InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

Sentinta penala 87

(Sentinta penala nr. 87 din data de 22.06.2009 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 805/201/2009                                                                                          art. 321 C.p.
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ

SENTINTA PENALA Nr. 87
Sedinta publica de la 22 Iunie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE MP
Grefier VVC

Ministerul Public reprezentat de prim procuror VC
de la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat
*

Pe rol judecarea cauzei Penale privind pe inculpatul SS, avand ca obiect ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice (art. 321 C.p.).
La apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns martorul BMI, lipsa fiind inculpatul, reprezentat de avocat I. C .
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul  oral de grefierul de sedinta, s-a audiat martorul prezent dupa care instanta, apreciind cauza in stare de judecata, a acordat cuvantul in fond.
Reprezentantul parchetului a expus pe larg starea de fapt, aratand ca vinovatia inculpatului a fost dovedita prin probele administrate si a solicitat condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii in regim de detentie, revocarea beneficiului suspendarii conditionate pentru pedepsele de 1 an inchisoare si 6  luni inchisoare la care a fost condamnat de Judecatoria Calafat, obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Avocat I. C, pentru inculpatul lipsa, a depus concluzii scrise solicitand achitarea inculpatului intrucat fapta nu exista iar in subsidiar, condamnarea la o pedeapsa cu inchisoare in cuantum redus sau la o pedeapsa cu amenda.

JUDECATA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calafat nr. 1109/P/2008 din 19.02.2009, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului SS pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice  prev. de art. 321 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 37 lit.a C.p. Incetarea urmaririi penale in baza art. 243 C.p.p. rap. la art. 11 lit. c si art. 10 lit. a, h C.p.p., a invinuitului SS, cercetat pentru savarsirea infr. prev. de art. 180 al.1 C.p., intrucat partea vatamata s-a impacat cu acesta.
In fapt, s-a retinut ca in seara zilei de 26.08.2008, in jurul orelor 23,3o, in barul discoteca FLO si ROX din satul H se aflau circa 15-20 de persoane, a intrat inculpatul SS aflat in stare de ebrietate, insotit de martorii BMA, BMI si RSM. Fara motiv, inculpatul a inceput sa le adreseze cuvinte jignitoare numitilor AF si ID dupa care tipand, le-a cerut sa paraseasca localul si a spart o sticla cu bere in mijlocul barului, iar cioburile au sarit si au lovit consumatorii, astfel ca o parte dintre acestia au parasit barul.
Apoi, inculpatul a mers la barmanul BMI si i-a cerut sa-i puna muzica la calculator iar acesta, de frica , s-a conformat. Inculpatul a intrat la calculatorul barului pentru a-si pune muzica, l-a scos afara pe barman si l-a lovit cu pumnii in zona fetei, adresandu-i cuvinte jignitoare, dupa care a luat calculatorul in brate, amenintand ca il sparge. Barmanul BMI a prins calculatorul si l-a smuls din bratele inculpatului, fapt ce a facut ca acesta sa se dezechilibreze si sa cada peste navetele cu bere, lovindu-se in zona fetei, unde a inceput sa sangereze. Barmanul a solicitat telefonic pe serviciu 112 interventia organelor de politie care au sosit la fata locului. De asemenea, a sosit si salvarea de la Spitalul Calafat iar asistenta  medicala IMF a incercat sa-i acorde primul ajutor insa inculpatul a refuzat-o, sustinand ca vrea sa vina politia la fata locului pentru a-l vedea plin de sange. In cele din urma inculpatul a fost urcat in salvare, care a plecat spre Calafat dar in comuna M inculpatul a cerut sa fie coborat, amenintand ca sare din mers, fapt ce a determinat-o pe asistenta medicala sa-i permita sa coboare dupa ce acesta a semnat in fisa de solicitare.
Prin gesturile si manifestarile la care a recurs inculpatul pe fondul starii de ebrietate in care se afla, a tulburat linistea celor 40-50 de persoane aflate in barul si discoteca Flo si Rox din comuna H.
Partea vatamata BMI a depus plangere impotriva inculpatului pentru infractiunea de lovire prev. de art. 180 al.1 C.p., dar in timpul cercetarilor penale s-au  impacat, motiv pentru care, fata de inculpat s-a dispus incetarea urmaririi penale.
Din probele administrate in cauza, declaratia inculpatului, coroborata cu declaratiile martorilor BMI, JIA, NR, AF, instanta a retinut ca in seara zilei de 26.08.2008, in jurul orelor 23,3o, in barul discoteca FLO si ROX din satul Hunia se aflau circa 15-20 de persoane, a intrat inculpatul SS, aflat in stare de ebrietate, insotit de martorii BMA, BMI si RSM. Fara motiv, inculpatul a inceput sa le adreseze cuvinte jignitoare numitilor AF si ID dupa care tipand, le-a cerut sa paraseasca localul si a spart o sticla cu bere in mijlocul barului, iar cioburile au sarit si au lovit consumatorii, astfel ca o parte dintre acestia au parasit barul.
Apoi, inculpatul a mers la barmanul BMI si i-a cerut sa-i puna muzica la calculator iar acesta, de frica , s-a conformat. Inculpatul a intrat la calculatorul barului pentru a-si pune muzica, l-a scos afara pe barman si l-a lovit cu pumnii in zona fetei, adresandu-i cuvinte jignitoare, dupa care a luat calculatorul in brate, amenintand ca il sparge. Barmanul BMI a prins calculatorul si l-a smuls din bratele inculpatului, fapt ce a facut ca acesta sa se dezechilibreze si sa cada peste navetele cu bere, lovindu-se in zona fetei, unde a inceput sa sangereze. Barmanul a solicitat telefonic pe serviciu 112 interventia organelor de politie care au sosit la fata locului. De asemenea, a sosit si salvarea de la Spitalul Calafat iar asistenta  medicala IMF a incercat sa-i acorde primul ajutor insa inculpatul a refuzat-o, sustinand ca vrea sa vina politia la fata locului pentru a-l vedea plin de sange. In cele din urma inculpatul a fost urcat in salvare, care a plecat spre Calafat dar in comuna Maglavit inculpatul a cerut sa fie coborat, amenintand ca sare din mers, fapt ce a determinat-o pe asistenta medicala sa-i permita sa coboare dupa ce acesta a semnat in fisa de solicitare.
Prin gesturile si manifestarile la care a recurs inculpatul pe fondul starii de ebrietate in care se afla, a tulburat linistea celor 40-50 de persoane aflate in barul si discoteca Flo si Rox din comuna H.
In drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infr. prev. de art. 321 alin.1 C.p.
Inculpatul a savarsit aceasta fapta fiind in stare de recidiva post condamnatorie prev. de art. 37 lit.a C.p., fiind condamnat anterior tot pentru infractiunea de ultraj prev. de art. 321 alin.1 C.p. prin s.p. 127/31.05.2007 a Judecatoriei Calafat la 1 an inchisoare, cu aplic. art. 81 C.p., ramasa definitiva prin decizia penala nr. 26/11.02.2008 a Tribunalului Dolj, iar prin s.p., 79/17.04.2008 a Jude. Calafat a fost condamnat tot pentru art. 321 al.1 C.p. la 6 luni inchisoare cu aplic. art. 81 C.p.
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere gradul de pericol social al faptei, imprejurarile in care a fost savarsita fapta, pozitia nesincera in cursul procesului penal,  savarsirea in mod frecvent a infractiunii de ultraj pe fondul consumului de alcool, elemente in raport de care se va pronunta o pedeapsa cu inchisoare in cuantum corespunzator, cu executare in regim de detentie.
Fata de condamnarea de 1 an inchisoare cu aplic. art. 81 C.p. prin s.p. nr. 127/31.05.2007, instanta urmeaza sa revoce in baza art. 83 C.p., suspendarea conditionata a pedepsei si de asemenea, se va dispune revocarea beneficiului suspendarii conditionate si pentru pedeapsa de 6 luni inchisoare cu aplic. art. 81 C.p. la care a fost condamnat prin s.p. 79/17.04.2008 a Judecatoriei Calafat intrucat inculpatul a savarsit noua infractiune  in termenul de incercare si se va dispune executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In baza art. 71 alin.2 C.p. se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute in art. 64 al.1  lit.a teza a II-a si lit. b C.p.
In temeiul art. 191 C.p.p., inculpatul va fi obligat sa suporte cheltuielile judiciare avansate de stat, respectiv la suma de 150 lei PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art 321 alin 1 C.pen cu aplic art 37 lit a Cp.
Condamna pe inculpatul SS,  fiul lui F si A, nascut la 16.02.1964 in com. M, Dolj, cu domiciliul in C, la 1 an inchisoare.
In baza art 83 C.pen.
Revoca beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata prin s.p. 127/31.05.2007 a Judecatoriei Calafat si a pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin s.p. 79/17.04.2008 a Judecatoriei Calafat si dispune executarea in intregime a pedepsei de 2 ani si 6 luni inchisoare.
In baza art. 71 alin 2 Cpen.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a II-a si lit.b C.pen.
Obliga inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare statului.
Sentinta cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele lipsa.
Pronuntata in sedinta publica de la 22 Iunie 2009.

PRESEDINTE,                                                                              Grefier,

     MP                                                                           VVC MP/V.P./ 2 ex.
 15 Iulie 2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
art. 239 Cp - Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011
Infractiunea de ultraj - Sentinta penala nr. 433 din data de 14.10.2016