InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

MINOR; LUAREA MASURII EDUCATIVE A "MUSTRARII"

(Sentinta penala nr. din data de 07.01.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau nr. ... din ... s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului minor SG pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. a,e,g,i C.pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen. si art. 99 si urmat. C.pen.
Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca inculpatul in perioada  ... si in noaptea de ... , singur si impreuna  cu faptuitorul CL , din loc public, pe timp de zi si de noapte  si prin efractie , a sustras din locuinta partii vatamate  SS, precum si din unitatile  comerciale SC Viena SRL si S.C. ATN Trust Press S.R.L., bunuri in valoare de 1358 lei, prejudiciul fiind partial acoperit.
Analizand intregul material probator administrat in cauza , respectiv , declaratiile inculpatului , declaratiile persoanelor vatamate , declaratiile martorilor CC si DDP, procesele - verbale de cercetare la fata locului si fotografiile judiciare , raportul de constatare tehnico-stiintifica , dovada de recuperare a prejudiciului , rapoarte de expertiza medico-legale psihiatrica , referat de evaluare , instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul minor SG are domiciliul in com.Stalpu, dar locuieste fara forme legale in mun. Buzau, la domiciliul numitei AS, minorul baneficiind de masura de protectie sociala prin plasament , fiind crescut de familia respectiva , practic de la nastere fiind luat din maternitate.
Intr-una din zilele din perioada  ... inculpatul minor si faptuitorul CL (10 ani), cunoscand ca imobilul situat pe str. ... din mun.Buzau cu destinatie casa de vacanta nu este locuit , au escaladat gardul si au patruns prin efractie in curtea locuintei .
De aici cei doi au sustras o legatura de sarma, o trusa de scule si un ciocan din plastic dintr-o magazie unde au intrat spargand lacatul de la intrare , bunurile fiind abandonate ulterior in interiorul curtii, iar dintr-o anexa alaturata au sustras un sac de ciment pe care l-au lasat la coltul casei.
Organele judiciare au ridicat urme papilare de pe o foaie de geam , din raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cauza rezultand ca impresiunea a fost creata de inculpatul minor SG.
La data de ... inculpatul minor s-a deplasat la magazinul SC VIENA COM SRL, situat pe b-dul. ..., a cumparat initial un croissant , dupa care a iesit in fata magazinului . Urmarind-o pe vanzatoare , inculpatul a profitat de faptul ca aceasta a iesit din magazin  pentru a lua o sticla de suc din lada frigorifica amplasata in afara spatiului  si a intrat din nou in localul respectiv si dintr-o cutie aflata sub tejghea a sustras suma de 859 lei precum si trei cartele telefonice reincarcabile.
Vanzatoarea CC, revenind in magazin  a realizat ceea ce se intamplase insa nu a reusit sa-l retina pe minor.
In noaptea de ... inculpatul minor fiind sub influienta bauturilor alcoolice  a patruns prin efractie intr-un chiosc de ziare apartinand ATN Trust PRESS SRL de unde a sustras bunuri in valoare de 300 lei, bunuri ce au fost restituite persoanei vatamate pe parcursul cercetarilor.
In drept, faptele inculpatului astfel cum au fost retinute intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. a,e,g,i C.pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen. si art. 99 si urmat. C.pen.
S-au retinut dispozitiile art. 41 al.2 c.p. avand in vedere ca inculpatul a savarsit la diferite intervale de timp, dar in realizarea  aceleiasi rezolutii infractionale , actiuni care fiecare in parte prezinta continutul aceleiasi infractiuni.
Retinand vinovatia inculpatului minor , instanta va lua fata de acesta o masura educativa, la alegerea sanctiunii tinandu-se seama de gradul de pericol social al faptei savarsite , de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile in care a fost crescut  si in care a trait si de celelalte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.
Instanta a avut in vedere si prevederile art. 100 al.2 c.p. in sensul ca  minorului care raspunde penal  i se aplica o pedeapsa numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea sa .
In cauza dedusa prezentei judecati , instanta apreciaza ca masura educativa a "mustrarii" este suficienta pentru indreptarea minorului avand in vedere cele mentionate anterior , dar si pozitia adoptata de inculpat pe toata desfasurarea procesului penal, acesta recunoscand savarsirea faptelor , mai putin pe cea savarsita in dauna partii vatamate SS.
Cu privire la aceasta fapta inculpatul a sustinut ca a escaladat gardul persoanei vatamate  deoarece fratele sau CL se juca in curtea locuintei respective.
Sustinerile inculpatului minor nu pot primi eficientta juridica in conditiile existentei celorlalte probe, inclusiv a raportului de constatare tehnico-stiintifica.
S-a avut in vedere si faptul ca inculpatul minor se afla la prima incidenta cu legea penala.
     Asa fiind, in contextul elementele de fapt si de drept retinute , instanta in baza art. 102 c.p. va lua fata de inculpatul minor SG masura educativa a "mustrarii" pentru savarsirea infractiunii de furt calificat  prev. de art. 208 al.1 - 209 al.1 lit. a,e,g,i c.p. cu aplic. art. 41 al.2 c.p. si art. 99 si urm. cod penal , constand in dojenirea minorului , in aratarea pericolului social al faptei savarsite, sfatuind minorul sa se poarte in asa fel incat sa dea dovada de indreptare , atragandu-i-se totodata atentia ca daca va savarsi din nou o infractiune, se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa.
     Va lua act ca partile vatamate SS, S.C. VIENA COM S.R.L. si S.C. ATN TRUST PRESS S.R.L. nu s-au constituit parti civile, prejudiciile fiind recuperate , mai putin cel produs partii vatamate  S.C. VIENA COM S.R.L.
     In baza art. 118 al.4  c.p. va confisca de la inculpat  suma de 958 lei cu care partea vatamata S.C. VIENA COM S.R.L. nu s-a constituit parte civila.
In baza art. 191 C.proc.pen. va obliga inculpatul la 650  lei cheltuieli judiciare , din care 400 lei onorariu aparator oficiu.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010