere si educare, iar tot ceea ce trebuie sa aiba prioritate in acest moment sunt drepturile si interesele superioare ale copiilor nostri.
     Acestea primeaza intotdeauna oricaror drepturi si interese ale oricaruia dintre parinti, asa cum statuteaza si Legea nr. 272/2004, privind promovarea drepturilor si intereselor copilului, precum si dispozitiile art. 3, al. 1, din Conventia O.N.U. cu privire la drepturile copilului, ratificate de Romania prin Legea nr. 18/1990, care prevede ca in toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de instantele judecatoresti, interesele copilului vor prevala. Astfel ca instanta va trebui, in judecarea acestei cereri, sa examineze toate aspectele, atat cele de ordin material cat si cele de ordin moral si afectiv, si sa constate ca dumnealui poate asigura conditii mult mai bune copiilor pentru crestere si educare, decat cele existente la mama acestora.
     Pe cale de cerere reconventionala, a solicitat recalcularea pensiei de intretinere stabilita de catre instanta de judecata  prin  Sentinta Civila, pronuntata in dosarul, al Judecatoriei Buzau, in sensul obligarii reclamantei la plata pensiei de intretinere in cuantum de 1/3 din veniturile acesteia, calculata in functie de veniturile pe care aceasta le castiga in Spania, unde lucreaza intr-o fabrica de dulciuri, sau, in situatia in care aceasta dovedeste faptul ca nu obtine venituri, in functie de venitul minim pe economia nationala
     In motivare, a aratat ca de la data pronuntarii sentintei prin care a fost stabilita aceasta obligatie in sarcina reclamantei a trecut o perioada mare de timp, perioada in care a intervenit devalorizarea monedei nationale precum si inflatia astfel ca, in prezent, cuantumul acestei obligatii nu mai este in conformitate cu normele legale si cu nevoile minorilor.
Mai mult decat atat, a invederat faptul ca minorii au crescut, marindu-se in acelasi timp si nevoile materiale ale acestora, paratul-reclamant fiind singurul care contribuie in mod important la ingrijirea si educarea acestora, reclamanta trimitand intotdeauna doar suma necesara acoperirii obligatiei impuse de instanta de judecata.
In dovedirea celor sustinute in cerere, parata a solicitat proba cu martori, interogatorii, inscrisuri, sens in care a depus, in copie,
     In drept, cererile au fost intemeiate pe prevederile art. 115 si urm. C.proc.civ si art. 119 si urm. C.proc.civ., art. 94, alin. 2, C.fam.
     In sustinerea cererilor, acesta a depus fisa de caracterizare psihopedagocica, formular de identificare, talon de autorizare, copii de pe cupoanele de pensie apartinand bunicilor paterni, diploma de merit, diploma premiul II, diploma participant concurs matematica, diploma premiul I, diplome la diverse concursuri.
La solicitarea instantei, Autoritatea Tutelara  a efectuat si comunicat ancheta sociala efectuata la domiciliul mamei reclamantei, iar Autoritatea Tutelara  a efectuat si comunicat ancheta sociala efectuata la domiciliul paratului-reclamant.
     Cu adresa, SC ... SRL a comunicat venitul net realizat de parat, in calitate de electrician in cadrul acestei institutii.
     In temeiul art.42 alin.1 C.fam si art. 24 alin.1 din Legea nr.272/2004, potrivit dispozitiilor art. 1141 C.proc.civ., instanta a procedat la audierea minorei SAF, opiniile acesteia fiind consemnate in procesul-verbal incheiat pe data de 10.06.2008, in Camera de Consiliu, precum si in procesul-verbal din data de 13.01.2009.
     La solicitarea partilor, instanta a incuviintat proba testimoniala cu cate doi martori pentru fiecare parte, fiind audiati martorii EE, DS, SV si TM, depozitiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
     La solicitarea paratului-reclamant SA, instanta a incuviintat si a administrat proba cu interogatoriul reclamantei SG.
     La solicitarea instantei, Primaria Gandia din Spania a efectuat si a comunicat o ancheta sociala de la resedinta reclamantei, precum si veniturile realizate de aceasta.
Analizand inscrisurile existente la dosarul cauzei, instanta retine:
     Prin sentinta civila pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul s-a dispus desfacerea casatoriei partilor din culpa exclusiva a d-nei SG si s-a hotarat incredintarea celor doi copii minori catre tata, mama fiind obligata la plata unei pensii de intretinere in valoare de 93 lei lunar, cate 48 lei lunar pentru AF si 45 lei lunar pentru CA.
     La scurt timp dupa nasterea minorului CA, reclamanta a plecat sa lucreze in Spania, revenind in tara de cateva ori. In aceasta perioada, cei doi copii au ramas in grija tatalui, ulterior fiind incredintati prin hotarare judecatoreasca tatalui.
     De la data hotararii judecatoresti si pana in prezent, cei doi copii au fost bine ingrijiti de catre paratul-reclamant, acesta fiind ajutat si de catre parintii sai. Legaturile dintre mama si copii au fost sporadice si lipsite de consistenta, limitandu-se la cateva telefoane si cateva zile petrecute impreuna cu acestia, cu ocazia vizitelor facute in tara.
     In intervalul de timp premergator introducerii prezentei actiuni, reclamanta a intensificat legaturile telefonice cu minora AF, promitandu-i acesteia ca ii va lua pe ea si pe fratele sau sa locuiasca impreuna cu dumneaei in Spania. Relatia reclamantei cu minorul AC a fost foarte rezervata, fapt evidentiat si de un episod petrecut in vara anului 2006, cu ocazia vizitei  pe care aceasta a facut-o in Romania. Aceasta a mers la domiciliul paratului si i-a luat pe cei doi copii cu dansa, insa pe minor l-a lasat la domiciliul mamei sale, iar dumneaei impreuna cu fiica cea mare a mers la domiciliul concubinului acesteia.
     Desi prin raspunsurile date la interogatoriu, reclamanta a incercat sa acrediteze ideea ca intentioneaza sa se stabileasca in Romania pentru a fi mai aproape de copiii sai, conduita ulterioara a acesteia (a stat doar o scurta perioada de timp in tara, dupa care s-a intors in Spania, actualul concubin al acesteia, impreuna cu care are un copil, a achizitionat un apartament in Gandia, in care locuiesc impreuna, din vara anului 2008 si pana la pronuntarea prezentei sentinte nu a mai revenit in Romania) a relevat faptul ca nu a avut niciodata in vedere o astfel de mutare.
     In materia incredintarii si a reincredintarii minorilor nu poate exista autoritate de lucru judecat, reincredintarea minorilor catre unul dintre parinti putand fi pusa in discutie ori de cate ori temeiurile care au stat la baza incredintarii initiale s-au schimbat. Potrivit practicii judiciare, in general, reincredintarea poate avea loc numai daca parintelui caruia i s-a incredintat minorul nu mai poate asigura conditiile unei dezvoltari corespunzatoare. Luarea copilului de la acel parinte trebuie sa aiba o justificare temeinica, bazata pe motive puternice care sa demonstreze ca mentinerea la acel parinte are consecinte daunatoare bunei dezvoltari si educatii, in caz contrar nefiind indicate schimbari fortate in modul de viata cu care a fost deprins un timp indelungat si care nu s-a dovedit ca a fost daunator.
     Din coroborarea intregului material probator administrat in cauza rezulta, fara putinta de tagada, ca cei doi minori sunt bine ingrijiti si ca dezvoltarea acestora nu ar fi in niciun fel periclitata daca ar ramane in continuare in grija tatalui lor.
     Pentru a solutiona cererea de reincredintare, instanta va acorda prioritate principiului interesului superior al copilului, consacrat de art. 2 din Legea nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
     Art. 5 alin.2 din acelasi act normativ stipuleaza ca raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
  Potrivit art. 31 alin.1, ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor, iar conform alineatului 2 exercitarea drepturilor in indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
     Pe de alta parte, instanta urmeaza sa valorifice si dispozitiile art. 24 alin.4 din legea nr. 272/2004, conform carora opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului. Cu ocazia audierii, minora si-a exprimat dorinta de a locui impreuna cu mama sa in Spania. Este de inteles pozitia adoptata de aceasta, avand in vedere mirajul pe care il reprezinta pentru un copil promisiunea unei vieti intr-o tara straina si presiunile exercitate la telefon de mama sa.
     Incredintarea celor doi minori catre reclamanta ar echivala fie cu luarea acestora din mediul in care acestia au crescut pana in prezent si introducerea intr-un mediu cu totul nou, in care nu cunosc pe nimeni, nu au prieteni si nu cunosc limba, fie mutarea acestora la bunica materna care nu le poate oferi acestora un adevarat camin. In oricare dintre cele doua ipoteze, si in special in cazul celei dintai, minorii ar fi luati din mediul lor fara motive intemeiate si fara a se putea estima care ar fi efectele acestui fapt asupra lor.
     Fata de cele ce preced, instanta urmeaza sa respinga cererea de reincredintare pendinte, urmand ca paratul, in temeiul art. 43 alin.1 C. fam., sa exercite in continuare cu privire la minori drepturile parintesti.
     Conform art.44 C.fam., in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti, instanta va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile patrimoniale dintre parinti si copii.
     Potrivit art. 94. din Codul Familiei, intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau va hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste. Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
     In conformitate cu prevederile art. 44 alin.1 din Legea nr. 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, acesta are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. Potrivit alin.2 din acelasi act normativ, parintilor  le revine in primul rand responsabilitatea de a asigura, in limita posibilitatilor, cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.
     Prin urmare, daca nevoile legate de cresterea si educarea minorilor s-au modificat, mijloacele necesare pentru acoperirea cheltuielilor referitoare la asigurarea unor conditii optime pentru dezvoltarea armonioasa a acesteia trebuie sa fie apreciate si prin raportare la cel obligat sa contribuie la suportarea lor. La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere trebuie ca instanta sa aiba in vedere si posibilitatile celui obligat la plata, precum si de numarul persoanelor aflate in intretinerea acestuia. Fata de prevederile art. 94 alin.3 C.fam., pentru un copil intretinerea nu poate depasi o patrime din venitul net realizat de cel obligat la plata, iar pentru doi copii o treime in cazul de fata din venitul minim net pe economie.
     Din actele inaintate de Primaria din Gandia Spania, rezulta ca reclamanta-parata a realizat anul trecut un venit net de 7922,86 Euro, ceea ce echivaleaza cu un venit mediu lunar de 660,24 Euro. In functie de acest venit, instanta va fixa pensia de intretinere la 33%, reprezentand 220,08 Euro lunar, cate 110,04 Euro lunar pentru fiecare minor in parte.
     Prin prisma dispozitiilor legale anterior mentionate, instanta urmeaza sa admita cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant SA, in calitate de reprezentant legal al minorilor SAF si SCA, impotriva reclamantei-parate SG, si sa majoreze pensia de intretinere stabilita in sarcina reclamantei-parate si in favoarea minorilor SAF, si SCAprin sentinta civila in dosarul de Judecatoria Buzau, de la 93 lei la echivalentul in lei a 220,08 Euro lunar, cate 110,04 Euro in echivalent lei lunar (1/6 din venitul mediu net realizat de reclamanta-parata in Spania), incepand cu data introducerii actiunii (09.06.2008) si pana la majoratul acestora.
     In temeiul art. 278 pct. 3 C.proc.civ. prezenta sentinta este executorie de drept cu privire la pensia de intretinere.
     Fata de solutia la care a ajuns instanta in urma deliberarii, avand in vedere dispozitiile art. 274 C.proc.civ. care prevad ca partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata, instanta urmeaza sa admita cererea paratului-reclamant privind acordarea cheltuielilor de judecata. In acest sens, reclamanta-parata va fi obligata la plata catre paratul-reclamant a sumei de 578 lei cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat, contravaloare traduceri autorizate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010