InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CIVIL. OBLIGATIA DE A FACE

(Sentinta civila nr. din data de 03.04.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

 
     
     Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante reclamantii  BE si BC au solicitat ca, in contradictoriu cu paratii MD si MV, sa se pronunte o hotarare prin care sa se dispuna obligarea paratilor la demolarea urmatoarelor constructii: anexa 1, anexa 2, doua garduri din placi de beton, edificate pe linia de hotar care separa proprietatea reclamantilor de cea a paratilor, precum si obligarea paratilor de a suporta toate cheltuielile efectuate de reclamanti, in ceea ce priveste demolarea acestor constructii, in conditiile in care s-ar ajunge a se efectua demolarea pe cheltuiala proprie a reclamantilor, cu cheltuieli de judecata.
     In motivare,  reclamantii au aratat ca prin sentinta civila s-a dispus granituirea celor doua proprietati. Prin dosarul al BEJ PA, s-a pus in executare aceasta sentinta civila, iar in momentul deplasarii executorului la fata locului si in incercarea acestuia de a executa sentinta civila, s-a constatat ca pe linia de hotar stabilita prin raportul de expertiza intocmit se afla mai multe constructii ce apartin paratilor, executorul fiind in imposibilitatea executarii sentintei datorita acestor imprejurari.
     Avand in vedere atitudinea recalcitranta a paratilor, singura solutie posibila  pentru reclamanti a fost promovarea prezentei actiuni.
     In drept, cererea nu a fost motivata.
     Cererea a fost timbrata cu 10 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar, conform art. 3 alin.1 din OG nr. 32/1995.
     In dovedirea actiunii, a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri sens in care a depus, in copie, urmatoarele acte: proces-verbal incheiat de BEJ PAG in dosarul de executare silita, carte de identitate, carte de identitate, raport de expertiza, sentinta civila pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul, schita, proces-verbal incheiat de BEJ PAG in dosarul de executare silita.
     Legal citati, paratii nu s-au prezentat in instanta si nici nu au formulat intampinare in termenul prevazut de lege.
     In baza art. 167 alin.1 C.proc.civ., instanta a incuviintat proba cu inscrisurile existente la dosar, apreciind ca acestea sunt pertinente, concludente si utile dezlegarii pricinii.
La solicitarea reclamantilor a incuviintat proba testimoniala cu martora MV, depozitia acesteia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine:
     Prin sentinta civila pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul s-a dispus granituirea proprietatii reclamantilor de aceea a paratilor, stabilind hotarul intre proprietatile pe aliniamentul AHP din schita anexa la raportul de expertiza intocmit de expert CE.
     Pentru a pune in executare aceasta sentinta, reclamantii s-au adresat Biroului Executorului Judecatoresc PAG, formandu-se dosarul de executare silita. Cu ocazia deplasarii la fata locului, executorul judecatoresc a constatat ca este in imposibilitatea de a pune in executare hotararea judecatoreasca, intrucat pe aliniamentul stabilit prin raportul de expertiza, parte integranta din sentinta, paratii aveau edificate anumite corpuri de cladire, evidentiate in procesul verbal din data de 16.10.2008 incheiat de BEJ PAG in dosarul de executare silita, respectiv in procesul verbal. In acest din urma proces-verbal, executorul judecatoresc a consemnat imposibilitatea stabilirii liniei de hotar pe aliniamentul H-P, deoarece pe teren exista la strada circa 40 cm de gard din placi de beton, partial anexa 1 si partial anexa 2, proprietatea debitorilor.
     Reaua-credinta a paratilor reiese din imprejurarea ca acestia au fost parti in dosarul de granituire, finalizat prin hotarare judecatoreasca inca din decembrie 2007, definitiva si irevocabila la data de 18.04.2008, si ca vreme de cateva luni au stat in pasivitate si nu s-au conformat celor dispuse prin sentinta judecatoreasca.
     Se constata astfel ca din primavara anului 2008 reclamantii se afla in imposibilitatea de a obtine executarea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a dispus delimitarea celor doua proprietati, o parte din terenul reclamantilor fiind stapanit fara titlu de parati, contrar hotararii judecatoresti anterior mentionate.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat in cauza Ruianu impotriva Romaniei ca dreptul la justitie protejeaza in egala masura si punerea in executare a hotararilor judecatoresti definitive si obligatorii, care intr-un stat care respecta preeminenta dreptului nu pot ramane fara efect in defavoarea unei parti. Prin urmare, executarea unei hotarari nu poate fi amanata o perioada lunga de timp. Executarea unei sentinte sau hotarari trebuie considerata ca facand parte integranta din "proces", in sensul art. 6 alin. 1 din Conventie si ca dreptul la instanta ar fi iluzoriu daca ordinea juridica interna a unui stat contractant ar permite ca o hotarare judecatoreasca definitiva si obligatorie sa ramana inoperanta in detrimentul unei parti (Cauza Immobiliare Saffi impotriva Italiei); or, existenta acestor constructii pe linia de hotar echivaleaza cu imposibilitatea de executare a unei hotarari definitive si irevocabile, ceea ce conduce la privarea reclamantilor de dreptul lor de proprietate, acestia nefiind in masura sa exercite toate cele trei atribute ale dreptului de proprietate, respectiv posesia, folosinta si dispozitia, cu privire la acea portiune de teren pe care se afla amplasate constructiile paratului.
     Prin prisma celor dezvoltate anterior, primul capat de cerere apare ca fiind intemeiat si, in consecinta, instanta il va admite si va dispune obligarea paratilor la demolarea urmatoarelor constructii: gard din placi de beton pe o portiune de 40 cm, anexa 1 si anexa2, in portiunea amplasata pe terenul reclamantilor si pe linia de hotar dintre cele doua proprietati, astfel cum a fost delimitata prin sentinta civila pronuntata de Judecatoria Buzau in dosarul, pe cheltuiala acestora.
     Pentru solutionarea celui de-al doilea capat de cerere, instanta va avea in vedere prevederile art. 5802 C.proc.civ., potrivit carora daca debitorul refuza sa indeplineasca o obligatie de a face cuprinsa intr-un titlu executoriu, in termen de 10 zile de la primirea somatiei, creditorul poate fi autorizat de instanta de executare, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa o indeplineasca el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului.
     Prin urmare, reclamantii trebuie sa astepte sa fie in posesia unui titlu executoriu care sa instituie in sarcina paratilor obligatia de a face - de a demola constructiile amplasate pe linia de hotar si pe teritoriul proprietatea vecinilor si, doar in cazul in care, in termenul prescris de lege, paratii ar refuza, acestia au deschisa calea de a solicita autorizarea instantei de executare ca ei insisi sa duca la indeplinire obligatia, dar pe cheltuiala debitorului.
     Prin raportare la dispozitiile legale anterior redate, instanta urmeaza sa respinga al doilea capat de cerere.
     Fata de solutia la care a ajuns instanta in urma deliberarii, avand in vedere dispozitiile art. 274 C.proc.civ. care prevad ca partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata, instanta urmeaza sa admita in parte cererea reclamantilor privind acordarea cheltuielilor de judecata. In acest sens, paratii vor fi obligati la plata catre reclamanti a sumei de 458,3 lei cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru legal datorata in cuantum  de 8 lei, potrivit art. 13 din Legea nr. 146/1997, timbru judiciar in valoare de 0,3 lei si onorariu de avocat redus la 450 lei.
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007