InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

ultrajul contra bunelor moravuri

(Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 903/829/2008
R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI
SENTINTA PENALA NR. 74
Sedinta publica de la 25.06.2009
Completul compus din:
PRESEDINTE : W
Cu participare:
PROCUROR: Y
GREFIER: Z

      Pe rol judecarea cauzei penale avand ca obiect „ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice (art. 321 C. p.), vatamare corporala (art. 181 al. 1 Cod penal), distrugere (art. 217 al. 1 Cod penal)” privind pe inculpatii G. D., P. V., M. R..I.-A. si M. D..
Dezbaterile au avut loc la termenul din data de 18.06.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.

INSTANTA
- deliberand –

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului au fost trimisi in judecata inculpatii G. D., P. V., M. R. – I. – A. si M. D. pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, distrugere si ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice prevazute si pedepsite de art. 181 al.1 cod penal, art. 217 al. 1 Cod penal si art. 321 al. 1 Cod penal  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, art. 75 lit.a Cod penal si art. 37 lit.b Cod penal, in ce-l priveste pe inculpatul G. D..
In actul de sesizare al instantei se arata ca inculpatii au lovit-o pe partea vatamata U. A. T., provocandu-i leziuni ce au necesitat 35-38 zile ingrijiri medicale pentru vindecare, au produs distrugeri partii civile S.C.”X SRL, au adus atingere bunelor moravuri si au tulburat ordinea si linistea publica.
Din examinarea probatoriilor administrate in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In seara zilei de 05.08.2008, lucratorii Politiei Comunale -,  au fost anuntati in jurul orelor 2300 , ca la statia PECO apartinand S.C.”X SRL, are loc un scandal public.
Numitii U. A. T,, P. C. si G. N., se deplasasera in incinta barului S.C.”x” SRL, fiind insotiti de numitii B. I. si R. A., s-au asezat la o masa iar in acel moment si in acel loc nu se mai afla nici o persoana.
La putin timp si-au facut aparitia numitii P. V., M. R..-I.-A. si B. D. C., care s-au asezat la o masa alaturata si au inceput sa consume bauturi alcoolice.
Partile se cunosteau din vedere de mai mult timp, intre ei avand loc discutii cu privire la modul in care poate fi cumparat un autoturism de lux, purtate fara a prefigura un eventual conflict.
S.C.”X” SRL P.T. are ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere prin statia PECO aflata la punctul Km 0 de pe raza localitatii, in incinta acesteia aflandu-se si un loc de alimentatie publica cu destinatia BAR, iar activitatea desfasurata in cadrul acestei unitati este supravegheata cu ajutorul unei camere de inregistrare video amplasata in interiorul si exteriorul statiei PECO.
   Modalitatea purtarii de discutii intre parti a fost surprinsa de camerele de supraveghere. Cu ocazia vizionarii acesteia, s-a constatat ca discutiile s-au purtat intr-un cadru normal.
  Pe timpul discutiilor purtate, inculpatul M. R.-I.-A. a dat un mesaj de SMS pe telefonul mobil, in urma caruia la scurt timp si-au facut aparitia inculpatul  M. D. urmat indeaproape de inculpatul G. D.. Odata cu venirea inculpatului G. D., inculpatul P. V., fara nici un motiv anume, s-a ridicat de la masa si a aplicat partii vatamate G. N. o lovitura cu pumnul in zona fetei.
In imprejurarea aratata si in urma faptei inculpatului P. V., au fost create conditiile declansarii unei agresiuni fizice, cand inculpatul G. D. a scos de sub haina un sistem de blocaj antivolan, confectionat din lemn cu insertie metalica, lovind-o pe partea vatamata U.A.T. in zona frontala a capului care a avut ca efect caderea acestuia la suprafata solului, intr-o stare de lesin. Ceilalti inculpati au continuat lovirea cu pumnii si picioarele.
In conditiile aratate,  G. N., P.C., B. I.si R. A., care-l insoteau pe U.A. T., au incercat sa vina in sprijinul celui agresat dar inculpatii si-au continuat loviturile indreptate si spre acestia din urma, producandu-le leziuni.
Inculpatii G. D., P. V., M. R.-.-A. si M. D. s-au folosit de sticle si mobilierul din bar pe care l-au aruncat in timpul agresiunii de 3 minute, asupra partilor vatamate U.A. T., P. C.,
G. N., lovindu-i in diferite parti ale corpului.
Toate aceste aspecte ale situatiei de fapt sunt reliefate si pe inregistrarile camerelor de supraveghere unde se observa ca cei loviti nu au dat curs participarii  la fapta consumata asupra lor, incercand tot timpul sa-si asigure fuga din acel loc, urcandu-se intr-un autoturism, urmariti indeaproape de inculpati, moment in care, ca un ultim act de agresiune, inculpatul
P. V. a aruncat cu un scaun dupa autovehiculul cu care plecasera partile vatamate.
Partea vatamata U.A.T. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 35-38 zile ingrijiri medicale, numitul P.C. 25-28 zile ingrijiri medicale, neformuland plangere impotriva autorilor faptei iar numitul G. N. 14-16 zile ingrijiri medicale, retragandu-si ulterior plangerea fara a formula pretentii de nici o natura in cauza.
Numitii R. A. si B. I.N., in urma loviturilor aplicate de inculpati, au suferit leziuni care insa nu au fost constatate printr-un act medico-legal si fata de care, audiati fiind, acestia nu au inteles sa formuleze plangere, neavand nici un fel de pretentii.
In timpul agresiunii comise de inculpati si avand in vedere obiectul de activitate al societatii, in zona statiei PECO au fost prezenti numitii M. I.si M. S. care intentionau sa achizitioneze combustibil dar surprinsi de cele intamplate, au renuntat de frica si au plecat indignati de cele vazute in incinta statiei.
   Inculpatii au prezentat certificate medico - legale cu diferite zile pentru ingrijiri in urma leziunilor suferite in timpul cat partile vatamate incercau sa-si asigure scaparea, aflandu-se in inlaturarea unui atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva lor, motiv pentru care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de U.A.T., P. C., B. I. si R. A. pentru savarsirea infractiunii de lovire prevazute si pedepsite de art. 181 al.2 cod penal, deoarece a existat o cauza care inlatura caracterul penal al faptei respectiv legitima aparare.
   Pe timpul consumarii faptelor, a rezultat ca numitul B. D. C. a parasit incinta barului anterior agresiunii, aspect confirmat de inregistrarile camerelor de supraveghere  si fata de acesta s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala.
Prin folosirea obiectelor de mobilier din bar si a altor bunuri, societatii S.C. ”x” SRL, i-a fost cauzat un prejudiciu de 2258,90 lei, din care 1000 lei profit nerealizat prin perturbarea activitatii societatii care se constituie parte civila in cauza.
Partea vatamata U. A. T. s-a constituit parte civila in timpul judecatii solicitand obligarea inculpatilor in solidar la plata sumei de 10.000 lei reprezentand daune morale.
In drept faptele inculpatilor , nerecunoscute dar probate prin proces verbal de sesizare, proces verbal de cercetare la fata locului, plansa fotografica, declaratii martori asistenti, proces verbal de constatare, proces verbal de ridicare de probe, plangere parte civila, declaratie parte vatamata, certificat medico - legal si expertiza medico legala, declaratiile partilor si martorilor, in timpul judecatii, constituie in materialitatea lor infractiunile de vatamare corporala, distrugere si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, prevazute si pedepsite de art. 181 al.1 cod penal, art. 217 al. 1 Cod penal si art. 321 al. 1 Cod penal  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, art. 75 lit.a Cod penal si art. 37 lit.b Cod penal, in ce-l priveste pe inculpatul G. D.;  art. 181 al.1 cod penal, art. 217 al.1 Cod penal si art. 321 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, art. 75 lit.a Cod penal privind pe inculpatul P. V.; art. 181 al.1 cod penal, art. 217 al. 1 Cod penal si art. 321 al. 1 Cod penal  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, art. 75 lit.a Cod penal privind pe inculpatul M. R.–I.–A. si  art. 181 al.1 cod penal, art. 217 al. 1 Cod penal si art. 321 al. 1 Cod penal  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, art. 75 lit.a Cod penal privind pe inculpatul M. D.
. Aparatorul inculpatilor G.D., M. R.-I.-A. si M. D., in timpul dezbaterilor a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptelor, in infractiunea de incaierare prevazuta de art. 322(1) Cod penal, insa o astfel de cerere urmeaza a fi respinsa, in cauza nefiind intrunite elementele constitutive ale unei astfel de infractiuni.
   La individualizarea juridica a pedepselor in temeiul art. 72 cod penal se va avea in vedere gradul de pericol social al faptelor, persoana inculpatilor, inculpatul G. D. fiind recidivist in conditiile art. 37 lit.b cod penal, iar ceilalti inculpati fiind cunoscuti fara antecedente penale, imprejurarile savarsirii faptelor.
Pentru fiecare fapta, inculpatii vor fi condamnati la pedeapsa inchisorii, faptele fiind savarsite in concurs, in temeiul art. 33 lit.a – 34 lit.b Cod penal pedepsele se vor contopi, aplicandu-se pedeapsa cea mai grea.
  In ce priveste modul de executare, vazand ca inculpatul G. D. a savarsit faptele in stare de recidiva postcondamnatorie prevazute de art. 37 lit.b Cod penal, executarea se va face cu privare de libertate, insa apreciind scopul pedepselor aplicate celorlalti trei inculpati poate fi atins si fara privare de libertate in temeiul art. 81 Cod penal coroborat cu art. 82 al.1Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor pe termenul de incercare prevazut de lege, atragandu-li se atentia inculpatilor asupra consecintelor nerespectarii art. 83 Cod penal.
Inculpatilor li se vor aplica si pedepse accesorii prevazute de art. 64 lit. a teza II Cod penal si art. 64 lit. b Cod penal.
Pentru inculpatii P. V., M. R.-I.-A. si M. D. in temeiul art. 71 al.5 cod penal dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
   Cat priveste partea civila, instanta constata ca partea vatamata U. A. T., a solicitat obligarea in solidar a inculpatilor la plata sumei de 10.000 lei daune morale ce reprezinta suferinta fizica si morala in urma agresiunii savarsite fata de acesta.
   Tot odata partea vatamata S.C. X SRL s-a constituit in cursul judecatii parte civila, solicitand obligarea inculpatilor la plata sumei de 2258,90 lei, despagubiri civile din care 1000 lei profit nerealizat.
In temeiul art. 14 si 346 cod procedura penala si art. 998 cod civil instanta va admite pretentiile partii civile si va obliga in solidar pe inculpati la 10.000 lei daune morale catre partea vatamata U. A. T., constatand ca prin faptele lor si modul violent de actiune, acestia au creat acestei parti civile suferinte fizice si morale deosebite, si la 2258,90 lei  despagubiri materiale din care 1000 lei profit nerealizat catre partea civila S.C.”X” SRL constatandu-se ca prin faptele lor inculpatii au produs distrugeri acestei parti civile si prin nefunctionarea un timp a statiei PECO a creat si un prejudiciu activitatii respective.
   Constata ca inculpatii G. D., M. R. – I. – A. si M. D. au avut aparator ales, iar inculpatul P. V. a avut aparator din oficiu. Mai multe termene de judecata inculpatul G. D. a avut si aparator din oficiu.
In temeiul art. 189 cod procedura penala se va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei a onorariului pentru avocat din oficiu iar in temeiul art. 191 cod procedura penala inculpatii vor fi obligati la cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

   Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a infractiunilor de: vatamare corporala prevazuta de art. 181 al. 1 Cod penal, de distrugere prevazuta de art. 217 alin.1 cod penal si de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice prevazuta de art.321 al.1 cod penal, in infractiunea de incaierare prevazuta de art. 322 cod  penal, formulata de avocat A. T. pentru inculpatii G. D., M. R. I. A. si M. D..
In temeiul art. 181 al.1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal si art. 37 lit. b cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala condamna pe inculpatul G. D., fiul lui - si -, nascut la data de -, in comuna  - , judetul B, cetatean roman, domiciliat in comuna -, satul -, judetul -, studii 12 clase, fara ocupatie, divortat, recidivist, CNP -, la 1(un) an inchisoare.
In temeiul art. 217 al.1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal si 37 lit. b cod penal pentru savarsirea infractiunii de distrugere condamna pe acelasi inculpat G.D., la 3(trei) luni inchisoare.
In temeiul art. 321 al.1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal si art. 37 lit.b cod penal pentru savarsirea infractiunii  de ultraj contra bunelor moravuri  si tulburarea ordinii si linistii publice condamna pe acelasi inculpat G. D., la 1(un) an si 6(sase) luni inchisoare.
In temeiul art. 33 lit.a – 34 lit.b cod penal contopeste cele trei pedepse si o aplica inculpatului G. D. pe cea mai grea de 1(un) an si 6(sase) luni inchisoare pe care o executa.
Interzice inculpatului G.D. drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza II cod penal si art. 64 lit.b cod penal in conditiile art. 71 cod penal.
In temeiul art. 181 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, condamna pe inculpatul P.V., fiul lui - si -, nascut la data de , in municipiul -, judetul , cetatean roman, domiciliat in comuna -, satul -, judetul -, studii -8 clase, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, CNP -, la 1(un)a-nchisoare.
In temeiul art.217 al.1 cod penal cu aplicarea art.75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de distrugere condamna pe acelasi inculpat P.V., la 3(trei) luni inchisoare.
In temeiul art. 321 al.1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, condamna pe acelasi inculpat P. V., la 1(un) an si 6(sase) luni inchisoare.
In temeiul art.33 lit.a- 34 lit.b cod penal contopeste cele trei pedepse si a aplica inculpatului P. V. pe cea mai grea de 1(un) an si 6(sase)luni.
In temeiul art. 81 cod penal coroborat cu art. 82 al.1 cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei inchisorii aplicate inculpatului P. V. pe termenul de incercare de 3(trei) ani si 6(sase)luni si atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 cod penal.
Interzice inculpatului P. V. drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza II cod penal si art. 64 lit.b cod penal.
In temeiul art. 71 al.5 cod penal suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului P. V. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In temeiul art. 181 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, condamna pe inculpatul M. R. – I. – A., fiul lui - si -, nascut la data de -, in municipiul -, cetatean roman, domiciliat in municipiul -studii 12 clase, student, necasatorit, fara antecedente penale, CNP -, la 1(un) an inchisoare.
In temeiul art. 217 al.1 cod penal cu aplicarea art.75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de distrugere  condamna pe acelasi inculpat M. R. – I. – A. la 3(trei) luni inchisoare.
In temeiul art. 321 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice condamna pe acelasi inculpat M. R. I.A. la 1(un) an  si 6(sase) luni inchisoare.
In temeiul art. 33 lit.a – 34 lit. b cod penal contopeste  cele trei pedepse  si o aplica inculpatului M. R. – I. – A. pe cea mai grea de 1(unu) an si sase luni inchisoare.
In temeiul art. 81 cod penal coroborat  cu art. 82 al.1 cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei inchisorii aplicata inculpatului M. R. – I. – A. pe termenul de incercare de 3(trei) ani si 6(sase)luni si atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 cod penal.
Interzice inculpatului  M. R. – I. – A. drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza II cod penal si art. 64 lit.b cod penal.
In temeiul art. 71 al.5 cod penal suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului M. R..I. A. pe durata suspendarii conditionate a pedepsei inchisorii.
In temeiul art. 181 al.1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala condamna e inculpatul M. D., fiul lui - si A-, nascut la data de - in comuna G-, judetul B-, cetatean roman, domiciliat in municipiul - , str.- nr. , bl., sc., ap., studii 10 clase, barman, casatorit, fara antecedente penale, la 1(un) an inchisoare.
In temeiul art. 217 al.1 cod penal cu aplicarea art.75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de distrugere  condamna pe acelasi inculpat M. D. la 3(trei) luni inchisoare.
In temeiul art. 321 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 75 lit.a cod penal pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice condamna pe acelasi inculpat M. D., la 1(un) an  si 6(sase) luni inchisoare.
In temeiul art. 33 lit.a – 34 lit. b cod penal contopeste  cele trei pedepse si o aplica inculpatului M. D. pe cea mai grea de 1(un) an si 6(sase) luni inchisoare.
In temeiul art. 81 cod penal coroborat  cu art. 82 al.1 cod penal suspenda conditionat pedeapsa inchisorii de 1(un)an si 6(sase)luni aplicata inculpatului M. D. pe termenul de incercare de 3(trei) ani si 6(sase)luni si atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 cod penal.
Interzice inculpatului  M. D. drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza II cod penal si art. 64 lit.b cod penal.
In temeiul art. 71 al.5 cod penal suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatului M. D. pe durata suspendarii conditionate a pedepsei inchisorii.
In temeiul art. 14 si 346 cod procedura penala si art. 998 cod civil admite pretentiile partilor civile si obliga pe inculpatii G.D., P. V., M. R. I. A. si M. D.l in solidar la 10000 lei daune morale fata de partea civila U. A. T., domiciliat in comuna -, judetul  -  si la 2258,90 lei despagubiri materiale fata de partea civila SC X SRL cu sediul in municipiul B., B-dul. U. nr.-, reprezentand 1 258,90 lei c/v obiecte distruse  si 1000 lei profit nerealizat.
Dispune plata din fondurile M.J.  catre B.A. Bacau a sumei de 600 lei reprezentand onorariu aparator din oficiu pentru inculpatii G. D. si P. V. – avocat B. A.S..
Constata ca inculpatii G. D.(la ultimul termen de judecata), M. R. I. A. si M. D. au avut avocati alesi.
In temeiul art. 191 cod procedura penala obliga pe inculpatii G.D. si P. V. la cate 500 lei cheltuieli judiciare catre stat(inclusiv onorarii avocat din oficiu), iar pe inculpatii M. R. I A si M. D. la 200 lei cheltuieli judiciare catre stat.
            Cu apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 25 iunie 2009.
 
        PRESEDINTE,                                                                    GREFIER,





Tehn. X./Red. Y.
Ex.2
14.07./15.07.2009






??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata - Sentinta penala nr. 80 din data de 16.08.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012