InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

CIVIL - PREZUMTIE DE PATERNITATE NERASTURNATA

(Sentinta civila nr. 10347_142 din data de 04.04.2011 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Paternitate. Stabilire. Tagada | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

       Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
       Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buzau la data de __ sub nr. _.., reclamantul ZC a chemat in judecata pe parata ZD, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta, sa dispuna desfacerea casatoriei partilor, incheiata la data de __, din vina exclusiva a paratei; incredintarea spre crestere si educare catre reclamant a minorului BF, nascut la data de __; reluarea numelui avut anterior casatoriei, acela de "B".
       In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca, in fapt, s-a casatorit cu parata la data de ..., iar din casatoria lor a rezultat minorul ZBF. Dupa casatorie, au locuit impreuna in localitatea _. la parintii paratei. Intrucat niciunul dintre ei nu avea serviciu, nici alte venituri, dupa nasterea minorului, de comun acord au stabilit ca reclamantul sa plece in Spania, unde se afla deja mama lui, care avea o afacere proprie si urma sa ii ajute in obtinerea veniturilor necesare traiului lor si intretinerii copilului. La scurt timp dupa plecare, a aflat ca parata intretinea relatii cu alti barbati. Cu prilejul revenirii in tara, a constatat ca aceasta situatie este reala, insa pentru salvarea casniciei a acceptat continuarea convietuirii, a ramas in tara timp de 6 luni, perioada in care au cheltuit toti banii castigati in strainatate si ajutorul primit lunar de la mama lui. De comun acord au stabilit ca amandoi sa plece in Spania, mai intai reclamantul, parata urmand sa vina cu copilul mai tarziu. Dupa cateva luni, a aflat ca parata se afla deja in Spania si ca aceasta a lasat copilul in grija mamei sale, grav bolnave, care la scurt a decedat.
       A aratat reclamantul ca din anul 2007 sunt despartiti in fapt, reluarea convietuirii fiind imposibila, in prezent parata locuieste cu concubinul sau, cu care are un alt copil, in varsta de numai cateva luni, nu este incadrata in munca, nu realizeaza alte venituri, nu are conditii corespunzatoare pentru cresterea si educarea minorului. In schimb, reclamantul are conditii optime in acest sens, dispune de o locuinta corespunzatoare, de venituri consistente si de sprijinul mamei sale, iar minorul manifesta o deosebita afectiune fata de el.
       In drept, si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 37 alin. 2, art. 42 alin. 1 din Codul familiei.
       In dovedirea actiunii, a propus proba cu inscrisuri, martori, ancheta sociala. A atasat fotocopie de pe carte de identitate seria _ nr. .., copii certificate de pe certificatul de casatorie seria _ nr. _., certificatul de nastere seria _. nr. _. al minorului ZBF.
       Actiunea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in suma de 39 lei, conform art. 7 lit. a din Legea nr. 146/1997 si timbru judiciar mobil de 0,3 lei, conform art. 3 alin. 1 din O.G. nr. 32/1995.
       Reclamantul a fost reprezentat pe parcursul procesului de avocat C V, in baza procurii speciale autentificate sub nr. _.. de BNP SCL (fila 18).
       Legal citata, parata ZD nu a formulat intampinare.
       Potrivit art. 42 Codul familiei, in cauza au fost citate Autoritatile Tutelare din cadrul Primariei Municipiului _. si Primariei Comunei __. S-a depus la dosar referatul de ancheta sociala nr. _.. intocmit de Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare - Primaria Mun. _.., ca urmare a deplasarii la domiciliul paratei. 
       S-a administrat proba cu inscrisuri, in cadrul careia s-au mai depus la dosar, de catre reclamant: contract de inchiriere urbana a unui local comercial incheiat in Sto. Domingo de la Calzada, la _.. intre reclamant si IOD; contract de inchiriere a unei locuinte incheiat la Logrono, la _.., intre reclamant si MCAH; formular de recensamant emis la data de _.. de Primaria din _. state de plata din 31.08.2009 si 30.09.2009 emise de societatea MM pentru angajatul ZC; certificat de inregistrare a cetateanului Uniunii emis la _ de imputernicitul Registrului Central pentru Straini la Comisariatul Provincial din _., Spania, iar de catre parata certificatul de nastere seria _ nr__al minorei ZAL, declaratii pe propria raspundere data de numitul V V C si de parata autentificate sub nr. _ si _ din _ de BNPA VV si VRC.
       S-a administrat proba testimoniala, la propunerea reclamantului, declaratiile martorilor PP si OG   fiind consemnate in scris si atasate la dosarul cauzei.
       Desi s-au facut nenumarate demersuri pentru efectuarea unei anchete sociale la resedinta reclamantului din strainatate, prin emiterea de adrese catre Primaria din _.., respectivele relatii nu au fost inaintate instantei.
       Prezenta la termenul din 11.05.2010, parata ZD a depus la dosar, o cerere prin care solicita acordarea dreptului de a-si vedea fiul, ZBF, o data la sase luni in conditiile in care acesta domiciliaza cu tatal sau in Spania, iar daca isi va muta domiciliul in Romania, doua week-enduri pe luna.
       La termenul din 09.12.2010, instanta a apreciat ca cererea formulata de parata are natura unei cereri reconventionale si a dispus emiterea unei adrese catre aceasta pentru a preciza in concret modalitatea in care solicita sa aiba legaturi personale cu minorul BF, respectiv perioada exacta in care doreste stabilirea unui program de vizitare, locul in care se vor realiza aceste legaturi, si sa timbreze cererea cu 8 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar, sub sanctiunea anularii cererii.
       Parata-reclamanta nu s-a conformat solicitarii instantei, iar la termenul din 06.01.2011, reclamantul-parat, prin avocat, a invocat exceptia de netimbrare.
       Analizand cu prioritate, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. 1 Cod procedura civila, exceptia netimbrarii cererii reconventionale formulate de parata-reclamanta ZD, invocata de reclamantul-parat, prin aparator, la termenul din 06.01.2011, exceptie de procedura, peremptorie si absoluta, instanta retine urmatoarele:
       La termenul din 11.05.2010, parata-reclamanta ZD a investit instanta cu o cerere avand ca obiect stabilirea unui program de vizitare a minorului BF. Spre deosebite de alte masuri luate in privinta copiilor minori rezultati din casatorie, accesorii divortului, precum incredintarea acestora si stabilirea contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, asupra carora instanta este obligata sa hotarasca chiar in lipsa unei cereri formulate de vreuna dintre parti, in temeiul art. 42 din Codul familiei (text ce instituie o derogare de la principiul disponibilitatii in procesul civil), instanta nu se poate sesiza din oficiu cu privire la stabilirea de legaturi personale cu minorul incredintat celuilalt parinte, putand dispune in acest sens numai ca urmare a unei cereri formulate de partea interesata, cerere supusa cerintei timbrajului, intrucat nu se incadreaza in vreuna dintre exceptiile prevazute de lege.
       Fata de dispozitiile art. 13 din Legea nr. 146/1997 si art. 3 alin. 1 din OG nr. 32/1995, s-a stabilit in sarcina paratei-reclamante obligatia de plata a unei taxe judiciare de timbru in valoare de 8 lei si a unui timbru judiciar in valoare de 0,3 lei.
       Potrivit art. 20 alin 1-3 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare, taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, iar daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantum legal, in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata, neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit fiind sanctionata cu anularea actiunii sau a cererii.
       Totodata, potrivit art. 35 alin. 1 si 2 din Ordinul ministrului justitiei nr. 760/C din 22 aprilie 1999 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, taxele judiciare de timbru se datoreaza si se platesc anticipat, adica inainte de primirea (inregistrarea), efectuarea sau eliberarea actelor taxabile sau inainte de prestarea serviciilor, iar instantele judecatoresti - cu totul exceptional, pentru motivele mentionate in rezolutie - pot retine cereri sau actiuni netimbrate sau insuficient timbrate, obligand partea sa plateasca taxele pana la primul termen de judecata. Conform alin. 5 al aceluiasi articol, neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii.
       Potrivit art. 9 din O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, cererile pentru care se datoreaza timbru judiciar nu vor fi primite si inregistrate, daca nu sunt timbrate corespunzator, iar in cazul nerespectarii dispozitiilor ordonantei, se va proceda conform prevederilor legale referitoare la taxa de timbru.
       Avand in vedere faptul ca parata-reclamanta a fost instiintata prin adresa emisa de instanta la data de 17.12.2010 (fila 92), asupra obligatiei de a timbra cererea reconventionala cu taxa judiciara de timbru in valoare de 8 lei si timbru judiciar in valoare de 0,3 lei si cu toate acestea, nu s-a conformat acestei dispozitii, instanta va face aplicarea art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997 si art. 9 din OG nr. 32/1995, va admite exceptia netimbrarii, invocata de reclamantul-parat si, avand in vedere caracterul peremptoriu al acesteia, va anula cererea reconventionala formulata de parata-reclamanta ZD, avand ca obiect stabilire program vizitare minor, ca netimbrata, fara a se mai pronunta asupra fondului acesteia.
       Examinand in continuare cererea principala formulata de reclamantul-parat ZC, pe baza actelor si lucrarile dosarului, instanta retine ca partile s-au casatorit la data de _, casatoria lor fiind trecuta in Registrul de stare civila al Primariei _. sub nr. _., astfel cum reiese din certificatul de casatorie seria _. nr. _. (fila 10).
       In timpul casatoriei partilor, s-au nascut minorii BF, la data de _, si minora AL, nascuta la __, astfel cum rezulta din certificatele de nastere certificatul de nastere seria _.. nr. _. (fila 11) si seria _. nr. _.. (fila 58)
       In ceea ce priveste capatul principal de cerere, avand ca obiect desfacerea casatoriei prin divort, instanta retine ca in prezent relatiile dintre soti nu se mai intemeiaza pe prietenie si afectiune reciproca. Astfel, din declaratiile martorilor P P si OG (filele 59, 60) rezulta ca relatiile dintre soti s-au deteriorat din cauza faptului ca parata-reclamanta a inceput sa intretina relatii de concubinaj cu un alt barbat, in timp ce reclamantul-parat se afla in Spania, la munca, si ca sotii sunt despartiti in fapt de peste 3 ani. 
       Relatia extraconjugala a paratei-reclamante cu numitul VVC este un fapt notoriu, potrivit referatului de ancheta sociala nr. 18210/2009 intocmit de Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare - Primaria Mun. _. (fila 14) si a fost recunoscut de parata-reclamanta prin declaratia autentificata sub nr. _. de BNPA VV si VRC (fila 81), potrivit careia nu reclamantul-parat este tatal natural al minorei LA, ci numitul VVC.
       Instanta retine, asadar, ca vina in destramarea relatiilor de familie apartine exclusiv paratei-reclamante, care si-a incalcat obligatia de fidelitate ce incumba sotilor prin incheierea casatoriei. 
       Constatand ca relatiile dintre soti au fost grav si iremediabil vatamate, continuarea casatoriei devenind vadit imposibila, in temeiul art. 37 alin. 2 lit. b din Codul familiei si art. 617 din Codul de procedura civila, instanta va admite capatul principal al cererii de chemare in judecata formulate de reclamantul-parat si va dispune desfacerea casatoriei partilor, incheiata la _. si trecuta in registrul de stare civila al Primariei _. sub nr. _., din vina exclusiva a paratei-reclamante.
       Referitor la nume, instanta retine ca in cauza nu exista o invoiala a partilor prin care acestea sa convina asupra pastrarii numelui dobandit prin casatorie si ulterior desfacerii acesteia, motiv pentru care, in temeiul art. 40 alin.3 Codul familiei, va dispune ca reclamantul-parat sa revina la numele purtat anterior casatoriei, respectiv "B", astfel dupa cum reiese din certificatul de casatorie seria _. nr. _. (fila 10).
       Cat priveste incredintarea copiilor minori, desi reclamantul-parat a cerut sa-i fie incredintat doar minorul BF, fata de dispozitiile art. 42 din Codul familiei, instanta este tinuta sa hotarasca si cu privire la incredintarea minorei LA, nascuta la data de _., asadar in timpul casatoriei partilor, chiar in lipsa unei cereri formulate de vreunul dintre soti, intrucat aceasta are statutul de "copil din casatorie".
       Astfel, potrivit art. 53 din Codul familiei, "copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei". Se instituie, prin acest text de lege, o prezumtie legala de paternitate ce poate fi rasturnata exclusiv in cadrul actiunii in tagaduirea paternitatii reglementate de art. 54-55 din Codul familiei.
       Mai mult decat atat, din certificatul de nastere seria _ nr. _.. (fila 58), reiese ca minora LA poarta numele de "Z", in conformitate cu dispozitiile art. 62 din Codul familiei, potrivit carora "copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor". De asemenea, la rubrica tatalui, apare mentionat reclamantul-parat ZC, iar la rubrica mamei ZD, la fel ca si in cazul celuilalt minor, BF. Certificatul de nastere eliberat pe baza actului de nastere intocmit in registrul de stare civila, face dovada starii civile a persoanei, potrivit art. 13 din Legea nr. 119/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta constatand ca nu au intervenit modificari in starea civila a minorei LA care sa fie inscrise in actul de nastere, in sensul celor prevazute de art. 46 din lege, ca urmare a unei actiuni in tagada paternitatii.
       Odata dobandit, statutul de copil nascut din casatorie nu poate fi modificat printr-un act de recunoastere voluntara a filiatiei paterne savarsit de un alt barbat, precum declaratia pe propria raspundere data de numitul VVC autentificata sub nr. _. de BNPA VVV si VRC (fila 80), in sensul ca este tatal natural al minorei, sau printr-o simpla declaratie notariala a mamei ca nu reclamantul este tatal natural al copilului (fila 81), cata vreme prezumtia de paternitate nu a fost inlaturata printr-o hotarare irevocabila de admitere a actiunii in tagada paternitatii.
       Acestor declaratii nu li se poate da eficienta, in cadrul actiunii de divort, decat pentru a stabili nerespectarea de catre parata-reclamanta a obligatiei de fidelitate fata de sot, neputand avea consecinte cu privire la modificarea statutului civil al minorei.
       Fata de aceste considerente, instanta va hotari, potrivit art. 42 alin. 1, 3 din Codul familiei, odata cu pronuntarea divortului, cu privire la incredintarea celor doi copii minori, iar nu numai a minorului BF, si cu privire la contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, luand in considerare si dispozitiile alin. 4, potrivit carora invoiala parintilor privitoare la aceste aspecte poate produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta.
       Instanta retine ca reclamantul-parat ZC este rezident comunitar in Spania din data de 25.01.2008, astfel cum rezulta din certificatul de inregistrare a cetateanului Uniunii emis de imputernicitul Registrului Central pentru Straini la Comisariatul Provincial din _.., Spania (fila 34), dispune de o locuinta corespunzatoare, inchiriata conform contractului incheiat la _.., la _.., cu numita MCAH (filele 30-31) si formularului de recensamant emis la data de 19.10.2009 de Primaria din _ (fila 31, verso) si realizeaza venituri din munca, in acest sens fiind statele de plata emise de societatea MM la _ si _, precum si contractul incheiat ulterior, la _., cu numitul IOD, in baza caruia acesta a inchiriat un local comercial in Santo Domingo de la Calzada (La Rioja), pe o durata de 20 ani, in scopul utilizarii ca sala de festivitati-discoteca sau pentru activitati in legatura cu cele hoteliere (cafenea, club, bar etc).
       De asemenea, din declaratiile martorilor PP si OG (filele 59, 60) rezulta ca reclamantul-parat realizeaza venituri si are un domiciliu stabil in Spania si ca acesta se comporta bine cu minorul BF.
       Potrivit referatului de ancheta sociala nr. _. (fila 14), parata-reclamanta _. locuieste impreuna cu concubinul sau, intr-un imobil compus din doua camere si dependinte dotate cu mobilierul necesar si intretinute curat din punct de vedere igienic.
       Luand in considerare varsta si nevoile speciale ale minorilor, comportamentul parintilor si legaturile de afectiune stabilite de minori cu tatal sau mama, conditiile de viata oferite de fiecare dintre acestia, instanta apreciaza ca este in interesul copiilor ca minorul _., nascut la data de _.. sa fie incredintat spre crestere si educare reclamantului-parat, iar minora AL, nascuta la _.., sa fie incredintata spre crestere si educare paratei-reclamante.
       Cat priveste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorului incredintat celuilalt, instanta constata ca niciuna dintre parti nu a cerut obligarea celuilalt parinte la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului ce le-a fost incredintat. Potrivit declaratiei autentificata sub nr. _. de BNPA VV si VRC (fila 81), parata-reclamanta nu are nicio pretentie fata de reclamantul-parat cu privire la cresterea, ingrijirea fetitei ori cu privire la plata pensiei de intretinere.
        Pentru aceste motive, in temeiul art. 42 alin. 4 din Codul familiei, vazand manifestarea de vointa a partilor, va lua act de invoiala acestora de a nu fi obligate reciproc la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului incredintat celuilalt parinte.
       In temeiul art. 129 alin. 6 din Codul de procedura civila, care statueaza principiul disponibilitatii in procesul civil, va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
       Potrivit art. 619 alin. 1 coroborat cu art. 282 din Codul de procedura civila, prezenta hotarare este supusa apelului in termen de 30 de zile de la comunicare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Paternitate. Stabilire. Tagada

Contestare paternitate - Sentinta civila nr. 461 din data de 30.06.2009
Contestarea recunoasterii de paternitate. Imprescriptibilitatea actiuni. Incalcarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii . Consecinte. - Decizie nr. 100 din data de 12.09.2011
Actiune in stabilirea paternitatii. Lipsa de deligenta a uneia dintre parti - Decizie nr. 124 din data de 17.10.2006
ACTIUNE IN STABILIREA PATERNITATII. INTRODUCERE SI RENUNTARE. PRINCIPIUL INTERESULUI SUPERIOR AL COPILULUI. - Decizie nr. 158 din data de 24.04.2007
Paternitate - Sentinta civila nr. 248 din data de 12.01.2010
Stabilire Paternitate - Sentinta civila nr. 17045 din data de 06.05.2010
Tagada de paternitate;exceptia lipsei de interes - Sentinta civila nr. 402 din data de 20.01.2009
Actiune in tagada paternitatii. Exceptia lipsei de interes in promovarea cererii este intemeiata atata vreme cat, la rubrica „ numele tatalui” in actul de nastere al minorului, este mentionat tatal biologic (si nu reclamantul, sotul mamei la data inr... - Sentinta civila nr. 402/ 20.01.2009 din data de 21.09.2009
- Sentinta civila nr. 4877 din data de 28.05.2007
Tagada paternitate - Sentinta civila nr. 3366 din data de 17.06.2010
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 3626 din data de 17.11.2009
Paternitate - Sentinta civila nr. 638 din data de 23.02.2011
Solicitarea sa se dispuna inregistrarea tardiva a minorei si sa se constate ca paratul este tatal minorei - Sentinta penala nr. 77 din data de 06.04.2009
- Sentinta civila nr. 241 din data de 05.02.2009
Stabilire paternitate si tagada paternitate - Sentinta civila nr. 303 din data de 24.04.2013
Stabilire paternitate - Sentinta civila nr. 146 din data de 04.04.2012
Exceptie de necompetenta teritoriala - Sentinta civila nr. 262 din data de 07.11.2007
Tagada paternitate. Prescrip?ie. Efectele deciziei Cur?ii Constitu?ionale nr.1033/2010. Inaplicabilitatea art.8 C.E.D.O. - Decizie nr. 1431 din data de 01.11.2011
Stabilire paternitate - Decizie nr. 1693 din data de 22.09.2006
Stabilire domiciliu minor - Hotarare nr. 2920 din data de 11.05.2015