Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 239 Cp

(Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI

Dosar nr. 8165/270/2010                                                            art. 239 C.p.
Inreg. 23.12.2010

SENTINTA PENALA NR. 159
Sedinta publica de la 03. 03. 2011
Instanta constituita din:
PRESEDINTE ….
Grefier …..

   Ministerul public a fost reprezentat de procuror ….

     Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului …… trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de ultraj prevazuta de art. 239 Cod penal.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta inculpatul …  si partea vatamata ….
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- cauza are ca obiect infractiunea de ultraj,
- se afla la al doilea termen de judecata,
- procedura este legal indeplinita,
- stadiul procesual fond, dupa care.
Inculpatul este identificat de catre instanta cu CI  seria ……, CNP ..
    In conformitate cu art.300 Cod procedura penala instanta a verificat legalitatea actului de sesizare, dupa care, a adus la cunostinta inculpatului …… prevederile art.70, 322 Cod procedura penala privind dreptul de a avea un aparator, dreptul de a nu face declaratii, atragandu-i-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.
     Inculpatul arata ca nu doreste sa-si angajeze un  aparator.
     Instanta il intreaba pe inculpat daca pledeaza, vinovat sau nu, si daca solicita aplicarea procedurii simplificate prevazute de dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala.
     Totodata, instanta aduce la cunostinta inculpatului prevederile art. 3201 Cod procedura penala conform caruia pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal prin inscris autentic ca recunoaste  in totalitate  savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare al instantei si solicita ca judecata sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata si ca in acest caz instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii si reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii,
     Instanta i-a act dupa ce a explicat inculpatului dispozitiile art. 3201  faptul ca acesta intelege sa pledeze vinovat, recunoaste fapta si solicita sa fie judecat in baza probelor de la urmarirea penala.
     In temeiul prevederilor art.322 cod procedura penala grefierul de sedinta a facut o prezentare succinta a actului de sesizare al instantei, aducandu-se la cunostinta inculpatului fapta ce formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia.
     Existand consimtamantul inculpatului, in baza art. 323 Cod procedura penala, instanta a procedat la audierea inculpatului, declaratia acestuia fiind consemnata la dosar.
     Instanta procedeaza la audierea partii vatamate  …. declaratia acestuia fiind consemnata la dosar.
     Nemaifiind alte cereri si probe de administrat instanta considera terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Procurorul avand cuvantul expune situati de fapt retinuta prin rechizitoriu aratand ca inculpatul a fost trimis in judecata pentru infractiunea prevazuta de art. 239 alin. 2 Cod penal, constand in aceea ca la data de 25.11.2010 l-a lovit cu pumnul pe agentul de Politie ….., de la Postul de Politie al comunei …… jud. Bacau aflat in timpul serviciului, cauzandu-i leziuni corporale pentru a caror vindecare au fost necesare 8-9 zile ingrijiri medicale.  Solicita aplicarea procedurii simplificate in baza art. 3201,  si condamnarea inculpatului cu aplicarea art. 81 Cod penal. Cu cheltuieli de judecata catre stat.
     Partea vatamata ……. avand cuvantul arata ca nu are pretentii de la inculpat.
     Inculpatul …… avand ultimul cuvant arata ca recunoaste faptele si solicita aplicarea unei pedepse cu suspendare.
     Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.


INSTANTA,

     Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele;
     Prin rechizitoriul nr. 2884/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata inculpatul …. fiul lui …. si .., nascut la data de .. in …., jud. Bacau, cu domiciliul in …. , jud. Bacau, CNP ….., .. , a…, fara antecedente penale, sub aspectul savarsiri infractiunii de “ ultraj” prevazute de art. 239 alin 2 cod penal.
     In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele:
     Inculpatul locuieste in ….., jud. Bacau. In aceeasi curte, dar intr-o alta casa sta si mama sa – ….. In noaptea de 24/25.11.2010 inculpatul a provocat scandal la domiciliu, s-a certat cu mama, care a plecat sa doarma la …. – nepoata sa. Aceasta a telefonat Postului de politie al …., sesizand ca inculpatul a provocat scandal si a alungat-o din locuinta pe numita ….. In ziua de 25.11.2010, dupa ora 12.00 agentii de politie …. si ….., de la Postul de politie al …, s-au deplasat la domiciliul reclamantei ….., pentru a face verificari si a lua masurile legale.
     Dupa ce politisti au discutat cu … si …, au iesit in strada, dupa care inculpatul l-a invitat pe politistul … pentru a-i da explicatii in legatura cu motivele neintelegerilor avute cu mama sa.
     Inculpatul era sub influenta accentuata a bauturilor alcoolice, dar s-a comportat corect pana in momentul cand politistul a revenit in  strada, unde se adunasera mai multe persoane, care relatau politistilor despre desele scandaluri provocate de acesta.
     De mai multe ori politisti l-au invitat sa intre in curte, deoarece acesta devenise agitat si era vizibil ca se va manifesta agresiv. La un moment dat, agentul de politie ….. a inceput sa scrie un proces verbal de sanctionare contraventionala a inculpatului. Fiind preocupat de intocmirea procesului verbal, nu a observat cand inculpatul s-a apropiat pe la spate, a amenintat ca il taie cu cutitul, insa nu avea nici un cutit si simultan l-a lovit cu pumnul in partea dreapta a gatului sub ureche. Cu ajutorul martorilor prezenti, politisti au reusit sa-l puna la pamant pe inculpat si sa-l incatuseze.
     Urmare agresiunii, politistul …….. a suferit leziuni corporale vindecabile  in 8-9 zile ingrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 77/A1 din 26.11.2010 eliberat de Cabinetul Medico Legal Onesti.
     In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu:
     In cursul urmaririi penale: proces verbal de cercetare la fata locului, proces verbal de contraventie, raport intocmit de IPJ Bacau, Postul de politie …i, buletin etilotest, declaratie parte vatamata, declaratii inculpat, declaratii testimoniale, certificat medico legal nr. 577/A1/26.11.2010.
     In cursul judecatii a fost audiata partea vatamata, inculpatul.
     Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
     Instanta a luat act de faptul ca inculpatul solicita aplicarea procedurii simplificate prevazute de art. 320 indice 1 cod procedura penala aratand ca recunoaste savarsirea faptei si doreste sa fie judecat pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale.
     Astfel, inculpatul ….. a aratat ca in noaptea de 24/25 noiembrie 2010 a avut un conflict cu mama sa. In noaptea respectiva a venit la domiciliul sau partea vatamata in calitate de agent de politie, aceasta declarand ca a fost sesizata de vecinii inculpatului.
     Partea vatamata, martorii …., …. au declarat faptul ca inculpatul isi alungase mama de acasa iar aceasta s-a refugiat in casa nepoatei ….
     Potrivit declaratiilor partilor coroborat cu declaratiile testimoniale (….., …, …..) inculpatul are un comportament violent in mod frecvent, pe fondul consumului de alcool iar in noaptea respectiva conflictul a fost continuat de inculpat si in strada unde se aflau mai multi consateni.
     In momentul in care partea vatamata a inceput sa incheie procesul verbal de constatare a contraventiei seria AP nr. 1211721/2010, contravenient fiind ….., acesta din urma l-a lovit pe agentul de politie cu pumnul in partea dreapta a gatului sub ureche.
     Insusi inculpatul declara ca nu-si mai aminteste foarte bine evenimentele din seara respectiva intrucat se afla in stare de ebrietate insa martorii audiati au mentionat ca au reusit impreuna cu ceilalti agenti de politie prezenti la fata locului sa il imobilizeze pe inculpat, fiind incatusat.
     Potrivit certificatului medico legal nr. 577/A1/26.11.2010 partea vatamata a avut nevoie de 8-9 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor corporale.
     In drept fapta inculpatului de a fi lovit un agent de politie, aflat in exercitiul functiunii intruneste elementele constitutive ale infractiuni de “ ultraj” prevazut. de art. 239 alin 2 cod penal.
     La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 cod penal : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana infractorului, urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.
     
     Instanta va aplica dispozitiile art. 3201 cod procedura penala urmand ca inculpatul sa beneficieze de reducerea legala cu 1/3 a limitelor de pedeapsa stabilite de lege ( art. 239 alin 2, 4 cod proc. pen).
     
     In baza art. 71 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.
     Fata de persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art. 52 cod penal poate fi atins si fara executare in regim de detentie, fiind indeplinite conditiile art. 81 cod penal.
     In baza art. 81 cod penal va  dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada compusa din pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta plus termenul fix de 2 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 cod penal.
     In baza art. 359 Cod procedura penala va  atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.
      In baza art. 71 al 5 cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
Fata de culpa procesuala a inculpatului, in baza art. 191 alin 1 cod procedura penala instanta il  va obliga pe inculpat la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
     

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:


In baza art. 239 alin 2 cod penal cu aplicarea art. 320 indice 1 cod proc. pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui ….. si ….., nascut la data de … in ……, jud. Bacau, cu domiciliul in …. , jud. Bacau, CNP …, … , …., fara antecedente penale, la pedeapsa de 6 luni inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de “ ultraj “.
     In baza art. 71 Cod pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.
     In baza art. 81 cod pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada  de 2 ani si 6 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 cod penal.
     In baza art. 359 Cod proc. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.
      In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 191 alin 1 cod proc. pen. obliga inculpatul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 3.03.2011.5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017