InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA CIVILA NR 2470

(Hotarare nr. 2470 din data de 19.11.2008 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 2647/201/2008                                                                                          Divort
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ

SENTINTA CIVILA Nr. 2470
Sedinta publica de la 19 Noiembrie 2008
Completul compus din:
PRESEDINTE MP
Grefier AMT

* Pe rol judecarea cauzei Minori si familie privind pe reclamanta GCO si pe paratul GOO, autoritate tutelara Primaria PV, autoritate tutelara Primaria SC, avand ca obiect divort si a cererii reconventionale formulata de parat.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamanta  asistat de avocat RL , paratul si martorii MG si IDI, lipsa fiind autoritatea tutelara Primaria PVsi Primaria SC.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral de grefierul de sedinta, paratul a depus  intampinare si cerere reconventionale, s-au audiat martorele prezente dupa care instanta, apreciind cauza in stare de judecata a acordat cuvantul in fond.
Avocat L.R, pentru reclamanta, a solicitat admiterea actiunii, desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, sa i se incredinteze reclamantei minora spre crestere si educare, obligarea paratului la plata pensiei de intretinere, reluarea numelui avut anterior casatoriei,, obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
Paratul a fost de acord cu desfacerea casatoriei, solicitand sa-i fie incredintata minora spre crestere si educare iar reclamanta sa fie obligata la plata pensiei pentru minora si sa-si reia numele purtat anterior casatoriei, C .
     
JUDECATA

Reclamanta GCO a chemat in judecata pe sotul sau GOO, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei incheiata in anul 2001 la Primaria SC din vina exclusiva a paratului, sa i se incredinteze spre crestere si educare minora GSC nascuta la 4 noiembrie 2001, obligarea paratului sa contribuie la cheltuielile de crestere, invatatura, educare si pregatire profesionala a copilului, sa-si reia numele avut anterior casatoriei, C, si sa fie obligat paratul la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea in fapt a actiunii a aratat ca s-au casatorit la data de 20.10.2001 si s-au despartit in fapt in luna februarie 2008 din cauza paratului care consuma alcool si pe fondul acestui consum o jignea si o lovea de fata cu minora. Paratul a refuzat sa munceasca, folosind banii din casa pentru a-si procura bautura.
A mentionat ca de la despartirea in fapt minora a ramas in ingrijirea sa, unde are conditii materiale si moale bune iar paratul nu a contribuit in aceasta perioada in nici un fel la cresterea minorei, retinand chiar si alocatia de stat ce i se cuvine acesteia.
In drept, a invocat dispozitiile art. 37 al.2, 38, 40, 42 Cod fam.
Anexat a depus la dosar certificat de casatorie, certificat de nastere al minorei, in copii, taxa de timbru.
In cauza s-a dispus efectuarea anchetei sociale de catre autoritatea tutelara a Primariei PV, la domiciliul minorei.
Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionale, solicitand desfacerea casatoriei din vina reclamantei, sa-i fie incredintata spre crestere si educare minora SC, obligarea reclamantei la plata pensiei pentru minora, reluarea numelui purtat anterior casatoriei, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a cererii a aratat ca dupa casatorie si-au stabilit domiciliul la parintii lui din satul PN. Reclamanta a avut un comportament necorespunzator deoarece refuza sa munceasca, provocand mereu cearta cu el si cu  parintii lui iar dupa 3 ani au convenit de comun acord sa se mute in domiciliul tatalui reclamantei din PV.
A mentionat ca reclamanta a plecat la munca in Italia, in fiecare an dar nu a trimis bani pentru intretinerea minorei, cu exceptia catorva pachete cu imbracaminte si dulciuri.
A mai aratat ca la despartirea in fapt a fost de acord ca  minora sa ramana la mama, cu toate ca el are conditii materiale bune si-i poate oferi conditii morale pentru educare a minorei care este profund atasata de el si de bunicii paterni.
In cauza, la cererea partilor au fost audiati martorii CM, GML, IDsi MG.
Din probele administrate in cauza instanta a retinut ca reclamanta si paratul s-au casatorit la data de 20.10.2001 la Primaria SC iar din casatorie s-a nascut minora SC la data de 4 noiembrie 2001.
S-au despartit in fapt la inceputul anului 2008, deoarece paratul consuma in exces alcool si pe acest fond  a lovit-o pe sotia sa dupa care a plecat din domiciliul comun, care era la reclamanta, in comuna PV, minora ramanand cu mama.
Deoarece paratul a refuzat sa se incadreze in munca si neavand alte venituri din care sa-si procure existenta, reclamanta a plecat  in fiecare an la munca in strainatate, pentru o perioada,  lasand-o pe minora in ingrijirea paratului, dar nu a trimis niciodata bani in afara de pachete cu imbracaminte si dulciuri pentru copil.
Din cauza perioadelor lungi de despartire, relatiile de casatorie s-au deteriorat, nici unul dintre soti nu a incercat reluarea convietuirii iar in luna septembrie, cand reclamanta s-a intors in tara a promovat actiunea de divort.
Astfel fiind, si retinand din probe ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila, instanta va admite actiunea si in parte cererea reconventionala, declarand desfacuta casatoria din vina ambilor soti.
Minora SC, in varsta de 7 ani, este in intretinerea mamei si locuiesc  impreuna in domiciliul bunicului patern. Reclamanta are conditii materiale bune, este atasata afectiv de copil si-i poate oferi un climat moral corespunzator pentru  crestere si educare.
Paratul pastreaza legatura cu minora pe care cu acordul reclamantei o ia in domiciliu sau la sfarsitul saptamanii.
Avand in vedere varsta minorei, faptul ca reclamanta s-a ocupat de cresterea acesteia in timpul casatoriei si opinia autoritatii tutelare, instanta apreciaza ca este in interesul superior al minorei sa fie incredintata spre crestere si educare mamei.
In temeiul art. 86 si 94 Cod fam., paratul va fi obligat sa contribuie la cheltuielile de crestere si educare ale minorei iar la stabilirea cuantumului pensiei se vor avea in vedere nevoia minorei si posibilitatile materiale ale paratului prezumate la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 100 lei lunar pensie incepand cu data inregistrarii actiunii de divort, 1.10.2008 pana la majorat.
Vazand disp. art. 40 alin.3 Cod fam., reclamanta-parata va relua in viitor numele purtat anterior casatoriei , C.
In temeiul art. 274 C.p.civ., in raport de culpa comuna a sotilor in desfacerea casatoriei, paratul va fi obligat la 250 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea  civila de divort formulata de reclamanta GOO  cu domiciliul in comuna PV, jud. Dolj impotriva paratului GOO, sat PN, comuna SC, jud. Dolj si in parte cererea reconventionala formulata de parat.
Declara desfacuta casatoria inregistrata sub nr.9/20.10.2001 la Primaria SC, din vina ambilor soti.
Incredinteaza spre crestere si educare minora GSC nascuta la 4.11.2001, mamei.
Obliga paratul-reclamant la 100 lei lunar pensie de intretinere pentru minora incepand cu data inregistrarii actiunii de divort, 1.10.2008 pana la majorat.
In viitor reclamanta-parata va relua numele purtat anterior casatoriei - C.
Obliga paratul-reclamant la 250 lei cheltuieli de judecata, catre reclamanta-parata.
Sentinta cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 19 Noiembrie 2008.

PRESEDINTE,                                                             Grefier,

MP       AMT
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010