InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

Sentinta penala nr 29

(Sentinta penala nr. 29 din data de 16.03.2009 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 2921/201/2008                                                                         art. 192 C.p.
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ

SENTINTA PENALA Nr. 29
Sedinta publica de la 16 Martie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE MP
Grefier AS
Ministerul Public reprezentat de prim procuror VC de la
Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat

Pe rol judecarea cauzei Penale privind pe inculpatul CV si pe parte vatamata CA, avand ca obiect violarea de domiciliu (art.192 C.p.)
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul asistat de avocat G B si martorii CA, PEM, TN, BI lipsa fiind partea vatamata .
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral de grefierul de sedinta, s-au audiat martorii prezenti dupa care instanta, apreciind cauza in stare de judecata a acordat cuvantul in fond
Reprezentantul parchetului a expus pe larg starea de fapt aratand ca vinovatia inculpatului a fost dovedita prin probele administrate si a solicitat condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii pentru care sa se dispuna suspendarea conditionata a executarii, obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.
Avocat G. B, pentru inculpat, a solicitat achitarea acestuia, in temeiul art.11 pct.2, rap la art.10, lit a C.pr.pen. aratand ca  probele administrate dovedesc ca inculpatul nu a savarsit fapta pentru care a fost trimis in judecata. In subsidiar a solicitat achitarea inculpatului in temeiul art. 11 pct. 2 rap. la art. 10 lit.d C.p.p., intrucat inculpatul a savarsit fapta fara intentie.
Inculpatul, in ultimul cuvant a regretat savarsirea faptei, motivand ca  nu a intentionat sa violeze domiciliul socrului sau si ca a fost chemat in acest domiciliu de catre sotia sa.

JUDECATA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat nr. 706/P/2008 din 30.10.2008, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului CV pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin.2 C.p. Scoaterea de sub urmarire penala in baza art. 249 rap. la art. 11 lit.b si 10 lit. d C.p.p. a invinuitului CV pentru savarsirea infr. prev. de art. 321 alin.1 C.p. intrucat din cercetari nu a rezultat ca prin manifestarile lui invinuitul a tulburat linistea publica. Neinceperea urmaririi penale in baza art. 228 alin.6 rap. la art. 10 lit.f C.p.p. fata de CV cercetat pentru savarsirea infr. prev. de art. 205, 193 alin.1 si art. 217 alin.1 C.p. intrucat in cauza lipsesc plangerile prealabile ale partilor vatamate.
In fapt s-a retinut ca in seara zilei de 24.05.2008, in jurul orelor 20,oo CV din comuna Plenita s-a deplasat cu autoturismul sau in com Piscu Vechi la domiciliul socrilor sai pentru a se impaca cu sotia sa CLC care il parasise in urma cu o luna de zile.
Dupa ce a discutat cu sotia la poarta locuintei socrilor sai cca 15-20 minute si aceasta a refuzat sa se impace, inculpatul a plecat suparat. A mers in mai multe baruri din comuna Piscu Vechi unde a consumat bauturi alcoolice si fiind in stare de ebrietate, in jurul orelor 3,oo a revenit la domiciliul socrilor sai, a patruns in curtea acestora, manifestandu-se zgomotos prin tipete. Pe acest fond a iesit din casa cumnata sa CF care l-a invitat sa paraseasca domiciliu, dar inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri cu palmele peste fata, continuand sa tipe si sa profereze amenintari la adresa sotiei sale si a familiei acesteia.
Membrii familiei C au anuntat organele de politie si l-au scos afara din domiciliu pe inculpat, care in loc sa se potoleasca, a luat o cheie din autoturism si a lovit in geamurile casei, spargand unul dintre acestea. Agentii de la Postul de politie Piscu Vechi l-au gasit pe inculpat in autoturism in stare de ebrietate si l-au condus in vederea audierii la sediul Postului de politie.
Cu privire la infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri prev. de art. 321 al.1 C.p. s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala intrucat din cercetari nu s-a dovedit ca prin cuvintele si zgomotele produse a tulburat linistea cetatenilor din comuna Piscu Vechi. De asemenea, fata de inculpat s-a adoptat solutia de neincepere a urmaririi penale pentru infractiunile de insulta, amenintare si distrugere intrucat partile vatamate nu au depus plangeri prealabile.
In cadrul cercetarii judecatoresti s-au luat declaratii partii vatamate CA, inculpatului si martorilor CFL, CLC, CA, PEM.
La cererea inculpatului, in aparare, au fost audiati martorii CI, TN si BI.
Din probele administrate in cauza,  coroborate cu probele stranse si administrate in faza urmaririi penale, instanta a retinut ca in seara zilei de 24.05.2008, in jurul orelor 20,oo CV din comuna Plenita s-a deplasat cu autoturismul sau in comuna Piscu Vechi la domiciliul socrilor sai pentru a se impaca cu sotia sa CLC care il parasise in urma cu o luna de zile.
Dupa ce a discutat cu sotia la poarta locuintei socrilor sai cca 15-20 minute si aceasta a refuzat sa se impace, inculpatul a plecat suparat. A mers in mai multe baruri din comuna Piscu Vechi unde a consumat bauturi alcoolice si fiind in stare de ebrietate, in jurul orelor 3,oo a revenit la domiciliul socrilor sai, a patruns fara drept in curtea acestora, manifestandu-se zgomotos prin tipete. Pe acest fond a iesit din casa cumnata sa CF care l-a invitat sa paraseasca domiciliu, dar inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri cu palmele peste fata, continuand sa tipe si sa profereze amenintari la adresa sotiei sale si a familiei acesteia.
Membrii familiei C au anuntat organele de politie si l-au scos afara din domiciliu pe inculpat, care in loc sa se potoleasca, a luat o cheie din autoturism si a lovit in geamurile casei, spargand unul dintre acestea. Agentii de la Postul de politie Piscu Vechi l-au gasit pe inculpat in autoturism in stare de ebrietate si l-au condus in vederea audierii la sediul Postului de politie.
Desi inculpatul a recunoscut savarsirea faptei in faza urmarii penale, totusi el si-a schimbat atitudinea, declarand in faza cercetarii judecatoresti ca nu a patruns fara drept in locuinta socrilor sai din comuna Piscu Vechi si ca a purtat discutii cu sotia, cu socrul si cumnata sa in fata portii locuintei acestora.
Declaratiile celor doi martori audiati in apararea inculpatului  - CI, fratele sau, handicapat cu diagnostic oligofrenie gr.II si BI, care la data savarsirii faptei, in seara zilei de 24.05.2008 a fost in stare de ebrietate, potrivit propriei declaratii, nu sunt relevante, nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza si fiind subiective, instanta le va inlatura la aprecierea vinovatiei inculpatului privind savarsirea faptei.
In drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 192 al.2 C.p.
La individualizarea pedepsei instanta va avea in vedere gradul de pericol social al faptei, imprejurarile in care a fost savarsita, datele ce caracterizeaza persoana inculpatului - infractor primar, imprejurari ce pot constitui circumstante atenuante  prev. de art. 74 lit.a C.p. in raport de care instanta urmeaza sa pronunte o pedeapsa cu inchisoare, redusa potrivit disp. art. 76 lit.c C.p.
Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia si fiind indeplinite celelalte conditii prevazute in art. 81 C.p., instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In cauza se va face aplicarea prev. art. 82 C.p., atragandu-se atentia asupra consecintelor nerespectarii prev. art. 83 C.p.
In baza art. 71 alin.2 C.p., se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b C.p. si se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, conform disp.art. 71 alin.5 C.p.
In temeiul art. 191 C.p.p. inculpatul va fi obligat sa suporte cheltuielile judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art.192 al.2 c.pen.cu aplic.art.74 , lit.a si 76 lit.c cod penal.
Condamna pe inculpatul CV  cetatean roman, studii scoala generala, fara ocupatie, casatorit, 2 copii minori, fara antecedente penale, la 4 luni inchisoare .
In baza art.81 c.pen.
Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei .
Aplica art.82 c.pen. si atrage atentia asupra consecintelor nerespectarii preved.art.83 c.pen.
In baza art.71 al.2 c.pen.
  Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art.64 al.1 lit.a teza a II-a si lit.b c.pen.
In baza art.71 al.5 c.pen.
Suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.191 c.p.pen.
Obliga inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare statului .
Sentinta cu drept de apel in termen de 10 zile de la  pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica de la 16 Martie 2009.

PRESEDINTE,                                                          Grefier,

M P                                                        AS

MP/V.P./2 ex.
 24 Martie 2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
art. 239 Cp - Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011
Infractiunea de ultraj - Sentinta penala nr. 433 din data de 14.10.2016