InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

STABILIRE PROGRAM VIZITARE MINOR.dREPTUL BUNICILOR PATERNI DE A AVEA LEGATURI PERSONALE CU MINORA

(Sentinta civila nr. din data de 18.11.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

 
     Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
       Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante, reclamantii TI, TR si TG au chemat in judecata pe parata RSC, solicitand instantei ca, pe baza probelor ce vor fi administrate, sa dispuna, stabilirea legaturilor personale cu minora TMN prin urmatoarea modalitate :
- prin efectuarea de vizite ale minorei la domiciliul parintilor reclamantilor de doua ori pe luna, in week-end-uri, de vineri de la ora 11.00 ( pentru ca minora nu este inscrisa la gradinita, iar cand va frecventa gradinita, de la ora 17.00 ), pana duminica la ora 19.00 ;
- petrecerea de catre minora a unei saptamani in luna decembrie, in perioada 23.12-30.12, alaturi de reclamanti la domiciliul acestora ;
- petrecerea de catre minora a trei saptamani in luna august, in functie de concediul de odihna al reclamantului TI, alaturi de reclamanti, la domiciliul acestora sau in alte locatii reprezentand destinatii de vacanta ;
- corespondenta cu minora sub forma convorbirilor telefonice .
        In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca, reclamantul TI este tatal minorei MN nascuta la data de iar prin sentinta civila nr. a Judecatoriei Buzau din data de 04.11.2008 pronuntata in dosarul civil nr. avand ca obiect divort, s-a dispus incredintarea spre crestere si educare a minorei paratei, reclamantii TR si TG fiind bunicii paterni ai minorei .
       Reclamantii au invederat ca, de la desfacerea casatoriei prin divort si pana in prezent, parata si familia acesteia nu le-au permis sa vada pe minora.
       Reclamantul TI a mentionat ca, desi munceste in Italia, fiind contactat telefonic de catre parata, ocazie cu care i-a solicitat o suma de bani pentru minora, sustinand ca ar fi bolnava, s-a deplasat special in tara pentru a vedea fetita. Sosind in tara la data de 08 martie, reclamantul TI a contactat-o telefonic pe parata care, la indicatiile tatalui sau, i-a inchis telefonul iar apoi, sunand inca o data, a raspuns tatal paratei care a proferat o serie de injurii si amenintari .
       Reclamantii au precizat ca parata si minora locuiesc impreuna cu parintii paratei .
       Reclamantii au mai aratat ca, la data de 08.12.2008, reclamanta TR, insotita find de celalalt nepot ale acesteia, cu care minora s-a jucat adesea, s-a deplasat la domiciliul paratei, cu care vorbise in prealabil la telefon. Cu acest prilej, reclamantei nu i s-a permis sa vada pe minora iar la datele ulterioare de 16 si 17 martie, reclamantii TR si TG nu au fost primiti si au fost amenintati rpin interfon ca daca nu pleaca, va fi chemata politia .
       Reclamantii au invederat ca varsta minorei de 4 ani permite ca exercitarea legaturilor personale sa se realizeze sub forma intalnirilor cu copilul si a gazduirii acestuia la domiciliul reclamantilor TR si TG din comuna Podgoria, acestia dispunand de gospodarie si tot ceea ce este necesar, minora avand camera proprie utilata si dotata corespunzator, are hainute si jucarii. De altfel, minora a fost crescuta si ingrijita de reclamanti de la nastere si pana la momentul executarii ordonantei presedintiale ( 06.12.2004- 15.08.2007 ) .
       In drept, actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 43 C.Fam., art. 44 Constitutie, art. 14 si art. 15 din Legea nr. 272/2004 .
       La dosar a fost depusa in original imputernicirea avocatiala in baza contractului de asistenta juridica ( fila 6 ) .
       Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru de 8 lei si s-au aplicat timbre judiciare de 0,3 lei .
         Legal citata, parata a formulat intampinare in cauza ( filele 10-12 ) prin care a solicitat admiterea in parte a cererii .
       In motivarea intampinarii, parata a invederat ca, nu se poate impotrivi cererii formulate de tatal minorei, insa perioada propusa de acesta este foarte mare intrucat mareste artificial timpul .
       Parata a mentionat ca, desi sentinta civila nrpronuntata de Judecatoria Buzau prin care reclamantul TI a fost obligat la plata pensiei de intretinere catre minora a ramas definitiva, acesta a achitat numai in parte obligatia sa .
       De asemenea, parata a precizat ca reclamantii nu au un domiciliu stabil, fiind tolerati in casa unei rude .
       Parata a mai aratat ca reclamantul TI a amenintat-o ca, odata ce ii va lua copilul, il va scoate din tara iar reclamanta nu il va mai vedea si ca acesta era violent pana la despartirea sotilor, parata temandu-se ca, prin atitudinea sa, va influenta negativ pe minora .
       Pentru aceste motive, parata a solicitat stabilirea legaturilor personale de catre paratul TI cu minora TMN prin urmatoarea modalitate :
- luarea minorei la domiciliul acestuia in primul si al treilea week-end de sambata orele 10.00 pana duminica orele 18.00;
- o saptamana din vacanta de iarna, alternand cea cu sarbatoarea Craciunului in anul impar si cea a Revelionului in anul par ;
- doua saptamani in perioada vacantei de vara, atat in luna iulie cat si in august;
- respingerea cererii formulate de reclamantii TR si TG, deoarece, atunci cand tatal minorei isi va lua copilul, il pot vedea si bunicii paterni .
       Parata a mai aratat ca reclamantul TI nu are contract de munca valabil si nici o rezidenta cunoscuta in vreun stat european .
       In drept, intampinarea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 115-118 C.p.civ. .
       Parata a depus la dosar in original imputernicirea avocatiala in baza contractului de asistenta juridica ( fila 13 ), chitanta nr. ( fila 14 ) si chitanta nr. ( fila 16 ) .
       Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru de 39 lei, conform chitantei ( fila 10 ) si s-au aplicat timbre judiciare de 0,3 lei .
       In sedinta publica din data de 13.05.2009 instanta a procedat la luarea interogatoriului solicitat de reclamantul TI paratei ( filele 25-26 ), a interogatoriului propus de parata reclamantului TG ( fila 27 ), a interogatoriului solicitat de parata reclamantei TR ( fila 23 ), a interogatoriului propus de parata reclamantului TI ( filele 29-30 ), precum si la audierea sub prestare de juramant religios a martorilor RS ( fila 31 ) si LGe ( fila 32 ) .
       De asemenea, reclamantii au depus la dosar un set de inscrisuri si anume: contractul de vanzare-cumparare ( filele 33-34 ), dovada faptului ca paratul TI a platit pensia de intretinere ( filele 35 -37 ) .
       La solicitarea instantei, au fost efectuate in cauza si s-au depus la dosar referatele de ancheta sociala efectuate de Autoritatea Tutelara- Primaria comunei Podgoria si Autoritatea Tutelara- Primaria mun. Buzau ( filele 40 si 44 ) .
       La termenul de judecata din data de 10.06.2009, reclamantii au depus in copie sentinta civila nr. pronuntata de Judecatoria Buzau la data de 04.11.2008 in dosarul nr. ( filele 45-47 ) .
       Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
        Din casatoria reclamantului TI cu parata R ( fosta T ) SC, la data de s-a nascut minora MN, astfel cum rezulta din cuprinsul certificatului de nastere  ( fila 62 ). Prin sentinta civila nr. pronuntata de Judecatoria Buzau la data de 04.11.2008 in dosarul nr., s-a dispus desfacerea casatoriei incheiate intre parti si inregistrata in Regoitrul Starii Civile al mun. Buzau jud. Buzau cu nr. din data de iar minora a fost incredintata spre crestere si educare mamei sale, parata din prezenta cauza.
     Potrivit art. 43 alin.3 C.fam., parintele caruia nu i s-a incredintat copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
     De asemenea, potrivit art. 8 alin.2 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia. In conditiile art. 16 din aceeasi lege, copilul care a fost separat de unul dintre parintii sai are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti.
     Analizand cuprinsul declaratiei martorei RS ( fila 31 ) reiese ca, o perioada de aproximativ doi ani de zile de la nasterea minorei, parintii acesteia impreuna cu bunicii paterni au locuit intr-un imobil proprietatea acestora si ca, de asemenea, in perioada noiembrie 2007- august 2008, minora a locuit impreuna cu bunicii paterni in casa din comuna Podgoria.
     Potrivit declaratiei martorului LG ( fila 32 ) rezulta ca, minora, in varsta de 5 ani, a crescut aproximativ 4 ani de zile la domiciliul bunicilor paterni impreuna cu parintii ei.
     Din cuprinsul referatului de ancheta sociala efectuat in cauza nr. ( fila 40 ) reiese de asemenea faptul ca minora a fost crescuta de bunicii paterni inca din primele zile de viata .
            In cuprinsul sentintei civile nr. pronuntata de Judecatoria Buzau la data de 04.11.2008 in dosarul nr. s-a retinut faptul ca, de la nasterea minorei si pana in luna august 2008, parintii minorei au locuit impreuna cu bunicii paterni ai acesteia si ca, atat parintii acesteia cat si bunicii paterni, sunt in egala masura atasati de minora, ocupandu-se in mod corespunzator de cresterea si ingrijirea ei.
      In consecinta, analizand in mod coroborat probele administrate in cauza, instanta va retine faptul ca minora TMN s-a bucurat de viata de familie alaturi de bunicii paterni. Potrivit art. 14 alin.3 din legea nr. 272/2004, un parinte nu poate impiedica relatiile personale ale copilului cu bunicii ori cu persoanele alaturi de care acesta s-a bucurat de viata de familie (a fortiori, in speta de fata, bunicii sai ) decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
     Referitor la sustinerea paratei potrivit careia reclamantul Tudor Ion nu a achitat in totalitate pensia de intretinere catre minora, instanta urmeaza a retine faptul ca aceasta este nefondata, intrucat reclamantul a facut dovada indeplinirii acestei obligatii legale, prin depunerea la dosar a unui set de inscrisuri ( filele 35-37 ) .
     De asemenea, instanta va retine ca fiind neintemeiata afirmatia paratei conform careia reclamantii nu au un domiciliul stabil, deoarece acestia au facut dovada dobandirii unui apartament cu doua camere situat in mun Ramnicu-Sarat, potrivit contractului de vanzare-cumparare ( filele 33-34 ). Mai mult, potrivit referatului de ancheta sociala efectuat in cauza nr. ( fila 40 ), reclamantii TG si TR locuiesc in prezent la fiica acestora si respectiv la ginerele lor in satul Cotatcu, comuna Podgoria, intr-o casa formata din 5 camere bine mobilate, bucatarie si hol .
     In vederea solutionarii cererii de chemare in judecata, instanta va in vedere principiul interesului superior al copilului. Interesul superior al copilului este legat nu numai de posibilitatile materiale ale parintilor si rudelor sale ci si de varsta acestuia, de comportarea parintilor inainte de desfacerea casatoriei, de gradul de atasament, de preocuparea pe care au manifestat-o fata de copil si de legaturile afective care s-au stabilit intre parinti si rude, pe de o parte si copil, pe de alta parte. Din declaratiile martorilor coroborate cu concluziile referatului de ancheta sociala efectuat in cauza, instanta retine ca este benefic pentru minora sa pastreze relatii personale atat cu tatal sau cat si cu bunicii paterni .
     In raport de aceste dispozitii legale si situatia de fapt retinuta, urmand a se lua in considerare si prevederile art. 15 alin.1 din Legea nr. 272/2004, instanta apreciaza ca reclamantilor li se poate permite sa aiba relatii personale cu minora, intrucat nu exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului, motiv pentru care va incuviinta revclamantilor sa aiba legaturi personale cu minora TMN .
     Avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului,  instanta apreciaza ca este in interesul copilului in cauza, dar si al reclamantilor, de a avea o viata de familie, deziderat ce se poate realiza numai prin mentinerea  legaturilor personale in mod efectiv si fara nicio ingerinta din partea paratei.
     In spiritul bunei- credinte si al intelegerii, in interesul superior al copilului, principial ambii parinti cat si bunicii paterni trebuie sa manifeste o disponibilitate maxima si o cooperare deplina, fiind excluse sicanele, santajele, de asa maniera incat minora sa se bucure de prezenta, de afectiunea, de grija si de cresterea din partea  ambilor parinti si a bunicilor paterni .
          Fata de aceste considerente si avand in vedere faptul ca partile au convenit de comun acord programul de vizitare, in sedinta publica din data de 01.07.2009, instanta va incuviinteaza reclamantilor sa aiba legaturi personale cu minora TMN, nascuta la data de, in cadrul urmatorului program astfel: doua weekend-uri lunar, de vineri seara, ora 17.00, pana duminica seara, ora 18.00, trei saptamani in perioada vacantei de vara in cursul lunii august in anii impari, respectiv in cursul lunii iulie, in anii pari precum si o saptamana in cursul lunii decembrie, in timpul vacantei de iarna, perioada care sa cuprinda Sarbatoarea Craciunului, in anii impari, respectiv Revelionul, in anii pari, la domiciliul reclamantilor din comuna Podgoria, sat Cotatcu, judetul Buzau .
          Evident, programul stabilit este modificabil oricand, daca imprejurarile avute in vedere de instanta se schimba.
         Avand in vedere solicitarea reclamantilor, instanta, in baza art. 274 alin. 1 C.proc.civ., va obliga parata sa plateasca reclamantilor suma de 708,3 lei reprezentand contravaloarea taxei judiciare de timbru, a timbrului judiciar si a onorariului avocat, cu titlu de cheltuieli de judecata. Instanta urmeaza a respinge ca nefondata cererea paratei, prin aparator ales, de respingere a capatului de cerere privind acordarea cheltuielilor de judecata deoarece parata si-a dat acordul inca de la primul termen de judecata privind incuviintarea relatiilor personale de catre reclamantul TI intrucat, in speta nu sunt aplicabile dispozitiile art. 275 C.p.civ., parata nerecunoscand in totalitate pretentiile reclamantilor, ci doar in parte, numai in ceea ce priveste incuviintarea relatiilor personale cu minora de catre reclamantul TI, nu si de catre reclamantii TG si TR. De asemenea, instanta va respinge ca neintemeiata cererea paratei, prin avocat ales, de compensare a cheltuielilor de judecata daca se va permite bunicilor paterni sa aiba legaturi personale cu minora, deoarece nu sunt intrunite conditiile legale prevazute de art. 276 C.p.civ. Acest text legal prevede posibilitatea compensarii cheltuielilor de judecata in situatia in care pretentiile partilor au fost admise in parte. In speta insa, cererea de chemare in judecata a fost admisa in totalitate, motiv pentru care nu poate proceda la compensarea cheltuielilor de judecata .
  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010